• Beschrijving
 • Reisplan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Het machtige Kaukasus gebergte is het voortdurende decor van deze indrukwekkende reis. Langs de noordgrens -met Rusland- strekt het zich uit over de volle breedte van het land. Deze reis voert je langs het deel met de mooiste toppen zoals de Ushba, de Tetnoldi en de Shkhara. Op de zuidelijke hellingen kun je fantastisch wandelen terwijl je zo nu en dan een mooi pasoversteek maakt met de bijbehorende wijdse uitzichten. De mensen in Svaneti hangen nog erg aan hun tradities en in de kleine dorpjes onderweg word je zeer gastvrij ontvangen in de familiehuizen waar we meestal de nacht doorbrengen. Er wordt uitgebreid gegeten en het uitbrengen van een toast is tot nationale kunst verheven. Uit de grijze ongenaakbaar uitziende verdedigingstorens kun je opmaken dat er hier vroeger veel is gevochten met name door rondtrekkende en plunderende legers.

De Georgiërs zijn een bijzonder volk, al heel vroeg in de tijd een Christelijke natie geworden, ze hebben hun eigen alphabeth en vooral ook het schitterende polyfone gezang van de koren komt echt binnen. Naast al die mooie bergen bezoeken we onderweg ook bijzondere en markante plaatsen, zoals de Prometheus grotten, de enorme Enguri stuwdam en het Stalinmuseum in Gori. Ook in de hoofdstad Tbilisi is er veel te zien en te beleven. Kortom een vrij korte maar zeer complete reis die het predicaat: “Charles Adventures” dubbel en dwars verdient.

(B=breakfast, L=lunch, D=dinner)

Reisplan

Dag 1 Amsterdam - Tbilisi

Amsterdam - Tbilisi

Aankomst in Tbilisi en transfer naar het hotel.

Dag 2

Tbilisi

Vandaag heb je een sightseeingtour door Tbilisi. Tijdens de tour nemen we je mee naar de plekken die je de oude stad laten zien. De stad biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, waarvan de meeste erg oud zijn. Alle bezienswaardigheden in de oude binnenstad liggen dicht bij elkaar, binnen een paar minuten lopen. We beginnen ons bezoek aan het oude Tbilisi vanuit de Metekhi-kerk (13e eeuw) en lopen vervolgens naar de synagoge, de Sioni-kathedraal (6e-7e eeuw) en de Anchiskhati-kerk (6e eeuw). Daarna rijden we naar het standbeeld van Mother Georgia en lopen we naar het Narikala-fort (4e eeuw) en de zwavelbaden, onderweg genietend van het uitzicht op de oude stad. Daarna bezoeken we de prachtige schatkamer van het Georgian National Museum of History (gesloten op maandag), voordat we een wandeling maken langs Rustaveli Avenue - de hoofdstraat in Tbilisi. Diner. Overnachting in een ***-hotel in Tbilisi. (B/L/D)

Dag 3

Tbilisi-Mtskheta-Uplistsikhe-Kutaisi

We rijden naar de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië - Mtskheta en we bekijken de historische plaatsen: het Jvari-klooster (6e eeuw) en de Svetitskhoveli-kathedraal (11e eeuw) waarvan men zegt dat de mantel van Christus er is begraven. De mensen die er zijn gedragen zich devoot terwijl ze kaarsjes aansteken en/of meedoen met de dienst. Zowel Jvari als Svetitskhoveli staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We vervolgen onze weg naar Uplistsikhe Cave Town (1e millennium voor Christus!). Dat is een belangrijke plaats in de vroegere Grote Zijderoute. Het is een heel oud en interessant complex met woningen, wijnkelders, bakkerijen, een in de rotsen uitgehouwen basiliek met drie schepen en zelfs een antiek theater. Daarna rijden we naar Kutaisi - de op één na grootste stad van het land. Het is leuk om nog even op de markt te kijken. Diner en overnachting in een privé guesthouse in Kutaisi (met eigen voorzieningen). (B/L/D)

