• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

De trekking rond het Manaslu-massief bestaat nog niet zo lang als lodge trekking en om die reden zijn de lodges in deze regio ook wat eenvoudiger dan lodges in populaire gebieden zoals Everest, Annapurna en Langtang. Ook overnacht je verschillende keren in een homestay.

Het voordeel van deze trekking is dat wat minder toeristen tegenkomt en niet de hoge kosten hoeft te betalen voor een campingtrektocht. Omdat er geen tenten, voedsel en geen grote begeleidingsgroep mee gaat, is deze tocht aantrekkelijk geprijsd en ook geschikt voor individuele reizigers. De gevarieerde trekking start in de laaggelegen streken waar o.a. rijst wordt verbouwd en de bewoners hindoe zijn. Geleidelijk aan zie je het landschap ruiger worden en verrijken de adembenemend mooie witte Himalayatoppen je dagelijkse wandelingen. Zodra manimuren en gebedsvlaggetjes je pad omlijsten weet je dat je in de streek bent aangekomen waar het Tibetaans boeddhisme de hoofdgodsdienst is. Ook de kleding van de dorpsbewoners is hier gelijk aan die van hun noorderburen. Tijdens een van de rustdagen kun je er voor kiezen om tot vlak bij de Tibetaanse grens te komen, die je dan op slechts een dag lopen afstand bent genaderd. De route naar de 5135 meter hoge Larkya La pas is het hoogtepunt van deze trekking met het onvergetelijk mooie uitzicht op de indrukwekkende Himalayatoppen.

Deze reis kun je ook maken vanaf 2 personen met vertrekdatum naar keuze, maar dan wordt de reissom € 175,- p.p. hoger: € 1450,- p.p..
Beste reistijd half maart tot half mei en oktober/november. Prijs van deze reis is berekend met privévervoer van en naar het begin van de trektocht. 

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. 
Als je deze reis gaat maken ben je verplicht een reisverzekering met werelddekking te hebben die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel. Hier heb je de mogelijkheid om je op te frissen, bij te komen van de reis en de buurt te verkennen. In de avond krijg je een briefing over de trektocht en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Dag 3

Vrij te besteden dag in Kathmandu

Vrij te besteden dag in Kathmandu. Vrij te besteden dag in Kathmandu. Je kunt hier de Hindoe tempel Pashupatinath bezoeken, waar crematies plaatsvinden aan de oever van de rivier en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Rond de indrukwekkende Bouddhanath stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.

Dag 4

Naar Dhoban, 100m, 6 + 2 uur rijden

Privévervoer naar Arughat, waar de permits worden gecontroleerd. De reistijd is ongeveer 5 uur dus het vertrek zal vroeg zijn. De eerste helft van de rit gaat over kronkelige deels geplaveide wegen, maar vanaf Dhading Bensi rijd je over onverharde wegen. Arughat (570m) is een bazaar en ligt aan twee zijden van de Budhi Gandaki rivier. Je vindt er hotels en voldoende winkels voor eventuele laatste benodigdheden. Na de lunch neem je voor het laatste stuk een lokale jeep naar Dobhan en dat is nog zo’n 35 km hobbelen. In het gebied waar je doorheen rijdt woont de Gurung stam waaruit o.a. het beroemde Gorkha leger wordt gerekruteerd. De Gurung zijn waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van het in China gelegen Qinhai plateau. Ze belijden van oudsher het boeddhisme, met zelfs wat overblijfselen van de Bönreligie. In Nepal hebben ze deels ook het hindoeïsme omarmd waardoor het niet geheel duidelijk is (typisch Nepal) welke religie men aanhangt. We rijden omhoog en omlaag door Gurung dorpjes, rijst,- en gierstvelden en door bos waar je mogelijk troepen Langur apen kunt zien en natuurlijk hier en daar een waterval. We overnachten in het kleine dorpje Dobhan in een lodge of een homestay.

