• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief

Arunachal is de staat in India, tussen Bhutan en Birma, die het meest oostelijke deel van de Himalaya herbergt. Trekking in Arunachal is nog steeds echt nog onontwikkeld. In het najaar van 2012 maakte ik als reisleider/organisator van een groep een eerste tocht in dit ongerepte gebied. Wij waren de eerste groep westerse toeristen. Voortbordurend op dit avontuur wil ik graag meer van dit soort treks in Arunachal organiseren. Deze reis leidt je door een kleurrijk palet aan verschillende stammen, hoogtes met bijbehorende vegetatiezones. Van tropisch oerwoud tot alpien berggebied. Op het eerste deel van de reis maak je kennis met een tropische omgeving en onbekende stammen zoals de Aka en de Miji, die nog maar zelden een westerling zagen. Je loopt over bospaden en open bouwland, soms dring je door in dicht maagdelijk (oer)woud en volg je wild stromende rivieren. Na die eerste dagen zoeken we het hogerop in meer onbewoonde streken. We wandelen door eikenbossen naar bossen met rododendrons (het grootst aantal verschillende soorten bij elkaar vind je hier) en naaldbomen en naar hooggelegen yakweiden en passen waarvan er 1 dichtbij de 5000 meter hoogte komt. Daar heb je prachtige uitzichten op de spectaculaire Himalayapieken zoals de Gorichen (6500 meter) of de Kangto (7090 m). Dit is het woongebied van de Monpa-stam van wie we door een aantal dorpen zullen lopen. Neem alles wat je in dit prachtige gebied meemaakt met volle teugen in je op want bijna alles is heel bijzonder. De reis wordt uitgevoerd bij 8 t/m 12 deelnemers. Bij 6 en 7 kan de reis ook doorgaan met bijbetaling van respectievelijk € 200 of € 100,- p.p.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam

Vertrek. Aankomst in Delhi rond middernacht of vroeg in de ochtend. Wanneer er genoeg tijd is gaan we even slapen in een hotel vlakbij het vliegveld ander maken we ons het gemakkelijk op de luchthaven zelf.

Dag 2

naar Guwahati, 2 uur vliegen

Ochtendvlucht naar Guwahati en aldaar rondkijken in een echte grote Indiase stad. Op weg naar het hotel komen we langs de beroemde Kamakhya tempel. Dit is de belangrijkste vruchtbaarheidstempel van India. `s Middags varen we over de enorme water massa’s van de Brahmaputra naar Peacock Island. Hier bezichtigen we een andere en kleinere hindoetempel Het eiland heeft een bijzondere vegetatie en waarschijnlijk zien we ook wel een exemplaar van de prachtige apensoort: de Golden Langur. Dan is iedereen moe en tijd om een goede nachtrust te hebben in een hotel met airco, want in Guwahati is het, in de tijd dat wij het bezoeken, over het algemeen behoorlijk warm

Dag 3

Guwahati naar Balukphong, 6 uur rijden

Een mooi rit door het platteland van Assam, door de vallei van de Brahmaputra oostwaarts. Aan het begin van de middag steken we de grote brug over de rivier over en vervolgen onze route naar het noorden. We gaan overnachten in Balukphong waar de grens is met de staat Arunachal Pradesh. Grofweg zou je kunnen zeggen dat in dit deel van India Arunachal Pradesh het bergachtige deel omvat langs de grenzen met China en Birma en Assam het vlakke deel langs de grote rivieren. We overnachten in een prachtig ecocamp met 2 persoons huisjes rond een mooie tuin en een op palen gebouwd openlucht restaurant waarvandaan je naar de jungle langs de rivier kunt kijken of je misschien een groep olifanten ziet langskomen.

