• Beschrijving
  • Reis Plan
  • Kaart
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reservering

Maak een onvergetelijk mooie reis dwars door het kleurrijke en boeddhistische Bhutan. De regering van dit eigenzinnige koninkrijkje heeft een hoge, verplichte dagprijs (verkoopprijs) ingesteld, waarvan een flink deel wordt besteed aan gratis gezondheidszorg en scholing voor de inwoners van het land. Daarnaast wordt voor dit bedrag alles voor je reis verzorgd, zoals de overnachtingen in goede hotels, alle maaltijden, gidsbegeleiding, entreegelden en vervoer waarbij je vaak een blik opvangt van de witte toppen van de Himalaya.

Tijdens deze zorgeloze reis hoef je dus alleen nog maar te genieten van al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Een heel groot deel van de bevolking draagt nog altijd de nationale kleding. Zodra je buiten de grotere steden als Paro en Thimpu komt zie je nog heel veel fraaie beschilderde traditionele huizen. We rijden door oerbossen en bezoeken de allermooiste kloosters van de wereld.

Het boeddhisme wordt hier sinds eeuwen met grote inzet beoefend en is de hoofdgodsdienst van het koninkrijk. Door het geringe aantal bewoners en het ontoegankelijk berglandschap is het overgrote deel van de natuur nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt nog voor  een deel met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van de kleurige kleden en doeken is nog allemaal handwerk. Ondanks dat een groot deel van Bhutan nog onder primitieve omstandigheden leeft, wordt de invloed van het Westen steeds meer merkbaar.

Deze complete Bhutanreis laat je zowel het boeiende en meer op toeristen ingestelde westen zien, als de oorspronkelijke eenvoud van het oosten met zijn lieflijke dorpjes en groene wouden. Je verblijft 13 dagen van deze rondreis in Bhutan. De witte toppen van de Himalaya zijn op de route die we volgen regelmatig zichtbaar en functioneren als adembenemend decor tijdens deze schitterende reis.

Deze reis wordt aangeboden vanaf 2 personen met vertrekdatum naar keuze. Beste reistijd voor Bhutan is het voor en najaar, hoewel de reis in de winter ook goed te maken is. In de zomer is het regentijd in Bhutan.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook ongevallen en medische kosten dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi, meestal vroeg in de ochtend. Ontvangst en vervoer naar het hotel. Je hebt hier de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de reis.

Dag 3

Naar Kalimpong

Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Bagdogra en bij aankomst transfer naar Kalimpong (ongeveer 3 uur rijden). Na aankomst nemen we een kijkje bij het Bhutanese Thongsa klooster. Dit is het oudste klooster uit de omgeving wat echter vlak voor de komst van de Britten nog door de Gorkha’s is vernield. Vlak daarna is het weer herbouwd en op dit moment is er een kleine kloostergemeenschap.

Dag 4

Naar Phuntsoling

Van Kalimpong rijden we naar Phuntsoling (Bhutan, ongeveer 5 uur rijden), waar we ook zullen overnachten. Phuntsoling lijkt veel op een stad in India. De Indiërs hebben overdag vrij toegang tot de stad. Toch vind je hier al de karakteristieke bebouwing en vlak buiten de stad een mooie gelegen en vredig tempeltje. Terwijl de gids de visa in de paspoorten verzorgt, hebben wij de tijd om hier rond te kijken. Midden in het centrum staat een mooie tempeltje en als de deuren open zijn heb je hier al meteen kans om de prachtige beelden en bijzondere muurversieringen te bewonderen.

Dag 5

Naar Paro

We verlaten het hectische Phuntsoling en na een korte rit stoppen we bij het Kharbandi klooster dat vlak buiten Phuntsholing ligt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes van India, met zijn uitgestrekte theeplantages. Vervolgens rijden we (ongeveer 4 uur) door de schitterende ongerepte natuur van Bhutan. We komen langs dorpjes en passeren onderweg mooi beschilderde huisjes met gebedsmolens die door waterkracht worden aangedreven. We overnachten in Paro in een mooi hotel.

