• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Peru is een heel bijzonder land waar oud en nieuw naast elkaar kunnen bestaan en soms hand in hand gaan. Oude Inca cultuur en rituelen zijn nog springlevend naast het algemeen beleden Christendom. Deze reis bestaat uit 3 delen en speelt zich in z’n geheel af in de omgeving van Cusco, de voormalige Inca-hoofdstad die op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO staat.

Dit is een bijna alles omvattende reis om Peru diepgaand te leren kennen. Het maken van 3 prachtige trektochten combineren we met kennismaken met de mensen, vele Inca-ruïnes, sjamanenrituelen en een fantastisch festival waar 30.000 mensen uit grote delen van Zuid Amerika bijeenkomen op 4700 meter hoogte.

De trek van Choquequirao naar Machu Picchu is bijzonder omdat je veel verschillende préhistorische Inca-ruïnes kunt bezoeken. De tocht gaat flink op en neer en 1000 meter hoogte verschil komt vaker voor. Toch kun je rustig aan de hoogte wennen en je loopt ook door stukken bergjungle die je verderop in de reis niet meer tegenkomt. Op de tweede tocht, rond het bergmassief van Colquepunco, gaat er een sjamaan mee die kennis heeft aan de oeroude rituelen. Als je wil kun je de sjamaan ook zijn licht laten schijnen op voor jou belangrijke onderwerpen in het leven. Aan het eind van deze tocht komen we op de plek op 4700 meter hoogte, van dat ongelooflijke festival waar vele groepen uit heel Zuid Amerika hun fraaie kostuums en uitbundige dansen laten zien en waar christendom en Inca religie samen worden gevierd. De derde tocht is de trek rond het massief van de Ausangate, elke dag weer prachtige uitzichten op de toppen en de gletsjers die naar beneden stromen. Als knooppunt gebruiken we de oude Inca hoofdstad Cusco waar we even kunnen bijtanken en waar ook nog van alles te zien is.

Op alle trekkings worden we begeleid door een crew van gids, kok, paardenmannen en paarden die onze bagage dragen. Er gaat altijd 1 extra paard mee voor mensen voor wie het lopen misschien wel wat zwaar wordt.

De data voor het Q’oyllur Rit’i festival zijn bekend:  van 30 mei t/m 7 juni 2024.  Om het boeken mogelijk wat te stimuleren bieden we een korting aan van € 200,- voor de eerste 4 deelnemers die boeken.

(B=breakfast, L=lunch, D=dinner)

Reisplan

Dag 1 Amsterdam - Lima

Amsterdam - Lima

Vertrek uit Amsterdam en afhankelijk van de gekozen vlucht(en) aankomst in Lima dezelfde dag of een dag later. Transfer naar het hotel, of doorvlucht naar Cusco op dag 2.

Dag 2

vlucht Lima naar Cusco, 1,5 uur, 3360 m

Midden op de ochtend vlieg je in ongeveer 1,5 uur over de bruine en bruin-grijze bergen naar Cusco. Deze voormalige Incahoofdstad ligt op 3380 meter hoogte en dat voel je meteen. Reden genoeg om het heel rustig aan te doen. Overnachting in een comfortabel hostal niet ver van het centrale plein, de Plaza de Armas. Als je zin hebt kun je een rustige wandeling maken door de gezellige stad.

Dag 3

Cusco, 3360 m, relaxen en acclimatiseren

Een volledige dag acclimatiseren. Nog steeds doe je het rustig aan en je merkt wel dat zelfs het gewoon lopen minder makkelijk gaat dan thuis. Je kunt nu wat beter kennismaken met de oude stad, met verschillende musea en monumentale kerken. Lopend door het oude centrum zie je vooral aan verschillende delen van de muren dat deze uit de Incatijd stammen.

Dag 4

uitstapje naar de heilige vallei, Pisac en de kerk van Señor de Huanca

Vandaag maken we een uitstapje naar de Urubamba vallei, ook wel de Heilige Vallei genoemd. We rijden naar het pittoreske stadje Pisac. De gezellige markt is het bezoeken waard. De mensen lopen over het algemeen in de typische kleurrijke klederdracht en er zijn veel leuke dingen te koop. Ook gaan we even kijken bij de oude Inca-terrassen boven Pisac. In de kerk van Señor de Huanca kun je een zwarte voor de Inca’s heilige steen zien. Deze stenen, die op krachtplaatsen door het hele Inca rijk werden neergelegd, maakten blijkbaar ook indruk op de Spanjaarden. Ze durfden ze niet weg te halen maar om eventueel onheil te bezweren hebben ze er kerken overheen gebouwd!

