• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

De Kanchenjunga (8.586m) is, na de Everest en de K2, de op twee na hoogste berg ter wereld en bevindt zich in het uiterste noordoosten van Nepal, op het drielandenpunt met Nepal, India (Sikkim) en Tibet. Het gebied is pas sinds 1989 open voor trekkers maar heeft zich nog niet zo toeristisch ontwikkeld doordat de streek erg moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Daarbij is de tocht lang en zwaar; over hoge passen en lastige paden. Onderweg is er weinig comfort. Je slaapt in eenvoudige lodges, theehuisjes of bij mensen thuis.
Toch, of juist daardoor, wordt de tocht door velen als een van de mooiste trekkings in Nepal beschouwd. Je komt in aanraking met de Tibetaanse en Limbu bevolking van het gebied en de tocht bied je meerdere dagen fantastische uitzichten op het hoogste gebergte ter wereld.

Na een vrije dag in Kathmandu vlieg je Bhadrapur en ga je vanaf daar met openbaar vervoer naar Taplejung. Daar gaat de tocht van start. De eerste dagen gaat de weg steeds omhoog en omlaag door Limbu dorpjes, riviertjes, bossen en terrasvormige akkers. Als je bij Chitre de 3000 meter grens passeert word je regelmatig getrakteerd op het uitzicht op het Kanchenjunga gebergte en doe je het rustiger aan om aan de hoogte te kunnen wennen. Je treft hier minder begroeiing, het wordt kouder en je loopt regelmatig door morenes. Terwijl je over verschillende passen het pad naar boven volgt, kom je langs verschillende Tibetaanse dorpjes laat je de laatste bomen achter je.

Je bent nu volledig omringd door het hooggebergte. Na een bezoek aan het Base Camp loop je een deel dezelfde route weer naar beneden tot het dorpje Ghunsa. Vanaf hier maken we een tocht naar de Yalung gletsjer en het Yalung Base Camp. Sommigen vinden niet het Kanchenjunga Base Camp, maar het Yalung Base Camp het beste uitzicht punt op de Kanchenjunga. Daarbij is de gletsjer waar je langs loopt adembenemend mooi.

Vanaf Yalung Base Camp lopen we weer een stukje dezelfde route naar beneden naar het dorpje Tseram en lopen vanaf hier door Limbu dorpjes weer naar beneden. Na de trekking volgen nog enkele vrij te besteden dagen in Kathmandu die je kunt besteden met souvenirs kopen en de vele bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. De vrij te besteden dagen in Kathmandu tellen tevens als reservedagen voor het geval de vlucht vanuit Bhadrapur vertraging heeft.

Dit is een zware trektocht en je dient over een goede fysieke conditie te beschikken om de reis te maken. Deze reis is te maken vanaf 2 personen met vertrekdatum naar keuze. Beste reisperiode is half maart – half mei en oktober en november. Omdat de lodges in het gebied schaars zijn, kun je deze lodgetrektocht niet maken met grote groepen. Vraag in dat geval gerust om een offerte voor een campingtrektocht.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Voor deelname aan deze reis ben je verplicht om een reisverzekering met werelddekking te hebben die medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om je op te frissen, bij te komen van je vlucht en de buurt te verkennen. In de avond krijg je een briefing over de reis en maak je kennis met de gids.

Dag 3

Vrij te besteden dag in Kathmandu

Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.

Dag 4

Naar Ilam (Antu)

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Bhadrapur, vlak bij de grens met Sikkim (India). Tijdens de vlucht kun je volop genieten van de toppen van de Himalaya (aan je linkerkant). Dit is niet de dichtstbijzijnde luchthaven, dat is Taplejung/Suketar, maar wel de meest betrouwbare, omdat de vluchten naar Taplejung alleen vertrekken als de vlucht is volgeboekt en voornamelijk voor vrachtvervoer bedoeld is. Na aankomst rijd je in ongeveer 5 uur met privévervoer naar Antu, in het Ilam gebied. De regio staat bekend om zijn theeplantages. Het is ook mogelijk de rit naar het startpunt van de trektocht met lokaal vervoer te maken. Het is goedkoper maar dan moet je vaak overstappen en neemt de totale reis enkele dagen langer in beslag. In Antu overnacht je bij mensen thuis.

