• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Tachtig procent van Turkmenistan bestaat uit woestijn. Wellicht vraag je je dus af wat je in deze ‘zandbak’ te zoeken hebt, tenslotte bezoeken maar een paar duizend toeristen jaarlijks het land. Maar Turkmenistan heeft veel meer te bieden dan zand, zoals je tijdens deze reis zult merken.
De woestijn van Turkmenistan herbergt enkele fascinerende natuurwonderen, zoals een eeuwig brandende gaskrater, duizenden dinosauriërvoetstappen, vlammende kliffen, grillig gebergte, prachtige canyons, zwavelbronnen, maanlandschap en watervallen.
Moderne steden met bijzondere bouwwerken en architectuur staan in scherp contrast met lieflijke bergdorpjes, nederzettingen van gastvrije nomaden en historische steden uit de tijd dat reizigers over de zijderoute hun toevlucht zochten achter deze muren. En laten we niet vergeten dat Turkmenistan ook een kust met badplaatsen heeft waar je op het strand kunt liggen na een verkoelende duik in het water.
Ondanks dat de vooruitgang niet aan Turkmenistan voorbij is gegaan lijken sommige dingen onveranderd. Op kleurrijke bazaars bieden handelaren hun koopwaren aan, op boerderijen worden de befaamde paarden gefokt, en maar al te graag worden de talrijke verhalen en legendes van voorheen vertelt, die je vaak in de plaatsnamen al terug ziet.
Als je verder kijkt dan een eerste indruk op de kaart en ervoor open staat om verrast te worden, dan vind je in Turkmenistan natuurschatten, prachtige bouwwerken en bijzondere mensen. En vrijwel nog geen toeristen.

De reis heeft gegarandeerd vertrek bij deelname vanaf 4 personen. Vanaf 8 personen gaat er ook een Nederlandse reisleider mee. Met 2 of 3 personen is op aanvraag.

Voor deelname aan deze reis ben je verplicht om over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.
Door omstandigheden ter plaatse kan zijn dat moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.
Betalingen in Turkmenistan dienen in US dollars te worden gedaan (niet in euro’s, creditcard, etc). Na aankomst heeft onze reisagent ter plaatse je paspoort nodig voor overheidsregistratie. Dit zal een paar uur in beslag nemen.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek en aankomst in Turkmenistan

Waarschijnlijk iets na middernacht komen we aan in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. De luchthaven is verrassend groot en wellicht vast gebouwd op toekomstige druk luchtverkeer? Vooralsnog worden er geen vluchten uitgevoerd naar buurlanden Iran en Oezbekistan (je mag de grens hier alleen over land passeren), maar wel naar buurland Kazachstan (je mag de grens daar niet over land passeren). Je hoeft in ieder geval waarschijnlijk niet lang te wachten op visum en bagage. Net als de rest van Ashgabat is de luchthaven groot, schoon en blinkend. Transfer naar het Ak Altyn hotel (of gelijkwaardig) om bij te komen van de vlucht en je op te frissen.

Dag 2

Rondleidingen in Ashgabat

In het ochtendlicht worden de pompeuze, ietwat surrealistische bouwwerken van Ashgabat beter zichtbaar. De president heeft onlangs verordend dat in de hoofdstad alleen maar witte auto’s rond mogen rijden om het maagdelijk wit van de stad niet te ‘vervuilen’ met andere kleuren. Je zult ook geen gezellige restaurantjes zien. Deze zijn verstopt in de bouwwerken en mogen geen aanduiding aan de kant van de weg neerzetten. Alleen de locals weten waar ze zitten. Je mag niet roken in de stad, dus mocht je een nicotine verslaving hebben, wacht daar dan nog even mee. Na de lunch maken we een rondleiding door de stad. Het monument van de neutraliteit dat we zullen bezoeken ziet er sterk uit als Kuifje’s Raket naar de Maan. In het Onafhankelijkheidspark vind je standbeelden van Turkmeense helden. In het Onafhankelijkheidsmonument, dat de vorm heeft van een joert, bevindt zich een rijkelijk gedecoreerd museum over de strijd om onafhankelijkheid van de USSR (die ze in 1991 wonnen). Een ander museum dat we zullen bezoeken is het Nationaal Museum. Deze herbergt eigenlijk 3 musea: een geschiedkundig, etnografisch en presidentieel museum. De eerste is verreweg het meest interessant. In Nissa, even buiten Ashgabat, zie je nog een stukje geschiedenis. Hier bezoeken we de ruïnes van een Parthische stad die op de Unesco werelderfgoed lijst staan.

