• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Maak een onvergetelijk mooie reis dwars door het kleurrijke en boeddhistische Bhutan. De regering van dit eigenzinnige koninkrijkje heeft een hoge, verplichte dagprijs (verkoopprijs) ingesteld, waarvan een flink deel wordt besteed aan gratis gezondheidszorg en scholing voor de inwoners van het land. Daarnaast wordt voor dit bedrag alles voor je reis verzorgd, zoals de overnachtingen in goede hotels, alle maaltijden, gidsbegeleiding, entreegelden en vervoer waarbij je vaak een blik opvangt van de witte toppen van de Himalaya.

Tijdens deze zorgeloze reis hoef je dus alleen nog maar te genieten van al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Een heel groot deel van de bevolking draagt nog altijd de nationale kleding. Zodra je buiten de grotere steden als Paro en Thimpu komt zie je nog heel veel fraaie beschilderde traditionele huizen. We rijden door oerbossen en bezoeken de allermooiste kloosters van de wereld.

Het boeddhisme wordt hier sinds eeuwen met grote inzet beoefend en is de hoofdgodsdienst van het koninkrijk. Door het geringe aantal bewoners en het ontoegankelijk berglandschap is het overgrote deel van de natuur nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt nog voor  een deel met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van de kleurige kleden en doeken is nog allemaal handwerk. Ondanks dat een groot deel van Bhutan nog onder primitieve omstandigheden leeft, wordt de invloed van het Westen steeds meer merkbaar.

Deze complete Bhutanreis laat je zowel het boeiende en meer op toeristen ingestelde westen zien, als de oorspronkelijke eenvoud van het oosten met zijn lieflijke dorpjes en groene wouden. Je brengt een bezoek aan het Sakteng Wildlife Reserve en je verblijft daar bij een lokale familie zodat je iets kunt leren over hun eigen cultuur en gewoonten: die van de Brokpa. Je verblijft 18 hele dagen  van deze rondreis in Bhutan. De witte toppen van de Himalaya zijn op de route die we volgen regelmatig zichtbaar en functioneren als adembenemend decor tijdens deze schitterende reis.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook ongevallen en medische kosten dekt.

Deze reis wordt aangeboden vanaf 1 persoon met vertrekdatum naar keuze. Beste reistijd voor Bhutan is het voor en najaar, hoewel de reis in de winter ook goed te maken is. In de zomer is het regentijd in Bhutan.

Er is één reis met een vaste vertrekdatum: 08-03-2024 tot 30-03-204. Dat hebben we zo gedaan om de mogelijkheid te bieden een aantal minder bekende plaatsen aan te doen en daar de gemaskerde kloosterdansen te kunnen aanschouwen, altijd indrukwekkend en ook hilarisch. Deze reis heeft op dit moment 1 deelnemer en er kunnen meer mensen mee.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Je kunt vertrekken uit Amsterdam of Brussel, waarbij de laatste wat goedkoper is.

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi, meestal vroeg in de ochtend. Ontvangst en vervoer naar het hotel, dat vlakbij het vliegveld ligt. Je hebt hier de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de reis en even de stad in te gaan, mocht je daar zin in hebben

Dag 3

naar Paro

De vlucht naar Paro vertrekt om 4.10 uur, midden in de nacht. Dus weer een kort nachtje. Je wordt verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze agent, die je naar het hotel brengt. De rest van de dag zul je met begeleiding van de gids Paro verkennen, een leuk overzichtelijk “plattelandsstadje”, wennen aan de lokale gebruiken. Paro ligt op ongeveer 2350 meter, dus ook even wennen aan de hoogte.

Dag 4

Paro Sightseeing

Met de gids bezoek je in ieder geval het kleine Nationale Museum en je gaat naar de naar de Dzong. Een Dzong is een soort kasteel en klooster tegelijk. Het is het bestuurlijk centrum van een gebied dat zowel een boeddhistisch deel heeft als een wereldlijk deel. Meestal zijn er prachtige zalen te zien met allerlei boeddhistische voorstellingen.

Dag 5

Paro: Tigers'Nest

We hebben de hele dag de tijd om het Tigers’Nest te bezoeken. We rijden naar de parkeerplaats waarvandaan een breed pad je omhoog voert. Het is ongeveer 1,5 tot 2 uur lopen waarbij het gestaag omhoog gaat tussen rijen gebedsvlaggen en stupa’s door naar 3100 meter. Het klooster zelf is misschien wel het meest gefotografeerde plekje van Bhutan. Het is het spectaculair tegen de rotswand gelegen heiligdom. In de middag hebben we nog een paar uurtjes vrij te besteden.

