• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Tijdens deze reis maak je kennis met de spirituele kant van Kirgizië. Met een locatie in Centraal-Azië heeft het land te maken gehad met verschillende religieuze invloeden. In de 13e eeuw werd het land ingelijfd bij het Mongoolse rijk van Djengis Khan, hetgeen je nu nog terug ziet aan de joerten als nomadenwoning. Na de val van het Mongoolse rijk werd Kirgizië ingelijfd bij China (Qing dynastie). Het land werd in de 18e eeuw geïslamiseerd, maar een eeuw later ingelijfd bij het orthodoxe Rusland. Dit heeft geleid tot een interessant pallet van spirituele stromingen en rituelen. Je ziet in Kirgizië invloeden van de islam terug en de orthodoxe kerk, maar ook van sjamanistische invloeden die zover terug gaan dat de herkomst onbekend is, moderne invloeden in de vorm van bijvoorbeeld meditatiecentra of een vermenging van spirituele stromingen en religies.
Het vervoer tijdens deze reis is per eigen minibus. Een tolk, Engels of Duits sprekend, vergezelt ons op de rondreis.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Voor deelname aan deze reis dien je over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Groepsgrootte: 4-8 personen, internationaal gezelschap.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Nadat we ons hebben opgefrist gaan we met de tolk/gids de stad in. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek.

Dag 3

Excursie naar Tashtar-Ata

In de ochtend rijden we naar Tashtar-Ata, oftwel ‘Berg van de Verlossing’, 35 kilometer ten zuiden van Bishkek. Volgens eeuwenoude legenden was deze berg een pelgrimsplaats waar mensen rituelen hielden om ziekte en verslaving te genezen en om de zegen van de Almachtige te vragen. Tijdens hun gebed wierpen ze een steen die de ziekte of verslaving symboliseerde in het hart van de berg. Deze eeuwenoude traditie is in Kirgizië ook in een hedendaags jasje gestoken. Psychologen passen bij enkele cliënten de ‘Tashtar Ata’ methode toe waarbij de cliënt alle zorgen en verdriet in een object ‘stoppen’ en dat vervolgens weg gooien of verbranden. In de middag keren we terug naar Bishkek om te lunchen. Hierna kun je de gloednieuwe Centrale Moskee bezoeken. De bouw werd afgerond in 2017 en de moskee is inmiddels één van de grootste van Centraal-Azië.

Dag 4

Naar Balykchy

In Balykchy aan de westzijde van Issyk Kul bezoeken we een sjamaan. Voor de islamisering aanbaden de Kirgiezen de geesten van hun voorouders en geloofden zij dat alle dieren, bergen, bomen, water en vuur een geest bezitten die je gunstig moet stemmen. Ook na de komst van de Islam bleef het geloof in geesten sterk aanwezig. Vandaag de dag heb je verschillende sjamanen. De ‘bubu’ of ‘bakshy’ zijn de genezende sjamanen die de geesten om raad vragen en alles over geneeskrachtige kruiden en voeding weten. De ‘kozu achyk’ zijn mensen met voorspellende gaven. De ‘moldo’ zijn ook genezers die de geesten om raad vragen, maar gebruiken islamitische methodes om patiënten te genezen. We overnachten bij een lokale familie in Balykchy.

Dag 5

Naar Cholpon-Ata

We rijden naar Cholpon-Ata, een stad aan de noordoever van het Issyk-Kul meer (dat is eigenlijk dubbelop, want ‘Kul ’betekent ‘meer’ en ‘Issyk’ betekent ‘warm’), waar we in een hotel verblijven. Voordat we Cholpon-Ata bereiken bezoeken we ook nog Chonsary-Oi, waar zich een museum over de nomadencultuur bevindt. Ook bezoeken we een archeologische openlucht museum om petrogliefen van de Scythen uit de 11e eeuw v.C. te bezoeken.

Dag 6

Naar Karakol

Via de noordzijde van Issyk-Kul rijden we naar de Semyonoyka vallei voor een ontspannen wandeling langs de rivier. Hierna rijden we door naar Krench, aan de oostkant van het meer. Je vindt hier een hete bron (badkleding verplicht). Als we lekker warm en ontspannen zijn vervolgen we onze weg naar Karakol, aan de oostzijde van het meer. Je kunt hier een leuk regionaal museumpje bezoeken. We overnachten in een guesthouse.