Dag 4

naar Trizeno, 6 uur rijden

Nadat we de grens zijn gepasseerd begint de weg meteen te stijgen en te kronkelen. Door prachtige oerwouden rijden we steeds hoger totdat het kouder wordt en een pas oversteken. Het landschap is overweldigend groen met in de diepte de zilverglinsterende stromen van de rivieren. We stoppen in Trizeno dat bewoond is door de Akastam. We overnachten in een primitieve “tourist bungalow”. Goed dat we de matjes bij ons hebben want eigenlijk begint het kamperen hier al. ’s Avonds gaan we eten bij een lokale familie. Dat is een belevenis op zich. De mensen zien er prachtig uit en het is toch wel bijzonder om van bananenbladeren te eten.

Dag 5

naar Yayum, 1315 m, 5 uur lopen

Van hieruit gaan we lopen. Dragers en een lokale gids gaan mee maar de keukencrew komt uit Nepal want de ervaring in 2012 heeft ons geleerd dat het koken op een trektocht hier nog een te moeilijk opgave is. Men is het gewoonweg niet gewend, er komen nooit westerlingen. De wandeling zelf is niet al te moeilijk, soms is het pad wat glibberig door de vochtige en kleiïge ondergrond. Na 4 tot 5 uur lopen door de jungle waarin hier en daar een paar huisjes staan en mensen het land ontginnen komen we bij het dorp Yayum. Er is hier geen plaats om je tent op te zetten behalve in het grote gemeenschapshuis dat voorzien is van een golfplaten dak, zodat alleen de binnentent voldoet. De mensen zijn hier wat schuw, wederom omdat er hier nooit westerlingen komen. Na een paar uurtjes ontdooit men wat en wint de nieuwsgierigheid het. Wat we er komen doen is de belangrijkste vraag.

Dag 6

naar Nafra, 995 m, 9 uur lopen en 1 uur jeep.

We moeten vroeg op want het is ver naar de volgende etappeplaats. De tocht is geweldig. Door bergachtig landschap slingert het pad zich omhoog en omlaag, nu eens door dikke jungle dan weer over een soort heidevelden en landerijen. De laatste paar uur waden we door riviertjes we kruipen over boomstammen door echt ongerept oerwoud. De vegetatie is uitbundig, dicht en groen. Bij de brug over de grote rivier wachten de jeeps om ons verder naar het dorp Nafra te brengen want daar kunnen we in een guesthouse overnachten als we laat aankomen.

Dag 7

naar Timbang, 1600 m, 5 uur rijden

Een tussendagje rijden naar het volgende plaatsje Timbang. Hier ontmoeten we een andere begeleidende groep, namelijk de paardenmannen. Het dragen van bagage voor toeristen is ook niet iets waar men hier aan gewend is, maar met de paarden gaat het een stuk beter. Het is ook leuk om in dit dorp rond te kijken en te weten waar de mensen die met ons meegaan wonen en hoe ze leven.

Dag 8

naar Tungri, 3180m, 6 uur lopen

Deze dag begint met het verdelen van de bagage zodat alles goed op de paarden past. Dat is een vrij precies werkje vanwege het uitbalanceren en het ervoor zorgen dat alles heel blijft. Het pad loopt vandaag alleen maar omhoog, geleidelijk stijgend langs de groene hellingen. Naarmate we hoger komen zie je de vegetatie veranderen van tropisch naar gematigd. De gatenplanten en palmen verdwijnen terwijl de rododendrons en de naaldbomen hun intrede doen. Het is een vochtig bos met steeds veel mossen en lange baardmossen. Tungri ligt op een bergkam en het is een mooie kampeerplaats. Zo op 3180 meter is het ’s avonds wel ineens koud en een kampvuurtje is bijzonder aangenaam.

Dag 9

acclimatisatiedag

Omdat we verderop snel verder stijgen houden we hier een dagje rust om beter te acclimatiseren. De omgeving is prachtig dus je hoeft je niet te vervelen.