Dag 3

Naar het Kugitang gebergte

In de ochtend transfer naar de luchthaven voor de vlucht (van een klein uur) naar Turkmenabat, een belangrijk industrieel centrum maar niet een stad waar je persé lang zou willen rondhangen (behalve om lunch te regelen) dus vanaf hier rijden we door naar het Kugitang gebergte, dat op de grens met Oezbekistan ligt. Kuhi is Perzisch, Teng is Turks en samen betekent het zoiets als ‘bijna onbegaanbare bergen’. In het gebergte ligt ook de hoogste piek van Turkmenistan, de Airy Baba van 3139 meter hoogte. Onderweg bezoeken we het Astana Baba en Alamberdar mausoleum. Niemand weet meer wie Astana Baba was, maar hij wordt als heilige gezien en pelgrims trekken naar het fotogenieke mausoleum om te worden genezen. Astana Baba is hiermee een soort Lourdes van Turkmenistan. Alamberdar vormt eveneens een raadsel want in het Alamberdar mausoleum ligt niemand in de tombe begraven. Men vermoedt dat de tombe is gebouwd ter ere van Muntazir, die de koran naar Turkmenistan bracht. Alamberdar betekent namelijk ‘vaandeldrager’. We maken ook een stop bij Kainar Baba, een zwavelhoudende bron, en rijden verder zuidwaarts langs de Amu Darja rivier. We steken de rivier over bij Kerki, wat ‘dove berg’ betekent en tot 2017 Atumarat heette. We overnachten in een basic lodge in Koyten, waar we ook dineren. Gemiddelde reistijd (ex vlucht): ongeveer 6 uur.

Dag 4

Naar het dinosauriër plateau, Umbar Dere en Kyrk-Kyz

We brengen een bezoek aan een absoluut unieke spot; het dinosauriër plateau bij het dorpje Khodjapil (wat ‘heilige olifanten’ betekent omdat men geloofde dat het de voetafdrukken zijn van de olifanten van het leger van Alexander de Grote). Op verschillende plaatsen ter wereld zijn versteende dinosauriër voetstappen gevonden, maar nergens in deze absurde hoeveelheid. Op het plateau zijn tot nu toe ongeveer 3000 voetstappen van ten minste 3 verschillende dinosaurussoorten gevonden. Maar er zijn meer natuurwonderen in het Kugitang gebergte te vinden. We brengen ook een bezoek aan de nauwe Umbar Dere canyon, met aan het einde van de canyon een waterval die van grote hoogte naar beneden stort. Het is een prachtige wandeling naar de waterval. Een korte wandeling door een andere canyon brengt ons bij Kyrk-Kyz, een pelgrimsgrot. Het plafond van de grot hangt vol met (vergane) gebedsvlaggen. Kyrk-Kyz betekent ’40 meisjes’ en volgens de legende verschansten 40 jonge vrouwen zich in de grot nadat hun mannen door overvallers waren afgeslacht. Ze wisten zich met succes te verdedigen en de overvallers dropen af. We nemen vandaag een lunchpakket mee uit de lodge in Koyten en dineren daar na terugkomst weer. Gemiddelde reistijd: ongeveer 2-3 uur.

Dag 5

Naar Turkmenabat

Vandaag maken we de reis terug naar Turkmenabat, waar we in het Yupek Yoly hotel (of gelijkwaardig) verblijven. Gemiddelde reistijd: ongeveer 6 uur.