Dag 5

Trek naar Jagat en Philim, 1600m, 5-6 uur lopen

De eerste 7 km loop je nog een stuk over de in aanleg zijnde weg. Ergens na Jagat begint het echte pad dat over het algemeen goed begaanbaar is als er geen aardverschuivingen zijn geweest. De vallei van de Bhudi Gandaki is smal, de wanden soms kaal, soms tropisch begroeid en op sommige plekken loop je door tabak,- en boekweitvelden. Op een stukje met wat meer ruimte vind je het betrekkelijk grote dorp Jagat op 1400 meter. Van hier trek je vanuit een overwegend hindoeïstisch een meer overwegend boeddhistisch gebied binnen. Je komt door steeds meer dorpjes van de Tsum; een boeddhistische Tibetaanse bevolkingsgroep die traditioneel handelde met Tibetanen. Verderop in Samdo loopt de oude handelsroute naar Tibet. Je loopt langs de rivier met watermolens en gierstvelden tot aan Philim, een relatief groot Gurung dorp. We overnachten in een lodge.

Dag 6

Trek naar Deng, 1900 m, 6-7 uur lopen

In Ekle Bhatti (1650m) bloeien in het voorjaar vaak de Afrikaantjes bloeien. Daarna wandel je door een steile, onbewoonde canyon. De trail gaat nogal op en neer. Als je last van hoogtevrees hebt, moet je hier vanaf het brede pad vooral niet naar beneden kijken. Langs het pad groeit bamboe en er staan dennenbomen. Ook hier maak je weer een goede kans om Langur apen tegen te komen, die je kunt herkennen aan hun witte koppen. Je overnachten in Deng (1900m) een klein dorp waar de Gurung bevolking boeddhistisch is.

Dag 7

Trek naar Namrung, 2560 m, 5-6 uur lopen

Na de afgelopen lange loopdagen, ga je het nu wat rustiger aan doen om straks genoeg energie te hebben voor het echte klimwerk. Vandaag loop je door een gevarieerd bos en langs een inmiddels woest schuimende rivier. Het pad gaat geleidelijk steeds hoger langs watervalletjes en stoepa’s met wapperende gebedsvlaggetjes, die je aan de linkerkant moet passeren. Het pad gaat langs verschillende manimuren het bos in, waar veel “Danphe’s” voorkomen. Deze bontgekleurde fazant is de nationale vogel van Nepal. Je passeert de Tom Khola rivier die in de Budhi Gandaki vloeit en die in Tibet ontspringt. Je bent hier slechts 7 kilometer van de grens met Tibet verwijderd. Het kan gebeuren dat je hier een Yak karavaan met handelswaar treft. Je loopt door een rododendronbos in en passeren een bruggetje dat sinds jaren door Langur apen ‘bewaakt’ wordt. In onze overnachtingsplaats in Namrung (2.560 m.) staat een politiepost waar je permit gecontroleerd wordt. Je loopt onder een stenen boog Namrung binnen; het is een leuk plaatsje met stenen huisjes. Je begint nu wel te voelen dat het wat kouder wordt, ’s nachts tenminste.

Dag 8

Trek naar Lho 3160 m, 5 uur lopen via Hinang Gompa 3120 m

Vanaf vandaag beginnen de prachtige uitzichten en bij helder weer is het ronduit spectaculair als de Manaslu (8.163 m.), de Manaslu Noord (7.371 m.) en de Naike (5.515 m.) zichtbaar worden. Ongeveer 3 km vóór Lho gaan we even een half uurtje een zijvallei in. Hier stuiten we op het Hinang klooster. Hinang gompa, gelegen in het dorp Hinang, is zonder twijfel één van de mooiste kloosters op de Manaslu trek. De ongeveer 7700 meter hoge Himalchuli is een spectaculair deel van het decor. De weg naar deze gompa splitst zich af van de hoofdtrail ongeveer 20 minuten na het dorp Lihi. Als je wil kun je zelfs de Hinang-gletsjer hogerop in de vallei bezoeken. Het belangrijkste beeld in het klooster is dat van Gautam Boeddha; aan de rechterkant zie je Guru Rinpoche (Padmasambhava), en aan de linkerkant bevindt zich Guru Karmapa. Het is ook een lamaschool en studenten die hier studeren gaan in de winter naar het Namobuddha klooster in de Kathmandu vallei. Dit klooster werd ongeveer 10 jaar geleden gebouwd. Onderweg proberen de mensen je misschien allerlei snuisterijtjes te verkopen. Je overnacht in Lho, voor de eerste keer boven de 3.000 meter. Het is belangrijk voldoende te drinken en in je eigen tempo te blijven lopen. In Lho staat een lange mani-muur, een chörten (Tibetaans, of stoepa Nepalees) en een kloostertje met een grote collectie Tibetaanse gebedsboeken (thanka’s).