Dag 5

Naar Taplejung

In ongeveer 5 uur rijd je met privévervoer naar Taplejung. Het is wederom een hobbelige kronkelige weg dus het is raadzaam tabletten tegen reisziekte bij te hebben als je hier niet zo goed tegen kunt (zoals de schrijver van deze tekst). Bij Taplejung is een kleine airstrip voor vrachtvervoer voor de dorpjes in het Kanchenjunga gebied. Je vindt er veel boeddhistische kloostertjes, waarvan Diki Chhyoling waarschijnlijk de oudste is (4 eeuwen). De lagere regionen van dit gebied worden voornamelijk bewoond door de Limbu (die hun eigen religie hebben), in de hogere regionen vind je veel boeddhistische Sherpa. In de regio rond Taplejung wordt voornamelijk kardemom verbouwd.

Dag 6

Trek naar Senuwa

Na al het gereis en gehobbel in de jeep gaat de trektocht vandaag dan eindelijk echt van start. We lopen in ongeveer 7-8 uur tijd naar Senuwa. De rit gaat over heuvels geleidelijk omhoog. Je loopt voornamelijk door akkers en kleine dorpjes en volgt hierbij de loop van de Tamor Khola (khola = rivier, geen frisdrank)..

Dag 7

Trek naar Lelep

Je loopt verder langs de Tamor Khola. Je hebt hier kans om natuurlijke bijenkorven te aan de rotswanden langs de rivier te zien hangen. Bij Tapethok passeer je een checkpost. Hier wordt je permit gecontroleerd en dat kan even duren. Daarna trek je langs terrasvormige akkers en boerendorpjes naar Lelep. Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 8

Trek naar Amjilosa

Via bruggen passeer je drie zijrivieren die in de Tamor rivier uitkomen tot Sekathum (1660m). Dit is de eerste Tibetaanse nederzetting. Je krijgt nu toch echt het gevoel van de bewoonde wereld af te zijn. Je volgt vanaf hier de 3e zijrivier die je gisteren bent gepasseerd: de Ghunsa Khola. Je passeert watervallen en bergstroompjes. Het is een flinke klim tot het Tibetaanse gehucht Amjilosa (2510m). Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 9

Trek naar Gyabla

Je daalt eerst weer af tot je weer bij de oever van de Ghunsa Khola bent. Je zit nu in de regenschaduw van de berg en het kan hier vochtig worden/zijn. Na 2 bruggen is het weer een klim omhoog naar Gyabla (2730m). Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 10

Naar Ghunsa

Door aardappelvelden en yakweides passeer je na een stevige klim het dorpje Phale. Hier vind je ook een kloostertje. De eindbestemming voor vandaag is Ghunsa (3595m). Hier vind je eveneens een klooster, een EHBO post en een checkpoint. Vlak voor je in Ghunsa aankomt passeer je nog een chörten (stoepa) en de rivier. Je kunt vandaag de eerste verschijnselen van hoogteziekte gaan bemerken. Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 11

Acclimatisatiedag

Acclimatisatie/rustdag in Ghunsa. Luister vooral goed naar je lichaam. Als je je goed genoeg voelt, kun je een wandeling maken. Je kunt ook het boeddhistische kloostertje bezoeken, door het dorp slenteren, foto’s maken, je reisjournaal bijschrijven, een boek lezen, enzovoort.

Dag 12

Trek naar Khambachen

Vanuit Ghunsa gaat het pad geleidelijk door de rododendrons omhoog langs de met rotsblokken bezaaide Ghunsa Kola rivier. Af en toe passeer je weer een waterval. Het laatste stuk naar Khambachen is steil en vanwege het smalle pad en loszittend gruis moeilijk beloopbaar. Khambachen (4.113m) is een Tibetaanse nederzetting naast de Nupchu Khola (een zijrivier die uitkomt op de Ghansu Khola) en de Jannu Gletsjer. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de Jannu (7.710m), Khabur (6.332m), Phole (6.664m), Nango Ma en Sharpu (7.070m). Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 13

Acclimatisatiedag

Als je zin hebt en je je goed genoeg voelt kun je richting het gletsjermeer Nupchu Pokhari lopen of richting de Jannu gletsjer.

