• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief

De 4e van de sponsorreizen en de enige reis waarbij de focus ligt op een gebied te noorden van de Himalaya. Woorden schieten echt te kort om de landschappen van Mustang te kunnen beschrijven. Tot 1992 was Mustang een afgesloten gebied waardoor de lokale cultuur relatief goed bewaard is gebleven en dat is gebaseerd op het Tibetaans boeddhisme. De kleding, de gewoonten en zelfs de taal is geheel volgens Tibetaanse traditie. We zullen een aantal zeer opvallende en/of merkwaardige plaatsen bezoeken. Een bemoeilijkende factor de laatste jaren is de weg die met behulp van de Chinezen is aangelegd van Pokhara tot aan de Chinese grens waardoor soms delen van de vroegere trekking onaantrekkelijk zijn geworden. We lossen dit op door in het begin een deel per jeep te reizen en daar waar het mooi wordt pas te gaan lopen. We reizen van Kathmandu naar Pokhara per bus en we vliegen daarna naar Jomosom waardoor je een vermoeiende 12 uur durende rit vermijdt. In Jomosom stappen we in een privé jeep naar Kagbeni. In dit eerste echt Tibetaanse stadje maken we kennis met de gebruikelijke architectuur en we kunnen er een mooi en interessant klooster bekijken. Je ziet nu de machtige witte pieken van Annapurna en de Dhaulagiri van de noordkant. De volgende dag rijden we naar het dorpje Samar. Nu valt je echt goed het verschil in vegetatie op: hier groeit nauwelijks meer iets anders dan een stekelig struikje. De eerste dag volg je een pad dat je in een gigantische scheur in de aarde brengt. Op het diepste punt voel je je opgenomen in de schoot van moeder aarde. Juist op dit punt bezoeken we een zeer bijzondere en zeer heilige meditatiegrot waar de grote Guru Rinpoche een tijdje heeft doorgebracht. Het vervolg van de trek brengt je langs de onwerkelijke rode rotswanden van Dakmar en over een paar kleinere passen naar Lo Manthang. Dit is de met 6 meter hoge muren omgeven oude hoofdstad van het koninkrijk Mustang. Heerlijk om door de steegjes te dwalen en kloosters te bezoeken. Je kunt je hier echt in Tibet wanen. Na Lo Manthang volgen we het pad weer zuidwaarts maar dan aan de andere kant van de vallei, die heel anders is. Luri Gompa is nog zo’n uiterst bijzondere plek die we bezoeken. Een rotsklooster omgeven door puntige door de wind gevormde zandstenen rotsformaties. Over passen bereiken we dorpjes als Tangye en Tetang, waar de tijd echt stil heeft gestaan. Via het hindoe en boeddhistische heiligdom van Muktinath en het Bön boeddhistische Lupra klooster lopen we weer terug naar Jomosom. Ook op deze reis is er aan het eind de mogelijkheid om het Sathikosath huis te bezoeken. Deze reis kan al doorgaan vanaf 2 deelnemers. Overnachtingen in lodges en 1 à 2 keer in een tent en bij meer dan 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee.

Gelijktijdig met de boeking van je reis bij Sunita, schrijf je je ook in bij Sathiko Sath om je sponsorbijdrage te registreren. Deze registratie wordt door Sathiko Sath uitsluitend voor de administratie van sponsorreizen en de sponsorgelden gebruikt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam

Er zijn verschillende vluchtmogelijkheden naar Kathmandu, maar er is geen directe vlucht. Enkele populaire voorbeelden: met KLM naar Delhi en door met een Indiase of Nepalese maatschappij naar Kathmandu. Met KLM naar Dubai en door naar Kathmandu met FlyDubai. Met Turkisch Airlines via Istanboel.

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Afhankelijk van de gekozen vlucht is de aankomst in de ochtend, middag of avond en de transfer naar het hotel. Tijd om je even op te frissen. De tijd die je over hebt kun je eventueel besteden om het gebied in de buurt van het hotel te verkennen. Ons standaard hotel is: Holy Himalaya en dat ligt in een rustig straatje in de wijk Thamel. De kamers hebben wifi en airco en ze zijn ruim, schoon en het is er gezellig; het ontbijt is uitgebreid, voedzaam en smaakvol.

