De Himalaya specialist

De wereld is een boek. Als je niet reist lees je alleen de eerste bladzijde.

Wie zijn wij

Charles Halberstadt

In 1978 maakte ik met mijn toenmalige vriendin en onze 2 honden een lange reis, met de 13 jaar oude Landrover vanuit Nederland dwars door Azië. Het spannendst waren de tocht door het Koerdische gebied in Zuidoost Turkije, door Iran en Afghanistan. Het meest confronterend waren de maanden die we in India doorbrachten: zoveel pracht en praal en zoveel ellende naast elkaar en door elkaar: verbijsterend. Het mooist waren de 2 ervaringen met bergwandelen: in Kashmir liepen we de Amarnath Yatra een 4-daagse tocht naar een heilige grot over een pas van 4500m (wij waren de eerste die met eigen vervoer naar Zanskar reden). In Nepal deden we de tocht rond de Annapurna. De Manang-kant was net open en er waren nog geen lodges, maar we werden in elk dorp met open armen ontvangen en er was altijd een slaapplekje. Op Thorung Base camp (4500m) sliepen we zelfs buiten (koud!). Het was een unieke ervaring die ons heel dicht bij de gewone Nepalezen bracht en er ontstond een levenslange liefde voor dit land, de Himalaya en later bergen en woestijnen wereldwijd.

Deze reis veranderde in vele opzichten mijn leven fundamenteel en gaf er richting aan. Ik dacht erover om in Nepal te gaan wonen, maar wat zou ik er moeten doen. Na 2 onsuccesvolle jaren studie geneeskunde dacht ik dat met de opleiding HBO-V goede mogelijkheden zou hebben om zinvol werk te doen in Nepal. Aan het eind van het tweede jaar opleiding heb ik met 3 vrienden het voor elkaar gekregen om een 3 maanden stage te doen in Nepal. Na 2 weken individuele intensieve taalcursus gingen we op pad langs een breed scala aan medische hulpprojecten, zoals het bezoek aan basic health posts in het binnenland, het Bir Hospital in Kathmandu en het tuberculose centrum in Pokhara. Natuurlijk maakte we ook een paar korte treks. Aan het eind van die stage besloot ik om te stoppen met de HBO-V. Ik was hevig teleurgesteld in de projecten die we hadden bezocht en ik bedacht dat ik niet op die manier wilde werken.

Aan de andere kant werd mijn liefde voor het land alleen maar aangewakkerd. Tsja, wat te doen? Reizen was mijn passie, dat was duidelijk en het maken van trektochten vond ik meer dan fantastisch. De 2 jaar daaropvolgend werd ik reisleider voor Discover Sun Treks: met een busje voor 15 gasten kamperend in landen rond de Middellandse Zee: Marokko, Algerije, Tunesië, Frankrijk, Spanje en  Portugal. Dat beviel me heel goed, alleen ik miste de uitdagingen van de Himalaya en Nepal. Sprekend over mijn ervaringen in Nepal reageerden veel mensen met interesse: “als je nog eens gaat dan wil ik wel mee”, hoorde ik veel. In 1984 viel het kwartje: ik ga zelf reizen organiseren in Nepal en zo ontstond Himalaya Trekking, later HT Wandelreizen. Mijn bedoeling was te kunnen doen wat ik het liefste doe (wandelen in de bergen van Nepal) terwijl ik dat op zo’n manier wilde doen dat het ook voor de armsten (in mijn geval de dragers en keukenhulpen en de mensen die ons onderdak gaven) wat zou opleveren. Zo gezegd, zo gedaan.

In de 33 jaar daarna heb ik het voorrecht gehad om veel van de “mooiste en meest afgelegen gebieden van de wereld” te verkennen en ontwikkelen tot wandelbestemmingen, van Alaska tot Peru, Bolivia en Patagonië en van Mt. Kailas in Tibet tot de uithoeken van Mongolië en de Alpen van Japan. Na de economische crisis in 2008 heb ik het wat meer dichterbij gezocht vooral in landen in centraal en oost Europa zoals Montenegro, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne. De meeste van die landen hadden wel enig toerisme, vooral aan de kusten, maar niet van het soort wandelen in de bergen. En juist dat kun je daar uitstekend doen!

