• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief

Dit is de 3e sponsorreis voor Sathikosath, een meer klassieke kampeertrek met alles er op en er aan: gidsen, keukenploeg, diningtent, dragers voor alles. Ten zuiden van het Everest-gebied ligt de 6958m hoge spitse Numbur. Deze reis richt zich op het gebied pal ten zuiden van deze iconische berg. Na een dagje Kathmandu rijden we langs de oude aanlooproute naar de Mt. Everest. In Shivalaya begint de echte trekking. Het is een klassieke trek in de zin dat het een kampeertrektocht is. Op de meeste plekken ben je midden in de natuur of daar waar maar een paar hutjes staan. Kok, keukenjongens en dragers zorgen voor de maaltijden op trek en voor de logistiek de daarvoor nodig is. De grootste hoogte ligt net onder de 5000 meter en de paden zijn niet overal makkelijk. Onderweg kom je ook langs een paar kleine dorpjes, een paar kloostertjes en een kaasfabriekje.  De hele tocht ligt ten zuiden van de hoofdketen van de Himalaya en dat betekent dat je tijdens de aan en uitloop veel door wilde oerbossen loopt. Kortom het is een echte avontuurlijke tocht met elementen cultuur, veel natuur en spectaculaire kampen en uitzichten.

De reis kan al doorgaan met 3 deelnemers. Bij 2 deelnemers is de toeslag € 175,- p.p.  Vanaf een groepsgrootte van 8 deelnemers en meer gaat er een Nederlandse reisleider mee.

Gelijktijdig met de boeking van je reis bij Sunita, schrijf je je ook in bij Sathiko Sath om je sponsorbijdrage te registreren. Deze registratie wordt door Sathiko Sath uitsluitend voor de administratie van sponsorreizen en de sponsorgelden gebruikt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam

Er zijn verschillende vluchtmogelijkheden naar Kathmandu, maar er is geen directe vlucht. Enkele populaire voorbeelden: met KLM naar Delhi en door met een Indiase of Nepalese maatschappij naar Kathmandu. Met KLM naar Dubai en door naar Kathmandu met FlyDubai. Met Turkisch Airlines via Istanboel.

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Transfer naar het hotel waar de rest van de dag vrij te besteden is. Afhankelijk van de gekozen vlucht is de aankomst in de ochtend, middag of avond. De tijd, die je over hebt, kun je eventueel besteden om het gebied in de buurt van het hotel te verkennen. Ons standaard hotel is: Holy Himalaya en dat ligt in een rustig straatje in de wijk Thamel. De kamers hebben wifi en airco en ze zijn ruim, schoon en het is er gezellig; het ontbijt is uitgebreid, voedzaam en smaakvol.

Dag 3

Rondleidingen in Kathmandu

Als je er zin in hebt kun je met een Engelssprekende gids Kathmandu in. We bezoeken de Hindoe-tempel Pashupatinath, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Sadhu's (Hindoe-priesters) poseren voor geld voor een foto en apen lopen rond tussen de tempeltjes. Pashupatinath is de oudste Hindoe tempel van Nepal en stamt uit de 4e eeuw v.C. Er zijn diverse legendes over de oprichting van de tempel, die aan de gelijknamige god gewijd is. Pashupatinath is de beschermheer van de dieren en één van de incarnaties van Shiva. In Nepal is Pashupatinath de onofficiële nationale godheid. Vanaf het grootste Hindoe heiligdom, de Pashupatinath, lopen of rijden we naar het grootste boeddhistische heiligdom, de Bodnath. Rond deze indrukwekkende stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Je kunt er ook zien hoe de thanka’s (religieuze boeddhistische schilderingen) gemaakt worden. Hier vind je ook een Tibetaans klooster, waar je aan een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Zowel de Pashupatinath als de Bouddhanath staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dag 4

Kathmandu naar Shivalaya per bus 8-10 uur rijden, lodge

Vandaag verlaten we de drukke hoofdstad en rijden oostwaarts zoals velen voor ons die de trek naar de Everest maakten. Het is zo’n 200 km over bochtige wegen langs dorpjes en stadjes waardoor je ook wel een mooie indruk krijgt van het leven buiten de stad. Onderweg lunchen we in een restaurantje en in Shivalaya overnachten we in een lodge.