Dag 4

Kutaisi-Okatse-Becho

In de ochtend rijden we eerst naar de Prometheus grotten die mooi uitgelichte en gekleurde stalagmieten en stalagtieten laat zien. Vervolgens rijden we naar het dorp Gordi om de "Okatse" Canyon te bezoeken, die prachtige uitzichten biedt. Dan maken we ons klaar voor het meest opwindende deel: de reis naar Svaneti, de regio met de hoogste bergen en gletsjers en oude tradities die hier nog ’t meest gekoesterd blijven. Onderweg stoppen we nog even bij de indrukwekkende stuwdam in de Enguri-rivier. Deze behoort tot de grootste en hoogste stuwdammen ter wereld. De dam zelf ligt in Georgië, maar de electiciteitscentrale ligt in het door Rusland gecontroleerde Abchazië. Overeengekomen is dat Georgië 60% van de stroom krijgt en Abchazië 40%. Eindpunt is het landelijke dorpje Becho. Overnachting in Becho in het privé gastenverblijf (met gedeelde faciliteiten) (B/L/D)

Dag 5

Becho-Etseri-Becho

Vanuit Becho nemen we een auto om naar het dorp Etseri te rijden. Van daaruit beginnen we met de wandeling. De spectaculaire dubbeltop van de Mt. Ushba en Mt. Mazeri zijn lange tijd zichtbaar langs het pad voordat we de pas bereiken. Onderweg geniet je voortdurend van fantastische uitzichten op dit deel van de hoge bergen van de Kaukasus. Te voet keren we terug naar Becho. Diner en overnachting in Becho. Afstand: 17 km ↑950m ↓1000m (looptijd: 6-7 uur) (B/PL/D)

Dag 6

Becho-Ushba-Becho

In de ochtend rijden we door de naburige dorpen Mazeri en Shikhra en beginnen dan aan onze wandeling door het bos naar de voet van Mt. Ushba (4700m). Een spectaculaire wandeling langs de waterval brengt ons naar de Ushba-gletsjer. Overnachting in Becho. Afstand 16-17 km. Naar de eerste waterval: ↑↓ 650 m (looptijd: 4-5 uur) Naar de gletsjer: ↑↓ 1050 m (looptijd: 6-7 uur) (B/PL/D)

Dag 7

Becho-Guli pass-Mestia

Vandaag is een pittige dag waarbij we de Guli pas oversteken. Van Becho laten we ons afzetten in het dorpje Mazeri en vandaar gaat het een aantal uren bergopwaarts. In eerste instantie loop je over landerijen met hier en daar wat beesten, dan over een kam waar het landschap zich opent en je mooi om je heen kunt kijken. Het laatste stukje naar de pas is vrij steil en iedereen is blij wanneer we arriveren op 2870 meter, pashoogte. Vanaf de pas dalen we dan een stukje af naar een rivieroversteek. Het is handig als je “waterschoenen” bij je hebt want je krijgt gegarandeeerd natte voeten. Dan nog een lichte stijging naar een volgende kam en daarachter begint de afdaling naar Mestia. We hebben dan 15 km gelopen. Onder droge omstandigheden kunnen degenen die dat willen zich hier laten ophalen met het busje. Degenen die nog puf hebben dalen de resterende 900 m af naar het hoofdplaatsje van de regio: Mestia. Wat je meteen opvalt bij het binnenkomen van het dorp zijn de typisch Georgische verdedigingstorens. Diner en overnachting is in een privé guesthouse vlakbij het centrum van Mestia. Afstand: 15-21 km. ↑ 1450m ↓ 570-1470m (looptijd: 6-7 uur of 8-9 uur) (B/PL/D)

Dag 8

Mestia-Mulakhi

Het is vandaag een rustige wandeldag. We kunnen dan goed herstellen van de inspanningen van gisteren. In de loop van de ochtend, na een relaxed ontbijt beginnen we aan onze wandeling naar het kleine dorpje Mulakhi. Onderweg genieten we van de mooie natuur en soms prachtige uitzichten om ons heen. We passeren regelmatig een boerendorpje waar we het plattelandsleven kunnen bekijken. Diner en overnachting in een familie-guesthouse in Mulakhi (basisvoorzieningen). Afstand: 14 km ↑500m ↓ 350m (looptijd: 5 uur) (B/PL/D)