Natuurlijk kon ik dat allemaal niet alleen. De agenten, met wie je in de loop van de jaren een vriendenband opbouwt, de onvervangbare enthousiaste reisleiders, eveneens reizigers met hart en ziel, gidsen, koks, dragers, kamelendrijvers, paardenmannen enzovoort hebben allemaal wezenlijk bijgedragen aan het plezier dan we met z’n allen mochten beleven aan de bijzondere reizen die we deden.

Vanaf 2014 gebeurden er een aantal dingen die alles zouden veranderen. Zonder in detail te treden over het hoe en waarom ben ik o.a. door Corona in 2021/22 HT kwijtgeraakt. Wonder boven wonder kreeg ik van Iris de Boer, die door gezondheidsproblemen werd geveld, het aanbod om Sunita Reizen voort te zetten. Ik heb dat met dankbaarheid aangenomen. Op dit moment, augustus 2023, ben ik al weer 7 maanden bezig om Sunita weer op te bouwen en mijn deel er aan toe te voegen. Er zijn in de afgelopen 3 jaar nogal wat dingen veranderd en ook de reizen zelf behoeven aandacht om te kijken of na de coronaperiode alles nog wel up to date is. Maar ik kan niet wachten totdat de eerste reis weer van start kan gaan, hopelijk in de nazomer of in het najaar van dit jaar. 

Reisleiders

John Verbeek, Nijmegen

Sinds mijn eerste trekking in Nepal ( 1992) ben ik ernstig besmet met het reisvirus.

In 1999 heb ik voor de eerste keer in Nepal een reis mogen begeleiden.  De jaren daarna ben ik vele malen als reisbegeleider op pad geweest, en ben altijd weer blij als de reizigers een onvergetelijke reis hebben gehad. Ik heb veel van de wereld mogen zien o.a. Nepal, noord India , Pakistan, centraal Azië, Tanzania,  Mongolië enz. enz. (dank Charles)

Het liefst vertoef ik in het ( hoog) gebergte en hou van pittige trektochten. Weg van de drukte en  één worden met de overweldigende natuur. Tevens kom je tijdens onze reizen regelmatig in aanraking met zeer bijzondere culturen/festivals en afgelegen “primitieve ”dorpjes,  erg indrukwekkend. Nog steeds ga ik met veel  plezier met groepen op pad, waarbij het plezier al begint bij een  goede voorbereiding van de reis.  

Henk Konijnenbelt, Amsterdam

Mijn passie voor avontuurlijke voettochten komt voort uit een levenslange fascinatie voor landschappen, mensen en culturen. Ik heb vooral interesse voor plekken waar oorspronkelijke culturen zich op geheel eigen wijze lang hebben kunnen handhaven tegen al te opdringerige invloeden van buitenaf. En waar dankzij vernuftige aanpassingen aan extreme omstandigheden zich vaak zeer uitzonderlijke culturen hebben ontwikkeld. Al decennialang heb ik in grote delen van de wereld wandelreizen en trekkings begeleid, zij het meestal als nevenactiviteit en vaak maar één reis per jaar. Ik was tevens ontwikkelaar van nieuwe reizen, onder meer in Ladakh/Noord-India, Nepal, West-Papoea, Senegal, Kaapverdië, Noord-Amerika, IJsland en Armenië. Lange tijd was ik docent op de Hogeschool Utrecht o.m. op het gebied van ondernemerschap en vrije tijd. Maar mijn mooiste vak daar was ‘Ontwikkelingsgeografie voor Social Workers’. Vanaf 2020 ben ik ook actief voor diverse secties van de NKBV als initiatiefnemer en begeleider van een hele reeks wandeltochten en -weekends in Nederland, soms ook van stadswandelingen.

Oprichting Sunita Reizen door Wil Beerding

Sunita Reizen werd op 29 oktober 1997 opgericht door Wil Beerding, toen nog onder de naam Sunita Nepal Travel. De computer stond in de slaapkamer van haar jongste zoon en werd overdag voor het ontwikkelen van reizen gebruikt en ’s avonds voor zijn scriptie.

Sunita dankt haar naam aan onze eerste reisagent in Nepal. Toen Wil hem vroeg of hij niet een leuke Nepalese naam voor haar kon bedenken viel de keuze op Sunita. Sunita is dus simpelweg de Nepalese naam voor Wil. Na haar tweede reis in Nepal was ze zo verliefd op het land dat ze besloot een reisorganisatie op te richten om haar liefde voor Nepal te delen. En met succes.