Dag 14

Trek naar Lhonak

Je stijgt geleidelijk door open velden naar Lhonak (4.790m). Onderweg loop je langs de schitterende Ramtang gletsjer. Bij Lhonak ligt een uitgedroogd meer in een zanderig plateau. Je bent nu aan alle kanten door hoge Himalayatoppen omringd. Een overdonderend panorama om niet te vergeten! Gemiddelde looptijd: 7 uur.

Dag 15

Dagtocht naar Kanchenjunga Base Camp

Een laatste klim naar het Base Camp van de Kanchenjunga bij Pang Pema (5.140m). Tijdens een campingtrektocht wordt hier gekampeerd omdat in de middag de berg meestal in wolken gehuld is, maar tijdens een lodgetrektocht is dat niet mogelijk. Het is dus zaak om vroeg te vertrekken voor heldere luchten want de tocht naar het Base Camp duurt ongeveer 4 uur. Vanaf het Base Camp heb je een fantastisch uitzicht op de hoogste bergen ter wereld. De Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld met zijn top van 8.586 meter, Tentpeak (7.365m), Twins (7.350m), Pyramid Peak (7.168m) en Wedge Peak (6.750m). Als je nog drie kwartier omhoog klimt naar Comer Camp wordt het uitzicht zo mogelijk nog beter. De echte bikkels kunnen zelfs in 2 ½ uur nog naar 5.950 meter hoogte klimmen (Glacier Camp II) voor nog betere vergezichten. Let erop dat je op tijd weer terug loopt! Na het bezoek aan Base Camp loop je in ongeveer 2-3 uur weer terug naar Lhonak.

Dag 16

Trek naar Ghunsa

Je loopt terug naar Ghunsa. Ondanks dat je dezelfde route weer omlaag loopt vallen je andere dingen op als op de heenweg. Het gaat ook een stuk sneller bergafwaarts. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken. Gemiddelde looptijd: 9 uur.

Dag 17

Trek naar High Camp

Vanaf Ghunsa neem je een andere route terug. Die voert over 5 hoge passen. Meteen na het ontbijt begint de klim naar Tamo La (La = pas, geen muzieknoot) van 3940 meter, waar gebedsvlaggetjes wapperen in de wind. Het pad voert vervolgens over de Sele La (4290m). Achter de pas overnacht je in High Camp. Gemiddelde looptijd: 7 uur.

Dag 18

Trek naar Tseram

Nog 3 passen te gaan. Na het ontbijt ga je omhoog naar de Sinion La (4440m), de Mirgin La (4480m) en tenslotte de Sinelapche La (4640m). Dan daal je af naar Tseram (3870m). Er bevindt zich hier een helikopter platform. Vlak bij Tseram bevindt zich ook nog een boeddhistisch/hindoeïstisch heiligdom met rotsschilderingen, gebedsvlaggetjes en drietanden (ook wel Trisuli genoemd, het wapen van de hindoeïstische god Shiva) dat in een grot is gelegen. Je bent hier in een heilig deel van de vallei, waar het is verboden dieren te doden. Gemiddelde looptijd: 9 uur.

Dag 19

Rustdag

We hebben een paar lange wandeldagen gemaakt dus vandaag rusten we uit en herwinnen onze energie voor de klim naar Yalung.

Dag 20

Trek naar Ramche

Vanaf Tseram maak je een uitstapje naar de Yalung gletsjer, want het zou zonde zijn om die over te slaan. Je volgt de morene en gletsjerpuin omhoog naar het gehucht Ramche (4580m). Vanaf Ramche heb je een mooi zicht op de Rathong (6.679m) die op de grens van Nepal en India ligt. Met wat geluk kun je hier een glimp opvangen van de zeldzame bharal (Himalaya blauw-schaap) die in een kolonie in de rotsen boven Ramche leeft. Gemiddelde looptijd: 4 uur.