Dag 9

Trek naar Sama, 3550 m, 4 uur lopen

Aan het begin van de dag loop je door naaldbossen met hier en daar kleine beekjes. Dan kom je op een open vlakte die aan drie zijden omringd is met bergen: de Himalchuli (7893m), de Ngadi Chuli (7871m) en natuurlijk de Manaslu (8163m). Met zicht op de hoge besneeuwde bergtoppen en flonkerende gletsjers loop je verder door de canyon, nog steeds begeleid door het gebulder van de Gandaki rivier, al is hij hier beduidend kleiner. In deze woestenij is het een onverwachte verrassing als je opeens de groene akkers van Sama (3.390 m) voor je ziet liggen.

Dag 10

Acclimatisatiedag

Vrij te besteden dag in Sama. Luister vandaag goed naar je lichaam: sommigen zullen deze dag willen benutten om uit te rusten, anderen hebben daar geen of minder behoefte aan en geven de voorkeur aan een mooie wandeling. Behoor je tot de laatste groep, dan is een dagtrip naar het Birendra Kund gletsjermeer, het kloostertje van Pung Gyen of het Manaslu Base Camp een goede optie. Overleg hierover met je gids.

Dag 11

Trek naar Samdo, 3880 m, 3 uur lopen

De begroeiing wordt schaarser en de blauwe gentianen contrasteren sterk met het grijze gesteente. Na een korte loopdag kom je aan in Samdo, waar je lekkere yak-kaas en gedroogde worstjes kunt kopen. In overleg met de gids kun je eerst naar Manaslu Base Camp (plus 1,5 uur extra) en vanaf daar door naar Samdo.

Dag 12

Acclimatisatiedag, uitstapje naar of richting de Rui La/Tibetaanse grens, tot 5000 m en terug

Vrij te besteden dag in Samdo. Je kunt hier een kloostertje bezoeken. Fotograferen is in de donkere kloostertjes verboden en pas als je met een zaklamp om je heen schijnt zie je hoe mooi beschilderd de muren zijn. In overleg met de gids kun je vanaf hier ook een deel van de traditionele handelsroute naar de grens met Tibet lopen. In het nabijgelegen Larkya Bazar vind eens in de zoveel tijd een seizoen markt plaats.

Dag 13

Trek naar Larkya Phedi/Dharamsala, 4460 m, 4 uur lopen

Vandaag loop je een flink stuk verder omhoog en komt boven de boomgrens. Loop langzaam! Het waait hier hard en het is koud door zowel wind als hoogte. De omgeving bestaat uit rotsen en hoge bergtoppen. Je overnacht in Larkya Phedi/Dharamsala (4460m), vanwaar de Larkya gletsjer goed zichtbaar is. Maar net als gletsjers overal ter wereld, wordt ook deze jaarlijks een beetje kleiner. Probeer hier goed uit te rusten, want morgen is een hele zware dag.

Dag 14

Trek over de Larkya La naar Bimtang, over 5135 m naar 3590 m, 8-9 uur lopen

Vroeg van start en over de morene klim je de komende 5 uur omhoog. Ver boven je zie je de gebedsvlaggetjes die de pas markeren; ook passeer je enkele bevroren meertjes. Er kan hier sneeuw liggen wat het lopen bemoeilijkt. Neem bij de Larkya La pas (5215 m) de tijd om even op adem te komen en uiteraard om van het fantastische uitzicht op onder andere de Himlung Himal (6820m), de Gyaji Kung (7030m), de Kang Guru (6981m) en de Annapurna II (7937m) te genieten. Voorbij de pas gaat de weg flink steil over steengruis omlaag. Je overnacht in Bimtang (3590m). Vanuit deze oude handelspost streden Tibetaanse Khampa verzetsstrijders in de jaren ’60 en ’70 tegen de Chinese bezetters van Tibet. Volgens onofficiële bronnen werden ze daarbij gesteund door de CIA.