Toen Wil eenmaal aan het reizen was geslagen kwam ze erachter dat er in de rest van Azië ook nog genoeg pareltjes lagen en werd de naam Sunita Nepal Travel al snel veranderd naar Sunita Reizen. Wil stak veel moeite in het ontwikkelen van unieke reizen van de gebaande paden af. Iedereen kan een oester vinden, maar een parel wordt een stuk lastiger.

Wil Beerding begon op 15 februari 2018 aan haar laatste reis, ze liet haar ‘kindje’ achter aan:

Iris de Boer

Iris ontmoette Wil voor het eerst op de vakantiebeurs in 2005, waar ze al snel ontdekten dat ze een liefde voor Nepal deelden. Iris werkte van 2007 tot 2010 bij Sunita Reizen en werd al snel aangestoken door het enthousiasme van Wil voor bijzondere reizen. Ook nadat Iris door de economische crisis gedwongen was elders een baan te zoeken bleven ze vrienden. Toen Wil haar in 2017 vroeg om Sunita Reizen over te nemen was het antwoord dan ook een volmondig ‘ja’. Naast een liefde voor de Himalaya heeft Iris ook een grote liefde voor Amerika, waar ze 2 jaar in een Indianenreservaat verbleef. Wie weet zien we dus in de toekomst nog reizen naar een onontwikkeld deel van een ontwikkeld land. Iris runde Sunita samen met haar partner.

Laxmi Mohan

Laxmi leerde Wil Beerding kennen via Iris. Met een Indiase achtergrond was de keus om betrokken te worden niet moeilijk gemaakt. Laxmi doet eigenlijk alle klussen waar Iris geen zin in heeft. Terwijl Iris zich bezig houdt met het ontwikkelen van reizen doet Laxmi het ‘regelwerk’ zoals marketing en social media. Omdat zowel Laxmi als Iris naast Sunita Reizen nog een andere baan hebben besloten ze van Sunita Reizen een ‘non-profit’ reisorganisatie te maken en de winst aan projecten in Nepal te doneren.

Reizigers

Tja, zonder reizigers geen reisorganisatie. De persoonlijke contacten met de enthousiaste reizigers waren hartverwarmend. Meestal kregen we na afloop van de reis dan ook weer te horen hoe ontzettend tevreden ze waren en dat alles naar wens was verlopen.

In de afgelopen jaren hebben we dan ook nagenoeg geen klachten gekregen en als er een keer iets niet helemaal vlekkeloos was verlopen konden we dat vaak nog tijdens de reis al weer compenseren.

De eerste 10 jaar groeiden we hard tot in 2008 de grenzen van Tibet dichtgingen, tijdens de Olympische Spelen in China. Dit bracht toen ook een enorme hoeveelheid annuleringen met zich mee. De tweede klap die we daarna kregen te verwerken was de economische crisis en het aantal reizigers halveerde bijna. In die moeilijke jaren hadden we enorm veel te danken aan onze vaste reizigers die Sunita trouw bleven. Laatst hoorden we nog van een van onze trouwe reizigers. ‘We zijn ongelofelijk blij met jullie service en kwaliteit en vinden het jammer dat we jullie niet eerder hebben gevonden.’ Of de reizigers die een keer bij een andere organisatie hadden geboekt en zeiden: ‘dat zou Sunita veel beter geregeld hebben’. Dit is maar een kleine greep uit de vele complimenten en mooie woorden die we de afgelopen jaren hoorden en die ons de motivatie geven om door te gaan.
Een van de leukste ervaringen was het huwelijksfeest in 2016 waar we voor waren uitgenodigd. Twee reizigers hadden elkaar leren kennen tijdens een van onze trektochten in de Himalaya. Het was een prachtig feest en een bijzondere plechtigheid.

Bij deze willen we dan ook alle reizigers en volgers van Sunita Reizen bedanken voor hun trouw en hun geweldige steun en de volharding waarmee ze reclame voor ons maken bij hun familie en in hun vriendenkring!

Telefoon

06-53699810

Adres

Juttestraat 5
7848 CJ Schoonoord

E-mail

info@sunita.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 12.00 tot 18.00 uur

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten