• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Deze rondreis laat je de culturele hoogtepunten van Nepal zien. Je komt langs bekende en minder bekende plaatsen van dit prachtige land. De reis is uitstekende geschikt voor mensen die geen trektocht kunnen of willen maken of die snel last krijgen van hoogteziekte. We blijven onder de 2500 meter maar kunnen toch van de bergen genieten doordat we enkele plaatsen bezoeken met een schitterend uitzicht op de magnifieke Himalaya.
De reis begint in de bruisende hoofdstad Kathmandu. In Nepal is het Hindoeïsme en het boeddhisme sterk met elkaar verweven en dat zie je ook aan de tempels en heiligdommen die we in de hoofdstad en vervolgens in de Kathmandu vallei bezoeken. De dorpjes in de vallei bieden een schitterend uitzicht op het Himalaya gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mt. Everest/Sagarmatha zien.
Vanaf de vallei reizen we richting Pokhara en bezoeken onderweg enkele traditionele Newari dorpjes met schitterend houtsnijwerk. Pokhara is vergeleken bij Kathmandu een slaperige stad aan een meer dat het Annapurna gebergte weerspiegeld. Vanaf hier vervolgen we onze weg naar Lumbini, de geboorteplaats van de eerste Boeddha. Daarna komen we tot rust in de natuur van het Chitwan park, waar je neushoorns, krokodillen, olifanten of zelfs tijgers kunt zien. We beëindigen onze reis weer in de bruisende hoofdstad Kathmandu.

Deze rondreis is geschikt voor 4-12 personen. Uiteraard is het ook mogelijk de reis individueel met vertrekdatum naar keuze te maken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Het kan zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Transfer naar het hotel waar de rest van de dag vrij te besteden is. Je kunt je opfrissen, bijkomen van de vlucht en de buurt verkennen. In de avond volgt een briefing.

Dag 3

Rondleidingen in Kathmandu

Rondleidingen met een Engelssprekende gids in Kathmandu. We bezoeken de Hindoestaanse tempel Pashupatinath, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Saddhu (Hindoestaanse priesters) poseren voor geld voor een foto en apen lopen rond tussen de tempeltjes. Pashupatinath is de oudste Hindoe tempel van Nepal en stamt uit de 4e eeuw v.C. Er zijn diverse legendes over de oprichting van de tempel, die aan de gelijknamige god gewijd is. Pashupatinath is de beschermheer van de dieren en één van de incarnaties van Shiva. In Nepal is Pashupatinath de onofficiële nationale godheid. Vanaf het grootste Hindoe heiligdom, de Pashupatinath, lopen of rijden we naar het grootste boeddhistische heiligdom, de Bouddhanath. Rond deze indrukwekkende stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Je kunt er ook zien hoe de thanka’s (religieuze boeddhistische schilderingen) gemaakt worden. Hier vind je ook een Tibetaans klooster, waar je aan een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Zowel de Pashupatinath als de Bouddhanath staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dag 4

Rondleidingen in Kathmandu

We beginnen de dag met een bezoek aan Swayambunath. Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk. Daarna naar 1 vd 3 oude koningssteden: Durbar square. Hier bewonder je het paleis, de vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. Hier vlak bij zit ook Freakstreet, een trekpleister voor hippies.

Dag 5

Naar Nagarkot

Na het ontbijt vertrekken we met de gids naar Changunarayan, dat eveneens op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. De grondslag van de tempel werd in de 5e eeuw gelegd en er bestaan diverse verhalen over het ontstaan van de tempel, die aan Vishnu gewijd is. De tempel is tijdens de aardbeving van 2015 flink beschadigd. Op weg naar de tempel kun je ook een museum bezoeken met een fraaie collectie oude gebruiksvoorwerpen. Je vindt naast de tempel ook een etnografische museum. Changunarayan wordt weinig bezocht dus er zijn geen noemenswaardige toeristische faciliteiten in de buurt. Het is raadzaam iets te eten mee te nemen. Na het bezoek aan de tempel rijden we door naar Nagarkot, bekend om zijn vele adelaars. Het is een serene plek met een fantastisch uitzicht op het Langtang gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mount Everest zien liggen vanaf hier. Het is ook mogelijk om van Changunarayan door de rijstvelden en dorpjes in ongeveer 4 uur tijd naar Nagarkot te lopen; geef bij de gids aan wat je liever doet.

