• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Oezbekistan verwondert en verbaast. De verhalen van Marco Polo en Sherazade komen in het land tot leven. Je dwaalt door steegjes en langs rijkelijk versierde bouwwerken die onaangetast lijken door de tijd en waant jezelf een handelaar die zaken doet in luisterrijke karavanserai’s.
Deze gevarieerde rondreis laat je de hoogtepunten van de Oezbeekse cultuur en zijderoute zien. De reis start met de vlucht naar Tashkent, dat bekend staat om zijn vele fonteinen. Na aankomst heb je de tijd om de stad te verkennen. Je vindt hier enkele medressen (voormalige Koranscholen), een enorme overdekte markt, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het historisch museum.
Tijdens de reis door Oezbekistan in het voorjaar maak je het kleurrijke Navruz festival mee, dat al 3000 jaar in Perzië gevierd wordt en het nieuwe jaar inluidt.

De drie plaatsen Khiva, Buchara en Samarkand, die we alle drie bezoeken, zijn zonder twijfel de parels van de zijderoute. Nergens tref je zo’n overweldigende, met blauw mozaïek en fijn decoratiewerk versierde, hoeveelheid historische bouwwerken aan. Tijdens de reis passeren we eenvoudige dorpjes en rijden we door desolaat landschap. We brengen een nacht door in een joert in de Kyzil-Kum woestijn, waar je een rit op een kameel kunt maken. Ook bezoeken we de geboorteplaats van de veroveraar Timor Lenk, die een rijk creëerde in het evenbeeld van Djengis Khan.
Nadat we deze overweldigende steden bezocht hebben volgt nog een dag in de bergen om van het schitterende landschap te genieten, waarna we weer naar huis terugvliegen.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Het is mogelijk deze reis individueel (2 personen) te maken met vertrekdatum naar keuze. Je betaalt dan € 225,- per persoon meer.

Wist je dat onze reisagent ook de reis door Oezbekistan voor ‘3opreis’ heeft georganiseerd?
De opnames vind je hier:
https://www.bnnvara.nl/3opreis/tasjkent
https://www.bnnvara.nl/3opreis/videos/524844
https://www.bnnvara.nl/3opreis/videos/525291

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Tashkent

Transfer naar het hotel, waar je vandaag rustig de tijd hebt om bij te komen van de reis, je op te frissen en de omgeving te verkennen.

Dag 3

Naar Samarkand

In ongeveer 4-5 uur rijden we naar Samarkand, volgens velen de mooiste stad van de zijderoute. In deze fraaie plaats hebben we twee ochtenden dagen met rondleidingen gepland en daarnaast is er ruim voldoende tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken.

Dag 4-5

Rondleidingen in Samarkand

In de indrukwekkende dodenstad Shahi-Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de de grootste moskee die ooit in Centraal Azië is gebouwd, Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw kado. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende medressen en de moskee met de gouden koepel. Op een van de medressen, de Sher-dor staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt. Tijdens de voorjaarsreis maak je in Samarkand Navruz mee: de viering van het nieuwe jaar. Dit Perzische feest wordt al 3000 jaar gevierd. Men gaat in traditionele kledij de straat op, versiert de huizen met bloemen, danst, zingt, eet en feest. Je bent overal welkom om mee te doen tijdens dit kleurrijke gezellige evenement.

Dag 6

Excursie naar Shahrisabz

Vandaag maken we een excursie naar Shabrisabz. Shahrisabz is de geboorteplaats van Timor Lenk, die grote delen van Azië veroverde in de 14e eeuw. Lange tijd werd gedacht dat hij hier ook begraven was (zijn inscripties stonden op de tombe), maar de tombe bleek 2 onbekende lichamen te bevatten. Timor maakte van Shahrisabz de hoofdstad van zijn rijk. Shahrisabz is tevens één van de oudste steden van Oezbekistan met een vermelding op de Unesco werelderfgoed lijst. De stad is ongeveer 2700 jaar geleden gesticht onder de naam Kesh/Nautaca. Alexander de Grote ontmoette en huwde hier zijn Oezbeekse vrouw Roxana. We bezoeken het zomerpaleis van Timor, de vrijdagmoskee en het Hazrat-i Imam mausoleum, waar de oudste en favoriete zoon van Timor begraven ligt. En verder natuurlijk de tombe van Timor, die niet zijn tombe bleek te zijn.

