• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Sagarmatha, zo noemen de Nepalezen de hoogste berg ter wereld. Het betekent ‘godin van de lucht’. Een toepasselijke naam voor een berg van 8848 meter hoogte die boven het wolkendek uitsteekt en een ladder naar de hemel lijkt te zijn. Maar geen makkelijk te beklimmen ladder. Deze reus tussen de reuzen bevindt zich namelijk in de Himalaya, het Sanskriet woord voor ‘woning in de sneeuw’. De rest van de wereld kent de berg als Mount Everest, naar de man die de berg voor het eerst opmat als de hoogste berg ter wereld, heeft zijn naam aan de berg gegeven.

De trektocht naar de Everest start, na een dag met bezichtigingen in Kathmandu, met een vlucht naar Lukla. Na aankomst gaat de trekking van start. Tijdens de dertien dagen durende tocht loop je door dorpjes en langs watervallen en maak je kennis met de eeuwenoude boeddhistische cultuur. Muren met manistenen, chortens en stoepa’s, inmiddels overdekt met mos en gras, getuigen van de diepgewortelde religieuze beleving van de bewoners van dit gebied. Als je deze heiligdommen passeert doe je dit altijd aan de linkerkant, zodat je met de wijzers van de klok meeloopt. De route loopt langs een oud handelspad naar Namche Bazaar. Hier trekt de plaatselijke weekmarkt vele bontgekleurde bewoners, uit de wijde omgeving. Deze reis, door het land van de Sherpa’s, brengt ons naar het Tengboche klooster en dwars door de steeds ruiger wordende natuur richting de Everest. Op dit deel van de tocht is er beschutting van bomen meer en zijn, vooral voorbij Pheriche, de lodges schaars en van matige kwaliteit. Het uitzicht op de bergen maakt echter veel goed en is adembenemend. Het Base Camp bevindt zich op 5.364 m. hoogte, maar hiervandaan kun je de Mount Everest niet zien. Voor het spectaculaire uitzicht beklimmen we daarom de Kala Pattar (‘zwarte rots’), die op een hoogte van 5.545 meter ligt. Het uitzicht van deze plek vormt het absolute hoogtepunt van de reis. Gezien de hoogte is de reis zwaar en je dient in goede conditie te zijn om de tocht te maken. Houdt er tevens rekening mee dat de nachten erg koud zijn boven de 4000 meter.

Het maximum aantal deelnemers voor deze reis is 12 personen, maar de reis is ook individueel te maken met een vertrekdatum naar keuze. Je kunt de reis dan ook uitbreiden door bijvoorbeeld de heilige Gokyo meren te bezoeken, de schattige dorpjes in de Khumbu vallei of de oude trekkingroute vanaf Jiri of Phakding.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek uit Nederland

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Aankomst in Kathmandu en transfer naar hotel Traditional Comfort. Hier heb je de gelegenheid om bij te komen van de vlucht, je op te frissen en de buurt te verkennen. In de avond maak je kennis met Bharat, de gids, en krijg je een briefing over de trektocht. Je hebt dan ook de kans om vragen te stellen. Het kan ook zijn dat de briefing een dag later plaats vindt.

Dag 3

Excursie naar Pashupatinath en Bouddhanath

Vandaag bezoeken we Pashupatinath, waar de crematies plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. Pashupatinath is de grootste Hindoe tempel van Nepal en tevens een bedevaart plek. Het complex staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit 518 tempels en monumenten. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor Hindoes, maar je ziet overal groepen mensen puja (een gebedsritueel) uitvoeren, waaronder het vuurritueel. Vanaf de grootste Hindoe tempel lopen we naar de grootste boeddhistische tempel; de stoepa van Bouddhanath. Ook de Bouddhanath staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is de grootste stoepa van Azië en gebouwd door Tibetaanse vluchtelingen. De stoepa was flink beschadigd door de aardbeving van 2015 maar als eerste weer opgebouwd. Vlak bij het indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Tijdens het bezoek aan de tempels en het klooster is er de gelegenheid om even tot rust te komen van de eerste indrukken, middels enkele ademhalingsoefeningen. Als je nog zaken nodig hebt voor de trekking, kun je die in de avond in de toeristenwijk Thamel kopen, ongeveer 20 minuten lopen van het hotel. Je kunt hier ook een slaapzak huren.