Dag 6

Naar Thimpu, 2,5 uur rijden

We rijden vandaag naar de hoofdstad van Bhutan: Thimpu. Na aankomst bezoeken we de memorial chörten (= een kleine stupa). Hier zie je de vele gelovigen met hun gebedsmolens en snoeren met de klok mee omheen lopen. Ook nemen we nog even een kijkje bij een omheind bosachtig gebied (een soort dierentuin) waar het nationale dier, de gouden Takin (een speciaal soort hert/rund) te bewonderen is. We overnachten in Thimpu in een fijn hotel. Na de lunch kun je even op eigen gelegenheid de stad in gaan, waar de vele winkeltjes nog open zijn en het een leuke gelegenheid is om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Ze hebben hier bijvoorbeeld heel mooie postzegels.

Dag 7 en 8

Thimpu, verblijf

2 Dagen sightseeing in Thimpu. Het is een heerlijk rustige stad. Er stroomt een heldere riveir doorheen, die niet is vervuild. We kunnen een heel scala aan bezienswaardigheden bezoeken zoals een bezoek aan het Tibetaans medisch Centrum, de Tibetaanse apotheek, een plaats waar je allerlei handwerken kunt kopen, een weverij, er is een prachtige markt en gewoon door de stad slenteren is ook een bijzondere belevenis.

Dag 9

Naar Punakha

Na het ontbijt rijden we naar Punakha (ongeveer 3 uur rijden). Als we Thimpu verlaten klimt de weg zigzaggend omhoog naar de Dochula (3.050 meter. La=pas) en als het weer het toelaat hebben we hiervandaan een spectaculair uitzicht op de besneeuwde toppen van de oostelijke Himalaya. Hier staan de heilige 108 Drugyel Wangyel chorten (stoepa’s) op een kleine heuveltop. Een droomplek voor fotografen. Op de pas staat een restaurant, waar we even genieten van een korte koffie/thee pauze. Vervolgens dalen we geleidelijk af door een gemengd bos waarna we uitkomen in de gecultiveerde Punakha vallei. We bezoeken één van de meest indrukwekkende kloosters, de Punakha Dzong, die op de splitsing ligt van twee rivieren de Pho-chu en Mo-chu, wat vrouwelijke en mannelijke rivier betekent. Punakha is de voormalige hoofdstad van Bhutan. We overnachten in een fijn hotel of resort.

Dag 10

Punakha, excursie Talo Tsechu

7 Kilometer van Punakha en 1200 meter hogerop ligt het vrij onbekende klooster Talo. Vandaag kun je hier je eerste gemaskerde dansen bijwonen. Het is de uitbeelding van de eeuwige strijd tussen goed en kwaad waarbij aan het eind een hart wordt doorboord door een dolk van een van de dansers. De Bhutanezen zitten deels ademloos te kijken en laten zich deels ook vermaken door een soort narren die allerlei obscene gebaren maken. De maskerdansen worden vaak afgewisseld met zanggroepen die mooie, zachte en langzame liederen ten gehore brengen. tegen de avond rijden we weer terug naar Punakha.

Dag 11

Naar het kloosterfestival in Gasa

Vandaag rijden we ongeveer 40 km naar Gasa voor een eerste kloosterfestival. Gasa was tot 2019 de laatste districtshoofdstad die nog niet over de weg te bereiken was. Dit is een minder bekend een authentiek festival dus we verwachten er ook niet heel veel toeristen. In alle districtshoofdplaatsen staat een Dzong en hier vinden vandaag gemaskerde dansen plaats. Meestal gaat dit gepaard met een soort fair eromheen waar je van alles kunt kopen en doen en het is er een gezellige drukte van belang. Aan het eind van de dag rijden we terug naar ons fijne hotel in Punakha.

Dag 12

Naar Bumthang

Vandaag hebben we een lange, mooie reisdag naar Bumthang (ongeveer 8 uur rijden). Onderweg maken we 2 stops: 1 bij de Chendebji Chörten en later bij de Dzong van Trongsa. Een prachtig oud koninklijk gebouw, het voorouderlijk paleis van de koningen van Bhutan.

