• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Beleef het mooiste van de zijderoute met deze prachtige rondreis. Oezbekistan staat bol met karavanserai’s, medresse’s en forten die de sprookjes van 1001 nachten doen herleven. Ze doen je in een andere tijd wanen en het fijne blauwe tegelwerk laten je sprakeloos achter. Het probleem is wel dat daarna niets deze luister nog kan evenaren omdat Oezbekistan andere bouwwerken op de zijderoute in de schaduw laat staan.

Hoe anders is Kirgizië, waar vrijwel geen bouwwerk uit de tijd van de zijderoute meer overeind staat, maar waar je de prachtige natuur, weilanden vol bloemen, bergen, meren en gastvrije nomaden in je hart sluit.

Een zeer gevarieerde rondreis met zeer verschillende hoogtepunten: Cultuur (met een hoofdletter) en cultuur (met een kleine letter), architectuur en natuur, 1001 nachten en 1001 prachten.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst en rondleidingen in Tashkent

Aankomst in Tashkent en transfer naar het hotel om op te frissen. Na het ontbijt volgt een rondleiding door de stad. Het Khast-Imam plein is het religieuze centrum van het oude stadsdeel van Tashkent, dat flink te leiden heeft gehad van de aardbeving van 1966. Je vindt hier het mausoleum van de eerste imam (tevens geleerde en kunstenaar) van Tashkent. De bibliotheek herbergt één van de oudste koran’s ter wereld. De nieuwe moskee is gebouwd in 2007. In de tuinen rond de moskee zie je gedurende de 6 warmste maanden van het jaar vaak ooievaars lopen. Van de nieuwste gaan we naar de oudste moskee en madrassa (islamschool) van de hoofdstad. De Kukeldash is in 1570 gebouwd en werd in de 18e eeuw omgebouwd tot caravanserai. In de 20e eeuw werd het een museum. Toen de Kukeldash als één van de weinige gebouwen overeind bleef staan tijdens de aardbeving van 1966 keerde het bouwwerk terug naar zijn oorspronkelijke functie als moskee en madrassa. De enorme Chorsu bazaar ligt vlak bij de moskee en zullen we zeker ook bezoeken. Na de lunch bezoeken we het nieuwe deel van de stad, waaronder het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Timur plein, het kunstmuseum en het gedenkteken voor de slachtoffers van de aardbeving.

Dag 3

Naar Buchara

Na een vroeg ontbijt nemen we om 7.30 de intercity naar Buchara, waar we rond het middaguur arriveren. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad, waarvan het gehele centrum op de Unesco werelderfgoed lijst staat. Het zal al snel duidelijk worden waarom, want de stad barst uit zijn voegen van de bezienswaardigheden. Toen de Russen de stad in de 20e eeuw veroverden was er niet veel meer over van de glorie van de zijderoute. In de jaren erop werd de stad echter in oude luister gerestaureerd. Het grote fort, ook wel ‘de ark’ genoemd, is een stad in een stad. Het Poi Kalan complex bestaat uit vele madrassa’s, caravanserai en moskeeën. Stuk voor stuk schitterend versierd met blauw tegelwerk. Het uitgaansleven vind je in Lab-i-Hauz, waar allemaal (enigszins kitscherige) restaurantjes rond de vijver liggen. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat. We sluiten de rondleidingen af met een kookles. We gaan het nationale gerecht van Oezbekistan, plov, leren koken. Daarna volgt een folklore show.

Dag 4

Naar Samarkand

In de ochtend hebben we nog een rondleiding in Buchara. Iets buiten het centrum ligt het Ismael Samani mausoleum te bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Het eigenwijze Chor-Minor ligt midden in een woonwijk verborgen en is klein maar fijn met zijn 4 blauwe torentjes. In de middag rijden we in ongeveer 4 uur door naar Samarkand.

Dag 5

Rondleidingen in Samarkand

Volledige dag met rondleidingen in Samarkand. Samarkand wordt ook wel ‘de blauwe stad’ genoemd en is volgens velen de mooiste op de zijderoute. In de indrukwekkende dodenstad Shahi – Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke Islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de grootste moskee die ooit in Centraal Azië is gebouwd. Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw cadeau. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende madrassa’s en de moskee met de gouden koepel. Op één van de madrassa’s, de Sher-dor, staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt.

Dag 6

Naar Tashkent

We rijden terug naar Tashkent en zullen onderweg wat lokale kraampjes en marktjes bezoeken. Eénmaal in Tashkent is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 7

Naar Bishkek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Bishkek. Na aankomst transfer naar het hotel om op te frissen. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek.

