• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Dit is de 1e reis in het sponsorprogramma voor Sathikosath. Deze stichting stelt zich ten doel het voor kansarme kinderen uit de bergen mogelijk te maken om een goede scholing te volgen. Van elke boeker aan deze reis staat Sunita Reizen € 100,- af aan de stichting. Deze reis is geschikt voor mensen die nog niet eerder in Nepal zijn geweest of die geen bergachtige wandelingen meer kunnen of willen maken. Wel zijn er verschillende dagen waarop gewandeld wordt maar je zou dan eventueel ook een taxi kunnen nemen naar de volgende overnachtingsplek. Het programma omvat vele bezienswaardigheden in een behoorlijk deel van het land zodat je een hele goede indruk krijgt van de mooie dingen die Nepal te bieden heeft. In de vallei van Kathmandu bezoek je de enorme stupa’s van Bodnath en Swayambu en je kunt toekijken bij crematies in de hindoetempel Pashupatinath. In de drukke centrumstraatje kijk je je ogen uit, winkeltjes, marktjes, slagers, fruitverkopers, kledingwinkels en altijd wel een heilige plek, een Boeddha of een Ganesh. Het wandelen op de randen van de Kathmanduvallei geeft je een mooi beeld van het leven buiten de stad. Mooie terrasrijstvelden, graan, akkers die nog steeds worden geploegd met ossen én een weidse blik over een grote deel van de Himalaya. Pokhara aan het Phewa-meer en de majestueuze Annapurna’s daarachter. Dan volgen een bezoek aan Lumbini in het zuiden, in de laaggelegen en vlakke Terai. Het is de geboorteplaats van Boeddha. Natuurlijk slaan we Chitwan National Park niet over. In het vroegere jachtgebied van het koninklijk huis is de wildstand goed op peil gebleven.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Amsterdam vertrek

Er zijn verschillende vluchtmogelijkheden naar Kathmandu, maar er is geen directe vlucht. Enkele populaire voorbeelden: met KLM naar Delhi en door met een Indiase of Nepalese maatschappij naar Kathmandu. Met KLM naar Dubai en door naar Kathmandu met FlyDubai. Met Turkisch Airlines via Istanboel.

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Afhankelijk van de gekozen vlucht is de aankomst in de ochtend, middag of avond en de transfer naar het hotel. De tijd die je over hebt kun je eventueel besteden om het gebied in de buurt van het hotel te verkennen. Ons standaard hotel is: Holy Himalaya en dat ligt in een rustig straatje in de wijk Thamel. De kamers hebben wifi en airco en ze zijn ruim, schoon en het is er gezellig; het ontbijt is uitgebreid, voedzaam en smaakvol.

Dag 3

Rondleidingen in Kathmandu

Wanneer je nog nooit in Kathmandu bent geweest dan heb je aan één dag niet genoeg om alle bezienswaardigheden te zien. Maar goed dat er aan het eind van de reis nog een dag is om de stad verder te onderzoeken. De 3 grote heiligdommen die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan, worden het meest bezocht. De eerste is de grote stupa van Bodnath (of Bouddha) in de gelijknamige wijk waar veel boeddhisten waaronder de sherpa’s wonen. De enorme stupa staat op een sfeervol oud binnenplein en de hele dag door lopen mensen al dan niet met een draaiende gebedsmolen er kloksgewijs omheen terwijl de centrale mantra van het Tibetaans Boeddhisme in het rondte gonst. In huizen er om vind je veelal souvenirwinkeltjes, kunsthandelaren maar ook een klooster waar je zo naar binnen kunt lopen. Hier en daar is er een theehuis of restaurantje. Niet ver daarvandaan ligt de belangrijke hindoetempel van Pashupatinath. Je mag als niet hindoe de tempel niet in maar je mag wel aan de overkant van de rivier kijken naar de brandstapels waarop de lichamen van overleden mensen worden gecremeerd. De as wordt daarna in de heilige rivier de Basmati uitgestrooid. De Bagmati komt uit in de Ganges en voor hindoes is dat de moeder aller rivieren en daarom heilig. Het is een indrukwekkende ervaring om het hele schouwspel te mogen gadeslaan. Ten derde is er op een heuvel aan de westkant van de stad een plek die al 2000 jaar als heilige grond wordt beschouwd. Hier zie je een typisch Nepalees verschijnsel: dat Hindoeïsme en Boeddhisme in de praktijk vredig hand in hand kunnen gaan. Naast de opvallende boeddhistische stupa zijn er een aantal omliggende hindoe-tempels. Verschillende rituelen vinden hier plaats volgens beider invulling. Persoonlijk vind ik het ook altijd een belevenis om gewoon door de straatjes van het oude Kathmandu te lopen, bijvoorbeeld van Durbar Sqaire met z’n paleis en pagode-tempeltjes naar Thamel via Ason waar je her en der een binnenplaatsje binnen kunt gaan. Het Asonpleintje is altijd een krioelende massa mensen die de boodschappen komt doen bij o.a. de groentenverkopers. Ondertussen zie je allerlei winkeltjes, kleding, gereedschap, huishoudelijke zaken etc. Als je dit allemaal hebt gedaan dan ben je toe aan een heerlijke avondmaaltijd in één van de gezellige restaurantjes in de Thamel.