Dag 13

Domkar Tsechu, Bumthang

Bumthang bestaat uit een aantal valleien in centraal-oost Bhutan. Er zijn veel heilige plekken en prachtige kloosters, dus weer genoeg om te bekijken. Vandaag bezoeken we voor de laatste keer deze reis een kloosterfestival waar we dan weer heel blij van worden. Het is een minder bekend klooster in deze vallei. We kijken ook zeker even rond in het dorp zelf, een soort centrum van de omgeving. Je begint hier te merken dat het allemaal wat minder ontwikkeld is. In en rond Bumthang is genoeg te beleven dus het programma wordt in overleg met de gids en afhankelijk van de wensen bepaald. Het Kurjey Lhakhang is één van de meest heilige plaatsen waar Guru Rimpoche (Padmasambhava) in een grot heeft gemediteerd en waar de afdruk van zijn rug nog zichtbaar is in de rots. Kurjey = afdruk van het lichaam. De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van deze heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru Rimpoche’. De Jamba Lhankhang die stamt uit de 7de eeuw en door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo is gebouwd. Van deze koning wordt verteld dat hij in een dag 108 stoepa’s verspreid over de Himalaya heeft gebouwd waar hij een demon aan vastnagelde, die de verspreiding van het Boeddhisme tegenwerkte. De Tamshing Lhakhang is in 1501 is opgericht door Pema Lingpa. Het Gangtey en Tamsing klooster zijn twee plaatsen waar tot op de dag van vandaag nog steeds de religieuze lessen volgens de traditie van Pema Lingpa worden gegeven. De Kenchogsum tempel is na de grote brand nu weer op schitterende wijze is opgebouwd. De Jakar Dzong is het administratieve en religieuze centrum is van Bumthang district.

Dag 14

Naar Mongar

Vandaag hebben we weer een lange reisdag voor de boeg naar Mongar (ongeveer 7 uur rijden). Onderweg passeren we de Thrumshingla (3.800 m.) en rijden door bossen met naaldbomen en rododendrons. Neem er je gemak van, ontspan en geniet van het uitzicht. Zo af en toe maken we een stop en kun je een stukje wandelen, terwijl de chauffeur ook even pauze neemt. Overnachting in een goed hotel. In het najaar wordt bij het klooster van Mongar een festival gehouden dat door de afgelegen ligging niet heel druk bezocht wordt door toeristen.

Dag 15

Naar Trashigang

Als je reis in het najaar valt, dan bezoek je in de ochtend het kloosterfestival in de Mongar Dzong, die we sowieso bezoeken voor we op weg gaan. De rit van Mongar naar Trashigang duurt ongeveer 2 uur. Onderweg passeren we de Kori La (2.450 m.). Vervolgens volgt er een snelle afdaling van Ngatsang en tien kilometer lager zijn de beroemde haarspeldbochten van Yadi. Als we in Trashigang aankomen nemen we onze intrek in een fijn guest house. Vervolgens staat het bezoek aan het klooster van Trashigang op het programma. Deze dzong is in 1659 gebouwd door Pekar Choepel in opdracht van de Trongsa Penlop (heerser) Minjur Tempa. Het zou kunnen dat ze nog bezig zijn met de renovatie maar de schitterende gebedsruimte is al helemaal klaar en hier kun je een indrukwekkend mooi kegelvormig bouwwerk van bloemen en bladeren met beelden en beeldjes van goden bewonderen. Vervolgens verkennen we het kleine dorpje dat vol staat met authentieke huisjes en winkeltjes. Als je nog puf hebt kun je ook nog het dorp Radhi bezoeken waar je de vrouwen kunt zie die de beroemde bura (ruwe zijde) stoffen weven. Dit is echt een winterbezigheid omdat er dan niet zoveel werk op de boerderij te doen is. Vraag even aan de gids of de conditie van de weg het toelaat en zo ja dan bezoeken we onderweg het dorpje Drametsi dat ongeveer 12 kilometer van de hoofdweg verwijderd ligt. Dit uitstapje is zeer de moeite waard maar je moet er wel 2 uur voor omrijden. Het klooster van dit dorp is de grootste van oost Bhutan en staat bekend om zijn dansen met drumbegeleiding (de Drametsi Nga Cham). Het dorp is mooi gelegen en een vredig plek waar je veel monniken zult ontmoeten.

Dag 16

Excursie naar Trashi Yangtze en naar Merak

Vandaag maken we een dagtocht naar Trashi Yangtse, dat we na ongeveer 2 ½ uur rijden bereiken. Hier bezoeken we de Chorten kora, waarvan gezegd wordt dat die is opgericht door de 13de Khenpo, Yonten Thaye in 1782 en maakte deel uit van de voorspelling van Guru Rimpoche, nadat hij de demonen in de Bumdelling vallei had onderworpen. Op het moment dat wij hier zijn is er ook een festival aan de gang waarvan niet precies bekend is hoe dat er uit ziet en wat je kunt zien. De chörten of stoepa is gebouwd naar het voorbeeld van de grote stoepa van Bouddhanath die in Kathmandu staat. Op de terugweg stoppen we bij Gom kora, een van de beroemdste plekken waar Guru Rimpoche mediteerde, voor hij de demon kon onderwerpen die in een grote rots woonde. Dicht bij deze rots is in de 17de eeuw toen een kleine tempel gebouwd in opdracht van Trongsa Penlop: Chogyal Minjur Tempa. Aan het eind van de dag rijden we nog een stukje door naar het dorp Merak om daar te overnachten bij een lokale familie.