Dag 21

Dagtocht naar de Yalung gletsjer

Omhoog naar Oktang, waar zich een chörten bevindt. Vanaf hier is het uitzicht op de zuidkant van de Kanchenjunga en de Jannu al geweldig, maar je kunt eventueel nog verder lopen naar Yalung Base Camp. Na het bezoek aan Oktang loop je terug naar Ramche (4580m). Gemiddelde looptijd: 8 uur.

Dag 22

Trek naar Tortong

Je loopt terug naar Tseram en vanaf daar verder door de rododendrons omlaag naar Tortong (2995m). Hier bevindt zich een EHBO post. Tortong ligt langs de Simbuwa Khola die je vanaf Tseram volgt. Gemiddelde looptijd: 9 uur.

Dag 23

Trek naar Yamphudin Sherpa Gaun

Na 2 weken in een surrealistisch berglandschap te hebben doorgebracht ben je vandaag terug in de bewoonde wereld. Het pad loopt voortdurend omhoog en omlaag, langs dorpjes, watervallen, landverschuivingen en over geïmproviseerde bruggen. Je overnacht in Sherpa Gaun. Gemiddelde looptijd: 8 uur.

Dag 24

Trek naar Khebang

Weer voortdurend omhoog en omlaag loop je naar Habhu Khola. De bergen waar je een paar dagen geleden nog zo dicht bij was zie je nu in de verte liggen. Gemiddelde looptijd: 7 uur.

Dag 25

Trek naar Phidim

Deze laatste loopdag loop je in ongeveer 6 uur tijd naar Phidim, met ongeveer 15.000 inwoners een relatief groot handelscentrum in de regio. Het dorp ligt op ongeveer 1000 meter hoogte met uitzicht op de Himalaya in het noorden en de thee en kardemomplantages in het zuiden.

Dag 26

Rit naar Bhadrapur

Vroeg op voor de lange draaierige rit naar Bhadrapur (9 uur) met privévervoer.

Dag 27

Naar Kathmandu

Vlucht naar Kathmandu en transfer naar het hotel.

Dag 28-29

Vrij te besteden dagen in Kathmandu

Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) in de oude koningsstad is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. Andere oude koningssteden die je kunt bezoeken zijn Patan en Bhaktapur. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs vinden.

Dag 30

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag of een dag later.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam kanchenjunga
    Heen
    Terug
    1 - 6 Personen
     
    Beschikbare plekken:6

    Volwassen ( 1 - 6 Personen ) 2.195,00 /Persoon

    - +
  • Retourticket Kathmandu – Bhadrapur.
  • Transfers.
  • Privévervoer van Bhadrapur naar Ilam, privévervoer van Ilam naar Taplejung en lokale jeep van Habhu Khola naar Bhadrapur.
  • Alle hotelovernachtingen in Kathmandu en Bhadrapur (2-pers. kamers met douche/bad en toilet) inclusief ontbijt.
  • Tijdens de trektocht en in het Ilam gebied (Antu) overnachtingen in eenvoudige lodges/theehuisjes/homestay.
  • Begeleiding van Engels sprekende gids.
  • Drager (8 kilo pp)
  • Verzekeringen, eetgeld en vervoer voor gids en drager.
  • Het registratiebewijs (TIMS).
  • Trekking permit
  • Speciaal permit voor Kanchenjunga.
  • Entree voor het nationaal park.
  • Retourticket Amsterdam – Kathmandu (op aanvraag).
  • Visum voor Nepal.
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Luchthavenbelasting Nepal.
  • Maaltijden en dranken (muv het ontbijt in Kathmandu en Bhadrapur).
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Fooien.
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Kosten door onvoorziene omstandigheden.
  • Eénpersoonskamertoeslag in Kathmandu en Bhadrapur op aanvraag of toewijzingen bij een oneven aantal deelnemers. Niet mogelijk tijdens trektocht.