Dag 10

dag 10 Chang La, 3750 m, 5 uur lopen

Nu komen we in meer alpiene gebied in de buurt van de boomgrens. Als het helder is krijgen we mooie bergen met besneeuwde toppen in zicht. Het pad stijgt en daalt behoorlijk vandaag ter hoogte van de boomgrens. Soms loop je dus door mooie wouden en zie je kleine vogeltjes met felle kleuren en soms loop door meer open gebied met grazige yakweiden. Hoog boven je zweeft af en toe een gier.

Dag 11

Potak, 4160m, 6 uur lopen

Het pad meandert langs een riviertje met glashelder water verder omhoog. Nu ben je steeds boven de boomgrens in een stuk koudere omgeving. Als het mistig is kan het echt waterkoud aanvoelen. Wanneer de zon schijnt is het weldadig warm en kun je eindeloos in het rond kijken op de groenbruine heuvels in de omgeving. Het weidse landschap geeft je veel ruimte. Bij Potak staan een aantal in schamele hutjes die in de zomer gebruikt worden door yakherders.

Dag 12

Over de Je La, 4715m, naar Lurtem, 4150 m, 7 uur lopen

Vandaag is echt een prachtige dag met alles wat een Himalayatocht zo heerlijk maakt. We stijgen langzaam naar een pas. Onderweg passeren we prachtige groene of blauwe bergmeertjes. Bovenop de pas ligt de bekende hoop stenen versierd met gebedsvlaggen. Iedereen die deze pas oversteekt gooit er een steen bovenop als dank aan de goden dat men de oversteek weer veilig kan doen. We hebben zelf ook gebedsvlaggetjes bij ons die we ook bovenop de pas vast binden. De heilige teksten worden door de wind meegenomen de wereld in. Ongeveer na een half uurtje afdalen krijg je aan de rechterkant de grote Himalaya in beeld met en aantal hoge witte toppen. Nog weer even verder komen we bij de bodem van het hoofd dal bij de rivier. We slaan hier linksaf en over vrij vlak terrein lopen we de hele middag op een relaxte manier geleidelijk omlaag tot de kampeerplaats bij Lurtem.

Dag 13

naar Mago, 3810 m, 6 uur lopen

Na korte tijd afdalen lopen we het bos weer in. Mooie uitzichten langs de bergketen. Voordat we echter aan een definitieve afdaling beginnen stijgen we weer een uur om een kam over te steken. Bovenop heb je weer een verrassend uitzicht op de blinkende toppen van de Himalaya. De volgende afdaling is 600 meter steil naar beneden maar door een prachtig oerbos. Na het oversteken van de brug over de wilde rivier is het nog een uur naar het bijzondere dorp Mago. 20 minuten omhoog lopen vanaf het dorp vinden we een vervallen “tourist bungalow” die die naam eigenlijk niet zou mogen dragen. Voor zover mogelijk nemen we onze intrek of we kamperen ergens in de buurt. Na zoveel dagen in de wildernis is het echt heerlijk om je onder te dompelen in het waterbassin dat wordt gevoed door de warme bronnen, precies goed van temperatuur om er een tijdje in te liggen.

Dag 14

verblijf in Mago

Mago is zo’n dorp waar je wat langer wil zijn. Westerlingen komen hier praktisch nooit en de mensen zijn nieuwsgierig en open. Bovendien heeft men de oude tibetaans boeddhistische cultuur goed bewaard. Er is een kloostertje en zijn meerdere dorpskernen zodat je je geen moment hoeft te vervelen. Daarnaast is het zo dat de paardenmannen uit Tungri van hieruit terug gaan en we nieuwe paarden moeten regelen in dit dorp voor de laatste 2 etappes. Dan is het prettig om een dagje extra tijd te hebben.