Dag 4

Kathmandu – Changu Narayan- Nagarkot

Na het ontbijt rijden we naar de derde koningsstad in de Kathmandu-vallei: Bhaktapur. Dit stadje staat bekend om de vele pottenbakkerijen en het feit dat het centrum mooi is gerestaureerd met behulp van een Duits ontwikkelingsproject. Na dit bezoek word je naar de tempel : Changunarayan gebracht, die een paar kilometer verderop ligt. Dit schijnt één van de oudste tempels van Nepal te zijn en heeft ongelooflijk uitbundig en mooi houtsnijwerk. Na hier een tijdje rondgekeken te hebben gaan we te voet verder naar Nagarkot, Deels over boerenland met de typische terrassen, deels door bos wandel je rustig omhoog over de kam die omhoog komt uit de valleibodem en die op rijst tot ongeveer 1900. Hier op de top van de kam is het beroemdste uitzichtpunt van de Kathmandu vallei. Op een heldere dag kun je zelfs de Mt. Everest zien. Je slaapt in een prettig hotel. Wie niet wil of kan lopen kan ook met vervoer in Nagarkot komen. 500m stijgen, 4 uur lopen.

Dag 5

Nagarkot – Banepa – Namo Buddha

Na het ontbijt rijden we naar de derde koningsstad in de Kathmandu-vallei: Bhaktapur. Dit stadje staat bekend om de vele pottenbakkerijen en het feit dat het centrum mooi is gerestaureerd met behulp van een Duits ontwikkelingsproject. Na dit bezoek word je naar de tempel : Changunarayan gebracht, die een paar kilometer verderop ligt. Deze tempel staat eveneens op de werelderfgoed lijst van Unesco. De grondslag van de tempel werd in de 5e eeuw gelegd en er bestaan diverse verhalen over het ontstaan van de tempel, die aan Vishnu gewijd is. De tempel is tijdens de aardbeving van 2015 flink beschadigd. Op weg naar de tempel kun je ook een museum bezoeken met een fraaie collectie oude gebruiksvoorwerpen. Je vindt naast de tempel ook een etnografische museum. Changunarayan wordt weinig bezocht dus er zijn geen noemenswaardige toeristische faciliteiten in de buurt. Het is raadzaam iets te eten mee te nemen. Na het bezoek aan de tempel rijden we door naar Nagarkot, bekend om zijn vele adelaars. Het is een serene plek met een fantastisch uitzicht op het Langtang gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mount Everest zien liggen vanaf hier. Het is ook mogelijk om van Changunarayan door de rijstvelden en dorpjes in ongeveer 4 uur tijd naar Nagarkot te lopen; geef bij de gids aan wat je liever doet.

