• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

In het uiterste noordoosten van India liggen de provincies Assam en Arunachal Pradesh als een klein schiereilandje met de rest van het enorme land verbonden. Ingeklemd tussen Bhutan, Myanmar en Bangladesh vind je deze dunbevolkte en weinig bezochte regio van India nog dichte wouden en uitbundige natuur. Veel diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd komen nog voor in dit deel van het land.

Tijdens deze reis trek je langs de nationale parken van Arunachal Pradesh en Assam om de fascinerende vogelwereld gade te slaan. Dit doen we per boot, per jeep en wandelend. Wie weet heb je aan het einde van deze twee weken wel een baardtrap of neushoornvogel gespot. Maar zelfs als dat niet zo is dan zijn er nog vele minder bedreigde vogelsoorten die je op de foto kunt zetten om thuis nog eens van te genieten. Ook voor mensen die wellicht wat minder geïnteresseerd zijn in ornithologie is deze reis erg boeiend. Naast vogels zijn er namelijk ook tijgers, neushoorns en wilde neushoorns te spotten in de prachtige natuurgebieden van dit onontdekte gebied.

Vertrekgarantie vanaf 4 personen. Het is ook mogelijk deze reis individueel (va 2 personen) te maken met vertrekdatum naar keuze. Je betaalt dan een toeslag van € 400,- pp. Beste reistijd voor vogels spotten in deze regio is het voor- en najaar.

In verband met het avontuurlijke karakter van de reis verwachten we een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Vertrek. Aankomst in Delhi rond middernacht of vroeg de volgende ochtend.

Dag 2

Rustdag in Delhi

Transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden om bij te komen van de jetlag.

Dag 3

Vlucht naar Guwahati en naar het Manas Nationaal Park

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Guwahati. Vanaf daar rijden we ongeveer 140 kilometer (4 uur) naar het Manas nationaal park. We overnachten hier in een lodge vlak bij de Manas rivier. Omdat het waarschijnlijk al laat op de dag is eer we inchecken, hebben we geen tijd meer voor een excursie, maar een korte wandeling naar de rivier voor het donker wordt zou moeten lukken. We worden begeleidt door een gids die alle Engelse en Latijnse vogelnamen kent. Vaak kun je vanuit je lodge met de verrekijker ook al genoeg zien. Het Manas NP staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Het ligt aan de voet van het Himalayagebergte waar het slib van de graslanden en subtropische planten langzaam overgaan in beboste heuvels. Het park herbergt een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder een groot aantal bedreigde diersoorten: de tijger, het pygmee varken, de Indische neushoorn, de Gouden langoer (aap), het Bengaals konijn en de Indische Olifant. Het park ligt langs de Manas rivier en is grensoverschrijdend; het park bevindt zich zowel in India als in Bhutan. Er bevinden zich natuurlijk ook minder bedreigde diersoorten in het park zoals buffels, wilde zwijnen en herten. Het zou mooi meegenomen zijn als we die spotten, maar we zijn hier natuurlijk voor de vogels. Zeldzame (bedreigde) soorten die in dit gebied nog voorkomen zijn de baardtrap en de dubbelhoornige neushoornvogel. Verder kunnen we de visarenden, valken, verschillende soorten ijsvogels, spechten, buizerds, bijeneters, reigers, Gallus gallus, strandloper, plevieren, riviersternen, tapuiten, scharlaken menievogel, kieviten, dayallijsters, zangers en nepalfazanten zien.

Dag 4

Vogels kijken in het Manas Nationaal Park

In de ochtend rijden we met een open jeep naar Mathanguri, het grensgebied met Bhutan. Hier stroomt de Manas rivier vanuit Bhutan en de Himalaya India in. Tijdens de rit proberen we wild te spotten. Bij Mathanguri maken we een wandeling om de Gouden langoer te spotten. Al is de kans groter dat we een kuiflangoer zien. En bijeneters, aalscholvers en baardvogels. In de middag keren we terug naar de lodge om te lunchen en na een inwendige versterking maken we opnieuw een jeeptour, dit keer naar een drinkplaats voor dieren. De kans om hier wilde olifanten te zien is relatief groot. Als het gaat schemeren keren we terug naar onze lodge. Voor wie geïnteresseerd is kunnen we ook het nabijgelegen dorp van de Bodo bezoeken. Dit ligt tussen de theeplantages. De Bodo hebben hun eigen taal (afgeleid van het Tibetaans), cultuur en religie (men vereert de voorouders). Naar schatting bestaat de Boro bevolking uit ongeveer anderhalf miljoen mensen, die enkel in Assam wonen.