Dag 6

Naar Dhulikhel

Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha. Het is ook mogelijk dit in ongeveer 4 uur te voet te doen, geef bij de gids aan wat je liever doet. Namo Buddha is samen met de Bouddhanath en Swayambunath de belangrijkste pelgrimplaats voor Boeddhisten in Nepal. Hier gaf prins Semchen Chenpo vrijwillig zijn lichaam aan een tijgerin zodat zij haar jongen kon voeden. Het complex ligt op een heuveltop met zicht op de Himalaya, is groot, oud en sereen dus neem er je tijd voor. We besluiten de dag in Dhulikhel, net als Nagarkot een schattig dorpje met een subliem uitzicht op de bergen.

Dag 7

Naar Patan

Onderweg naar Patan bezoeken we Panauti, één van de oudste dorpjes van Nepal. De houten huizen en tempels stammen veelal uit de 15e eeuw. Panauti ligt op een samenstroom van 2 rivieren oftewel een heilige plaats in Nepal. Je vindt hier dan ook veel Hindoeïstische en boeddhistische tempels om dit feit te eren. Patan is de 2e koningsstad die we tijdens onze reis bezoeken. Het centrum van de stad is autovrij. Veel voormalige tempels worden nu als woonhuizen gebruikt. Patan is in de 3e eeuw v.C. gebouwd en heette toen Lalitput, wat ‘stad van de schoonheid’ betekent. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 2015 werden veel bouwwerken door de aardbeving verwoest. Deze zijn nog niet allemaal weer gerestaureerd.

Dag 8

Naar Bandipur

We verlaten de Kathmanduvallei en rijden richting het westen van Nepal, naar Pokhara. Een lange rit, die we niet in één dag gaan maken, maar onderbreken in Bandipur. Bandipur is een middeleeuws Newari dorpje vol houtsnijwerk en de tijd heeft er stil gestaan. Er mogen geen auto’s in het dorp komen, wat ook lastig is in de smalle straatjes. Vanuit Bandipur heb je bij helder weer een schitterend zicht op de Himalaya (de Manaslu en Annapurna range) dus wellicht kun je ook gewoon van het uitzicht genieten.

Dag 9

Naar Pokhara

In de ochtend maken we een (optionele) wandeling naar het dorpje Ramkot, door afgelegen akkers en gehuchtjes. In de middag rijden we door naar Pokhara, dat aan de voet van het Annapurna gebergte aan het Phewa meer ligt. Pokhara is de 2e stad van Nepal en wordt voornamelijk bewoond door Gurung en Magar. De Gurung kregen wereldwijde faam als Gorkha soldaten. Vanaf het Phewa meer heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op de bergen die in het meer reflecteren.

Dag 10

Rondleidingen in Pokhara

Vroeg op voor de (optionele) wandeling naar Sarangkot om de zonsopkomst te bewonderen. Met de gids bezoeken we vervolgens de Davis watervallen en andere bezienswaardigheden in Pokhara.

Dag 11

Vrij te besteden dag in Pokhara

Je kunt hier bijvoorbeeld een bootje huren om op het meer te dobberen of een fiets huren om er omheen te fietsen. Of gewoon niets doen en een boek lezen met het fantastische uitzicht als decor.

Dag 12

Naar Tansen

We gaan op weg naar Lumbini, maar omdat dit een tamelijk lange rit is hakken we die in twee delen en stoppen vandaag in Tansen. Tansen heette ooit Palpa en was de hoofdstad van het Magar rijk dat in de 16e eeuw zelfs bijna Kathmandu veroverde. In de 18e eeuw raakte het rijk in verval en werd Tansen een belangrijke bazaar op de handelsroute tussen India en Tibet. In de Ridi Bazaar zijn vooral veel fossielen te koop. Er zijn betrekkelijk weinig toeristen, 2 belangrijke tempels en gezellige straatjes om door heen te slenteren.

Dag 13

Naar Lumbini

Na een rit van ongeveer 2 uur komen we in Lumbini aan, de geboorteplaats van prins Siddharta, die de eerste boeddha en grondlegger van het boeddhisme werd. Het hele dorp staat vol nieuwe en oude tempels van de verschillende stromingen van het boeddhisme, die zijn gebouwd met fondsen uit verschillende landen. Met de gids zullen we verschillende bouwwerken bezoeken.