Dag 5

Cusco-Cachora-Chiquisca, 1875 m, 4 uur rijden, 6 uur lopen, 100 stijgen, 1250 m dalen

Het begin van de eerste trek. Om 5 uur word je bij het hotel opgehaald en in ongeveer 4 uur rijden we naar Cachora. Als het mogelijk is rijden we nog een stukje verder zodat het op deze dag wat minder ver lopen is. We ontmoeten het trekkingteam: paardenmannen (arrieros) en paarden, de kok en helpers. De trek begint vrij vlak naar de pas van Capuliyoc. Hier heb je een prachtig uitzicht op de diep uitgesleten canyon van de rivier de Apurimac en waarschijnlijk scheren de condors ook laag door de vallei.

Dag 6

Chiquisca naar Maranpata, 2900 m, 6 uur lopen, 1400 m stijgen, 400 m dalen

Na het ontbijt dalen we eerst af naar de brug over de Apurimac-rivier op 1475 meter hoogte. Daarna is het 4 uur klimmen over een vrij smal pad dat door prachtige uitbundige jungle-achtige vegetatie loopt met verschillende soorten orchideeën. Ergens halverwege stoppen we voor de lunch.

Dag 7

Maranpata naar Choquequirao, 2850 m, 2 uur, 400 meter stijgen, 350 m dalen

Dan is het nog 2 uur naar de kampeerplaats bij de préhistorische Incastad Choquequirao op 3050 meter. Deze stad wordt beschouwd als de zusterstad van Machu Picchu omdat er veel overeenkomsten zijn. Ze zijn beide bijvoorbeeld gesitueerd op 1500 meter boven een diepe canyon: Apurimac en Urubamba. Een verschil is dat er in Choquequirao nog maar heel weinig toeristen komen. Een ander verschil is dat de gebouwen nogal verspreid liggen en zelfs deels nog verborgen in het oerwoud. Het uitzicht in de kloof van de Apurimac is spectaculair en ook hier is het heel goed mogelijk dat we condors zien zweven.

Dag 8

Choquequirao naar Maizal, 7-8 uur lopen, 3070 m, 1400 m stijgen en 1450 m dalen.

Een lange maar afwisselende dag met schitterende uitzichten. Na het ontbijt struinen we in de vroege ochtend langs de goed bewaard gebleven Incastad. Daarna gaat het pad weer omhoog door het regenwoud, omhoog en omlaag naar de Choquiquerao-pas op 3300 meter. Het pad daalt daarna af en na ongeveer 2 uur kom je langs de (Inca-)landbouwterrassen van Pinchinoyoc (2400m). Daar kunnen we verschillende soorten vogels bewonderen, orchideeën en lokale cocaplantages. Tijdens de lunchpauze bij de Rio Blanca (1900m) kun je heerlijk even opfrissen in het koele heldere water van de rivier. Omdat er geen bruggen zijn steken we deze rivier te voet over naar de andere kant, waarna we zigzaggend omhoog lopen naar het volgende kamp bij een paar huisjes op 3000 meter.

Dag 9

Maizal naar Yamana, 6-7 uur lopen, 3550 m, 1000 m stijgen, 600 m dalen

Vandaag beginnen we met een gestage klim naar de San Juan pas op bijna 4200 m. We passeren de indrukwekkende Incamijn met de naam Mina Victoria. Hier haalden de Inca’s vroeger o.a. zilver uit de grond. Onderweg zien we boven ons de Corihuarachina gletsjer en weer stuiten we op wat archeologische overblijfselen zoals de Inca irrigatiekanalen. We wandelen door ongelooflijk mooi en afwisselend terrein met eerst regenwoud en hoogvlakte begroeid met Ichu-gras. Bijna bovenop de San Juan pas zien we nog stukken oorspronkelijke incapad. Op 4200 meter hebben we een mooi zicht op de berg Pumasillo en weer kunnen we condors verwachten. Tot slot dalen we af naar de kampeerplaats in het dorpje Yamana op 3500 meter.

Dag 10

Yamana naar Totora, 3400 m, 6-7 uur lopen, 1100 m stijgen, 1250 m dalen

Na een vroeg ontbijt beginnen we de wandeling van vandaag met een klim naar de Yamana pas die de hoogste is (4650 m) op dit deel van de reis. Weer zal het uitzicht geweldig zijn, omgeven door de bergketen van Saqsarayoc en Pedreyoc. Weer hebben we kans op het zien van condors. Op pashoogte lopen we misschien in de sneeuw en op de afdaling is het vaak mistig. Over bergweiden dalen we af naar het buurtschapje Totora waar we midden in de natuur kamp maken. Mocht het lukken om vandaag al vervoer te regelen dan kunnen we eventueel overnachten in een lodge in Colcapampa of in Santa Teresa.

