• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Deze mooie rondreis van 15 dagen bied je de kans om de mooiste plekken van Kirgizië / Kyrgyzstan te bezoeken en kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van de halfnomaden. Vooral in de joertenkampen ervaren we hoe het leven in de afgelegen bergdorpen al sinds mensenheugenis is. Onderweg overnachten we, behalve in joerten, bij mensen thuis of in een guesthouse. In Bishkek logeren we in een gastvrij hotel niet ver van het centrum van de stad. Het privévervoer is per minibus. Een tolk, Engels of Duits sprekend, vergezelt ons op de rondreis. Dit arrangement laat je de verschillende regio’s van Kirgizië zien.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis dien je over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Groepsgrootte: 4-8 deelnemers

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Na de lunch maken we een rondleiding door de hoofdstad met gids/tolk. Bishkek is een tamelijk jonge stad, gebouwd in sovjetstijl met brede boulevards, veel parken met terrasjes. Interessant zijn het historisch museum en het museum voor moderne kunsten.

Dag 3

Naar Cholpon-Ata

Per auto of eigen minibus naar Cholpon Ata, een plaatsje aan de noordoever van het Issyk-Kul meer (250 km.). Onderweg bezoeken we de Buranatoren, een van de weinige historisch interessante gebouwen in Kyrgyzstan/Kirgizië en het enige dat is overgebleven van de stad Balasagun, de elfde-eeuwse hoofdstad van de Karakhanieden. In 1974 is dit bouwwerk - een gedeelte van een minaret van een moskee - volledig gerenoveerd. Rond de toren bevindt zich een verzameling stenen beelden, Balboi genaamd; deze zijn hierheen gehaald van graven verspreid over Kyrgyzstan en Kazachstan. De beelden stammen uit de 6de tot de 10de eeuw. Er is een klein museumpje waar de vondsten uit de omgeving te zien zijn. De toren ligt tien kilometer ten zuiden van de stad Tokmok. We overnachten in een hotel in Cholpon-Ata, een gezellige badplaats aan de noordzijde van het Issyk-Kul meer (= warm meer). Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 4

Naar Karakol

Verder langs de noordoever naar Karakol, stad aan de oost kant van het meer. In Cholpon-Ata kun je voor vertrek het archeologische openluchtmuseum bezoeken waar je petrogliefen, (rotstekeningen van de Scythen) kunt zien. In de Semyonovka gorge maken we een (optionele) wandeling. De gorge was in vroeger tijden een verzamelpunt van de Kyrgyzische stammen en meer recentelijk werden hier nog Nomad Games gehouden. Van hier rijden we verder naar Karakol, waar we overnachten in een guesthouse.

Dag 5

Naar Kara-Kyz

Als dit een zondag is, brengen we eerst een bezoek aan de veemarkt. Op deze weekmarkt komen de boeren uit de omgeving om hun paarden, koeien, schapen te kopen en te verkopen en de benodigde artikelen voor hun bedrijf in te slaan. Het is een levendige bedoening en aan het eind van de ochtend vertrekt ieder weer met zijn nieuwe aankopen hoog opgetast op auto’s en karren. Verder bezoeken we de houten Russisch orthodoxe kathedraal en de Dungaanse moskee. Een spectaculaire rit door de San-Tash vallei brengt ons naar het joertenkamp in Kara-Kyz. Onderweg stoppen voor een picknick lunch en weet de gids de nodige legendes uit de regio te vertellen. Ook is het mogelijk een deel naar de pas lopend af te leggen. Ons joertenkamp Kara-Kyz bevindt zich aan de rand van een bos op een hoogte van 2.000 meter, waar we hartelijk ontvangen worden.

Dag 6

Vrij te besteden dag in Kara-Kyz

Dag in Kara-Kyz, een joertenkamp aan een riviertje. Je kunt een flinke wandeling maken naar een bergmeer of een wat eenvoudiger wandeling in het dal (of een boek lezen en zo min mogelijk doen).

Dag 7

Naar Sonun.

