• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Kirgizië/Kyrgyzstan is een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die van wandelen en fietsen houden. Het Tian Shan gebergte vormt een fysieke uitdaging over hoge passen, helblauwe bergmeren en besneeuwde bergtoppen.

Deze reis begint in hoofdstad Bishkek, waarna we naar het oosten van dit onontdekte bergland rijden. We maken enkele prachtige wandelingen om de benen los te maken alvorens we aan onze trektocht door het ruige gebergte beginnen. Aan het einde van de reis verblijven we bij gastvrije nomaden in joerten en maken nog een ‘cooldown’ wandeling in een sprookjesachtig landschap.

Door onvoorziene omstandigheden kan ter plaatse moeten worden afgeweken van het programma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij verwachten tevens dat onze reizigers in het bezit zijn van een reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Aantal deelnemers: 4-8 personen.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de reis. Na de lunch verken je met de gids de stad. (Als je liever in het hotel blijft om uit te rusten mag dat natuurlijk ook.) Bishkek is een Russisch uitziende stad met veel parken. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek. Op de Osh bazaar kun je noten of andere snacks kopen voor onderweg.

Dag 3

Wandeling in Ala-Archa

In de ochtend vertrekken we naar het Ala-Archa Nationaal Park. Dit ligt op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad. Het park is ongeveer 200 vierkante kilometer groot en beslaat de canyon van de Ala-Archa rivier en de omringende bergen, die in hoogte verschillen tussen de 1500 en 4895 meter (Peak Semenov) en een uitloper zijn van het Tien-Shan gebergte. Het park is in 1976 opgericht. We maken hier een wandeling door de canyon naar de Ak-Say waterval op 2650 meter hoogte. Een mooie plek om te picknicken voordat we weer naar beneden wandelen en terugkeren naar Bishkek.

Dag 4

Wandeling in Konorchok canyon, naar Cholpon-Ata

We rijden ongeveer 120 kilometer naar de Boom (= schoenveter) Gorge. Hier wandelen we ongeveer 4-5 uur door de Konorchok canyon. De wanden van de canyon bestaan uit rode zandsteen met kloven, gaten en scheuren die erom schreeuwen op de foto gezet te worden. Na onze wandeling rijden we naar Cholpon-Ata, een prettige badplaats aan het Issyk-Kul (Kul = meer), waar we in een hotel overnachten. Als je bezweet bent geraakt kun je hier een duik nemen om het stof van je af te spoelen en af te koelen. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 5

Naar Karakol

Van Cholpon-Ata rijden we naar Karakol, waar we in een guesthouse overnachten. Onderweg maken we een stop bij een warmwaterbron waar je een eventueel een bad kunt nemen (ongeveer 200 som). In Karakol kun je de Russische Orthodoxe kerk bezoeken, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een Boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging.

Dag 6

Trek van Turgu-Aksu naar de Bozuchuk meren

We rijden van Karakol naar de Turgu-Aksu vallei, een hobbelige rit van ongeveer 60 kilometer. Hier beginnen we aan onze trektocht door het Tien-Shan gebergte, die 7 dagen zal duren. We worden begeleid door een crew die tenten, eten, drinken en onze bagage meeneemt. We starten met de geleidelijke klim naar de 1e Bozuchuk pas van 3460 meter. Na ongeveer 5-6 uur lopen (12 kilometer) komen we aan bij de plek waar we onze tenten op zullen zetten. Dit is vlak bij de Bozuchuk meren op vrijwel dezelfde hoogte als de pas (3450m). Je kunt dus verschijnselen van hoogteziekte ervaren (hoofdpijn, ademnood, vermoeidheid, diarree, duizeligheid). Houd je eigen tempo aan, luister naar je lichaam en overleg met de gids als je je niet lekker voelt.

Dag 7

Trek naar de Almalu vallei

We beginnen vroeg want we hebben een lange wandeldag (ongeveer 8 uur) voor de boeg. Eerst volgt de klim naar de 2e Bozuchuk pas met een hoogte van 3515 meter. Omdat we al op 3450 meter zaten, valt dit mee. We dalen af naar de Jergez vallei en lunchen hier om genoeg energie te verzamelen voor de volgende pas. Na de lunch passeren we de Aylanysh meren en klimmen dan naar de Aylanysh pas (3671 m). Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van de Tashtanbek en Torbashi. We dalen af naar de Almalu vallei waar we op 2720 meter kamperen.

