• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

De meeste mensen denken bij Mongolië aan uitgestrekte steppes en woestijnen, die je tijdens deze reis ook zeker zult zien. Daarnaast bezit het land ook vier hoge bergketens in het westen, die eigenlijk de uitlopers van de Himalaya zijn. Het Altai gebergte is de meest indrukwekkende van deze vier en tijdens deze reis kun je de schitterende toppen van dichtbij bewonderen.

De reis gaat van start met rondleidingen in de hoofdstad Ulaanbaatar, waarna we een binnenlandse vlucht nemen naar het vergelegen Altai gebergte.
We overnachten bij verschillende Kozakken families en ook een familie die met adelaars jaagt. Vervolgens rijden we naar het base camp van de Altai Tavan Bogd. Hier kamperen we en kun je naar wens de berg op wandelen. In het Altai gebergte genieten  we van het adembenemende landschap, het uitzicht op de witte toppen, riviertjes en gletsjers. Het hoogtepunt van de reis vindt plaats in de stad Ölgii, waar we twee dagen lang het adelaarsfestival bijwonen. Na afloop rijden we terug naar Ulaanbaatar.
Onderweg bezoeken we het bekende Erdene Zuu klooster in Karakorum, de Horgo vulkaan, de cave of the Yellow Dog, de Orkhon vallei en het Witte Meer. Onderweg passeren we gers van de nomaden die verspreid in het landschap staan. Houdt er rekening mee dat het van de Altai terug naar Ulaanbaatar zo’n 1700 kilometer is en dat het prachtige maar lange reisdagen zijn.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij verwachten tevens van onze reizigers dat zij over een reisverzekering met werelddekking beschikken waarin medische kosten en ongevallen zijn meeverzekerd.

Groepsgrootte: 5-12 deelnemers. Vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee. Deze reis kan ook individueel gemaakt worden (2-4 personen) tegen een toeslag van € 500,- per persoon.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Ulaanbaatar

Aankomst in Ulaanbaatar en transfer naar het hotel, waar je je kunt opfrissen en een beetje bij kunt komen van de reis. ‘s Middags starten de rondleidingen met het bezoek aan het nationale museum waar je o.a. enorme dinosaurus skeletten en fossielen kunt bewonderen. Een pittige klim brengt ons bovenop een grote heuvel buiten de stad, waar het Zaisan gedenkteken staat ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dit hoge punt heb je een prachtig uitzicht op Ulaanbaatar en kunnen we aan de andere zijde van de heuvel een rondje om de ovoo maken. Dit is een heilige plek die versierd is met khata’s (ceremoniële blauwe sjaaltjes). Als je drie keer (met de klok mee) rond deze steenhoop loopt mag je een wens doen. ‘s Avonds wonen we een folkloristische show bij.

Dag 3 en 4

Vlucht naar Ölgii

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Ölgii. De vlucht duurt ongeveer 4 uur. De vluchttijden zijn nog onzeker en het kan zijn dat de vlucht door omstandigheden een dag vertraging heeft. In dat geval kun je bijvoorbeeld vandaag een excursie naar het Terelj Nationaal park maken. Je kunt dit met je gids overleggen en de eventuele meerkosten ter plaatse afrekenen. Rondleiding door Ölgii met onder andere een bezoek aan het museum en de markt. In deze stad vindt ook het adelaarsfestival plaats, dus het is wel prettig de stad en omgeving vast rustig te verkennen. Deze dag is tevens bedoeld als reservedag in het geval de vlucht vertraging heeft. Ölgii heeft wat van een stad in het Wilden Westen, maar in plaats van houten saloons vind je hier veel cement. Het weer in het westen van Mongolië is grillig en onvoorspelbaar. Er komen in het najaar temperaturen van + 20 en -20 voor. Het enig moment schijnt de zon, het andere moment kan er een hagelbui overtrekken. Rondom Ölgii vind je veel gemeenschappen die in gers leven en het uitzicht op de bergen in de verte geven de stad een unieke sfeer. Er is voortdurend handel met het naburige Kazachstan en de markt wordt hier eigenlijk ‘bazaar’ genoemd. Probeer vooral de regionale lekkernij ‘besbarmak’ (letterlijk ‘vijf vingers’ omdat je je vingers erbij opeet). Ben je vegetarisch, laat dat dan weten door ‘min ate jimmi min’ (ik eet geen vlees) op z’n Kazachs te zeggen.