Dag 3

Rondleidingen in Kathmandu

Wanneer je nog nooit in Kathmandu bent geweest dan heb je aan één dag niet genoeg om alle bezienswaardigheden te zien. Maar goed dat er aan het eind van de reis nog een dag is om de stad verder te onderzoeken. De 3 grote heiligdommen worden het meest bezocht. De eerste is de grote stupa van Bodnath (of Bouddha) in de gelijknamige wijk waar veel boeddhisten waaronder de sherpa’s wonen. De enorme stupa staat op een sfeervol oud binnenplein en de hele dag door lopen mensen al dan niet met een draaiende gebedsmolen er kloksgewijs omheen terwijl de centrale mantra van het Tibetaans Boeddhisme in het rondte gonst. In huizen er om vind je veelal souvenirwinkeltjes, kunsthandelaren maar ook een klooster waar je zo naar binnen kunt lopen. Hier en daar is er een theehuis of restaurantje. Niet ver daarvandaan ligt de belangrijke hindoetempel van Pashupatinath. Je mag als niet hindoe de tempel niet in maar je mag wel aan de overkant van de rivier kijken naar de brandstapels waarop de lichamen van overleden mensen worden gecremeerd. De as wordt daarna in de heilige rivier de Basmati uitgestrooid. De Bagmati komt uit in de Ganges en voor hindoes is dat de moeder aller rivieren en daarom heilig. Het is een indrukwekkende ervaring om het hele schouwspel te mogen gadeslaan. Ten derde is er op een heuvel aan de westkant van de stad een plek die al 2000 jaar als heilige grond wordt beschouwd. Hier zie je een typisch Nepalees verschijnsel: dat Hindoeïsme en Boeddhisme in de praktijk vredig hand in hand kunnen gaan. Naast de opvallende boeddhistische stupa zijn er een aantal omliggende hindoe-tempels. Verschillende rituelen vinden hier plaats volgens beider invulling. Persoonlijk vind ik het ook altijd een belevenis om gewoon door de straatjes van het oude Kathmandu te lopen, bijvoorbeeld van Durbar Sqaire met z’n paleis en pagode-tempeltjes naar Thamel via Ason waar je her en der een binnenplaatsje binnen kunt gaan. Het Asonpleintje is altijd een krioelende massa mensen die de boodschappen komt doen bij o.a. de groentenverkopers. Ondertussen zie je allerlei winkeltjes, kleding, gereedschap, huishoudelijke zaken etc. Als je dit allemaal hebt gedaan dan ben je toe aan een heerlijke avondmaaltijd in één van de gezellige restaurantjes in de Thamel.

Dag 4

Busrit van Kathmandu naar Pokhara, 8 uur

Vandaag rijden we in één keer naar Pokhara. Over de heuvels rond Kathmandu vallei en dan 1000 meter dalen over een bochtige weg met een aantal haarspeldbochten. In de afdaling kun je een aantal mooie Himalayatoppen zien: Langtang, Ganesh Himal en Manaslu met hun neventoppen, een prachtig gezicht. Beneden aangekomen bij de Trisuli rivier merk je meteen het verschil in temperatuur. Het is hier een stuk warmer! We zien vast en zeker wel een paar rafting groepen. Onderweg genieten we een lunch bij een leuke uitspanning langs de weg. Vlak voor Pokhara krijgen we zicht op wat witte pieken van de Annapurnaketen. We slapen in een fijn hotel vlakbij het centrum van Pokhara. Je hebt hier de keus uit talloze gezellige restaurantjes.