Dag 5

Shivalaya naar Deurali, 2720m, 4 uur lopen, lodge

De eerste loopdag voert je over de klassieke Everest trail. Hoewel de weg al doorloopt kiezen we er hier voor om dit deel van de route te lopen. Gelukkig kunnen we de weg zo goed als helemaal vermijden. Het is voornamelijk stijgen (+/- 1000m) over een goed pad. Af en toe kruisen we de weg die aangelegd wordt naar Bandar en Sete. Overnachten in tent of lodge.

Dag 6

Deurali naar Serdung, 3360m, 4 tot 5 uur lopen, kamperen

Het is een heerlijke wandeldag vandaag. Het pad loop grotendeels over de kam van de bergen gestaag omhoog. De eerste helft loopt het pad over open plekken dus je krijgt daar al mooie uitzichten op de bergen in het noorden. Het tweede deel is dichter bebost. Meteen stijg je richting Thodung, waar een Tibetaans Boeddhistisch klooster is dat je kunt bezoeken. Er is ook een succesvol kaasfabriekje dat in de jaren 60 met behulp van Zwitsers ontwikkelingshulp is opgestart. Uiteindelijk stoppen we op een plek met een paar huizen die Serdung heet en waar een prachtige ruime kampeerplaat is. Ook hier staat een kaasfabriekje.

Dag 7

Serdung naar Gumdel, 2240m, 4 tot 5 uur lopen, lodge of kamperen

Je daalt af rustig af over een goed pad/smalle weg in de vallei van de Likhu Khola (khola=rivier). De route loopt door bossen, langs akkertjes en hier en daar verspreid liggende huisjes. De bevolking is voornamelijk boeddhistisch en we passeren onderweg een nieuw gebouwde gompa. In Gumdel is er een lodge. Als er voldoende plaats is slapen we daar, zo niet dan gaan we gewoon lekker kamperen

Dag 8

Gumdel naar Lhachewar, 2765m, 5-6 uur lopen, kamperen

We komen nog 1 dorpje tegen (Kyama) met ook hier weer een kloostertje. We passeren eerst nog wat akkers waar geoogst wordt en dan duiken we prachtig oerbos in met regelmatig mooie doorkijkjes op de Likhu Kola. In het kleine dorpje zoeken we de beste plek om te kamperen.

Dag 9

Lhachewar naar Ngey Kharkha, 3670m, 5-6 uur lopen, kamperen

De bewoonde wereld ligt nu achter ons. Oerbos, watervalletjes, snel stromende beekjes en een weelde aan planten en bomen. De route volgt paden langs de flanken van de berg met hier en daar wat ups en downs, terwijl je op het laatste deel vrij dicht bij de rivier loopt. We kamperen in Ngey Kharkha (kharkha=yakweidegrond) op een prachtige campsite met witte toppen op de achtergrond.

Dag 10

Ngey Kharkha, rust en akklimatiseren, kamperen

Vandaag een rustdag. Wie wil kan een wandeling maken naar het gletsjermeer (Likhu Dudh Pokhari, Dudh=melk) dat op 4100 meter achter een morenedam verscholen ligt. Goed voor de akklimatisatie en als voorbereiding op de klim naar de pas die morgen op het programma staat.

Dag 11

Ngey Kharkha naar Tara Kharkha, 4140m, 7 uur lopen, kamperen

Een beetje vroeg op want vandaag is een vrij lange wandeldag, ook voor ’t eerst dat je richting de 5000m gaat. Het is de oversteek van de Gyao La (4880m), een lange klim maar niet al te steile klim. Meteen nadat we aan de klim begonnen zijn, laten we het bos achter ons en we lopen over open berghellingen. Naarmate we hoger komen worden de uitzichten mooier en mooier. Bovenop de pas zie je dat je voor ¾ omringt bent door bergen van 6000-7000 meter hoog, indrukwekkend en wonderschoon. Mogelijk ligt er sneeuw op de pas en in de afdaling die in de schaduwkant ligt. We dalen rustig af naar de brede vallei van de Tara Khola waar we gaan kamperen.

Dag 12

Tara Kharkha rust en akklimatiseren, kamperen

Na de inspannende dag van gisteren weer een rustdag. Voor wie voldoende energie over heeft zijn er diverse mogelijkheden voor een tochtje in de buurt van het kamp.

Dag 13

Tara Kharkha naar Panch Pokhari, 4505m, 7 uur lopen, kamperen

Mooie tocht nog eens omhoog over open hellingen met weer waanzinnige uitzichten over de valleien en witte toppen van de Khumbu en Rolwaling. Het doel is het grootste meer van Panch Pokhari (=de vijf meertjes), de hoogste overnachtingsplaats op deze reis. Maar er zijn alternatieven als de omstandigheden daarom vragen.