Dag 5

Naar Sagsai Soum adelaarfestival

Onderweg, bij Sagsai Soum, bezoek je de ‘stone man’. Dit is een grote steen waar een figuur in is uitgehakt. Ze werden tussen de Bronstijd en Middeleeuwen gemaakt en zijn van Turkse origine. Van de 500 ‘stone men’ die terug zijn gevonden staan er 400 in Mongolië, veelal in het westen, waar de bewoners van Turkse (verre) oorsprong wonen. Ongeveer 15 jaar geleden werd in dit gebied ook een Scytische krijger en paard in gemummificeerde toestand opgegraven. Overnachting in een hotel.

Dag 6

Sagsai Soum, verblijf

Adelaarsfestival Tijdens de september reis woon je het 'kleine' Altai Kazakh Eagle Festival in Sagsai bij. Er wordt niet alleen door de adelaars op prooi gejaagd (wat niet iedereen een prettig gezicht vindt), maar er zijn ook wedstrijden in paardrijden, kameelrijden en boogschieten. Fotograaf Jimmy Nelson maakte een prachtige fotoreportage van het festival (Hommage to humanity, 2018). Gemiddeld nemen 120 prachtig uitgedoste deelnemers mee aan het evenement en komen er zo’n 1000 bezoekers op af. Het is een walhalla voor fotografen. Aan het einde van de dag worden de winnaars uitgeroepen die binnen hun stam en familie groot respect verdienen (zoiets als in Nederland de winnaar van de Elfstedentocht). Het gebruik van jagen met adelaars is naar schattig zo’n 2000 jaar oud. Marco Polo had het er ook over in zijn reisverslagen. Meestal worden de vrouwtjes gebruikt aangezien zij groter en sterker zijn dan de mannetjes. Ze worden jong uit hun nest gevangen en getraind en kunnen 30 jaar oud worden. De jager en de adelaar delen hun voedsel en deken. De band tussen de adelaar en de jager is zo groot dat ze na hun dood samen in hetzelfde graf begraven worden.

Dag 7

Naar Tavan Bogd

Rit naar Tavan Bogd Base Camp. Tavan Bogd betekent ‘heilige vijf’ en verwijst naar de vijf pieken: Huiten Uul (=koude piek) is met 4374 meter de hoogste berg van Mongolië, de kleinere vier zijn Naran, Ölgii, Burget en Nairamdal. Vanaf het Base Camp heb je een fantastisch uitzicht op het gebergte. Je kampeert hier midden in de indrukwekkende natuur.

Dag 8

Vrij te besteden dag bij Tavan Bogd

Liefhebbers van een stevige wandeling kunnen vandaag de Malchin Peak opklimmen, een flinke wandeling van zo’n 3 uur. Hier kun je, bij helder weer, Rusland zien liggen. Een nog grotere uitdaging vormt de wandeling naar het Huiten Uul Basecamp, zo’n 14 kilometer verderop. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de Potanii gletsjer. Er leven hier diverse diersoorten die met uitsterven worden bedreigd zoals de sneeuwluipaarden, het Argali schaap en de Siberische steenbok. Je vindt er ook minder bedreigde diersoorten zoals wolven, lynxen, herten, beren, marmotten, vossen en natuurlijk adelaars. De kans dat je ze ook daadwerkelijk allemaal gaat zien is klein. Je overnacht weer in tenten.

Dag 9

Tavan Bogd-Ulakhuus

Rit terug naar Ulaakhus, waar je weer bij ‘onze’ Kazakken familie thuis overnacht.