Dag 17

Merak-Sakteng-Merak

Het is een korte rit naar dit afgelegen dorp. We krijgen onderdak bij een lokale familie. Vanuit hun huis gaan we dit deel van Bhutan verkennen. Op de eerste plaats nemen we deze dag om te proberen wat meer te leren over de lokale cultuur, levenswijze en gewoonten van de Brokpa. De Brokpa is een semi nomadisch yak volk dat oorspronkelijk uit Tibet naar deze contreien is verhuisd. In die zin verschillen ze aanzienlijk van de rest van de Bhutanese stammen, met eigen goden, heiligdommen en festivals. In Merak Het oosten van Bhutan is vrijwel onbewoond en voor een groot deel ingericht als Wildlife reservaat. Bijzondere dieren, bomen en planten kunnen zich hier handhaven zoals de bedreigde rode panda, de oostelijke blauwe den en de zwartstuitekster. Het is ook hier dat de lokale bevolking nog een groot geloof hecht aan het voorkomen van de Migoi, de Bhutanese variant van de Yeti. Wetenschappelijk bewijs is er nooit voor geleverd. We gaan vandaag eens kijken wat we hiervan kunnen meekrijgen in de omgeving van Merak.

Dag 18

In Merak en terug naar Trashigang

Vandaag is vrij in te delen met misschien nog aktiviteiten in en bij Merak of eerder teruggaan naar Trashigang en daar nog wat dingen bekijken.

Dag 19

Trashigang-binnenlandse vlucht naar Paro

Vroeg in de ochtend rijden we naar het nabij gelegen vliegveldje Yonphula Airport. Van daar vliegen we terug naar Paro. We nemen hier nog een halve dag om dingen te doen naar eigen inzicht.

Dag 20

Paro naar Haa

Vandaag rijden we over een behoorlijke pas naar het stadje Haa. We blijven hier overnachten zodat we de rest van de dag de tijd hebben om die pittoreske dorp goed te bekijken.

Dag 21

Haa terug naar Paro

Na het ontbijt maken we nog een mooie wandeling door de omgeving van Haa alvorens we terugkeren naar Paro. In Paro kun je nog wat relaxen, souvenirs kopen, een boekje lezen, interessante plekken bezoeken, je reisverslag bijwerken o.i.d.

Dag 22

Vlucht Paro naar Delhi, Delhi naar tussenstop

Halverwege de ochtend vlieg je van Paro naar Delhi; vaarwel Bhutan dat je lange tijd in je hart zult meedragen. Aansluitend op weg naar Amsterdam of Brussel de vlucht naar de plaats van tussenstop.

Dag 23

Vlucht tussenstop naar Amsterdam of Brussel

Slapen in het vliegtuig en in de ochtend land je weer thuis, na een spectaculaire en bovenmatig interessante reis.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam bhutan
    Heen vrijdag 8 maart 2024
    Terug vrijdag 29 maart 2024
    1 - 12 Personen
     
  • INCLUSIEF retourticket Delhi – Paro – Delhi (+/- € 530,-)
  • INCLUSIEF vlucht Yonphula – Paro (+/- € 210,-)
  • 1 dag/nacht verblijf in hotel in Delhi vlakbij het vliegveld
  • visumkosten voor Bhutan
  • Al het vervoer en transfers volgens programma
  • Overnachtingen in Bhutan in hotels van wisselende kwaliteit inclusief alle maaltijden en thee.
  • Begeleiding van een lokale Engelssprekende gids in Bhutan en India.
  • Entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma.
  • boekingskosten (inclusief bijdragen aan GGTO en Calamiteitenfonds)
  • Visum voor Bhutan.
  • Dagprijs, permits en belastingen voor Bhutan
  • Intercontinentale retourvluchten Amsterdam-Delhi of Brussel-Delhi (op aanvraag).
  • Double entry visum voor India.
  • Niet genoemde maaltijden in India en gebottelde dranken.
  • Persoonlijke (hotel)rekeningen.
  • Fooien voor de gids en de chauffeur.
  • Vaccinaties.
  • Verzekeringen.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag

aanbevolen vlucht zoals bekend op 18 december 2023, met Emirates: € 870,- inclusief 25 kg ruim-bagage

vr 8-3-2024 Amsterdam Dubai 14.30 – 00.10
za 9-3-2024 Dubai Delhi 04.10 – 09.00
vr 29-3-2024 Delhi Dubai 21.25 – 23.55
za 30-3-2024 Dubai Amsterdam 03.15 – 07.50