Dag 14

Naar Chitwan

We rijden in een halve dag naar het Chitwan Nationaal Park, waar je aan de rand van het park in de Sapana Village Lodge overnacht. Sapana betekent ‘droom’ en is de uitgevoerde droom van eigenaar Dhurba Giri. Hij was als ober werkzaam toen hij zijn droom aan enkele Nederlandse toeristen vertelde. Een jaar later kreeg hij van hen een lening om zijn hotel te bouwen en zijn droom waar te maken. Het hotel werd een succes maar was slechts de helft van de droom die Dhurba voor ogen had. De andere helft was om met het geld dat hij verdiende aan het hotel de gemeenschap in Chitwan te ontwikkelen. Hij kwam zelf uit een arm gezin waar geen geld voor schoenen of scholing was. Hij richtte dus scholen op, waterprojecten, medische projecten, verleend microkrediet, hielp slachtoffers van de aardbeving en overstroming, ondersteund CBT, olifantenopvang, enzovoort.

Dag 15

Jungle excursie

Het Chitwan Nationaal Park ligt in het zuiden van Nepal in het laagland. De jungle herbergt olifanten, neushoorns, tijgers, krokodillen, vele vogel- en vlindersoorten en prachtige planten. Vandaag maken we een excursie het park in onder begeleiding van een natuurgids. Eerst per kano over de Rapti rivier, na de lunch gaan we te voet, per olifant of per jeep verder.

Dag 16

Excursie naar Devghat

Devghat ligt op de kruising van de Kali Gandaki en de Trisuli rivier en vormt hier de Narayani, die weer in de Ganges uitkomt. Voor Hindoes is dit een heilige plaats en bedevaartsoord. Je vindt er overal tempeltjes en er vinden diverse rituelen plaats.

Dag 17

Vrij te besteden dag in Chitwan

Je kunt vandaag een dag meelopen in het dagelijks leven van de dorpsbewoner, relaxen in Sapana, een massage nemen, een wandeling maken, fietsen huren of een yoga les volgen.

Dag 18

Terug naar Kathmandu

We overnachten ten noorden van de stad, bij het Shivapuri reservaat.

Dag 19

Rondleidingen in Kathmandu

In de ochtend gaan we naar de Budhanilkantha tempel. ‘Budha’ betekent in dit geval geen ‘boeddha’ maar is het Hindi woord voor ‘oud’ en de tempel is dan ook Hindoestaans. In de ochtend proberen gelovigen het basalten 5 meter lange beeld van de slapende Vishnu te wekken met geluiden en offergaven. Daarna bezoeken we de 3e en laatste oude koningsstad: Bhaktapur. Deze oude koningsstad die op de Unesco werelderfgoed lijst staat is zwaar door de aardbeving van 2015 getroffen, maar inmiddels weer mooi gerestaureerd (eind 2017 was dit nog niet geheel gereed). Bhaktapur staat bekend om zijn pottenbakkersindustrie.

Dag 20

Vrij te besteden dag in Kathmandu

In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen of een facultatieve excursie naar Pharping maken. Pharping is bij de Tibetanen bekend als Yangleshö en is de plek waar de 2e boeddha, Guru Padmasambhava, verlichting vond. Er zijn diverse kloosters, waaronder Neydo, tempels (zowel Boeddhistisch als Hindoestaans) en retraite grotten. Je kunt ook een mountainflight boeken: een vlucht in een klein vliegtuigje met alleen maar stoelen bij het raam brengt je in de buurt van de Everest en andere machtige bergtoppen.

Dag 21

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam cultuurreis Nepal
  Heen zondag 22 november 2020
  Terug zaterdag 12 december 2020
  1 - 12 Personen
   
 • Transfers
 • Vervoer volgens programma.
 • Engelssprekende lokale gids en chauffeur.
 • Entreegelden.
 • Overnachtingen in 2-persoonskamers in goede hotels
 • Gedurende de hele reis inclusief ontbijt en tijdens jungle excursie in Chitwan inclusief alle maaltijden.
 • Excursies volgens programma.
 • Boekingskosten Sunita Reizen inclusief bijdragen aan GGTO, het Calamiteitenfonds en Buur Maakt Natuur
 • Retourticket naar Kathmandu.
 • Visum voor Nepal.
 • Lunch en diner (inbegrepen in Chitwan tijdens jungle excursie) en dranken.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien voor de gids en chauffeur.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing (€ 360,-).
 • Optionele excursies op vrij te besteden dagen.