Dag 6

Namo Buddha – Panauti – Patan

Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha. Het is ook mogelijk dit in ongeveer 4 uur te voet te doen, geef bij de gids aan wat je liever doet. Namo Buddha is samen met de Bouddhanath en Swayambunath de belangrijkste pelgrimplaats voor Boeddhisten in Nepal. Er is een boeddhistisch klooster op deze plek. Het verhaal gaat dat Boeddha hier een arm van zichzelf afstond aan een hongerige moedertijger. Op deze site kun je precies lezen wat het verhaal inhoudt: https://namobuddha.org/namobuddha.html Natuurlijk brengen we een bezoek aan het klooster die niet ver van het hotel ligt. Dan dalen we langzaam af door bossen en landerijen naar de bodem van de vallei. Hier is er weer iets van verkeer maar na 5 km komen we in Panauti, één van die pittoreske oude stadjes in de vallei. De houten huizen en tempels stammen veelal uit de 15e eeuw. Panauti ligt op een samenstroom van 2 rivieren oftewel een heilige plaats in Nepal. Je vindt hier dan ook veel Hindoeïstische en Boeddhistische tempels om dit feit te eren. Patan is de 2e koningsstad die we tijdens onze reis bezoeken.

Dag 7

Patan rondkijken

Het centrum van de stad is autovrij en net als in Kathmandu en Bhaktapur heb je hier ook een Durbar Sqaire met veel tempels, pagodes en offerplaatsen. Veel voormalige tempels worden nu als woonhuizen gebruikt. Patan is in de 3e eeuw v.C. gebouwd en heette toen Lalitput, wat "stad van de schoonheid" betekent. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 2015 werden veel bouwwerken door de aardbeving verwoest. Deze zijn nu anno 2024 voor een groot deel weer gerestaureerd.

Dag 8

Naar Bandipur

We verlaten de Kathmanduvallei en rijden richting het westen van Nepal, naar Pokhara. Een lange rit, die we niet in één dag gaan maken, maar onderbreken in Bandipur. Bandipur is een middeleeuws Newari dorpje vol houtsnijwerk en de tijd heeft er stil gestaan. Er mogen geen auto’s in het dorp komen, wat ook lastig is in de smalle straatjes. Vanuit Bandipur heb je bij helder weer een schitterend zicht op de Himalaya (de Manaslu en Annapurna range) dus wellicht kun je ook gewoon van het uitzicht genieten.

Dag 9

Naar Pokhara

In de ochtend maken we een (optionele) wandeling naar het dorpje Ramkot, door afgelegen akkers en gehuchtjes. In de middag rijden we door naar Pokhara, dat aan de voet van het Annapurna gebergte aan het Phewa meer ligt. Pokhara is de 2e stad van Nepal en wordt voornamelijk bewoond door Gurung en Magar. De Gurung kregen wereldwijde faam als Gorkha soldaten. Vanaf het Phewa meer heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op de bergen die in het meer reflecteren.

Dag 10

Rondleidingen in Pokhara

Vroeg op voor de (optionele) wandeling naar Sarangkot om de zonsopkomst over de Annapurna’s te bewonderen. Met de gids bezoeken we vervolgens de Devil’s watervallen en andere bezienswaardigheden in Pokhara.

Dag 11

Vrij te besteden dag in Pokhara

Je kunt hier bijvoorbeeld een bootje huren om op het meer te dobberen of een fiets huren om er omheen te fietsen. Of gewoon niets doen en een boek lezen met het fantastische uitzicht als decor.

Dag 12

Naar Tansen

We gaan op weg naar Lumbini, maar omdat dit een tamelijk lange rit is hakken we die in twee delen en stoppen vandaag in Tansen. Tansen heette ooit Palpa en was de hoofdstad van het Magar rijk dat in de 16e eeuw zelfs bijna Kathmandu veroverde. In de 18e eeuw raakte het rijk in verval en werd Tansen een belangrijke bazaar op de handelsroute tussen India en Tibet. In de Ridi Bazaar zijn vooral veel fossielen te koop. Er zijn betrekkelijk weinig toeristen, 2 belangrijke tempels en gezellige straatjes om door heen te slenteren.

Dag 13

Naar Lumbini

Na een rit van ongeveer 2 uur komen we in Lumbini aan, de geboorteplaats van prins Siddharta, die de eerste boeddha en grondlegger van het boeddhisme werd. Het hele dorp staat vol nieuwe en oude tempels van de verschillende stromingen van het boeddhisme, die zijn gebouwd met fondsen uit verschillende landen. Met de gids zullen we verschillende bouwwerken bezoeken.

