• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Kaart
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Deze mooie rondreis van 15 dagen bied je de kans om de mooiste plekken van Kirgizië / Kyrgyzstan te bezoeken en kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van de halfnomaden. Vooral in de joertenkampen ervaren we hoe het leven in de afgelegen bergdorpen al sinds mensenheugenis is. Onderweg overnachten we, behalve in joerten, in een B&B, hotel of in een guesthouse. In Bishkek logeren we in een gastvrij hotel niet ver van het centrum van de stad. Het vervoer is per eigen minibus. Een tolk, Engels of Duits sprekend, vergezelt ons op de rondreis. Dit arrangement laat je de verschillende regio’s van Kirgizië zien.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Groepsgrootte: 4-8 deelnemers

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Na de lunch maken we een rondleiding door de hoofdstad met gids/tolk. Bishkek is een tamelijk jonge stad, gebouwd in sovjetstijl met brede boulevards, veel parken met terrasjes. Interessant zijn het historisch museum en het museum voor moderne kunsten.

Dag 3

Naar Cholpon-Ata

Per auto of eigen minibus naar Cholpon Ata, een plaatsje aan de noordoever van het Issyk-Kul meer (250 km.). Onderweg bezoeken we de Buranatoren, een van de weinige historisch interessante gebouwen in Kyrgyzstan/Kirgizië en het enige dat is overgebleven van de stad Balasagun, de elfde-eeuwse hoofdstad van de Karakhanieden. In 1974 is dit bouwwerk - een gedeelte van een minaret van een moskee - volledig gerenoveerd. Rond de toren bevindt zich een verzameling stenen beelden, Balboi genaamd; deze zijn hierheen gehaald van graven verspreid over Kyrgyzstan en Kazachstan. De beelden stammen uit de 6de tot de 10de eeuw. Er is een klein museumpje waar de vondsten uit de omgeving te zien zijn. De toren ligt tien kilometer ten zuiden van de stad Tokmok. We overnachten in een hotel in Cholpon-Ata, een gezellige badplaats aan de noordzijde van het Issyk-Kul meer (= warm meer). Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 4

Naar Karakol

Verder langs de noordoever naar Karakol, stad aan de oost kant van het meer. In Cholpon-Ata kun je voor vertrek het archeologische openluchtmuseum bezoeken waar je petrogliefen, (rotstekeningen van de Scythen) kunt zien. Onderweg komen we langs een openluchtspa met warme baden. Als je wilt, kun je hier een bad nemen (badkleding verplicht). Van hier rijden we verder naar Karakol, waar we overnachten in een hotel.

Dag 5

Naar Kara-Kyz

Als dit een zondag is, brengen we eerst een bezoek aan de veemarkt. Op deze weekmarkt komen de boeren uit de omgeving om hun paarden, koeien, schapen te kopen en te verkopen en de benodigde artikelen voor hun bedrijf in te slaan. Het is een levendige bedoening en aan het eind van de ochtend vertrekt ieder weer met zijn nieuwe aankopen hoog opgetast op auto’s en karren. Verder bezoeken we de houten Russisch orthodoxe kathedraal en de Dungaanse moskee. Een spectaculaire rit door de San-Tash vallei brengt ons naar het joertenkamp in Kara Kyz. Onderweg stoppen voor een picknick lunch en weet de gids de nodige legendes uit de regio te vertellen. Ook is het mogelijk een deel naar de pas lopend af te leggen. Ons joertenkamp Kara-Kyz bevindt zich aan de rand van een bos op een hoogte van 2.000 meter, waar we hartelijk ontvangen worden.

Dag 6

Vrij te besteden dag in Kara-Kyz

Dag in Kara-Kyz, een joertenkamp aan een riviertje. Je kunt of een wat flinke wandeling maken naar een bergmeer of een wat eenvoudiger wandeling in het dal (of een boek lezen en zo min mogelijk doen).