Dag 6

Excursie naar de Haa vallei

Na het ontbijt voert onze dagtocht ons over de hoogste pas tijdens ons verblijf in Bhutan (de (Chele La, 3.900 m.) waarvandaan we weer een spectaculair uitzicht hebben op de Mt. Jumolhari en de omringende witte bergtoppen in het noorden. Vervolgens rijden we naar de Haa vallei waar we de Lhakhang Karpo en de Lhakhang Nagpo bezoeken. De Haa vallei was tot en met 2001 verboden voor toeristen en is daardoor minder ontwikkeld/gemoderniseerd dan bijvoorbeeld de Paro vallei. Het is interessant om hier rond te lopen. In de vallei wordt voornamelijk graan, chili, aardappelen en appels verbouwd en vee gehouden. Aan het einde van de dag rijden we terug naar Paro.

Dag 7

Rondleidingen in Paro

Na het ontbijt maken we een boswandeling naar een hoog gelegen punt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het Taktshang klooster, dat ‘Tigers Nest’ betekent. De wandeling gaat ongeveer 2-3 uur de heuvel op door kleine dorpjes en pijnboombossen. Het klooster is gebouwd in een rots zo’n 800 meter boven de Paro vallei. Men gelooft dat leermeester Padmasambhava in de 7e eeuw op een vliegende tijgerin naar deze plaats kwam en er 3 maanden in de grotten mediteerde. Duizend jaar later werd op deze plek het Takthsang klooster gebouwd. Het is een pelgrimsplaats waar iedere Bhutanees eens in haar/zijn leven naar toe moet gaan. Terug in Paro bezoeken we de Drugyel Dzong een fort dat op een strategische plaats is gebouwd. Hiervandaan werd in de 17de eeuw de Paro vallei tegen invallen van Tibetanen verdedigd. Op een heldere dag kan men Mount Chomolhari (7.320 m.) zien uittorenen achter de Dzong. Hier vlakbij vind je ook het nationale museum/wachttoren, die er tegenover ligt. De wachttoren met de naam TaDzong telt 7 verdiepingen. Vanaf de toren is het een korte wandeling de heuvel af naar Rinpung Dzong. Dit is een administratief centrum en opleidingsinstituut voor monniken. Je loopt verder over de traditionele brug de stad in, waar de avond vrij te besteden is.

Dag 8

Naar Thimpu

We rijden vandaag naar de hoofdstad van Bhutan: Thimpu (ongeveer 2 uur rijden). Na aankomst bezoeken we het memorial chorten (= een kleine stoepa). Hier zie je de vele gelovigen met hun gebedsmolens en snoeren met de klok mee omheen lopen. Ook nemen we nog even een kijkje bij een omheind bosachtig gebied (een soort dierentuin) waar het nationale dier, de gouden Takin (een speciaal soort hert/rund) te bewonderen is. We overnachten in Thimpu in een fijn hotel. Na de lunch kun je even op eigen gelegenheid de stad in gaan, waar de vele winkeltjes nog open zijn en het een leuke gelegenheid is om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Ze hebben hier bijvoorbeeld heel mooie postzegels.

Dag 9

Naar Punakha

Na het ontbijt rijden we naar Punakha (ongeveer 3 uur rijden). Als we Thimpu verlaten klimt de weg zigzaggend omhoog naar de Dochula (3.050 meter. La=pas) en als het weer het toelaat hebben we hiervandaan een spectaculair uitzicht op de besneeuwde toppen van de oostelijke Himalaya. Hier staan de heilige 108 Drugyel Wangyel chorten (stoepa’s) op een kleine heuveltop. Een droomplek voor fotografen. Op de pas staat een restaurant, waar we even genieten van een korte koffie/thee pauze. Vervolgens dalen we geleidelijk af door een gemengd bos waarna we uitkomen in de gecultiveerde Punakha vallei. We bezoeken één van de meest indrukwekkende kloosters, de Punakha Dzong, die op de splitsing ligt van twee rivieren de Pho-chu en Mo-chu, wat vrouwelijke en mannelijke rivier betekent. Punakha is de voormalige hoofdstad van Bhutan. We overnachten in een fijn hotel of resort.