Dag 11

Totora naar La Playa-Aguas Calientes, 2100 m, 6 uur lopen, taxi, trein

Vandaag dalen we af naar de rivier zo’n 2000 m lager. De trek kan 6 uur duren maar we kunnen ook een taxi huren. Onderweg genieten we van verschillende soorten kolibries en spechten en prachtige orchideeën. Eenmaal beneden is het meer ontgonnen en bewoond. We zien dan plantages met bananen, passievrucht en koffie. We rijden per taxi naar het hydro-electrisch station. Van daar lopen we langs het spoor in ongeveer 2,5 uur het laatste stuk naar Aguas Calientes (ofwel “warme bronnen”). We overnachten er in een hostal en kunnen morgenvroeg meteen omhoog naar Machu Picchu.

Dag 12

Aguas Calientes –Machu Picchu – Cusco

Langs vele haarspeldbochten rijden we nu omhoog naar het adelaarsnest dat Machu Picchu eigenlijk is. Bovenop een kam die eindigt in een ravijn ligt de legendarische Incastad vrij om te verkennen. Je krijgt een lokale gids mee die je alle wetenswaardigheden kan vertellen. Later op de dag keer je weer terug naar Aguas Calientes en per trein en taxi reis je vervolgens weer naar Cusco naar het fijne hotel.

Dag 13 en 14

Cusco

Tijd om even bij te komen van het inspannende eerste gedeelte van deze reis. Eventueel naar eigen inzicht nog weer wat meer bekijken van deze bijzonder stad en of de omgeving. Er is een leuk klein dierentuintje met o.a. poema’s en een paar condors. Je kunt ook de uitgestrekt ruïnes van Sacsayhuaman bezoeken en/of meer musea bezoeken of al vast wat mooie souvenirs zien te bemachtigen.

Dag 15

Cusco – Qiqo, 4100 meter

We rijden in zuidoostelijke richting de stad uit. Na ongeveer 2 uur rijden bereiken we het dorpje Urcos. Als we geluk hebben is er een mooie markt. Daarna stijgen we naar een pas vanwaar we de bergen waar we de komende 2 weken in zullen doorbrengen kunnen zien: het bergmassief van de Colquepunco tussen Qiqo en Q’ollur R’iti en de witte pieken van de Ausangate. Bovenop een pas van 4800 meter stappen we uit de bus en beginnen we met lopen. Na ongeveer 2,5 uur afdalen komen we in de buitengewoon afgelegen nederzetting Qiqo. Hier ben je echt in een andere wereld. Dit is de bakermat van het huidige sjamanisme in de Peruaanse Andes. Hier ben je terug in de tijd en je krijgt een idee hoe het geweest moet zijn ten tijde van de Inca’s. We zetten de tenten op op het erf van een van de paco’s, zoals sjamanen hier worden genoemd. Je kunt het dorp eens doorstruinen en alvast wat kennismaken met de uitermate vriendelijke bewoners.

Dag 16 t/m dag 22

rond het massief van Colquepunco

Zeven dagen dompel je je onder in de wereld van de Andes sjamanen te midden van ongelooflijke berglandschappen en piepkleine indianen nederzettingen. Je loopt hier deels op de rand tussen de hoge Andes en het Amazonebekken, ver weg van alles met uit de laagte soms opstijgende wolken uit het oerwoud. De paco’s bepalen hier het tempo en de kampeerplaatsen op de tocht. Zij kijken naar het weer en wat de voortekenen zeggen.

Dag 16

Qiqo, kennismaken met paco’s (lokale sjamanen) en verschillende rituelen

Onderweg maken we kennis met verschillende sjamanistische rituelen. We zullen in ieder geval voor iedereen een despacho maken met als mogelijk uitgangspunt een onderwerp uit je leven waar je wat meer over zou willen weten. Een despacho is een soort offerande met heel veel verschillende ingredienten en rook. Via vertalingen geeft de sjamaan uitleg over de bedoeling van dit ritueel. Voor wie wil kunnen er coca leaf readingen gedaan worden. Onderweg kan er eventueel voor zover gewenst een “soul retrieval” worden gedaan.