Dag 5

Naar het Pobitora natuurreservaat

Vanaf het Manas Nationaal Park rijden we in ongeveer 6 uur naar het Pobitora natuurreservaat. Na aankomst checken we in bij onze lodge vlak bij het reservaat en nemen meteen de jeep het reservaat in. Het Pobitora natuurreservaat is slechts 45 vierkante kilometer groot maar bevat desalniettemin veel uitzonderlijke flora en fauna, zoals de bedreigde Indische maraboe. Verder visarenden, (zilver)reigers, uilen en papegaaiduiven. Naast vogels kun je ook neushoorns en waterbuffels tegen komen. Als de avond valt keren we terug naar onze lodge.

Dag 6

Naar Bhulakpong

In de ochtend vervolgen we onze verkenning van het reservaat. Na de lunch rijden we in ongeveer 5 uur tijd (190 km) naar Bhulakpong, gelegen aan de Kameng rivier. Vlak voor aankomst passeren we de regiogrens tussen Assam en Arunachal Pradesh met de nodige grensformaliteiten. Om Arunachal te betreden heb je namelijk een permit nodig (die onze reisagent regelt). Ons hotel ligt mooi gesitueerd langs de rivier.

Dag 7

Vogels kijken in het Eaglenest Wildlife Sanctuary

We rijden verder naar het Adelaarsnest natuurreservaat (Eaglenest Wildlife Sanctuary), een rit van ongeveer 6 uur (115km). Onderweg maken we een tussenstop in Tippi om het botanische park en orchideeëntuin te bezoeken. Het Adelaarsnest kent hoogteverschillen tussen de 500 en 3200 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 218 vierkante kilometer. Door de hoogteverschillen vind je in het park veel verschillen in vegetatie, temperatuur en fauna. Onze overnachtingsplaats (Lama Camp) bevindt zich ongeveer middenin op een hoogte van 2350m. Het Adelaarsnest kreeg internationale aandacht door de ontdekking van de met uitsterven bedreigde buguntimalia in dit gebied. Naar schatting zijn er nog maar zo’n 100 vogels in leven. Een andere zeldzame vogel die in dit gebied voorkomt is de Wards Trogon, de westelijke wigsnaveltimalia, de roodkeelsluiptimalia, de zwarthalskraanvogel, de smaragdkoekoek, de prachtboomklever en verschillende soorten neushoornvogels.

Dag 8

Vogels kijken in het Eaglenest Wildlife Sanctuary

In de ochtend maken we een wandeling rondom onze overnachtingsplaats om vogels te spotten. In de middag rijden we per jeep over de Eaglenest pas (2800m) naar Bompu Camp (1940m), waar we overnachten. We rijden in langzaam tempo over zandpaden en speuren tijdens het rijden naar vogels. Zodra je ‘stop’ roept blijven we stilstaan om op verder onderzoek uit te gaan.

Dag 9

Vogels kijken in het Eaglenest Wildlife Sanctuary

Vanaf Bompu proberen we naar beneden te rijden/lopen richting Sessni. In deze lagere delen van het reservaat zie je namelijk toch weer andere vogelsoorten. In hoeverre dat lukt, hangt van de omstandigheden ter plaatse af. Daarna keren we terug naar Lama Camp.

Dag 10

Naar het Nameri Nationaal Park

In ongeveer 6 uur tijd (135 km) rijden we naar het Nameri nationaal park met een grootte van 200 vierkante kilometer. We overnachten hier in (vaste) tenten in het Eco Camp en maken na aankomst een wandeling vanuit onze overnachtingsplaats. Het Nameri NP ligt op de grens van Assam met Arunachal Pradesh en is een groenstrook die het Adelaarsnest en het Pakke natuurreservaat linkt. Het is een vochtig gebied met veel bamboe, riet, riviertjes en open graslanden: een paradijs voor olifanten en (ruim 300 soorten) vogels. Je vindt er de zeldzame witvleugelboseend, de Bengaalse gier, de Indische gier en neushoornvogels. Minder zeldzaam zijn de ibissnavel, visarend, reigers, bijeneters en plevieren. Na aankomst we ongeveer 2 kilometer naar de oever van de Bhorelli rivier. Je waant je hier diep in de wildernis en wordt omringd door vogelgeluiden. Bij de rivier speuren we naar vogels voor we terugkeren naar ons tentenkamp.