Dag 7

Naar Manjyly

Als deze dag op een zondag valt kun je vroeg in de ochtend de veemarkt bezoeken. Na het ontbijt bezoeken we de Russische Orthodoxe kerk, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging. Daarna vervolgen we onze reis naar Djeti-Oguz, één van de mooiste valleien van Kirgizië. Je kunt hier rotsformaties zien met exotische namen als ‘7 Ossen’ en ‘Gebroken Hart’. In het gelijknamige dorp kun je een oude Russische spa bezoeken waar je een massage kunt krijgen en een bad (badkleding verplicht) kunt nemen. Hierna bezoeken we Skaska (dat ‘sprookje’ betekent). Weer, water en wind hebben door de eeuwen heen sprookjesachtige vormen gegeven aan de rode rotsen. Met een beetje fantasie zie je hier kastelen, dieren en wie weet wat nog meer. Als we uitgewandeld zijn rijden we naar het joertenkamp in Manjyly, waar we in joerten overnachten.

Dag 8

Naar Temir-Kanat

In de ochtend bezoeken we Manjyly-Ata; een heilige plaats in Kirgizië. Het complex is verbergen in kleiachtige heuvels en herbergt heilige bomen, 7 helende bronnen, oude grafstenen en de ruïnes van een moskee. Er is een plek voor rituele offers, voor het bereiden van voedsel, een plaats waar de maaltijden genuttigd worden, overnachtingsplaatsen voor de pelgrims en een ruimte voor de wachter. Op de top van de heuvel staat ook nog een moderne moskee uit 1998. Daarna rijden we door naar het joertenkamp Temir-Kanat.

Dag 9

Naar Kara-Tala

Door de bloemrijke Kongur Olong vallei rijden we langs de zuidrand van het Issyk-Kul richting het westen. Onderweg zul je waarschijnlijk veel roofvogels zien. In Toguz Bulak stoppen we om een sjamaan te bezoeken. Aan het eind van de dag rijden we door naar Kara-Tala waar we bij mensen thuis overnachten.

Dag 10

Naar Kochkor

In de ochtend rijden we naar Kochkor, het vilt-centrum van Kirgizië. Hier kun je de bazaar bezoeken en Altyn-Kol, een coöperatieve werkplaats voor vrouwen uit de omliggende dorpen. Ze verkopen hier ook ‘shirdak’, vilten matten. Je kunt ook een sjamaan bezoeken voor medisch of spiritueel advies. Na de lunch bezoeken we de Chong-Tuz zoutmijn. Naast de mijn bevindt zich een sanatorium voor mensen met luchtwegproblemen en/of allergieën. We overnachten in een B&B in Kochkor.

Dag 11

Naar Bishkek

Vandaag rijden we terug naar Bishkek. Onderweg stoppen we bij de 24 meter hoge Burana toren, een overblijfsel van de Zijderoute uit de 10e eeuw. In de middeleeuwen was hier de stad Balasagun gevestigd, de hoofdstad van het Turkse rijk Kara-Khanid Khanate. Behalve de resten van de stad vind je hier ook resten van mausoleums en grafstenen uit deze periode. In Bishkek overnachten we weer in een hotel.

Dag 12

Excursie naar Ala-Archa

In de ochtend wonen we een yoga en meditatie les in Bishkek bij. In de middag rijden we naar het Ala-Archa Nationaal Park voor een picknick en een wandeltocht. Het park ligt ongeveer 40 km van Bishkek, is opgericht in 1976 en beslaat zo’n 200 vierkante kilometer. Het is een paradijs voor wandelaars met lichte wandelingen langs de Ala-Archa rivier of zware wandelingen naar de 4895 meter hoge Semenova piek. Voor ieder wat wils.

Dag 13

Vrij te besteden dag in Bishkek

Vrij te besteden dag in Bishkek om op de Osh Bazaar de laatste souvenirs te halen. Je kunt ook kiezen voor een massage, een bezoek aan een sjamaan of een saunabezoek. In de avond worden we getrakteerd op een afscheidsdiner.

Dag 14

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
 • mei reis
  woensdag
  18 mei 2022
  14 dagen
  dinsdag
  31 mei 2022
  1 - 8 Personen
 • mei reis
  woensdag
  10 augustus 2022
  14 dagen
  dinsdag
  23 augustus 2022
  1 - 8 Personen
 • Privévervoer en transfers volgens programma.
 • Overnachtingen in hotels, B&B , guesthouse, homestay en joerten.
 • Begeleiding van een Engels- of Duitssprekende gids/tolk.
 • Chauffeur.
 • Alle maaltijden inclusief thee.
 • Lokale belastingen.
 • Optioneel paardrijden in Temir-Kanat.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35- inclusief STO).
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en uitgaven.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • Entreegelden voor musea.
 • Fooien.
 • Gebottelde dranken.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.