Dag 8

Naar Kyzyl-Oi

We rijden in westelijke richting Bishkek uit en steken dan af naar het noorden, richting de bergen. Na ongeveer 100 kilometer rijden begint de klim naar de enige toltunnel van Kirgizië. Via haarspeldbochten stijg je van 850 naar 3100 meter. Achter de tunnel van 2,5 kilometer lengte word je begroet door de wonderschone Suusamyr vallei. Ongeveer 45 kilometer achter de tunnel bereiken we het dorpje Kyzyl-Oi. We overnachten hier in een B&B.

Dag 9

Naar Son-Kul

We rijden verder langs de Kökömeren rivier. De vallei wordt gekenmerkt door roestkleurige rotsen. Na de de Kara Keche pas (3016m) wordt het landschap lieflijk groen als we verder rijden naar het Son Kul meer (Kul = meer dus dat is eigenlijk dubbelop). Dit bergmeer ligt even hoog als de pas dus warme kleding is hier aan te raden. In de lente staat het hier vol met bloemen zoals Edelweiss. We overnachten in een joert.

Dag 10

Vrij te besteden dag in Son-Kul

Vrij te besteden dag in Son-Kul. Hier verblijven meestal veel gastvrije (half)nomaden met hun kuddes. Ze zullen je waarschijnlijk ook Kymyz aanbieden; de nationale drank, gemaakt van gefermenteerde paardenmelk. Je kunt een stuk om het meer wandelen of een paard huren en een ritje maken. We overnachten weer in een joert.

Dag 11

Naar Bokonbaevo

We laten het prachtige Son Kul achter ons en rijden omhoog naar de Kalmak-Ashuu pas (3440m). Door de badlands van de Tolok vallei dalen we af naar Kochkor, het vilt centrum van Kirgizië. Hier lunchen we en bezoeken de bazaar, waar uiteraard ook viltproducten te koop zijn. In de werkplaatsen kun je zien hoe dit gemaakt wordt. We rijden verder langs een waterreservoir en overnachten in Bokonbaevo aan de zuidkant van het Issyk-Kul (= Warm Meer) , waar we in een B&B overnachten. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 12

Naar Karakol

In Bokonbaevo bezoeken we iemand die nog met adelaars op klein wild jaagt. Dit gebruik komt voor in Kirgizië, Kazachstan en Mongolië maar begint langzaam te verdwijnen. Hierna rijden we door naar de Skaska vallei. Skaska betekent ‘sprookje’ en de vallei kent vele kleuren en vormen rotsen waar je je fantasie op los kunt laten gaan. Sprookjesachtig mooi. Een andere mooie vallei die we vandaag bezoeken is Djeti Ögus. Hier bevindt zich een rode rotspartij met de naam ‘zeven stieren’ en een rots genaamd ‘gebroken hart’. We overnachten in Karakol in een hotel.

Dag 13

Naar Cholpon-Ata

Als deze dag op een zondag valt kun je in Karakol de veemarkt bezoeken. Verder vind je in Karakol de Russische Orthodoxe kerk, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een Boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging. We rijden naar de noordkant van het Issyk-Kul naar de Semenovka vallei. Dit is de plek waar de Kirgizische stammen zich van oudsher verzamelden bij grote evenementen. Vandaag de dag gebeurt dit nog tijdens de Nomad Games, die eens in de 2 jaar worden gehouden en nomaden uit vele windrichtingen en landen trekt. We overnachten in een hotel in Cholpon-Ata, een leuk dorp aan de over van het meer.

Dag 14

Naar Bishkek

Terug naar Bishkek, waar we in een hotel overnachten. Onderweg stoppen we bij de 24 meter hoge Burana toren, een overblijfsel van de zijderoute uit de 10e eeuw. In de middeleeuwen was hier de stad Balasagun gevestigd, de hoofdstad van het Turkse rijk Kara-Khanid Khanate. Behalve de resten van de stad vind je hier ook resten van mausoleums en grafstenen uit deze periode. Na aankomst in Bishkek is er nog tijd om souvenirs te kopen op bijvoorbeeld de levendige Osh bazaar.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Transfer en vervoer volgens programma.
 • Overnachtingen in Oezbekistan in hotels, in Kirgizië in B&B, joerten en hotels.
 • Maaltijden.
 • Visum voor Kirgizië en Oezbekistan is niet nodig.
 • Excursies en rondleidingen.
 • Lokale gids/tolk.
 • Vluchten (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Dranken.
 • Verzekeringen.
 • Vaccinaties.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fooien.
 • Entreegelden.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers.
 • Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Start donderdag 6 juni 2019
  Einde donderdag 20 juni 2019
  1 - 4 Perso(o)n(en)