Dag 6

Naar Merv

We rijden door naar Merv. De oorsprong van Merv gaat ongeveer 5000 jaar terug. Door de eeuwen heen groeide Merv uit tot een belangrijke handelsplaats op de zijderoute. Keerpunt was het jaar 1221, toen de gehele bevolking van de stad (op 400 ambachtslieden na) werd geëxecuteerd door het Mongoolse leger onder leiding van Tolui Khan (de zoon van Djengis Khan). Met tussen de 1,3 en 1,7 miljoen slachtoffers was het één van de grootste bloedbaden in de geschiedenis. De stad herstelde hier nooit meer volledig van en werd in de 18e eeuw geheel verlaten. De ruïnes van deze ooit luisterrijke handelsplaats staan op de Unesco werelderfgoed lijst. Het Sultan Sanjar mausoleum is het best bewaard gebleven bouwwerk van de stad. Met de typerende turquoise kleur en indrukwekkende hoogte van de koepel was deze op een dagreis afstand van Merv al zichtbaar voor de rondreizende karavanen op de zijderoute. Delen van de indrukwekkende muren van de Ark (fort) staan als zwijgende getuigenissen in de woestijn. We verblijven in het Mary hotel (of gelijkwaardig) in de moderne stad Mary naast Merv. In Mary brengen we nog een bezoek aan het Mary Museum, waar alle gevonden artefacten uit de regio tentoongesteld zijn. Gemiddelde reistijd: ongeveer 4 uur.

Dag 7

Naar Ashgabat

We keren terug naar de hoofdstad Ashgabat en onderweg hoeven we ons niet te vervelen. We bezoeken de ruïnes van Abiverd, een ooit bloeiende stad op de zijderoute die eveneens door de Mongolen verwoest werd in 1221. Wie bekend is met paarden heeft ongetwijfeld gehoord van de Akhal-Theke, ook wel ‘het gouden ras’ genoemd. Al 3000 jaar worden deze paarden in Turkmenistan gefokt en zijn wereldwijd geliefd wegens hun snelheid, uithoudingsvermogen, behendigheid en springvermogen. We bezoeken een ranch waar deze paarden gefokt worden. Vlakbij Ashgabat staan de ruïnes van de Anau moskee, waar de oude luister nog goed zichtbaar is, evenals het kenmerkende turquoise tegelwerk. Gemiddelde reistijd: ongeveer 5 uur.

Dag 8

Naar het Kopetdag gebergte

Twee dagen geleden waren we nog in het gebergte dat de grens vormt tussen Oezbekistan en Turkmenistan en vandaag gaan we naar het gebergte dat de grens vormt tussen Iran en Turkmenistan: het Kopetdag gebergte. Tijdens dit deel van de tour zullen we regelmatig over onverharde wegen rijden. Onderweg bezoeken we eerst de moskee van Geok Tepe, die is opgericht om de slachtoffers te herdenken van de slag bij Geok Tepe in 1879, die door de Russen gewonnen werd, waarna het land onder Russische heerschappij viel. Over een deels verharde, deels onverharde weg gaat het daarna verder naar het pittoreske Nohur/Nokhur. Volgens lokale legende strandde Noah (in deze regionen bekend als Nukh) met zijn ark in deze bergen en liet hier alle dieren van de ark weer vrij bij de Khur-Khuri waterval. Mt. Ararat in Turkije wordt echter ook gezien als strandplaats van de ark, dus wie er nu gelijk heeft? Een andere legende vertelt dat de naam ‘negen Peri’ betekent. Peri zijn engelen uit de Perzische mythologie. De bewoners van het verborgen dorp hebben hun tradities, mede door de afgeschermde positie van de buitenwereld, goed bewaard. Zij geloven dat ze afstammen van het leger van Alexander de Grote. In de regio bevindt zich ook de Giz-Bibi grot. De lokale bevolking gelooft dat dit de poort naar de hemel is en zij komen er om een wens te doen. In het dorp kun je ook de traditionele begraafplaats en de weefwerkplaatsen bezoeken. Na het bezoek aan dit leuke bergdorpje rijden we verder naar Serdar, waar we in het kleine Chinar guesthouse overnachten. Gemiddelde reistijd: ongeveer 2-3 uur.