Dag 9

Mulakhi-Adishi

Vanuit het dorpje Mulakhi stijgen we in een rustig tempo door landerijen gemengd met bossen naar de Ugviri pas op 2480 m. We kijken naar het noorden op een schitterend deel van de Kaukasus met een prachtig zicht op de Chaneri-gletsjer, Mt. Ushba (4700 m) en naar het zuidwesten naar de Svaneti-bergketen met de hoogste top Mt. Laila (4010 m). Er is een skicentrum op de hellingen van de Mt. Tetnuldi, waar ook een weg naar toe loopt. Deze steken we over en al contourend volgen we -vallei in en vallei uit- grofweg de hoogtelijn tot aan het zeer afgelegen dorp Adishi op 2000 m. In de zomer kunnen soms zelfs de meeste 4X4 WD's niet hier naar toe rijden. Er wonen slechts 5-6 gezinnen in het dorp. Ze ontvangen ons in hun huizen met traditionele gastvrijheid en heerlijk en overvloedig eten. Diner en overnachting in een guesthouse in Adishi (basisvoorzieningen). Afstand: 15 km ↑930m↓380m (looptijd: 5 uur) (B/PL/D)

Dag 10

Adishi-Iprari

Het volgende doel is een ander afgelegen dorp: Iprari. Het is een prachtige dag met een geweldig zicht op de gletsjerwanden van de Tetnold en de Shkhara. Na een km of 5 lopen langs de rivier steken we deze rivier over, als het water hoog staat, te paard. Dan stijgt het pad vrij snel en we bereiken de de Chkhutnieri Pass op 2720m. Na 600 meter gemakkelijke afdaling wordt het pad vlakker. We passeren we het verlaten dorp – Kalde, dat in het verleden nog is gebombardeerd. Diner en overnachting in een guesthouse in Iprari (basisvoorzieningen). Afstand: 19 km ↑620m ↓ 800m (looptijd 7 uur) Onze auto bereikt dit dorp en brengt de rest van de bagage. (B/PL/D)

Dag 11

Ushguli

Vandaag wandelen we naar het dorp Ushguli (2200m) het hoogst permanent bewoonde dorp van Europa en UNESCO Werelderfgoed. Het dorp is het meest bekend om zijn overvloed aan uitkijktorens en hier heb je uitzicht op de hoogste berg van Georgië - Mt. Shkhara (5068m). Als je wilt, kunnen we de heuvel op lopen naar de toren van koningin Tamar en dan terugkeren naar Ushguli. Diner en overnachting in een guesthouse in Ushguli (basisvoorzieningen). Loopafstand: 6 km ↑440m ↓175m (looptijd: 4 uur) (B/PL/D)

Dag 12

Ushguli-Mt.Guri-Ushguli

We blijven nu 2 volle dagen in Ushguli. Tijd om te doen waar je zin in hebt. Er staan wel 2 wandelingen op het programma maar je kunt er ook voor kiezen om in het dorpje rond te dwalen of te relaxen. Voor wie wil gaan we vandaag de hellingen op van de mt. Guri. Op de top genieten we van een adembenemend uitzicht op de Grote Kaukasus. Overnachting in Ushguli, zelfde guesthouse. Afstand: 10 km ↑↓800 m (looptijd: 4 uur) (B/PL/D)

Dag 13

Ushguli-Shkhara-Ushguli

Wie zin heeft gaat mee op onze wandeling naar de voet van Mt. Shkhara. Een prachtige tocht brengt ons naar de Shkhara-gletsjer. Daarna keren we terug naar Ushguli. Overnachting in Ushguli, zelfde guesthouse. Afstand: 18 km ↑↓320 m (looptijd: 6 uur) (B/PL/D)