Dag 14

Panch Pokhari naar River Camp, 4000m, 2 uur lopen, kamperen

Om de enorme afdaling van rond de 2000m niet te zwaar te laten zijn voor de knieën hebben we deze in tweeën gesplitst. Een korte loopdag vandaag, dus we kunnen eerst nog een poosje genieten van deze mooie omgeving voor we afdalen naar River camp, een kampeerplek aan een klein stroompje.

Dag 15

River Camp-Pani Pakha, 3110m, 4 uur lopen, kamperen

Na het ontbijt beginnen we met een korte stijging naar een grote vlakke plek op een graat. Daarna dalen we af eerst over kale hellingen en later door prachtige bossen naar een kleine campsite. Het zal wat passen en meten zijn om hier alle tenten te plaatsen. Het uitzicht is echter prachtig.

Dag 16

Pani Pakha-Khahare, 2165m, 4 uur lopen, kamperen

We dalen verder af door het bos naar de vallei van de Khimte Khola. Hier beneden in de vallei stuiten we weer op de bewoonde wereld met landerijen, manimuren en verspreid liggende huisjes. We kamperen op een mooie plek tussen de rivier en een buurtschapje.

Dag 17

Khahare-Shivalaya 1780m, 4 uur lopen, lodge of kamperen

Een rustige uitloopdag, langzaam nog wat hoogte verliezend, keren we door de vallei langs de rivier terug naar Shivalaya, vanwaar we vertrokken zijn. We kamperen op een veldje achter een lodge. Als er plaats is slapen we in de lodge. De rivier is vlak bij en daar kunnen we een bad nemen. Mogelijk is een warme douche in de lodge ook nog mogelijk.

Dag 18

Shivalaya naar Kathmandu, 8 uur rijden

Over dezelfde bochtige bergweg als op de heenweg rijden we nu terug naar Kathmandu. Na een tijdje in de wildernis te zijn geweest komt de wereld nu een heel wat drukker op je over. Je valt midden in het Tihar festival, één van de grote festivals in het najaar. De stad is rijkelijk verlicht met overal lichtsnoeren en lampjes. (een beetje zoals bij ons met Kerst)

Dag 19

Kathmandu, vrij te besteden

In ieder geval kun je wanneer je dat wil vandaag het Sathikosath-huis bezoeken. Je kunt er dan met eigen ogen zien hoe de kinderen worden gehuisvest en hoe ze zich kunnen focussen op hun huiswerk en hoe er ook ruimte is voor sport en ontspanning. Verder natuurlijk vrij om te doen wat je wil doen.

Dag 20

Kathmandu vertrek

Afhankelijk van de gekozen vlucht kun je ’s morgens, ’s middags of ’s avonds moeten vertrekken. Misschien heb je dus nog een ochtend om de stad in te gaan. Dan transfer naar de luchthaven.

Dag 21

aankomst in Amsterdam

De aankomsttijd in Amsterdam is afhankelijk van de gekozen vlucht.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam Nepal, Numbur
    Heen woensdag 16 oktober 2024
    Terug dinsdag 5 november 2024
    1 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 2.475,00 /Persoon

    - +
  • luchthaven transfers
  • 4 nachten Holy Himalaya incl. ontbijt obv 2-p kamer
  • alle vervoer volgens programma
  • ontbijten in KTM
  • alle maaltijden op trek
  • gebruik van tenten
  • gebruik van tafeltjes en stoeltjes
  • Engels sprekende Nepalese gids(en)
  • Nederl. reisleider va 8 deelnemers
  • op trek: keukenstaf en dragers max 10-12 kg pp
  • trekking permit/TIMS
  • boekingskosten incl. GGTO, Calamiteitenfonds en Buur Maakt Natuur
  • visum voor Nepal.
  • reis- en annuleringsverzekering
  • vaccinaties
  • lunches, diners en dranken in Kathmandu.
  • persoonlijke en optionele uitgaven.
  • fooien voor de gids en chauffeur.
  • éénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing (€ 360,-).
  • optionele excursies op vrij te besteden dagen.
  • toeslag 1-p kamer
  • retourticket naar Kathmandu.

Aanbevolen vlucht, evt. via Sunita te boeken:

Prijs: € 1065,- inclusief 23 kg ruimbagage

16 okt KLM      AMS-DEL 14.10-01.55*

17 okt Vistara DEL-KTM 07.30-09.30

4 nov  Vistara  KTM-DEL 17.15-18.45

5 nov  KLM       DEL-AMS 03.20-08.25