Dag 7

Naar Nur-Ata en Yangikazgan

We rijden door naar het dorp Nur-Ata. Hier bevindt zich een bron met heel zuiver water dat wel 16 verschillende mineralen bevat. De vissen die hier in zwemmen worden als heilig beschouwd en om die reden niet gegeten. Na de rondleiding lunchen we hier (er staat dus geen vis op het menu). In de buurt van Nur-Ata zullen we ook de ruïnes van een militaire basis van Alexander de Grote bezoeken. Vervolgens gaan we op weg richting Yangikazgan waar we in een joert in de woestijn zullen overnachten. Het is mogelijk hier een rit op een kameel te maken. Ook groeien hier veel unieke plantensoorten die alleen in de woestijn voorkomen. ’s Avonds is er een optreden met traditionele muziekinstrumenten en worden er liedjes uit Oezbekistan en omringende landen gezongen. Totale reistijd vandaag is ongeveer 4 uur.

Dag 8

Naar Aydar Kul en door naar Buchara

In de ochtend maken we een uitstapje naar het Aydar Kul meer, waar je eventueel een plons in het water kunt maken. In de buurt van Buchara bezoeken we eerst nog het voormalige zomerpaleis van de laatste emir. Na aankomst in Buchara kun je alvast de stad gaan verkennen. Het is een aanrader om vanavond bij een restaurantje aan het Labi-Hauz te gaan eten. De restaurantjes bevinden zich rond een kunstmatig meertje en de temperatuur is hier, ook als het zomer is, opmerkelijk aangenaam. Totale reistijd vandaag is ongeveer 4 uur.

Dag 9-10

Rondleidingen in Buchara

De ochtenden zijn gevuld met rondleidingen en middagen zijn vrij te besteden. We bezoeken o.a. het indrukwekkende fort, dat tot de overname door de Russen door de heersende emir werd bewoond. We kijken rond bij de plaatsen waar vroeger de handelaren, geldwisselaars en andere beroepsgroepen zaten. Ook trekken we tijd uit om het iets buiten het centrum gelegen bijzondere Ismael Samani mausoleum te bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat. Het eigenwijze Chor-Minor ligt midden in een woonwijk verborgen en is klein maar fijn met zijn 4 blauwe torentjes. Vraag de gids om kaartjes voor je te regelen als je ’s avonds in een voormalige medresse onder het genot van een uitgebreide maaltijd, traditionele dansen en een modeshow wilt bijwonen.

Dag 11

Naar Khiva

Vandaag zijn we onderweg en rijden we o.a. door de woestijn van de autonome provincie Karakalpakstan langs de grens met Turkmenistan naar Khiva, waar we tegen het einde van de middag aankomen. Het is een aanrader om deze dag vroeg te gaan dineren en daarna opnieuw de stad in de lopen. Khiva bij avond is heerlijk rustig, je ziet er bijna geen toerist en het avondlicht levert schitterende foto’s op. Hoewel Khiva misschien minder luisterrijk is dan Samarkand en Buchara wordt dit gecompenseerd door de vriendelijk rustige sfeer van het stadje waar je prima kunt ontspannen en rondslenteren. Totale reistijd is ongeveer 6 uur.