Dag 4

Naar Ramechhap

In ongeveer 4-5 uur rijden we naar Ramechhap, waar we in een eenvoudig guesthouse overnachten. In Ramechchap bevindt zich de airstrip waarvandaan een vliegtuigje ons de volgende dag naar het Everest gebied gaat brengen. Onderweg bezoeken we het heilige eeuwenoude dorpje Panauti, dat op een kruising van 3 rivieren ligt (één ervan is niet zichtbaar en wordt alleen aan pandit's/priesters getoond). We struinen rond langs de oude tempels en het dorpsplein. Bij voldoende belangstelling kunnen we onderweg naar Ramecchap ook het boeddhistische klooster Namo Buddha bezoeken (meerprijs € 25,- per persoon). Het klooster is gebouwd op de plaats waar een prins zijn lichaam aanbood om een hongerende tijgerfamilie te voeden. Tegen de avond kun je meedoen aan een sessie met lichte bewegingsvormen, die je alvast voorbereiden op de trek die morgen begint.

Dag 5

Vlucht naar Lukla en trek naar Phakding

Vroeg in de ochtend nemen we de vlucht naar Lukla (2780m). Houd er rekening mee dat je 8 kilo bagage mee mag nemen voor de drager en de bagage van 2 personen in één (waterdichte) rugzak aan de drager dient te worden overhandigd. In je dagrugzak raden we je aan om water, fototoestel, zonnebrand en zonnebril, regenkleding en snacks mee te nemen. Als het helder weer is kun je tijdens de vlucht al volop genieten van de witte bergtoppen. Na aankomst lunchen we en gaan we op weg naar Phakding (2.600 m.). De route loopt grotendeels omlaag naar de rivier. De afstand is 7,5 kilometer en je doet er gemiddeld 3 uur over. Na elke trekdag zal er een korte stretch sessie worden gehouden om de ingespannen spieren weer wat te laten ontspannen voor de volgende dag.

Dag 6

Trek van Phakding naar Namche Bazaar

De trek wordt vervolgd naar het drukke Namche Bazaar (3446m) eens het administratieve hoofdkwartier, maar nu uitgegroeid tot het handelscentrum van dit gebied en het grootste dorp in de Khumbu vallei. Op zaterdag vind er een enorme Tibetaanse markt plaats. Je stijgt vandaag bijna 1000 meter en dan vooral tijdens het laatste stuk van de wandeling. Vlak voor je in Namche aankomt zie je de Mt. Everest voor de eerste keer tussen de begroeiing door. In Tibet wordt de berg Chomolungma genoemd, wat zoiets betekent als 'Heilige moeder'. De dagafstand is 10,5 kilometer, daar loop je gemiddeld 6 uur over (zonder pauze’s).

Dag 7

Rustdag in Namche Bazaar

Deze dag benutten we om te acclimatiseren aan de hoogte. Je kunt een Boeddhistisch klooster bezoeken, het Sherpamuseum of de markt. Je kunt ook naar Khunde en Khumjung Village lopen. Hier heeft Edmund Hillary, die samen met Tenzing Norgay in 1953 als eerste de top van de Everest bereikte, een school en ziekenhuis opgericht voor de bewoners van het gebied. Vandaag is een mooi moment om stil te staan bij het ‘waarom’ van je reis en delen we dit met elkaar. Gedurende de trek kun je hiermee jezelf, maar ook een ander, vaak heel mooi helpen op momenten dat het zwaar wordt.

Dag 8

Trek van Namche Bazaar naar Tengboche

Trek van Namche Bazaar naar Tengboche. Als je Namche Bazaar achter je laat heb je het gevoel dat je tevens de bewoonde wereld achter je laat. Na een korte klim laat je de boomgrens achter je en loopt een tijd door de hoogvlakte voor het pad je weer omlaag naar de rivier leidt. Een klim leid je naar onze eindbestemming van vandaag: Tengboche (3867m). Het klooster van Tengboche werd in 1988 door brand verwoest en is inmiddels herbouwd. In Tengboche kun je genieten van de spectaculaire vergezichten op de Mt. Kwangde (6.187m), Thamanche (6.542 m), Ama-Dablam (6.856 m) en natuurlijk de Mt. Everest (8.848 m.). Verder zijn ook de Nuptse, Lhotse en Thamsherku zichtbaar. De dagafstand is 9 kilometer, daar loop je gemiddeld 4 uur over.

Dag 9

Trek van Tengboche naar Dingboche

Trek van Tengboche naar Dingboche. We volgen de stroom van de rivier naar boven. In de begroeing langs de rivier komen veel vogels voor, zoals de Danfe (bergfazant), de nationale vogel van Nepal. Na ongeveer 3 uur lopen bereiken we het oudste klooster van het gebied; Pangboche. Een prima plek voor de lunch. Na Pheriche komen we weer boven de boomgrens en brengt een laatste klim ons naar Dingboche (4410m). De dagafstand is 11 kilometer, daar loop je gemiddeld 4 uur over.