Dag 8

Trek naar de Altyn-Arashan vallei

We lopen verder door de Almalu vallei tot we aan het einde van de vallei de klim naar de Ortok pas (3650m) maken. Achter deze pas ligt de Altyn-Arashan vallei. Je hebt hier hete bronnen waar je eventueel (tegen betaling) een bad kunt nemen om het zweet en stof van de klim van je af te wassen. We overnachten in tenten of in een slaapzaal in de vallei op ongeveer 2500 meter hoogte. Gemiddelde looptijd: 6-7 uur (14 kilometer).

Dag 9

Trek naar Ala-Kul

Het pad naar de Ala-Kul pas (3860m) is lastig en zal het merendeel van de dag in beslag nemen. We overnachten iets achter de pas bij het Ala-Kul in tenten op zo’n 3600 meter hoogte. Het uitzicht op dit meer maakt de klim meer dan goed. Het meer ligt als een azuurblauwe parel in een omlijsting van ruige besneeuwde bergtoppen en is adembenemend mooi. Gemiddelde looptijd: 7-8 uur (15 kilometer).

Dag 10

Trek naar de Telity vallei

We wandelen om het Ala-Kul naar de Panoramny pas aan de andere kant van het meer. Nog een laatste blik en foto, dan een steile afdaling naar de Karakol vallei. Na de lunch wandelen we verder naar de Telity vallei en kamperen op een hoogte van 3200 meter. Gemiddelde looptijd: 6-7 uur.

Dag 11

Trek over de Telity pas

Op naar de laatste pas van deze trekking, de Telity pas (3750m). Hierna dalen we af naar een lieflijk riviertje en kamperen niet ver van de rivier op een hoogte van 3100 meter. Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 12

Trek door de Djeti-Ögus vallei en rit naar Karakol

Tijdens deze laatste dag van de trekking wandelen we door de Djeti-Ogus vallei naar beneden. We komen hier waarschijnlijk dagjesmensen tegen. We lunchen in een joert in de vallei en maken nog een korte excursie naar een waterval. Bij Kok-Djaik wacht een auto op ons om ons terug te brengen naar Karakol. Hier overnachten we in een guesthouse en kun je weer van een douche met warm water genieten. Gemiddelde looptijd: 4-5 uur.

Dag 13

Wandeling in Skaska, naar Sonun

We rijden langs de zuidkant van het Issyk-Kul naar het joertenkamp Sonun. Onderweg maken we een excursie naar Skaska, dat ‘sprookje’ betekent. Weer, water en wind hebben door de eeuwen heen sprookjesachtige vormen gegeven aan de rode rotsen. Met een beetje fantasie zie je hier kastelen, dieren en wie weet wat nog meer. Sonun ligt in een droge omgeving op loopafstand van het Issyk-Kul, waar je een verfrissende duik kunt nemen na je wandeling.

Dag 14

Naar Bishkek

We rijden terug naar Bishkek. Na de lunch heb je nog tijd om bijvoorbeeld de Osh bazaar te bezoeken voor de laatste souvenirs.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Alle maaltijden inclusief thee.
 • Overnachtingen in tenten, joerten, guesthouses, hotels en slaapzaal zoals omschreven.
 • Engels sprekende gids/tolk.
 • Dragers (12 kilo pp).
 • Kok.
 • Belastingen.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Retourvlucht naar Bishkek (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Slaapzak en matras, er wordt verwacht dat je meehelpt met het opzetten van de tenten.
 • Fooien.
 • Entreegelden.
 • Gebottelde dranken.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Vaccinaties.
 • Start
  Einde
  Groep grootte
  Status
  Prijs
   
 • Start: zaterdag 13 juli 2019
  Einde: zaterdag 27 juli 2019
  Groep Grootte: 4 personen
  Status: n.b.
  prijs: € 1760 /Persoon