Dag 15

New Mealing, 6 tot 8 uur lopen

Een vrij lange uitloopdag maar langs een ontzettend mooie route. Niet alleen zijn de overweldigende bossen zo mooi maar je loopt soms langs enorme loodrechte rotswanden. De rivier waar je langs loopt buldert en het prachtige glasheldere water stort zich in ontelbare watervallen en stroomversnellingen de diepte in. Je ziet ook veel handelaren onderweg die vooral de militaire kampementen bevoorraden. Hier is het weer meer bewoond, met name ook door groepen Indiase militairen. Arunachal is door de verhouding met China en de aanwezigheid van een waterkrachtcentrale een politiek en militair gevoelig gebied. We overnachten in een militair kamp of wat verderop iets na het kleine dorp New Mealing.

dag 16

naar Jung en per jeep naar Tawang, 2 uur lopen, 5 uur jeep.

De laatste dag van de trek loop je verder naar beneden langs de prachtige rivier. Men is hier bezig met het aanleggen van een weg dus je ziet er hier en daar wegwerkerskampen en werkers, grote brokken puin. Na een paar uur stuiten we op de weg die al is geasfalteerd. Hier wachten de jeeps ons op. We rijden omhoog de vallei uit en komen bij het stadje Jang op de hoofdweg tussen Tawang en Assam. Hier gaan we lunchen in een restaurant. Bij Jang is er een gigantische waterval die zich over honderden meter naar beneden stort. Dan is het nog een 3 uur rijden naar Tawang waar we onze intrek nemen in een eenvoudig hotel.

Dag 17

Tawang

In Tawang vind je een van de grote kloosters van het Tibetaans Boeddhisme. Natuurlijk kijken we er uitgebreid rond en als het mogelijk is wonen we een dienst of ceremonie mee. Dat is altijd een indrukwekkende belevenis. Temidden van grote beelden , kleurrijke meditatiedoeken (Thanka’s) deel uit maken van deze sfeervolle rituelen is echt bijzonder. Als we geluk hebben is het Tawang festival op deze dagen gepland, hetgeen op dit tijdstip Wie zin heeft kan mee op uitstapjes buiten Tawang naar een grote stupa of andere kloosters in de buurt. Misschien wil je gewoon door het stadje dwalen, een boek lezen of je verslag weer eens bijwerken. Het einde van dit avontuur is in zicht.

Dag 18

Bomdilla, 9-10 uur jeep

Eerste rijden we weer een stuk terug naar Jang. Van daar uit klimt de weg omhoog naar de Se La (pas op meer dan 4000 meter hoogte). Hier is in het jaar 1962 een korte tijd oorlog gevoerd tussen India en China. Er is een soort Memorial Museum die de helden uit die tijd eert en waarbij verslag wordt gedaan van wat er op die plek gebeurd is. De Se la is meteen de grens tussen het Tawang district en het district West Kameng. Je hebt mooi uitzicht op een groot deel van de route die we hebben gelopen. Dan volgt een eindeloze afdaling naar lagere regionen en het valt op dat er enorme militaire aanwezigheid is. We overnachten uiteindelijk in een mooi hotel in Bomdila, een pittoresk bergstadje.

Dag 19

naar Kaziranga NP, 5 uur rijden

In ongeveer 5 uur tijd (120 km) rijden we naar het Kaziranga Nationaal Park, dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Kaziranga is ongeveer 430 vierkante kilometer groot en grenst in het noorden aan de Brahmaputra rivier en in het zuiden aan de Karbi Anglong heuvels van centraal Assam. Om het park heen liggen nog bufferzones die het park tegen menselijke invloeden beschermen. Voordat we bij ons hotel/lodge aankomen maken we eerst een jeeptour in het westelijke deel van Kaziranga. Het park kent de grootste populatie éénhoornige neushoorns van de wereld. In de moerassige graslanden komen ook veel wilde olifanten voor die van het olifantengras snoepen. De moerassige graslanden worden afgewisseld met semi-tropische groene wouden. Naast neushoorns en olifanten komen er ook tijgers in het park voor, waterbuffels en veel vogelsoorten. De meeste vogels zijn bezoekers die hier neerstrijken tijdens hun migratie naar Siberië (en dichterbij), maar er zijn ook nog genoeg vogels voor wie het park een vaste woonplaats is. Verschillende soorten ooievaars, de baardtrap, witbandzeearend, moerasfrankolijn, neushoornvogel, groene muskaatduif en babbelaar. Vanaf uitkijktorens in het park heb je goed zicht over de moerassige graslanden.