Dag 17

start trek naar Huaman Pata, 4450 m, 5 uur lopen, 800 m stijgen, 450 m dalen

We verlaten Qiqo nu en wandelen door een bijzonder mooi landschap naar een pas die toegang geeft tot een hoger gelegen vallei. Ook hier wordt ijs- en weder dienende weer een despacho gemaakt.

Dag 18

naar Catapampa, 4350, 5 uur lopen, 600 m stijgen, 700 m dalen

Van ons kamp in Huaman Lipa trekken we de hele dag door onbewoond gebied. Tussen 2 passen lopen we over een hoogvlakte waarbij we zicht hebben op een groot meer beneden ons en op de witte toppen in het zuiden en het Amazonebekken in het noorden.

Dag 19

naar Uscciuni, 4650 m, 5 uur lopen, 650 m stijgen, 350 m dalen

Vandaag dalen we eerst verder af door een wat meer bewoonde vallei naar het dorpje Ancasi. Nieuwsgierige blikken van de bewoners want hier komen maar heel weinig toeristen. Na Ancasi klimmen we het dal weer uit naar de kampplaats niet ver van de pas die we morgen oversteken naar Q’oyllur Rit’i. Ook hier weer in de middag mooie vergezichten op witbesneeuwde toppen.

Dag 20

naar Q’ollur Rit’i, 4650 m, 3 uur lopen, 300 m stijgen, 300 m dalen

De laatste dag op de laatste pas zie je diep beneden je al het feestterein van Qóllur Rití. Honderden tenten in een lang lint langs de weg die hiernaar toe leidt.

Dag 21

Q’ollur Rit’i, festival

Vandaag dompelen we ons onder in de indrukwekkende optochten en de muziek van groepen die van heinde en verre zijn gekomen om dit feest hier, op 4650 meter hoogte, te vieren. Het is een fantastische mengeling van dans, het gedreun van grote trommels en vrolijke andesfluiten. Kleurrijk uitgedoste mensen trekken in een lange stoet langs de kerk dat hier één van de weinige gebouwen is. Al sinds mensen heugenis is deze plaats het centrum geweest van allerlei vereringen. In de hele regio worden de natuurgoden, de Apu’s, aanbeden want zij gaan over het weer, sneeuw, storm, ziektes, geluk of ongeluk en over leven en dood. Het Christendom heeft zijn eigen stempel gedrukt op deze bijzonder plaatsen en festivals. Die van Qóllur R’iti is de meest bijzonder van heel zuid Peru, waar alle vormen van verering samenkomen. Hieronder een youtube link om een kleine indruk te krijgen: http://www.youtube.com/watch?v=n93tlrVsZ6w

Dag 22

afdalen naar Ocongate, 3540 m, 2 uur lopen, 600 m dalen

Ongeveer 2 uur afdalen naar de vallei en de weg. Een busje brengt ons naar het het iets verderop gelegen pittoreske stadje Ocongate waar we in een eenvoudig hostal de nacht doorbrengen. Even tijd voor jezelf. We nemen hartelijk afscheid van de paco’s.

Dag 23 t/m 27

trekking rond Ausangatemassief

Dit is een zeer bijzondere trek door het hoge gebied rond de berg de Auzangate (6372 meter). De cultuur van de hooglandindianen is hier nog weinig vermengd met die van het moderne westerse Peru. Men spreekt hier zelfs weinig Spaans en draagt nog voornamelijk de zelf geweven, kleurige kleding, gemaakt van lama- en alpacawol; o.a. de typische rokken, vestjes, poncho`s en mutsen met oorflappen. Ook komen in dit gebied veel dieren voor, zoals vizcacha`s, vicuñas en natuurlijk de gedomesticeerde lama en alpaca. We zijn gelukkig goed geacclimatiseerd en inmiddels ook gewend aan de kou (de nachten).

Dag 23

naar Upispampa, 4450 m, 3 uur lopen, 200m stijgen

De wandeling van de eerste dag gaat over grazige weiden langzaam omhoog, over veepaden, af en toe door wat zompige stukken, totdat je aankomt bij de warme bronnen van Upis. Hier heb je een fraai uitzicht op de witte top van de Auzangate, die oprijst aan het einde van het dal.

Dag 24

over de Arapapas, 4670 m, 4 uur lopen, 400 m stijgen, 180 m dalen

Over een onduidelijk smal pad passeren we een moerassig stukje. Geleidelijk stijgen we naar de eerste van de drie passen die we vandaag doen. Vanaf de eerste pas kun je een klein topje opklauteren voor een 360 graden uitzicht. Wanneer we bij een paarsachtige morene komen zien we een groen meertje met een waterval. We lopen onder de ruige en rotsige kammen door van de Nevado Sorimani.