Dag 9

Naar Balkanabat

Wij rijden verder door het maanlandschap van het Kopetdag gebergte. De lokale bevolking noemt een deel van het gebergte zelfs ‘Maanbergen’ (Kara-Kala). Tijdens een korte wandeling door dit buitenaardse landschap, ontdek je al snel waarom. In Kara-Kala bezoeken we ook een klein museum ter ere van Magtymguly, de nationale dichtheld. We vervolgen onze weg door de Sumbar vallei, wat ‘geel water’ betekent. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de modder die het water kleurt. We overnachten in Balkanabat, de provinciehoofdstad, in het Nebhiti hotel (of gelijkwaardig). Gemiddelde reistijd: ongeveer 5-6 uur.

Dag 10

Naar Yangikala en Gozli Ata

Vandaag bezoeken we de Yangikala Canyon, misschien wel het mooiste stukje Turkmenistan (maar smaken verschillen). Deze roze-blauwe kliffen zien er uit als een set voor een sciencefiction film. De rauwe schoonheid lijkt iets wat niet op deze aarde thuis hoort. Genieten, genieten en nog eens genieten. We overnachten in het Gozli Ata pelgrimshuis. Dit is een soort herberg a la zijderoute waar je in gemeenschappelijke ruimtes logeert en de sanitaire voorzieningen deelt. Gozli Ata was een soefi leider tot Mongoolse invallers in de 14e eeuw zijn levensduur drastisch inkortten. Het mausoleum waar hij begraven is, is nu een pelgrimsplaats en de pelgrims overnachten in dit pelgrimshuis. Als dit vol zit overnachten we in tenten. Gemiddelde reistijd: ongeveer 4 uur.

Dag 11

Naar Turkmenbashi

: Na anderhalve week in de woestijn zou je bijna vergeten dat Turkmenistan ook een kust met badplaatsen heeft. Na het ontbijt rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Turkmenbashi. Turkmenbashi is naast badplaats ook een belangrijke havenstad langs de Kaspische zee, wat in feite een groot zout binnenmeer is. Je kunt hier bijvoorbeeld een wandeling langs de kust van ’s werelds grootste zoutmeer maken of op het strand liggen. Lekker een middag relaxen. We overnachten in een 4* hotel in Awaza; het toeristendeel van de stad met moderne hoogbouw, boulevards, rechte brede straten en strandjes. Een schril contrast met de bergdorpjes van de afgelopen dagen.

Dag 12

Naar Ashgabat

In de ochtend kun je nog op het strand liggen in Awaza, in de middag bezoeken we de Russische orthodoxe kerk en de lokale bazaar. In de avond rijden we door naar de luchthaven voor de vlucht terug naar de hoofdstad, waar we weer in hotel Ak Altyn of gelijkwaardig overnachten.

Dag 13

Naar Darwaza

De ochtend is vrij te besteden en in de middag rijden we naar Darwaza, de wereldberoemde gaskrater die dag en nacht brandt. De krater is in 1971 door mensenhanden gemaakt tijdens het installeren van de gasinstallatie. De grond stortte opeens in een sinkhole. Om te voorkomen dat het gas, waarvan men niet wist of het giftig was, zou vervliegen, werd het aangestoken. Er werd verwacht dat het gas met een paar dagen was opgebrand, maar sindsdien brandt de krater als een eeuwige olympische megavlam midden in de woestijn. We maken een rondwandeling bij de krater en overnachten hier ook in tenten of joerten. Vooral in de nacht is de vuurkrater, door de locals ook wel ‘mond van de hel’ genoemd, erg indrukwekkend en levert mooie plaatjes op. Gemiddelde reistijd: ongeveer 4 uur.