Dag 20

Kaziranga gamedrive

Gisteren hebben we het westelijke deel van het park verkend en in de ochtend gaan we met een jeep het centrale gedeelte van Kaziranga in. Je hebt 90% kans om een neushoorn te zien en in sommige gevallen werden er ook tijgers gespot. Na de lunch bezoeken we het oostelijke deel van het park. Dit is het minst bezochte deel en ook het ‘droogste’ deel van het park met veel bossen. En dus weer andere vogelsoorten.

Dag 21

Guwahati, 4 uur rijden

De laatste rit door Assam, langs vele dorpen en theeplantages. In Guwahati misschien nog even de tijd om de stad in te gaan.

Dag 22 en 23

via Delhi naar Amsterdam

Afhankelijk van de vluchtschema’s naar Delhi en naar Amsterdam kan het programma er zo uitzien. Nog even een ochtendwandeling langs een paar leuke plekken in Guwahati, dan naar de luchthaven waar we de lunch genieten en afscheid nemen van de gids. De middagvlucht brengt je naar de luchthaven van New Delhi. Na het opstijgen zie je in de verte de Himalayaketen oprijzen. Op Delhi Airport, wat niet een onaangename plek is, wacht je op de vlucht naar Nederland.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
  • India, Arunachal, Tawang
    vrijdag
    26 april 2024
    23 dagen
    zaterdag
    18 mei 2024
    1 - 12 Personen
  • India, Arunachal, Tawang
    vrijdag
    11 oktober 2024
    23 dagen
    zaterdag
    2 november 2024
    1 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 3.145,00 /Persoon

    - +
  • hotelaccommodatie o.b.v. 2 persoons kamers
  • Transfers en vervoer ter plaatse volgens programma
  • Excursies en rondleidingen volgens programma inclusief entreegelden.
  • Lokale gidsen voor de hele reis.
  • gebruik van tenten, groeps-diningtent
  • kok, keukenstaf, dragers, paarden.
  • 3 maaltijden per dag gedurende de hele reis
  • EHBO-kit
  • Arunachal-permit
  • boekingskosten incl. bijdragen GGTO en Calamiteitenfonds
  • Alle maaltijden en dranken tijdens trektocht.
  • Retourvlucht Amsterdam naar Delhi
  • retourvlucht Delhi naar Guwahati
  • boekingskosten vluchten € 75,- p.p.
  • slaapmatje en slaapzak
  • persoonlijke eenvoudige EHBO-set (tape, iodium, pincet, schaartje, pijnstiller)
  • persoonlijke uitgaven, drankjes, kleren wassen
  • snacks op rij-dagen
  • Visum voor India.
  • Fooien en eventuele donaties
  • Reis- en/of annuleringsverzekering.
  • Eventuele vaccinaties.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 325,-).

aanbevolen vluchten:

vertrek 26 april vertrek 18 oktober
Amsterdam-Delhi KLM 14.10-01.55 Amsterdam-Istanboel-Delhi TK 14.35-04.45
Delhi-Guwahati Vistara 09.40-12.05 Delhi-Guwahati Vistara 09.40-12.05
Guwahati-Delhi Vistara 18.15-20.45 Guwahati-Delhi Vistara 18.15-20.45
Delhi-Amsterdam KLM 03.55-09.35 Delhi-Istanboel-Amsterdam Turkish 06.55-16.55
KLM € 1095 incl 23 kg bagage Turkish € 745 incl 20 kg bagage
Vistara € 255 incl. 15 kg bagage Vistara € 250 incl 15 kg bagage
totaal tickets: € 1350 totaal tickets: € 995