Van Kara-Kyz eerst naar de bloemenvallei van Jeti-Ögus (2250 m). Hier zien we de vuurrode rotsen met merkwaardige vormen en namen zoals “ gebroken hart” en “ zeven ossen “. In Skaska (Russisch voor sprookje) maken we een korte wandeling in merkwaardig geërodeerde kalkzandsteen rotsen. In de loop van de eeuwen hebben wind, zon en regen de kalkzandsteen rotsen uitgeslepen in de meest wonderlijke vormen. Met enige verbeeldingskracht zie je kastelen, dieren en andere figuren in deze wonderlijk gevormde rotsen. We overnachten in het joertenkamp Sonun, in een droge omgeving die semi-woestijnachtig aan doet.

Dag 8

Naar Temir-Kanat

Van Sonun naar Bokonbaevo, de districtshoofdstad van de streek. We maken kennis met een man de jaagt met getrainde adelaars. Hij toont zijn vogels en zal over zijn werk vertellen. Daarna verder naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2.450 m. Dit joertenkamp ligt op een plateau boven het gelijknamige dorp. De laatste 100 m naar boven moeten we of lopen of te paard afleggen, aangezien de meeste auto’s niet boven kunnen komen. Het is dus handig een zachte reistas mee te nemen en geen harde koffer.

Dag 9

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat

Verblijf in Temir-Kanat. Je kunt hier wandelen, paardrijden (of het leren) of de gastvrouw helpen met het bereiden van een Kirgizische maaltijd. Je zult waarschijnlijk ook een beker van de lokale drank Kumus (gefermenteerde paardenmelk) aangeboden krijgen.

Dag 10

Naar Tuura-Suu

Van Temir-Kanat door de Kongur-Ölung vallei naar Tuura-Suu, een dorpje in de bergen op 2200 meter, waar we in een joert overnachten. Onderweg bezoeken we het dorp Kyzyl-Tuu, bekend om het maken van joert frames en versieringen voor een joert. We bezoeken een familie die zal laten zien hoe dat in zijn werk gaat.

Dag 11

Naar Tuura-Suu

Vrij te besteden dag in Tuura-Suu om te wandelen of het dorpje in de buurt te bezoeken. Het gastgezin waar je verblijft is bijzonder muzikaal dus wees erop voorbereid dat je ook Nederlandse liedjes aan hen moet leren.

Dag 12

Naar Kochkor

Het is maar een korte rit naar Kochkor, het kloppende hart van de viltproductie. Je kunt er zien hoe vilt gemaakt en bewerkt wordt en er zijn tal van souvenirs te koop. Een interessante plaats om te bekijken is Altyn-Kol (die betekend ‘gouden handen’), een coöperatieve winkel van de vrouwen uit de omringende dorpen. We overnachten in een B&B.

Dag 13

Naar Bishkek

In de namiddag rijden we terug naar Bishkek, waar we weer in een hotel overnachten. Bij voldoende animo kunnen we stoppen bij de Konorchok canyons voor een prachtige wandeling.

Dag 14

Vrij te besteden dag in Bishkek

Vrij te besteden dag in Bishkek. Je kunt hier de imposante Osh bazaar bezoeken om souvenirs te kopen. In de avond hebben we een afscheidsdiner in het hotel. Mocht er genoeg belangstelling zijn, dan is er ook een folkloreshow als afsluiter.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam nomadenreis
  Heen zondag 28 augustus 2022
  Terug zondag 11 september 2022
  1 - 8 Personen
   
 • Privévervoer en transfers volgens programma.
 • Overnachtingen in hotels, homestay, guesthouses,B&B’s en joerten volgens programma.
 • Begeleiding van een Engels- of Duitssprekende gids/tolk.
 • Alle maaltijden inclusief thee muv lunch in Bishkek.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Lokale belastingen.
 • Paardenhuur in Temir-Kanat.
 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35- inclusief STO).
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien.
 • Gebottelde dranken.
 • Lunch in Bishkek.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.
 • Entreegelden.