Dag 10

Adelaarsfestival

Deze familie jaagt zelf nog met adelaars. Je slaapt bij de familie thuis. De Kazakken hebben hun verre oorsprong in Turkije liggen en zijn ten tijde van de heerschappij van Djengis Khan in de 13e eeuw in de regio komen wonen. Ze vormen nu één van de 20 verschillende etnische bevolkingsgroepen van Mongolië en delen het Altai gebied met de Tuva en Torguud. Ze hebben hun eigen taal en cultuur en zijn voornamelijk Islamitisch. Vrij te besteden dag bij de Kazakken familie. Je kunt een dagje meelopen in de dagelijkse beslommeringen van de familie, of bijvoorbeeld een mooie wandeling langs de Khovd rivier maken. Maar gewoon een boek lezen of je reisjournaal bijwerken kan natuurlijk ook.

Dag 11

Het Tolbo Meer en Tsambagarav National Park

Vanuit Ulakhuus rijden we naar het fantastisch op 2080 meter hoogte gelegen Tolbo meer en vanaf daar naar het Tsambagarav Nationaal Park. Tsambagarav is een berg die van de Altai is 'losgescheurd' en ten oosten van Ölgii ligt. De hoogste piek, Tsast Uul, is 4200 meter hoog. De eenzame reus is een heilige berg voor de Mongolen en de prachtige bergweides eromheen worden beschermd.

Dag 12

Tsambagarav camp

Vandaag gaan we er op uit en we maken een heerlijke wandeling in de prachtige bergwereld die het hier is. Het is de combinatie van groene bergweiden en kale bruingele uit elkaar gescheurde rotswanden met altijd de ronde witte toppen op de achtergrond.

Dag 13

Naar Khovd

Op weg naar de grote plaats Khovd, waar we in een hotel overnachten. Onderweg rij je onderlangs de berg Tsambagarav. In het jaar 2000 werd de berg en het gebied uitgeroepen tot nationaal park om de sneeuwluipaard te beschermen.

Dag 14

Naar Durgun

Het is opnieuw een lange rit naar Durgun. Onderweg bezoek je de Durgun waterkracht centrale en rijd je door een canyon met de naam ‘het ravijn van de wolf’ (Chono Karaikh). Als je bij het Durgun meer aankomt worden de tenten opgezet voor de nacht. De omgeving van het meer is woestijnachtig waardoor het meer als een oase overkomt.

Dag 15

Reisdag

Je rijdt verder door een verbluffend landschap van besneeuwde bergen, meren, rivieren, alpine weides en bossen en desolate rotsvlaktes. Onderweg zul je waarschijnlijk de gastvrije nomaden ontmoeten. We overnachten waar de dag ons heeft gebracht in tenten.

Dag 16

Naar Terkhiin Tsagaan Nuur

Vandaag rijd je naar Terkhiin Tsagaan Nuur, het Witte Meer en de parel van het gelijknamige nationale park. Volgens de lokale legende is het meer ontstaan toen een jong stel vergat een bron na gebruik weer af te sluiten. Het water uit de bron zorgde voor een flinke overstroming. Een mythische held schoot de top van een omringende berg af om de bron af te sluiten. De top van deze berg vormt nu een eilandje in het meer. Waarschijnlijker is dat het meer ontstaan is door een vulkaanuitbarsting in dit vulkanische gebied. Je bezoekt dan ook de Horgo Uul vulkaan, waar je in 10 minuten naar de conus kunt lopen. Je bezoekt ook de Cave of the Yellow dog, de filmlocatie van misschien wel de bekendste gelijknamige Mongoolse film. Je overnacht in een lokale ger of bij mensen thuis.

Dag 17

Bezoek aan de Orkhon vallei

We maken een wandeling door de prachtige Orkhon vallei die op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Die vallei is uitgesleten door de Orkhon rivier en vormt een natuurlijke scheiding van de Gobi woestijn in het zuiden en de dennenbossen van de taiga in het noorden. Djengis Khan beschouwde dit als het centrum van zijn rijk de hoofdstad van het rijk van de Oeigoeren was ook in deze vallei gelegen. We overnachten in een ger.