Dag 11

Vogels kijken in het Nameri Nationaal Park

Vroeg in de ochtend lopen we naar de rivier en nemen hier een houten kano (die door een parkwachter bestuurd wordt) naar de overkant van de rivier. In stilte over het rustige water drijvend hebben we onze handen vrij om foto’s te maken en met de verrekijker naar fauna te speuren. Aan de overkant maken we (begeleid door rangers) een wandeling. Er zijn een paar uitkijktorens waar we naar toe kunnen om vogels te spotten. We ontbijten met een eenvoudige picknick (meegebracht door de rangers) in het bos. In de middag keren we terug naar de Eco Lodge om te lunchen en daarna rijden we een kilometer of 25 stroomopwaarts om raftend terug te keren naar ons tentenkamp. In het begin zijn er wat stroomversnellingen, daarna kunnen we onze verrekijkers tevoorschijn halen terwijl we 2 uurtjes de rivier af dobberen. De laatste 2 kilometer naar ons tentenkamp leggen we lopend af.

Dag 12

Naar het Kaziranga Nationaal Park en vogels spotten

In ongeveer 4 uur tijd (120 km) rijden we naar het Kaziranga nationaal park, dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Kaziranga is ongeveer 430 vierkante kilometer groot en grenst in het noorden aan de Brahmaputra rivier en in het zuiden aan de Karbi Anglong heuvels van centraal Assam. Om het park heen liggen nog bufferzones die het park tegen menselijke invloeden beschermen. Voordat we bij ons hotel/lodge aankomen maken we eerst een jeeptour in het westelijke deel van Kaziranga. Het park kent de grootste populatie éénhoornige neushoorns van de wereld. In de moerassige graslanden komen ook veel wilde olifanten voor die van het olifantengras snoepen. De moerassige graslanden worden afgewisseld met semi-tropische groene wouden. Naast neushoorns en olifanten komen er ook tijgers in het park voor, waterbuffels en veel vogelsoorten. De meeste vogels zijn bezoekers die hier neerstrijken tijdens hun migratie naar Siberië (en dichterbij), maar er zijn ook nog genoeg vogels voor wie het park een vaste habitat biedt. Verschillende soorten ooievaars, de baardtrap, witbandzeearend, moerasfrankolijn, neushoornvogel, groene muskaatduif en babbelaar. Vanaf uitkijktorens in het park heb je goed zicht over de moerassige graslanden.

Dag 13

Vogels kijken in het Kaziranga Nationaal Park

Gisteren hebben we het westelijke deel van het park verkend en in de ochtend gaan we met een jeep het centrale gedeelte van Kaziranga in. Je hebt 90% kans om een neushoorn te zien en in sommige gevallen werden er ook tijgers gespot. Na de lunch bezoeken we het oostelijke deel van het park. Dit is het minst bezochte deel en ook het ‘droogste’ deel van het park met veel bossen. En dus weer andere vogelsoorten.

Dag 14

Naar het Dibru-Saikhowa Nationaal Park

Vandaag een lange rijdag van 7 uur (280 km) naar wederom een bijzonder stuk natuur. De biosfeer Dibru-Saikhowa is een natuurreservaat van kleine eilandjes in de delta van de samenstroom van de Brahmaputra en de Dibru rivier. Het gebied bestaat uit moeras, graslanden en tropische wouden met bijna 700 soorten planten. Er zijn bijzonder veel vlinders (ruim 100 soorten) in het park te vinden, maar natuurlijk ook zoogdieren (meer dan 30 soorten), amfibieën, 43 soorten reptielen, vissen, insecten en ruim 500 soorten vogels. Verschillende van deze soorten zijn bedreigd, zoals de witvleugelboseend, de baardtrap, de Bengaalse gier, de zwartkeeldiksnavelmees, de moerasjungletimalia en de Jerdons timalia. 25% van alle bedreigde vogelsoorten van India worden nog in dit park gespot. Uniek voor dit park zijn ook de wilde paarden en de vele orchideesoorten. Deze bloeien in het voor- en najaar. Na aankomst verblijven we in Padmini resort (of gelijkwaardig) in Guijan Ghat. Een ‘ghat’ is een aanlegplaats/toegang tot de rivier. Dit ligt in de buurt van Tinsukia aan de oever van de Brahmaputra rivier. Deze rivier, die ontspringt bij Mt. Kailash in Tibet, is heilig voor Hindoe’s en vloeit uiteindelijk in de Ganges. Na aankomst maken we een wandeling langs de oever van de rivier. Uiteraard zie je hier vogels, maar ook dobberende bootjes, vissers die hun netten uitwerpen, theeplantages en de machtige Himalaya in de verte.