Dag 10

Rustdag in Dingboche

Acclimatisatiedag in Dingboche. Luister goed naar je lichaam. Dit klinkt makkelijker dan het is, en om je bewuster te worden van wat jouw lichaam je vertelt doen we een aantal rustige oefeningen. Als je de energie hebt kun je een dagtocht maken naar de Chhukung gletsjer of de Nangkartshang Peak (5.083m). Deze dagwandeling kost je gemiddeld 7 uur. Zo niet, doe dan gewoon zo min mogelijk vandaag, want Dingboche is het punt waar de meeste mensen flink last van de hoogte beginnen te krijgen. Het begint hier ook flink koud te worden. Houdt rekening met -10 in de nachten en +10 gedurende de dagen. Je kunt het beste veel laagjes kleding dragen die je af en aan kunt pellen als je het warmer of kouder krijgt tijdens je wandeltocht.

Dag 11

Trek van Dingboche naar Lobuche

Trek van Dingboche naar Lobuche. Hoe hoger je komt, hoe duurder alles wordt omdat alles wat je hier eet en drinkt met dragers omhoog is gebracht. Je wordt omringd door de indrukwekkende besneeuwde bergtoppen tot Lobuche (4880m). Kijk bij Dugla even achterom voor het uitzicht op de Ama Dablam, door velen de mooiste berg ter wereld genoemd. Bij de Thokla pas passeren we een gedenkplaats voor alle klimmers die door Sagarmatha/Mt. Everest zijn opgeëist. De dagafstand is 14,5 kilometer, daar loop je gemiddeld 6 uur over. Als iemand last krijgt van hoogteziekte stoppen we vandaag een dorpje eerder en blijven in Dugla overnachten.

Dag 12

Naar Gorak Shep

We moeten vandaag een stuk over de gletsjer lopen om het dorpje Gorak Shep (4920m) te bereiken, de laatste nederzetting voor Everest Base Camp. Omdat hier maar weinig lodges zijn, is er een kans dat deze overvol zijn, je de kamer met meerdere personen moet delen en er wellicht geen bed beschikbaar is. De dagafstand is 4,5 kilometer en daar loop je gemiddeld 3 uur over. Je bereikt vandaag de 5000 meter grens, waar 50% minder zuurstof is dan op zeeniveau.

Dag 13

Dagtocht naar Kala Pattar en/of het Everest Base Camp

Vanaf Gorak Shep zie je weinig van de Sagarmatha/Mt. Everest omdat Mt. Lhotse (8516m, de op 3 na hoogste berg ter wereld) ‘in de weg staat’. We staan dus in het donker op en lopen in ongeveer 2 uur naar Kala Pattar (5.545 m), om de zonsopgang op de Everest te bewonderen. Vanaf Kala Pattar (= zwarte rots) heb je een adembenemend mooi uitzicht op de Sagarmatha/Mt. Everest (8.848 m), die je vanuit het Base Camp juist niet kunt zien. Je begrijpt nu waarom de Nepali deze berg 'godin van de lucht' noemen. Je voelt je alsof je je in het land van de goden bevindt: nietig en overweldigd door hun verbluffende schoonheid. Als je geen problemen met de hoogte hebt kun je nog wat verder naar het noorden lopen voor een nog vrijer uitzicht. Bij aankomst aan de voet van de Pumori, sta je oog in oog met de indrukwekkende zuidwand van de Everest en zie je de Lho La pas, die naar Tibet voert. Na dit overweldigende schouwspel keer je in ongeveer een uur terug naar Gorak Shep (of Lobuche als je erg veel last hebt van de hoogte). Als je wilt kun je vanaf Gorak Shep ook nog in ongeveer 4-5 uur op en neer naar het Base Camp lopen. De dagafstand is 2,5 kilometer en 3 uur voor een dagtocht naar Kala Pattar en 7 kilometer en 4-5 uur voor Everest Base Camp. Als je beide punten wilt bezoeken loop je dus ongeveer 7-8 uur over 9,5 kilometer.

Dag 14

Trek van Gorak Shep naar Pangboche

Trek van Gorak Shep naar Pangboche. Je loopt dezelfde route terug, maar je zult zien dat je op de terugweg toch weer andere dingen opvallen dan op de heenweg. Het pad daalt af naar Pangboche (3900m), wat aanmerkelijk sneller gaat dan omhoog lopen. De dagafstand bedraagt 17,5 kilometer, en daar doe je gemiddeld 7 uur over.