Dag 25

over de Ausangate en Palomanipas, naar Phynaina Camp, 4600 m, 6 uur lopen, 900 m stijgen, 970 m dalen

Vanaf de lunchplek kijk je op een van de gletsjers die van de enorme berg naar beneden stroomt. De Auzangate is van deze plaats heel dichtbij en ziet er zeer spectaculair uit. Na ongeveer twee uur lopen na de lunch bereiken we een derde pas. Beneden ons ontwaren we het turkoois Laguna Auzangatecocha. Op weg er naar toe passeren we nog een klein meertje met prachtige aquamarijn kleurige afzettingen.

Dag 26

over de Qampapas naar Laguna Azul, 4570 m, 6 uur lopen, 750 m stijgen, 780 m dalen

Na een stevige klim sta je op de hoogste en tevens laatste pas (5100 meter) van de hele reis. Waanzinnige uitzichten op vergletsjerde pieken rondom. Na een uur afdalen door een woestijnachtig landschap lunchen we bij de Cerro Puca Punta. Na de lunch gaat het weer omhoog, we steken een riviertje over, klimmen over een heuvel waarin de buurt veel viscacha`s zitten en bereiken uiteindelijk na nog een laatste pasje het kleine meertje Tecllacocha. Teclla betekent ruig, dapper. Dit slaat op het vaak winderige en koude weer.

Dag 27

naar Pacchanta, 4300 m, 2 uur lopen, 270 m dalen en terug naar Cusco, 3360 m, 4 uur rijden

Vanaf het kamp is dit niet meer veel stijgen. De vallei opent zich en beneden zie je het eerste dorpje, Pacchanta al liggen. Hier wacht de bus op ons en we rijden in ongeveer 4 uur terug naar Cusco.

Dag 28

relaxen of excursie in Cusco

Even tijd om nog wat bij te komen

Dag 29

Cusco – Lima, Lima vertrek

Eind van de ochtend vliegen we naar Lima waar we nog een paar uurtjes moeten wachten op de nachtvlucht terug naar Amsterdam.

Dag 30

aankomst Amsterdam

  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam Peru Qoyllur Riti
    Heen zondag 12 mei 2024
    Terug maandag 10 juni 2024
    8 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 8 - 12 Personen ) 4.775,00 /Persoon

    - +

*Nederlandse reisleider
*transfers en overnachting in Lima (zo nodig)  incl. ontbijt
*transfers in Cusco
*8 overnachtingen in Cusco obv 2 persoons kamers, incl. ontbijt
*trektocht Choquequirao:
*transfers
*1 hotelovernachting in Aguas Calientes incl. ontbijt
*3 maaltijden per dag
*gids, kok, helper
*bagagevervoer met paarden, muilezels en/of ezels
*entrée Choquequirao, Machu Picchu, rondleiding MP.
*trektocht Qiqo-Q’ollur Rit’i
*minimaal 1 paco
*transfers
*1 hotelovernachting in Ocongate incl. ontbijt
*3 maaltijden per dag op trek
*gids, kok, helper
*bagagevervoer met paarden
*trektocht Ausangate:
*transfers
*3 maaltijden per dag op trek
*gids, kok, helper
*bagagevervoer met paarden
*EHBO-kit
*Bijdrage GGTO à € 7,50 p.p.
*Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per party van maximaal 10 personen
*Boekings- en administratiekosten à € 35,- p.p.

* retour Amsterdam-Lima (deze kan via Sunita Reizen geboekt worden)
* retour Lima-Cusco
* lunches en diners wanneer niet op trek
* toeslag 1-persoonstent € 75,–
* toeslag 1-persoons kamer € 375,-
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* fooien lokale staf
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

AANBEVOLEN VLUCHTEN
Ams-Lima KLM 09.55-15.25
Lima-Cuzco Latam 18.45-20.05
Cuzco-Lima Latam 09.55-11.25
Lima-Ams KLM 17.30-12.50 (volgende dag)

Het KLM retour Amsterdam-Lima kun je  nu (23 februari 2024) boeken bij Sunita voor € 1225,- inclusief 23 kg ruim in te checken bagage.

Het retour Lima-Cuzco kun je nu (23 februari 2024) boeken bij Sunita voor € 270,- inclusief 23 kg in te checken bagage.