Dag 14

Ushguli-Tvibi-Lentekhi

We lopen de route weer een klein stukje terug naar het dorpje Chazhazi waar we de rivier oversteken over een brug. Het pad loopt langs het lokale geschiedenismuseum en volgt de rivier de Enguri naar het dorp Murkmeli, waar het linksaf buigt door een beekje en vrij steil omhoog gaat naar de bergkam. Op 2350m hoogte gaat het pad door rododendronstruiken. Het pad draait rechtsaf bij een houten wegwijzer op 2600 meter hoogte. Daarna gaat het vrij vlak verder langs een duidelijk zichtbaar pad naar de nadering van de Gorvashi-pas. Het pad gaat de pas op, waar een wegwijzer is geplaatst. Nu loop je een tijdje horizontaal terwijl je bijna alle toppen van de Kaukasus in het noorden in zicht hebt. Het mooiste uitzicht hebben we bewaard voor de laatste wandeldag. Naar het westen, waar het pad naartoe gaat, is er zicht op gladde schistrotsen van de Svaneti Ridge. De hoogte varieert tussen 2750-2890m. Het pad passeert een meertje aan de rechterkant en stijgt dan nog wat verder naar een pas waarvan je zigzaggend gaat afdalen tot aan een weg. Het hangt een beetje van de omstandigheden af (mooi weer versus regen) waar het busje ons kan komen ophalen. Meestal is dat al mogelijk halverwge de afdaling. Kan dat niet dan moet je helemaal afdalen naar de valleibodem bij het dorpje Chvelphi, Vandaar rijden we nog een kort stukje naar Lentekhi. Dat ligt laag en het is er warm. Diner en overnachting in Lentekhi in een guesthouse (met gedeelde basisvoorzieningen). Afstand: 15 tot 24 km. ↑1350m ↓1100m-2000m (looptijd: 6-10 uur) (B/PL/D)

Dag 15

Lentekhi-Tbilisi

Op weg naar Tbilisi komen we door het stadje Gori. Hier bezoeken we nog het museum van Stalin die hier is geboren. Het geeft toch weer een iets andere kijk op de geschiedenis dan zoals het ons altijd wordt voorgeschoteld. In de middag komen we aan in Tbilisi en we checken in in het hotel. ’s Avonds krijgen we een afscheidsdiner in een traditioneel Georgisch restaurant aangeboden. Overnachting in het hotel in Tbilisi. (B/L/D)

Dag 16

Vrije dag in Tbilisi

Echt een dagje om er zelf op uit te trekken, relaxen of voorbereiden op de thuisreis. Overnachting in het hotel in Tbilisi. (B/L/D)

Dag 17

Tbilisi-Airport(Tbilisi)

Transfer naar de luchthaven. Vertrek.
 • Alle accommodatie: hotels, guesthouses en homestays
 • Maaltijden zoals vermeld in de tekst reisplan beschrijving (B=breakfast, L=lunch, D=dinner)
 • Alle vervoer, 4-WD wanneer nodig
 • Vervoer van bagage
 • Engels sprekende gids
 • Berggids tijdens de tochten
 • Entreegelden musea, grotten
 • Bijdrage GGTO à € 7,50 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per party van maximaal 10 personen
 • Boekings- en administratiekosten à € 35,- p.p.
 • Internationale vlucht
 • Verzekeringen
 • Drankjes en alcoholica, persoonlijke uitgaven, souvenirs e.d.
 • Fooien voor chauffeur(s) en de gids.
 • Alle diensten die niet hierboven zijn beschreven
 • Op verzoek: 1-persoons kamer. (in de guesthouses zal dit vaak niet mogelijk zijn, maar in de grotere plaatsen en hotelletjes wel.)
 • 1-persoons kamer toeslag, voor zover mogelijk (Tbilisi, Kutaisi, Becho, Ushguli) € 275,-

Het minimum aantal deelnemers waarbij er een Nederlandse reisleider mee gaat is 8. Bij een lager aantal deelnemers kan de reis doorgaan zonder Nederlandse reisleider:

 • Bij 6 en 7 deelnemers met bijbetaling van € 75,- p.p.
 • Bij 4 en 5 deelnemers met bijbetaling van € 375,- p.p.
Prijs Naam Start Einde Group (Min-Max) Perso(o)n(en) Prijs
 • Georgie kaukasus
  zaterdag
  5 augustus 2023
  16 dagen
  zondag
  20 augustus 2023
  1 - 8 Perso(o)n(en)
   
  Available Seats: 8

  Volwassen ( 1 - 8 Perso(o)n(en) ) 1.995,00 /Persoon

  - +
 • Georgie kaukasus
  zaterdag
  19 augustus 2023
  17 dagen
  maandag
  4 september 2023
  1 - 8 Perso(o)n(en)
   
  Available Seats: 8

  Volwassen ( 1 - 8 Perso(o)n(en) ) 1.995,00 /Persoon

  - +
 • Georgie kaukasus
  zaterdag
  2 september 2023
  17 dagen
  maandag
  18 september 2023
  1 - 8 Perso(o)n(en)
   
  Available Seats: 8

  Volwassen ( 1 - 8 Perso(o)n(en) ) 1.995,00 /Persoon

  - +