Dag 15

Vogels kijken in het Dibru-Saikhowa Nationaal Park

Per boot verkennen we stroomopwaarts de rivierdelta en de vele eilandjes van het Dibru-Saikhowa nationaal park. Onderweg heb je kans om een rivierdolfijn te zien die zijn kop boven het water uitsteekt. We meren aan bij een paar eilandjes om deze rustig te voet te verkennen zodat we een vaste hand voor onze verrekijker en fototoestel hebben. We keren terug in het resort voor de lunch en varen vervolgens stroomafwaarts voor verdere verkenning.

Dag 16

Vlucht naar Delhi

Vanaf ons resort rijden we naar Dibrugarh voor de vlucht naar Delhi. Na aankomst in Delhi transfer naar het hotel.

Dag 17

Rondleidingen in Delhi

Na de uitbundige natuur van de afgelopen weken is het verblijf in de stad weer even wennen. Deze dag is bedoeld als reserve dag in het geval je vertraging oploopt tijdens de reis. Maar dat wil niet zeggen dat we dit een ‘verloren’ dag is, want in Delhi is genoeg te zien en te doen en met een lokale gids verken je vandaag de hoofdstad. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (op maandag gesloten) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomph in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Op de Dilli Haat bazaar kun je tal van inkopen doen en de moderne Bahai tempel is gebouwd in de vorm van een lotusbloem.

Dag 18

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
  • vogelreis
    donderdag
    22 februari 2024
    18 dagen
    zondag
    10 maart 2024
    1 - 12 Personen
  • vogelreis
    donderdag
    24 oktober 2024
    18 dagen
    zondag
    10 november 2024
    1 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 2.745,00 /Persoon

    - +
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • Boottochten.
  • Jeep- en wandelexcursies.
  • Entreegelden.
  • Vergunningen en belastingen.
  • Accommodatie volgens programma.
  • Early check-in op dag 2.
  • Alle maaltijden.
  • Lokale gidsen, gidsen met ornithologische kennis en chauffeur.
  • Gebotteld water.
  • Permit voor Arunachal Pradesh
  • boekingskosten inclusief bijdragen voor het garantiefonds (GGTO) en het Calamiteitenfonds
  • Binnenlandse vluchten (Delhi – Guwahati en Dubrigarh – Delhi).
Vistara Airlines Vistara Airlines
24-feb Delhi-Guwahati 08.20-10.45 26-okt Delhi-Guwahati 09.40-12.05
8-mrt Dibrugharh-Delhi 12.30-16.25 8-nov Dibrugharh-Delhi 12.15-16.25
bij de prijs inbegrepen bij de prijs inbegrepen
en incl. 15 kg bagage en incl. 15 kg bagage
  • retourvlucht Amsterdam (of Brussel)-Delhi
aanbevolen vluchten  Turkish Airlines
22-feb Amsterdam-Istanboel 14.00-19.30 24-okt Amsterdam-Istanboel 14.35-19.05
Istanboel-Delhi 20.50-05.15 Istanboel-Delhi 20.15-04.45
10-mrt Delhi-Istanboel 06.10-10.45 10-nov Delhi-Istanboel 06.55-11.35
Istanboel-Amsterdam 15.15-16.55 Istanboel-Amsterdam 15.15-16.55
€ 790 incl. 30 kg bagage € 740 incl. 30 kg bagage
  • Eénpersoonskamertoeslag (€ 560,-)
  • Persoonlijke en optionele uitgaven.
  • Fooien.
  • Camera toeslagen.
  • Eventuele toeslagen op binnenlandse vluchten.
  • Reis- en annuleringsverzekeringen
  • Visum India.
  • Eventuele vaccinaties.
  • Drankjes (anders dan water).