Dag 5

Pokhara-Jomosom, vlucht 20 min, rijden naar Kagbeni, 2850m, 45 minuten

Alle vluchten naar en van Jomosom vertrekken bijna altijd vroeg. De reden hiervoor is dat er in de loop van de dag in de vallei van de Kali Gandaki een luchtdrukverschil ontstaat tussen het Tibetaanse plateau en het Indiase laagland. Daardoor komt er een wind op vanaf een uur of 10 die vaak snel aanwakkert vaak tot stormachtige proporties. Dus vroeg uit de veren en op naar het vliegveld. Waar je over de weg ongeveer 8 tot 10 uur over rijdt, vlieg je nu in ongeveer 20 minuten naar Jomosom. Dat is nogal spectaculair omdat je tussen de Dhaulagiri en de Annapurna door vliegt langs de steile wanden van de vallei door het diepste dal van de aarde. In Jomosom ben je meteen in een compleet andere wereld. Alles is er anders: huizenbouw, kleding, vegetatie, hoe mensen er uit zien met veel meer Tibetaanse trekken. Het is meteen ook zo’n 15 graden koeler dan in Pokhara. Pokhara zelf is een handelsstadje met veel winkeltjes, restaurantjes en hotelletjes. We nemen de jeep naar Kagbeni, een stadje met echt al een schilderachtig centrumpje met steegjes, oude huizen en een mooi klooster. ’s Middags heb je alle tijd om dit mooie stadje te verkennen. Wanneer je terugkijkt naar het zuiden zie je de fantastische witblinkende toppen van Nilgiri Noord en Zuid. We overnachten in een lodge.

Dag 6

Kagbeni-Samar, 3600m, jeep 1 uur rijden

Dit eerste stuk van de Mustangtrail leggen we per jeep af. De weg is hier 9 meter breed en de stoflaag is 5 cm dik. Dat maakt het tamelijk oncomfortabel hier te lopen met voorbijrazende jeeps. Het landschap is evenwel prachtig. Rode rotswanden en weidse vergezichten vergezellen je naar het kleine dorp Samar, een pleisterplaats voor de vroegere paardenkaravanen die Lo Manthang moesten bevoorraden en handel met China bedreven. Dat alles gebeurt nu met trucks. Samar is een leuk dorpje om te bekijken. Net boven Samar ligt weer een Tibetaans Boeddhistisch klooster dat een bezoek waard is. We slapen in een lodge.

Dag 7

Samar-Shyangbochen-Ghemi, 3550m, 5 uur lopen

Dit wordt de eerste dag wandelen en dat voert je meteen langs een ongelooflijke en spectaculaire route. Net buiten Samar passeer je een klein pasje waarna je afdaalt naar een riviertje. Dat steek je over om vervolgens weer naar een kleine pas te klimmen. Daarna wordt de route spectaculair. Langs diepe holen in de bergwand daal je steeds verder af. De rotswanden om je heen worden hoger en op het diepste punt voelt het alsof je zo weer kan worden opgenomen in de schoot van moeder aarde. Juist op dit punt takt er een klein paadje af in een nauw zijdal. Ergens in een grot boven de dalbodem heeft de grote heilige Padmasambava een tijd gemediteerd en er zijn nog steeds mensen die dat af en toe doen. Binnen zijn er gebedsvlaggen, gebedsdoeken (thanka’s), wierookplaatsen, kommetjes met water, kelken met yakboterkaarsen, foto’s van beroemde en heilige voorgangers van het Tibetaans Boeddhisme, enz. Na een bezoek een deze indrukwekkende plaats ontstijgen we weer langzaam deze prachtige kloof. Bij Shangmochen komen we weer op het open plateau en bij de weg. De jeep brengt ons nu naar het volgende dorp Ghemi. Overnachting in een lodge.

Dag 8

Ghemi-Dakmar, 3725m, 2,5 uur lopen

In de ochtend brengen we een bezoek aan het oeroude kloostertje midden in het dorp. Het is wel toe aan een renovatie zouden wij zeggen maar daarom toch ook interessant. We dalen af naar de brug over de rivier, steken die over en komen bij een prachtige en zeer bijzondere en lange mani-muur. Het onderste deel is gekleurd met de Shakya-kleuren: rood, wit en zwart, daarboven zijn in verschillende lagen de manistenen ingemetseld met leem en daarbovenop een soort dakje van zwarte leistenen. Even verderop krijgen we weer een traktatie aan schitterende stupa’s geheel in de kleuren van het omringende landschap. Was het tussen Samar en Ghemi overwegend grijs en bruin, nu komen er ook gele en knalrode tinten voor. Vlak voor Dakmar is er zelf een grote loodrechte rotswand in die rode kleur. Een korte maar buitengewone tocht. En steeds ben je aan beide kanten van de Mustangvallei omgeven door witte sneeuwbergen. Overnachting in een lodge in het dorpje.