Dag 7

Naar Sonun

Van Kara-Kyz eerst naar de bloemenvallei van Jeti-Ögus (2250 m). Hier zien we de vuurrode rotsen met merkwaardige vormen en namen zoals “ gebroken hart” en “ zeven ossen “. In Skaska (Russisch voor sprookje) maken we een korte wandeling in merkwaardig geërodeerde kalkzandsteen rotsen. In de loop van de eeuwen hebben wind, zon en regen de kalkzandsteen rotsen uitgeslepen in de meest wonderlijke vormen. Met enige verbeeldingskracht zie je kastelen, dieren en andere figuren in deze wonderlijk gevormde rotsen. We overnachten in het joertenkamp Sonun aan de oever van het meer.

Dag 8

Naar Temir-Kanat

Van Sonun naar Bokonbaevo, de districtshoofdstad van de streek. We maken kennis met een man de jaagt met getrainde adelaars. Hij toont zijn vogels en zal over zijn werk vertellen. Daarna verder naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2.450 m. Dit joertenkamp ligt op een plateau boven het gelijknamige dorp. De laatste 100 m naar boven moeten we of lopen of te paard afleggen, aangezien de meeste auto’s niet boven kunnen komen.

Dag 9

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat

Verblijf in Temir-Kanat. Je kunt hier wandelen, paardrijden (of het leren) of de gastvrouw helpen met het bereiden van een Kirgizische maaltijd. Je zult waarschijnlijk ook een beker van de lokale drank Kumus (gefermenteerde paardenmelk) aangeboden krijgen.

Dag 10

Naar Tuura-Suu

Van Temir-Kanat door de Kongur-Ölung vallei naar Tuura-Suu. Onderweg bezoeken we het dorp Kyzyl-Tuu, bekend om het maken van joert frames en versieringen voor een joert. We bezoeken een familie die zal laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Na de lunch rijden we verder naar het joertenkamp Tuura-Suu op 2.200 m.

Dag 11

Vrij te besteden dag in Tuura-Suu

Verblijf in Tuura-Suu. Ook hier kun je paardrijden of naar de pas wandelen. Het gastgezin is zeer muzikaal en zal je zeker vragen een liedje mee te zingen. Ook doen ze graag Kirgizische spelletjes (waarbij ze de eerste 10 potjes natuurlijk winnen). Soms komen herders of kinderen uit het dorp langs om mee te doen.

Dag 12

Naar Kochkor

Vanuit Tuura-Suu rijden we naar Kochkor. Kochkor is een centrum voor het maken van vilten kleden. We bezoeken de bazaar, Altyn-Kol (dit betekent 'gouden handen'), een coöperatieve winkel waar vrouwen uit de omliggende dorpen hun kleden verkopen, en enkele andere viltwerkplaatsjes. Ze zullen je laten zien hoe dat moet. Overnachting in een B&B.

Dag 13

Naar Bishkek

Terugreis naar Bishkek. Onderweg kunnen we in de Boom gorge stoppen om een wandeling van enkele uren te maken in de Konorchok canyons. Overnachting in hotel Umai of gelijkwaardig hotel.

Dag 14

Vrij te besteden dag in Bishkek

Vrij te besteden dag in Bishkek. Je kunt hier de imposante Osh bazaar bezoeken om souvenirs te kopen.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

 • Vervoer en transfers volgens programma
 • Overnachtingen in hotels, B&B en joerten volgens programma, behalve als het betreffende joertkamp al dicht is, dan in een guesthouse
 • Begeleiding van een Engels- of Duitssprekende gids/tolk
 • Alle maaltijden inclusief thee, muv dag 14 (alleen ontbijt)
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig
 • Lokale belastingen
 • boekingskosten, inclusief bijdragen voor het garantiefonds (GGTO) en het Calamiteitenfonds
 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek (op aanvraag)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Gebottelde dranken
 • Lunch en diner op dag 14
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing
 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam Nomadenreis wandelen
  Start zaterdag 16 september 2023
  Einde zondag 1 oktober 2023
  4 - 12 Perso(o)n(en)
   
 • Prijs Naam nomadenreis
  Start zaterdag 16 september 2023
  Einde zondag 1 oktober 2023
  4 - 12 Perso(o)n(en)