Dag 10

Rondleidingen in Punakha

Vandaag verblijven we in Punakha en bezoeken we de schitterende Khumsum Yulley Namgyal Chorten. Het is een rit van 20 minuten vanaf het hotel en vervolgens nog zo’n 40 minuten lopen over een hangbrug, door rijstvelden en geleidelijk omhoog door een bos met naaldbomen tot we op een punt zijn aangekomen waarvandaan we een onvergetelijk mooi uitzicht hebben op de vallei. Daarna rijden we naar Lobesa waar we de Chhimi Lhakhang (tempel) bezoeken die gewijd is aan Lam Drukpa Kueunley (een reïncarnatie). Deze monnik is beter bekend onder naam ‘The Divine mad monk’. Dit is opnieuw een prachtige wandeling door dorpjes en rijstvelden. Aan het einde van de middag staat er nog een bezoek op het programma aan Sangchen Dorji Lhendupchholing, een nonnenklooster in Wolakha. Dit klooster ligt op een bergrug, waarvandaan je de hele vallei kunt overzien. In deze vallei bevindt zich ook een mooie stoepa en een fraaie tempel met het beeld van de god Avalokiteshvara of Shenrezig, de god van het mededogen met de duizend armen en ogen.

Dag 11

Naar Bumthang

Vandaag hebben we een lange, mooie reisdag naar Bumthang (ongeveer 8 uur rijden). Toch proberen we onderweg nog de Trongsa Dzong te bezoeken; het voorouderlijk paleis van de koningen van Bhutan.

Dag 12

Rondleidingen in Bumthang

In en rond Bumthang is genoeg te beleven dus het programma wordt in overleg met de gids en afhankelijk van de wensen bepaald. Het Kurjey Lhakhang is één van de meest heilige plaatsen waar Guru Rimpoche (Padmasambhava) in een grot heeft gemediteerd en waar de afdruk van zijn rug nog zichtbaar is in de rots. Kurjey = afdruk van het lichaam. De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van deze heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru Rimpoche’. De Jamba Lhankhang die stamt uit de 7de eeuw en door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo is gebouwd. Van deze koning wordt verteld dat hij in een dag 108 stoepa’s verspreid over de Himalaya heeft gebouwd waar hij een demon aan vastnagelde, die de verspreiding van het Boeddhisme tegenwerkte. De Tamshing Lhakhang is in 1501 is opgericht door Pema Lingpa. Het Gangtey en Tamsing klooster zijn twee plaatsen waar tot op de dag van vandaag nog steeds de religieuze lessen volgens de traditie van Pema Lingpa worden gegeven. De Kenchogsum tempel is na de grote brand nu weer op schitterende wijze is opgebouwd. De Jakar Dzong is het administratieve en religieuze centrum is van Bumthang district. We overnachten weer in hetzelfde hotel.

Dag 13

Naar Mongar

Vandaag hebben we weer een lange reisdag voor de boeg naar Mongar (ongeveer 7 uur rijden). Onderweg passeren we de Thrumshingla (3.800 m.) en rijden door bossen met naaldbomen en rododendrons. Neem er je gemak van, ontspan en geniet van het uitzicht. Zo af en toe maken we een stop en kun je een stukje wandelen, terwijl de chauffeur ook even pauze neemt. Overnachting in een goed hotel. In het najaar wordt bij het klooster van Mongar een festival gehouden dat door de afgelegen ligging niet heel druk bezocht wordt door toeristen.

Dag 14

Naar Trashigang

Als je reis in het najaar valt, dan bezoek je in de ochtend het kloosterfestival in de Mongar Dzong, die we sowieso bezoeken voor we op weg gaan. De rit van Mongar naar Trashigang duurt ongeveer 2 uur. Onderweg passeren we de Kori La (2.450 m.). Vervolgens volgt er een snelle afdaling van Ngatsang en tien kilometer lager zijn de beroemde haarspeldbochten van Yadi. Als we in Trashigang aankomen nemen we onze intrek in een fijn guest house. Vervolgens staat het bezoek aan het klooster van Trashigang op het programma. Deze dzong is in 1659 gebouwd door Pekar Choepel in opdracht van de Trongsa Penlop (heerser) Minjur Tempa. Het zou kunnen dat ze nog bezig zijn met de renovatie maar de schitterende gebedsruimte is al helemaal klaar en hier kun je een indrukwekkend mooi kegelvormig bouwwerk van bloemen en bladeren met beelden en beeldjes van goden bewonderen. Vervolgens verkennen we het kleine dorpje dat vol staat met authentieke huisjes en winkeltjes. Als je nog puf hebt kun je ook nog het dorp Radhi bezoeken waar je de vrouwen kunt zie die de beroemde bura (ruwe zijde) stoffen weven. Dit is echt een winterbezigheid omdat er dan niet zoveel werk op de boerderij te doen is. Vraag even aan de gids of de conditie van de weg het toelaat en zo ja dan bezoeken we onderweg het dorpje Drametsi dat ongeveer 12 kilometer van de hoofdweg verwijderd ligt. Dit uitstapje is zeer de moeite waard maar je moet er wel 2 uur voor omrijden. Het klooster van dit dorp is de grootste van oost Bhutan en staat bekend om zijn dansen met drumbegeleiding (de Drametsi Nga Cham). Het dorp is mooi gelegen en een vredig plek waar je veel monniken zult ontmoeten.