Dag 12

Rondleidingen in Khiva

Volledige dag met rondleidingen in Khiva. Bij de ingang van de westpoort zie je direct al de schitterend blauwe minaret, die eens de grootste van het land moest worden. Geldnood zou de oorzaak zijn dat hij nooit hoger is gebouwd. Het mozaїekwerk op deze toren is indrukwekkend mooi en heel gevarieerd. Hier vlak bij staat een Medresse (religieuze school), die nu als hotel wordt gebruikt. Het Khiva dat binnen de stadsmuren ligt lijkt wel een openlucht museum, maar wordt nog steeds bewoond.

Dag 13

Vlucht van Urgench naar Tashkent

Vervoer naar Urgench voor de vlucht naar Tashkent. Na aankomst transfer naar het hotel en is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 14

Excursie naar Chorvak

Vandaag maken we een uitstapje naar het Chorvak bergresort, ongeveer 90 kilometer (anderhalf uur) rijden van Tashkent. In de winter is dit een skigebied en in het voor en najaar kun je vaak nog van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen genieten. Bij Chorvak ligt ook een groot stuwmeer met verbluffend blauw water. Je kunt hier in de omgeving paardrijden, een rit met de kabelbaan maken of wandelen. De bergen vormen een verrassend contrast met de uitgestrekte woestijn waar we gisteren nog doorheen reden.

Dag 15

Rondleidingen in Tashkent

Na het ontbijt volgt nog een halve dag met rondleidingen in de hoofdstad en bezoeken we onder andere het plein dat ter nagedachtenis aan de zware aardbeving is aangelegd. Andere bezienswaardigheden zijn de Kukeldash religieuze school en de daarnaast gelegen Chorsu bazaar. Hier vind je allerlei soorten kleding, kleden, huishoudelijke artikelen, voedsel, enz. De Khast Imom is een groot plein waar verschillende religieuze bouwwerken te vinden zijn. De middag is vrij te besteden en kun je volop souvenirs kopen om mee naar huis te nemen.

Dag 16

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
 • Oezbekistan 16 dagen
  zaterdag
  27 april 2024
  16 dagen
  zondag
  12 mei 2024
  1 - 12 Personen
 • Oezbekistan 16 dagen
  zaterdag
  21 september 2024
  16 dagen
  zondag
  6 oktober 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 1.995,00 /Persoon

  - +
 • Vervoer en transfers met airco auto/busje volgens programma.
 • Binnenlandse vlucht Urgench – Tashkent.
 • Overnachtingen in 3* hotels met ontbijt (2-p kamers) en 1 nacht in een joert met gedeeld sanitair inclusief alle maaltijden.
 • Rondleidingen met Engelssprekende plaatselijke gidsen.
 • entreegelden
 • alle maaltijden in Hayat en Yangikazgan, afscheidsdiner, lunchbox voor de rit Buchara-Khiva
 • Visum voor Oezbekistan is niet nodig.
 • Mineraal water.
 • zo nodig: early check-in op dag van aankomst.
 • Sunita boekingskosten inclusief bijdrage GGTO en Calamiteitenfonds
 • Intercontinentale vlucht (zie verder)
 • Overige lunches, diners en dranken.
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen, eventuele medische kosten
 • Kosten voor het maken van foto’s en video’s.
 • Fooien voor de gidsen en chauffeurs.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 380,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties.
 • Entreegelden.

 

aanbevolen vlucht (zoals op 16 dec 2023) aanbevolen vlucht (zoals op 16 dec 2023)
27-apr 21-sep
prijs: € 950 incl. bagage (1x 23 kg) prijs: € 690 incl. bagage (1x 30 kg)
Amsterdam – Istanboel TK 23.10 – 03.35 Amsterdam – Istanboel TK 18.15 – 22.45
Istanboel – Tashkent HY 06.00 – 12.30 Istanboel – Tashkent TK 00.55 – 07.20
12-mei 6-okt
Tashkent-Istanboel HY 07.40 – 11.00 Tashkent-Istanboel TK 02.35 – 05.50
Istanboel – Amsterdam TK 14.06 – 16.40 Istanboel – Amsterdam TK 10.45 – 13.10