Dag 18

Naar Karakorum

Na het ontbijt ga je op weg naar Karakorum, de oude hoofdstad van Djengis Khan. Er is weinig meer over van de stad nadat wraakzuchtige Mantsjoerijnen de stad in de 14e eeuw verwoesten en de Russen er een moderne stad bovenop bouwden. Waar nog wel wat van over is, is het Erdene Zuu (= 100 schatten) klooster. Het boeddhistische klooster met ooit 100 tempels is in 1586 gesticht en telde op zijn hoogdagen zo’n 1000 monniken. Tijdens de heerschappij van Stalin werd het klooster in 1937 verwoest en de monniken naar Siberië gestuurd. Er werd nooit meer iets van hen vernomen. Veel beelden, thanka’s (religieuze doeken) en maskers werden echter door de lokale bevolking verborgen voor de Russen en kwamen weer tevoorschijn na de val van het regime. Het klooster is vandaag de dag weer actief, de relikwieën zijn terug gebracht en een deel van het klooster is gerestaureerd. Je overnacht in een ger kamp.

Dag 19

Naar Ulaanbaatar

Vandaag kom je weer aan in Ulaanbaatar. Overnachting in een hotel.

Dag 20

Vrij te besteden dag in Ulaanbaatar

Vrij te besteden dag in Ulaanbaatar. Hoewel de stad al in 1640 is gesticht, is er van het oude Ulaanbaatar (toen nog Örgöö) weinig meer over. De Russen bouwden over de oude tempels en huizen heen en hernoemden de stad in 1927 Ulaanbaatar (= Rode Held). Inmiddels woont de helft van de totale bevolking van Mongolie in de hoofdstad. Dat zijn zo’n anderhalf miljoen mensen. De andere anderhalf miljoen wonen in een gebied dat ongeveer 35x Nederland is. Deze dag is tevens ‘reservedag’ in het geval bijvoorbeeld de auto panne krijgt onderweg. In Ulaanbaatar kun je prima winkelen (niet alles op de zwarte markt/Naran Tuul is legaal) voor de laatste souvenirs. Ook zijn er nog wat tempels die je kunt bezoeken. Je sluit de reis af met een afscheidsdiner.

Dag 21

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland. Aankomst dezelfde of volgende dag.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam eagle festival
    Heen vrijdag 13 september 2024
    Terug vrijdag 4 oktober 2024
    5 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 5 - 12 Personen ) 2.995,00 /Persoon

    - +
  • luchthaven transfers in Mongolië
  • Binnenlandse vlucht UB-Bayan Ulgii
  • 3-sterren hotel met ontbijt in UB
  • 3 belangrijke musea in UB, 1 bijzonder cultureel concert/variété, sightseeing
  • Overnachtingen in hotels, homestay, tenten en gers.
  • Al het vervoer volgens programma
  • Alle maaltijden inclusief thee behalve in Ulaanbaatar
  • Entreegelden tot alle lokale musea onderweg, entree nationale parken
  • Ontbijt en afscheidsdiner in Ulaanbaatar.
  • Chauffeur, lokale Engelssprekende gids gedurende de hele reis.
  • boekingskosten inclusief bijdrage Garantiefonds (GGTO) en Calamiteitenfonds
  • visum en vaccinaties
  • Fooien aan de staf in Mongolië (gids, kok, keukhulpen, chauffeurs)
  • Maaltijden in Ulaanbaatar (muv ontbijt en afscheidsdiner)
  • overgewicht bagage op de binnenlandse vlucht (is niet zo duur)
  • Persoonlijke uitgaven, souvenirs en drankjes
  • reis- en annuleringsverzekeringen
  • internationale vlucht

Aanbevolen vlucht met Turkish Airlines

Amsterdam-Istanboel 23.10-03.35
Istanboel-Ulaan Baatar 18.10-07.10
Ulaan Baatar-Istanboel 08.40-13.05
Istanboel-Amsterdam 14.05-16.40
€ 810 incl. 30 kg bagage