Dag 9

Dakmar-Gar Gompa, 4000m, 4 uur lopen

We lopen een stukje door het dorp voordat we aan een flinke stijging beginnen naar een pasje. Het is een prachtige omgeving met gele zandstenen torens en rode rotswanden. Gebedsvlaggen op de pas en daarna gaat het vrij vlak naar een volgende pas. De omgeving is hier heel kaal met allerlei geel en bruintinten. In de verte de witte toppen van de Damodar Himal (met o.a. de Saribung). De laatste kilometer naar Gar gompa gaat over de weg. Het verhaal gaat dat dit klooster is gesticht door Guru Rinpoche zelf in de 8ste eeuw. Het is inderdaad een bijzondere plek en een bijzonder kloostertje. Er is een klein guesthouse maar als we daar niet terecht kunnen dan zetten we de tenten op voor deze nacht. Eten kunnen we wel in het klooster. Eventueel hebben we ook nog een escape als we 400 meter afdalen en in de lodge van Tsarang gaan slapen.

Dag 10

Gar Gompa-Lo Manthang, 3800m,5 uur lopen

Over 2 bulten gaat het vandaag. Hoogteverschil zo ongeveer 400 m. Het landschap is droog en dor, er groeit weinig anders dan een doornig struikje hier en daar. De kleuren vervagen hier tot geel, bruin en grijstinten maar altijd die vergezichten daar achter op de besneeuwde witte ketens van de Himalaya. We eindigen deze tocht in het hoofdstadje van Mustang: Lo Manthang.

Dag 11

Lo Manthang, verblijf

30 Jaar geleden was Lo Manthang nog dat echte stoffige vestingstadje omringd door 6 meter hoge muren. Het was een belangrijk stadje voor de handel met Tibet. Dat oude deel is er ook nog steeds en ook nog bijna geheel in authentieke staat. Je ziet het paleis van de koning van Mustang. Die is er nog steeds maar hij heeft nu alleen nog maar een ceremoniële functie. Als je hier de mensen, koeien en paarden door de straatjes ziet wandelen dan ben je weer in de Middeleeuwen. Buiten de muren kun je zien dat er wel ontwikkeling is. Nieuwe hotelletjes, vers ontgonnen landbouwperceeltjes, souvenirs (bijv. thanka’s, saligrams en vele Tibetaanse (religieuze- en kunst)voorwerpen), maar ook vrachtwagens, soms uit China, jeepparkeerplaatsen. Binnen de muren kun je bij een oude man het huis in de via de trap op de muur klimmen en zo kun je over een deel van de muur lopen en de straatjes van boven af bekijken. Mocht je liever de benen willen strekken dan is er nog een fantastisch mooi rondje van ongeveer 18 km te lopen ten noorden van Lo Manthang. Je passeert dan verschillende kleine dorpjes maar ook restanten van een roerig ver verleden: grotwoningen, grotkloosters, stupa’s, die soms half zijn verwoest. Bönboeddhisten en “gewone Tibetaans boeddhisten hebben elkaar hier op leven en dood bevochten. Tegen de tijd dat je weer terug bent kom je nog langs het vrij nieuwe en heel grote Namgyal Gompa. Overnachting in een lodge.

Dag 12

Lo Manthang-Yara, 3675m, 6 uur lopen

Vandaag beginnen we aan de tocht zuidwaarts langs de oostelijke kant van de Mustang vallei. Deze is door het grotendeels afwezig zijn van de weg veel minder bezocht en veel rustiger. Daardoor ook niet minder interessant. Vanuit Lo Manthang lopen we zuidwaarts ongeveer 6 km op een pad langs de weg. Dan slaan we af naar het oosten en klimmen ongeveer 350 meter over een bergkammetje. De afdaling breng je in het volgende rivierdal bij het dorpje Dhi. Hier is er een brug over de rivier, daarna weer een klein stukje omhoog tot het schilderachtige dorp Yara. Overnachting in een lodge.