Dag 15

Trek naar Gho, 2500 m, 5 uur lopen

Vandaag wederom een dag met flink afdalen. Het pad is beter dan gisteren. Je hebt de Budhi Gandaki bij de klim over de pas achter je gelaten maar stuit meteen op een nieuwe rivier: de Dudh Kola, die je de komende dagen stroomafwaarts zult volgen. Je loopt voornamelijk door rododendron,- en dennenbossen. Je overnacht in Gho (2560m.), waar je nog altijd een fantastische glimp van de bergen op kunt vangen.

Dag 16

Trek naar Dharapani en jeeprit naar Besisahar, 3 uur lopen, 4 uur rijden

We passeren Tilje (2300m). Tilje is het eerste grote Gurung dorp dat je tegenkomt na de pas. Het dorp is bekend om zijn appellikeur en je zult onderweg dan ook nog heel wat appelbomen tegenkomen. Je vervolgt de weg naar Dharapani, waar een controlepost is. Je bent nu op de trekkingroute rond de Annapurna beland en vanaf hier nemen we een lokale jeep naar Besisahar en onze intrek in een lodge aldaar. Het is hier vanwege de lage ligging al weer een heel stuk warmer.

Dag 17

Besisahar terug naar Kathmandu, 5 uur bus

Dag 18

Vrije dag in Kathmandu

Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk. Durbar square is een oude koningsstad. Hier bewonder je het paleis, de vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. De gevolgen van de aardbeving van 2015 zijn nog altijd goed zichtbaar. Andere oude koningssteden die je kunt bezoeken zijn Bhaktapur en Patan. Deze steden zijn wat beter gerenoveerd na de aardbeving van 2015. In de levendige wijk Thamel kun je volop souvenirs kopen.

Dag 19 (en eventueel dag 20)

Vertrek en vliegreis naar huis

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
  • Manaslu
    zondag
    14 april 2024
    20 dagen
    vrijdag
    3 mei 2024
    2 - 12 Personen
  • Manaslu
    maandag
    14 oktober 2024
    20 dagen
    zaterdag
    2 november 2024
    2 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 2 - 12 Personen ) 1.275,00 /Persoon

    - +
  • Manaslu
    maandag
    21 oktober 2024
    20 dagen
    zaterdag
    9 november 2024
    2 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 2 - 12 Personen ) 1.275,00 /Persoon

    - +
  • Manaslu
    maandag
    28 oktober 2024
    20 dagen
    zaterdag
    16 november 2024
    2 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 2 - 12 Personen ) 1.275,00 /Persoon

    - +
  • Transfers.
  • Privévervoer naar Arughat.
  • Lokaal vervoer van Arughat naar Dobhan.
  • Lokaal vervoer van Dharapani naar Besisahar.
  • bus van Besisahar naar Kathmandu.
  • Hotelovernachtingen in Kathmandu in een goed en rustig gelegen hotel in de Thamel (2-pers. kamers met douche/bad, en toilet, airco en inclusief ontbijt)
  • tijdens de trektocht overnachitngen in eenvoudige theehuisjes of bij mensen thuis (homestay).
  • Het registratiebewijs (TIMS).
  • Trekking permit voor Manaslu.
  • De entree voor het Nationale Park.
  • Gids
  • Drager (10 kilo pp)
  • vervoer, onderdak, eetgeld en verzekeringen voor gids(en) en drager(s).
  • Boekingskosten inclusief bijdragen aan de GGTO en het Calamiteitenfonds
  • Retourticket naar Kathmandu (op aanvraag).
  • entrée gelden voor musea, pleinen, kloosters
  • Visum voor Nepal.
  • Maaltijden (muv het ontbijt in Kathmandu) en drankjes.
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Vaccinaties.
  • Uitgaven door onvoorziene omstandigheden en persoonlijke rekeningen/uitgaven.
  • Fooien voor gids en dragers.
  • Eén-persoonskamertoeslag (€ 200,-). Dit zal niet in alle lodges mogelijk zijn.