Dag 14

Naar Chitwan

We rijden in een halve dag naar het Chitwan Nationaal Park, waar je aan de rand van het park in de Sapana Village Lodge overnacht. Sapana betekent ‘droom’ en is de uitgevoerde droom van eigenaar Dhurba Giri. Hij was als ober werkzaam toen hij zijn droom aan enkele Nederlandse toeristen vertelde. Een jaar later kreeg hij van hen een lening om zijn hotel te bouwen en zijn droom waar te maken. Het hotel werd een succes maar was slechts de helft van de droom die Dhurba voor ogen had. De andere helft was om met het geld dat hij verdiende aan het hotel de gemeenschap in Chitwan te ontwikkelen. Hij kwam zelf uit een arm gezin waar geen geld voor schoenen of scholing was. Hij richtte dus scholen op, waterprojecten, medische projecten, verleend microkrediet, hielp slachtoffers van de aardbeving en overstroming, ondersteund CBT, olifantenopvang, enzovoort.

Dag 15

Jungle excursie

Het Chitwan Nationaal Park ligt in het zuiden van Nepal in het laagland. De jungle herbergt olifanten, neushoorns, tijgers, krokodillen, vele vogel- en vlindersoorten en prachtige planten. Vandaag maken we een excursie het park in onder begeleiding van een natuurgids. Eerst per kano over de Rapti rivier, na de lunch gaan we te voet, per olifant of per jeep verder.

Dag 16

Excursie naar Devghat

Devghat ligt op de kruising van de Kali Gandaki en de Trisuli rivier en vormt hier de Narayani, die weer in de Ganges uitkomt. Voor Hindoes is dit een heilige plaats en bedevaartsoord. Je vindt er overal tempeltjes en er vinden diverse rituelen plaats.

Dag 17

Chitwan, terugrijden naar Kathmandu

Vandaag rijden we terug naar Kathmandu. Dat neemt een groot deel van de dag in beslag. Na aankomst kun je je even lekker opfrissen en dan weer de stad in.

Dag 18

Kathmandu, bezoek SkS-huis

In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen of een facultatieve excursie naar Pharping maken. Pharping is bij de Tibetanen bekend als Yangleshö en is de plek waar de 2e boeddha, Guru Padmasambhava, verlichting vond. Er zijn diverse kloosters, waaronder Neydo, tempels (zowel Boeddhistisch als Hindoeïstisch) en retraite grotten. Je zou ook een mountainflight kunnen boeken: een vlucht in een klein vliegtuigje met alleen maar stoelen bij het raam brengt je in de buurt van de Everest en andere machtige bergtoppen. Op een afgesproken moment bezoeken we het Sathikosath-huis. Hier worden de kinderen uit de bergen opgevangen en kunnen ze in alle rust en in goed gezelschap zich concentreren op hun scholing én op lekker onbezorgd spelen.

Dag 19

vertrek uit Kathmandu

Afhankelijk van de gekozen vlucht kun je ’s morgens, ’s middags of ’s avonds moeten vertrekken. Misschien heb je dus nog een ochtend om de stad in te gaan. Dan transfer naar de luchthaven.

Dag 20

Aankomst Amsterdam

De aankomsttijd in Amsterdam is afhankelijk van de gekozen vlucht.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam cultuurreis Nepal
  Heen dinsdag 15 oktober 2024
  Terug zondag 3 november 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 1.195,00 /Persoon

  - +

*luchthaven transfers
*alle vervoer volgens het reisschema
*bagagevervoer
*begeleiding door een Engels sprekende Nepalese Gids
*alle overnachtingen in hotels o.b.v. een 2 persoons kamer inclusief ontbijten
*excursies als vermeld in het programma
*boekingskosten inclusief bijdragen voor GGTO, het Calamiteitenfonds en Buur Maakt Natuur
*entreegelden van plaatsen volgens programma

*internationaal retourticket Amsterdam-Kathmandu
Aanbevolen vlucht:
prijs: € 1075,- incl. 23 kg
di 15-10-2024 KLM Amsterdam-Delhi 14.10-01.55
wo 16-10-2024 Indigo Delhi-KTM 07.50-09.50
za 2-11-2024 Vistara KTM-Delhi 17.15-18.45
zo 3-11-2024 Delhi Amsterdam 03.20-08.25

*lunches en diners
*reis- en annuleringsverzekering
*visum en vaccinaties
*fooien voor gids en chauffeur

De reis gaat door met 6 deelnemers. Bij 2 t/m 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan maar dan met bijbetaling van € 100,- tot € 450,-