Dag 14

Naar Kunya Urgench, vlucht naar Ashgabat

In de ochtend kun je de zonsopkomst bij Darwaza bekijken en na een laat ontbijt rijden we dwars door de woestijn door naar Kunya Urgench. Kunya Urgench is gesticht in de 5e eeuw v.C. en groeide uit tot één van de belangrijkste en grootste steden op de zijderoute. De stad werd in de 11e eeuw met de grond gelijk gemaakt door de legers van Djengis Khan, maar in oude luister hersteld. In de 14e eeuw werd de stad opnieuw met de grond gelijk gemaakt door de Oezbeekse veroveraar Timur Lenk en kwam deze klap niet echt meer te boven. De stad werd verlaten in de 16e eeuw. Tussen de ruïnes staan echter nog goed bewaard gebleven mausolea, een minaret en moskee die je kunt bezoeken en Kunya Urgench een plaats op de werelderfgoed lijst van Unesco bezorgen. Na een bezoek aan de restanten van deze oude stad rijden we door naar Dashoguz waar we de derde en laatste binnenlandse vlucht van deze reis terug naar Ashgabat nemen. Dat zegt wel iets over de afstanden (en het wegennetwerk) van dit enorme land. Gemiddelde reistijd: ongeveer 5 uur (ex vlucht). We overnachten weer in hotel Ak Altyn of gelijkwaardig.

Dag 15

Rondleiding in Ashgabat

Onze laatste hele dag brengen we door met een rondleiding door de hoofdstad. Tevens is het een reservedag in het geval onze binnenlandse vlucht vertraging zou hebben. We bezoeken de Russische bazaar (een oude overdekte markt in een oud Russisch gebouw met allerlei etenswaren, kleding, schoonmaakartikelen, enz), de Weekend bazaar (open op donderdag en, zoals de naam al suggereert, in het weekend) en het tapijtenmuseum. Ook in Turkmenistan worden prachtige Perzische tapijten gemaakt. Je hoeft ze niet allemaal te zien, maar het grootste tapijt ter wereld is wel een aanrader om te bekijken. Het reuzenrad is de grootste ter wereld en dat heeft een vermelding in het Guinness Book of Records opgeleverd. De Gypjak moskee is een enorm bouwwerk dat 7 kilometer buiten Ashgabat staat. Het bouwwerk kostte 100 miljoen euro en is nu de grootste van Centraal Azië. De enige kabelbaan van het land loopt 4 km tussen de hoofdstad en de voet van het Kopetdag gebergte.

Dag 16

Vertrek

In het hotel kun je je nog even opfrissen en wat uitrusten want rond middernacht rijden we naar de luchthaven voor de vlucht naar huis. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
  • 16 dagen turkmenistan
    vrijdag
    26 april 2024
    16 dagen
    zaterdag
    11 mei 2024
    1 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 2.875,00 /Persoon

    - +
  • 16 dagen turkmenistan
    vrijdag
    4 oktober 2024
    16 dagen
    zaterdag
    19 oktober 2024
    1 - 12 Personen
     
    Beschikbare plekken:12

    Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 2.875,00 /Persoon

    - +
  • Uitnodigingsbrief voor het visum.
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • 3 binnenlandse vluchten.
  • Accommodatie volgens programma inclusief ontbijt, lunch en diners.
  • Toeristenbelasting ($2 per hotelovernachting, prijs kan onderhevig zijn aan wijzigingen).
  • 4x lunch en 5x diner op plaatsen waar geen eetmogelijkheden zijn.
  • Lokale Engelssprekende gids.
  • Entreegelden.
  • Gebotteld water.
  • Tijdens het kamperen wordt voor tenten, matrasjes, kussens, lakens en dekens gezorgd.
  • Boekingskosten (inclusief bijdragen GGTO en Calamiteitenfonds).
  • Retourvlucht naar Ashgabat (op aanvraag).
  • Visum ($110,- prijs kan onderhevig zijn aan wijzigingen).
  • Migratiebelasting ($ 14,- prijs kan onderhevig zijn aan wijzigingen).
  • Fooien.
  • Cameratoeslagen.
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Vaccinaties.
  • Eventueel overgewicht van bagage tijdens binnenlandse vluchten (bij meer dan 20 kg).
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag (€ 360,-).