Dag 13

Yara, uitstapje Luri Gompa, 4-5 uur lopen

Luri Gompa ligt ongeveer 2 uur gaans verderop in een zijvallei. Het is wederom een bijzondere plek. Tegen de achtergrond van zandstenen pilaren en orgelpijpen gelijkende bergwanden bezoek je het bijzonder afgelegen klooster beneden bij de river. 300 Meter verderop en 100 meter hoger ligt het zeer oude grotklooster. Binnen in vind je een door de natuur gevormde stupa. Wonderbaarlijk! Langs een andere route lopen we terug naar Yara.

Dag 14

Yara-Tangye, 3350m, 6 uur lopen

Dit is een pittige loop dag: 2 keer een bult over, van 600 meter en van 350 meter. Het is droog, warm, het is er heel erg geërodeerd, dus kaal, geen begroeiing, geen beschutting. Zonnebrandbescherming en voldoende water is essentieel. Tangye is een dorp waar de tijd heeft stilgestaan. De huizen hebben platte daken met aan de randen hout voor de winter opgestapeld. Bij het dorp zie je de akkertjes die zonder irrigatie niks zouden opleveren. Overal rijen mooi gekleurde stupa’s. Gelukkig is hier wel een lodge waar we overnachten.

Dag 15

Tangye-Pa, 4175m, 5 uur lopen, kamperen

Weer een typische Mustang-dag: hoog, droog, vegetatieloos, weinig tot geen bewoning, fantastische landschappen. Het is 800 m klimmen vandaag. Bij Pa slaan we de tent op. Er is geen hele keukencrew mee dus vanavond zul je tevreden moeten zijn met eenvoudig voedsel. Gelukkig maar 1 nacht zo. Pa ligt boven op een brede pas van 4200 meter hoog. Genoeg plek om een mooi kamp te maken.

Dag 16

Pa-Tetang, 3075m, 3,5 uur lopen

De wandeling van vandaag is heel spectaculair. Je loopt bijna de hele dag geleidelijk naar beneden, maar wel langs een breuk in het landschap. Die breuk kun je echt zo zien, zoals de aarde hier uit elkaar is gereten met aan beide kanten bizar gevormde rafelige breukranden. Naar het zuiden toe komen de toppen van de Nilgiri’s en de Dhaulagiri weer steeds nadrukkelijker in beeld. Tetang is nog eens zo’n boerendorp omgeven door uitgebreide terrassen waar in de zomer wat verbouwd kan worden. Dit alles ligt tegenover mooie vormen en kleuren in een hoge rotswand. Overnachting in een lodge. Overigens zou je van hier al weer gebruik kunnen maken van vervoer.

Dag 17

Tetang-Muktinath, 3650m, 7 uur lopen

We lopen omhoog en verlaten zo langzaam maar zeker het Mustang gebied. Het is 1000 meter stijgen tot op een pas waarvandaan je zicht krijgt op de trail die Rond Annapurna leidt. Je kunt de pasovergang (Thorung La) zien en het heilige plaatsje Muktinath. In Muktinath is eenbijzonder verschijnsel namelijk dat er direct een vlam brand boven een waterbron. Er is een tempel omheen gebouwd en deze plaats lokt veel zowel boeddhistische pelgrims als hindoebedevaarders uit heel India. We slapen in een lodge.

Dag 18

Muktinath-Lupra Gompa-Jomosom, 2750m,6 uur lopen

De oorspronkelijke route van Muktinath naar Jomosom gaat via Kagbeni, maar er is nu een weg aangelegd dus we kiezen een andere route. Deze is nog niet veel begaan en het voert je voor de laatste keer over nogal kale hellingen. Je ziet wel dat de begroeiing hier toeneemt. Vlak voordat je aankomt in de vallei van de Kali Gandaki passeer je het belangwekkende klooster van de Bönpo stroming van het Tibetaans boeddhisme. Eenmaal beneden kunnen we de weg volgen of paadjes die er in de buurt lopen. Wanneer we aankomen in Jomosom is de cirkel rond en je bent terug in de bewoonde wereld die je hier al druk toeschijnt. We overnachten in een hotelletje tegenover het vliegveld(je).