Dag 15

Excursie naar Trashi Yangtze

Vandaag maken we een dagtocht naar Trashi Yangtse, dat we na ongeveer 2 ½ uur rijden bereiken. Hier bezoeken we de Chorten kora, waarvan gezegd wordt dat die is opgericht door de 13de Khenpo, Yonten Thaye in 1782 en maakte deel uit van de voorspelling van Guru Rimpoche, nadat hij de demonen in de Bumdelling vallei had onderworpen. De stoepa is gebouwd naar het voorbeeld van de stoepa van Bouddhanath die in Kathmandu staat. Op de terugweg stoppen we bij Gom kora, een van de beroemdste plekken waar Guru Rimpoche mediteerde, voor hij de demon kon onderwerpen die in een grote rots woonde. Dicht bij deze rots is in de 17de eeuw toen een kleine tempel gebouwd in opdracht van Trongsa Penlop: Chogyal Minjur Tempa.

Dag 16

Naar Samdrup Jongkhar

Onze laatste dag in Bhutan brengt ons in ongeveer 6 uur tijd naar de grensplaats Samdrup Jongkhar. Tijdens deze lange rit maken we weer regelmatig een stop om te wandelen en van het prachtige uitzicht te genieten. Na aankomst in Samdrup Jongkhar nemen we onze intrek in het hotel, een van de eenvoudigste tijdens onze reis.

Dag 17

Naar Guwahati

Bij de grens worden we opgepikt door de Indiase chauffeur. Als er geen problemen op de weg zijn rijden we in ongeveer 3 uur tijd naar Guwahati waar we de rest van de dag vrij te besteden is. Guwahati is de grootste stad van de theeregio Assam en je vind er dan ook volop theewinkeltjes.

Dag 18

Naar Delhi

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Delhi nemen. Na aankomst in Delhi transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 19

Rondleidingen in Delhi

Rondleidingen in Delhi met lokale gids. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (gesloten op maandag) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomphe in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Deze dag geldt tevens als reservedag voor het geval je onderweg vertraging oploopt door bijvoorbeeld weg of weersomstandigheden.

Dag 20

Vertrek

Transfer naar de luchthaven. Vertrek en aankomst in Nederland dezelfde dag.

  • Al het vervoer en transfers volgens programma inclusief het vliegticket Delhi – Bagdogra en Guwahati – Delhi.
  • Overnachtingen in een keurig hotel in Delhi en Guwahati inclusief ontbijt en in Kalimpong inclusief ontbijt en diner. Overnachtingen in Bhutan in hotels van wisselende kwaliteit inclusief alle maaltijden en thee.
  • Begeleiding van een lokale Engelssprekende gids in Bhutan en India.
  • Entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma.
  • Visum voor Bhutan.
  • Dagprijs, permits en belastingen voor Bhutan
  • Intercontinentale vluchten (op aanvraag).
  • Double entry visum voor India.
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Niet genoemde maaltijden in India en gebottelde dranken.
  • Persoonlijke (hotel)rekeningen.
  • Fooien voor de gids en de chauffeur.
  • Vaccinaties.
  • Verzekeringen.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.
  • Prijs Naam
    Start
    Einde
    Group (Min-Max)
    Pricing
     
  • Prijs Naam bhutan
    Start
    Einde
    2 - 12 Perso(o)n(en)
     
    Available Seats: 12

    Volwassen ( 2 - 12 Perso(o)n(en) ) 3.575,00 /Persoon

    - +