Dag 15

Trek van Pangboche naar Tengboche voor Mani Rimdu festival

Trek van Pangboche naar Tengboche. Een korte loopdag vandaag. Met een beetje geluk wordt vandaag namelijk het Mani Rimdu kloosterfestival gevierd. Monniken met maskers voeren ingewikkelde dansen op om de overwinning van het goede over het kwade te symboliseren. We blijven de rest van de dag van het festival genieten. De dagafstand bedraagt 5 kilometer, daar doe je ongeveer 2 uur over. Mocht het kloosterfestival op een andere datum plaatsvinden, dan lopen we door naar Lukla. Afhankelijk van de planning, nemen we de tijd om terug te kijken op deze bijzondere reis. Wat heeft deze trek voor jou betekend, wat heb je geleerd en wat neem je hiervan, naast een onvergetelijke ervaring, mee naar huis.

Dag 16

Trek van Tengboche naar Namche Bazaar

In de ochtend bewonderen we het festival, wat 3 dagen duurt. Na de lunch lopen we terug naar de relatief bewoonde wereld. Als we achterom kijken kunnen we onze laatste glimp op de bergen werpen. Vreemd om je te realiseren dat je een paar dagen geleden nog voor de hoogste berg ter wereld stond. De dagafstand bedraagt 7 kilometer, daar loop je ongeveer 3 uur over.

Dag 17

Trek van Namche Bazaar naar Lukla

We beginnen de dag met een steile afdaling naar de rivier beneden, die we een tijdje volgens. Op deze laatste loopdag eindig je met een laatste klim naar Lukla. De dagafstand bedraagt 18 kilometer, daar loop je gemiddeld 7 uur over.

Dag 18

Naar Bhaktapur

Vroeg in de ochtend nemen we de vlucht van Lukla naar Ramechap. Vanaf daar is het ongeveer 4 uur rijden naar Bhaktapur. We overnachten in deze oude koningsstad in het Bhadgaon Resort. De koningsstad is na de aardbeving weer redelijk gerestaureerd en je kunt langs de oude, fraai met houtsnijwerk versierde, tempels lopen en over het pottenbakkersplein. Het kan zijn dat door harde wind de vlucht geannuleerd wordt. Vandaar dat we aan het einde van de reis nog 2 reservedagen in Kathmandu hebben ingepland.

Dag 19

Excursie naar Swayambunath en Durbar Square

We rijden terug naar Kathmandu, waar we Swayambunath bezoeken. Swayambunath ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht op Kathmandu. Het complex heeft zowel Hindoeïstische als boeddhistische tempels en is voor beide religies een bedevaartsoord. Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd. De apen verwachten hier dat ze gevoerd worden dus alles wat je probeert te eten wordt onmiddellijk uit je handen gegrist. Hierna bezoeken we Durbar Square, samen met Bhaktapur en Patan één van de drie oude koningssteden in Kathmandu vallei. Durbar Square is het zwaarst getroffen door de aardbeving en hier staat ook nog het minst weer overeind. Het is tevens de woonplaats van Kumari, de levende godin. We overnachten in het Kathmandu Guesthouse, midden in de autovrije toeristenwijk Thamel in Kathmandu.

Dag 20

Optioneel meditatieprogramma in het Neydo klooster

Vandaag kun je samen met onze coach het Neydo klooster bezoeken om met de monniken mee te mediteren. Dit hoeft niet, je mag deze laatste dag in Nepal ook vrij besteden in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen. Shop till you drop. Als je alle drie de koningssteden van je lijstje af wilt strepen kun je Patan bezoeken. En in het noorden van Kathmandu kun je in de ochtend zien hoe honderden pelgrims de Sleeping Vishnu proberen te wekken bij Budhanilkantha tempel of gaan wandelen in het Shivapuri park.

Dag 21

Vertrek

Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland. Aankomst dezelfde of volgende dag.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam EBC
    Heen dinsdag 25 oktober 2022
    Terug maandag 14 november 2022
    1 - 8 Personen
     
  • Overnachtingen in Kathmandu en Bhaktapur in een goed 3* hotel (2-persoonskamer met douche/bad en toilet) inclusief ontbijt.
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • Retourticket Ramechap-Lukla.
  • Trektocht met overnachtingen in eenvoudige lodges met gedeelde badkamer.
  • Begeleiding van Nederlandse coach en reisleider.
  • Begeleiding van een Engelssprekende trekking gids.
  • Drager (8 kilo pp).
  • Het registratiebewijs (TIMS).
  • Entree voor het nationale park.
  • Verzekeringen, vlucht, transfers, accommodatie en eetgeld voor gids en dragers.
  • Meditatieprogramma in Neydo.
  • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu (prijs op aanvraag).
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie).
  • Visum voor Nepal.
  • Maaltijden en dranken (muv ontbijt in Kathmandu).
  • Persoonlijke uitgaven en (hotel)rekeningen.
  • Fooien voor de gids en de drager.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.
  • Entreegelden
  • Eventuele vaccinaties.