Dag 19

Jomosom-Pokhara-Kathmandu, vlucht en bus

Tussen Annapurna en Dhaulagiri door zweef je in een klein vliegtuigje (ongeveer 18 personen) naar het warme en tropisch aandoende Pokhara. We gaan direct door met de bus naar Kathmandu. Een vermoeiende reisdag en dus een heerlijk weerzien met het fijne hotel in Thamel, Kathmandu.

Dag 20

Vrij te besteden dag in Kathmandu

In ieder geval kun je wanneer je dat wil vandaag het Sathikosath-huis bezoeken. Je kunt er dan met eigen ogen zien hoe de kinderen worden gehuisvest en hoe ze zich kunnen focussen op hun huiswerk en hoe er ook ruimte is voor sport en ontspanning. Verder natuurlijk vrij om te doen wat je wil doen. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen of een facultatieve excursie naar Pharping maken. Pharping is bij de Tibetanen bekend als Yangleshö en is de plek waar de 2e boeddha, Guru Padmasambhava, verlichting vond. Er zijn diverse kloosters, waaronder Neydo, tempels (zowel Boeddhistisch als Hindoeïstisch) en retraite grotten. Je zou ook een mountainflight kunnen boeken: een vlucht in een klein vliegtuigje met alleen maar stoelen bij het raam brengt je in de buurt van de Everest en andere machtige bergtoppen. In ieder geval kun je wanneer je dat wil vandaag ook het Sathikosath-huis bezoeken. Je kunt er dan met eigen ogen zien hoe de kinderen worden gehuisvest en hoe ze zich kunnen focussen op hun huiswerk en hoe er ook ruimte is voor sport en ontspanning. Verder natuurlijk vrij om te doen wat je wil doen.

Dag 21

Vertrek

Afhankelijk van de gekozen vlucht kun je ’s morgens, ’s middags of ’s avonds moeten vertrekken. Misschien heb je dus nog een ochtend om de stad in te gaan. Dan transfer naar de luchthaven.

Dag 22

aankomst Kathmandu

De aankomsttijd in Amsterdam is afhankelijk van de gekozen vlucht.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam Sathikosath Sponsorreis Mustang
  Heen vrijdag 1 november 2024
  Terug vrijdag 22 november 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 2.395,00 /Persoon

  - +
 • luchthaven transfers
 • 4 nachten Holy Himalaya in Kathmandu incl. ontbijten
 • op trek in eenvoudige lodges en mogelijk 2x in een tent
 • retourvlucht Pokhara-Jomosom
 • trekking permit, ACAP, TIMS en Special permit Mustang voor 12 dagen
 • bagagevervoer met paarden
 • Vervoer volgens programma.
 • Engelssprekende lokale gids en chauffeur.
 • verzekeringen, maaltijden, vervoer en onderdak voor Nepalese medewerkers
 • een Nederlandse reisleider vanaf 8 deelnemers
 • Entreegelden
 • Excursies volgens programma.
 • Boekingskosten Sunita Reizen inclusief bijdragen aan GGTO, het Calamiteitenfonds en Buur Maakt Natuur
 • Visum voor Nepal.
 • maaltijden niet inbegrepen behalve ontbijten in KTM, Pokhara en Jomosom
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien voor de gids en chauffeur.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag (€ 325,-).
 • Optionele excursies op vrij te besteden dagen.
 • Aanbevolen retourticket naar Kathmandu
 • 1 nov KLM Amsterdam-Delhi 12.20-01.10
 • 2 nov Vistara Delhi-Kathmandu 14.00-16.15
 • 21 nov Vistara Kathmandu-Delhi 17.15-18.45
 • 22 nov KLM Delhi-Amsterdam 03.20-08.25
 • Retourticket: € 1235,- incl. 23 kg ruimbagage