• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Kirgizië/Kyrgyzstan is een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die van wandelen en fietsen houden. Het Tian Shan gebergte vormt een fysieke uitdaging over hoge passen, helblauwe bergmeren en besneeuwde bergtoppen.
Deze reis begint in hoofdstad Bishkek, waarna we naar het oosten van dit onontdekte bergland rijden. We maken enkele prachtige wandelingen om de benen los te maken alvorens we aan onze trektocht door het ruige gebergte beginnen. Aan het einde van de reis kunnen we relaxen in een badplaats aan het grootste meer van Kirgizië.

Gedurende de trekking worden we begeleid door een gids, dragers (12 kilo pp) en een kok. Er wordt wel van je verwacht dat je meehelpt met het opbouwen en afbreken van de tenten. Ook dien je je eigen dag rugzak met bijvoorbeeld camera, regenkleding, drinken en snacks te dragen.

Door onvoorziene omstandigheden kan ter plaatse moeten worden afgeweken van het programma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij verwachten tevens dat onze reizigers in het bezit zijn van een reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Aantal deelnemers: 4-12 personen. Vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de reis. Na de lunch verken je met de gids de stad. (Als je liever in het hotel blijft om uit te rusten mag dat natuurlijk ook.) Bishkek is een Russisch uitziende stad met veel parken. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek. Op de Osh bazaar kun je noten of andere snacks kopen voor onderweg.

Dag 3

Naar Temir-Kanat

We rijden ongeveer 120 kilometer naar de Boom (= schoenveter) Gorge. Hier wandelen we ongeveer 4-5 uur door de Konorchok canyon. De wanden van de canyon bestaan uit rode zandsteen met kloven, gaten en scheuren die erom schreeuwen op de foto gezet te worden. Na onze wandeling rijden we naar Temir-Kanat, een joertkamp op een bergtop. Je kunt hier niet met de auto komen dus het laatste stuk lopen we omhoog langs een bergstroompje. De bagage wordt met paarden naar boven gebracht. Een waterdichte zachte reistas is aan dus aan te raden.

Dag 4

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat

Verblijf in Temir-Kanat om te wandelen, paardrijden (of het te leren), de gastvrouw helpen met koken, te relaxen en/of van het uitzicht te genieten. In de verte kun je bij helder weer het Issyk-Kul (Issyk = warm en Kul = meer) zien liggen, omlijst door witte bergtoppen.

Dag 5

Naar Karakol

In de ochtend lopen we naar beneden, naar het dorpje Temir-Kanat en rijden vanaf hier naar Bokonbaevo. We ontmoeten hier een man die nog met adelaars jaagt en je er graag over vertelt. Vervolgens rijden we door naar Skaska, wat ‘sprookje’ betekent. Weer, water en wind hebben door de eeuwen heen sprookjesachtige vormen gegeven aan de rode rotsen. Met een beetje fantasie zie je hier kastelen, dieren en wie weet wat nog meer. We maken een wandeling door de vallei en rijden dan door naar Karakol, waar we in een guesthouse overnachten. In Karakol kun je de Russische Orthodoxe kerk bezoeken, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging.

Dag 6

Trek van Turgu-Aksu naar de Bozuchuk meren

We rijden van Karakol naar de Turgu-Aksu vallei, een hobbelige rit van ongeveer 60 kilometer. Hier beginnen we aan onze trektocht door het Tien-Shan gebergte, die 7 dagen zal duren. We worden begeleid door een crew die tenten, eten, drinken en onze bagage meeneemt. We starten met de geleidelijke klim naar de 1e Bozuchuk pas van 3460 meter. Na ongeveer 5-6 uur lopen (12 kilometer) komen we aan bij de plek waar we onze tenten op zullen zetten. Dit is vlak bij de Bozuchuk meren op vrijwel dezelfde hoogte als de pas (3450m). Je kunt dus verschijnselen van hoogteziekte ervaren (hoofdpijn, ademnood, vermoeidheid, diarree, duizeligheid). Houd je eigen tempo aan, luister naar je lichaam en overleg met de gids als je je niet lekker voelt.

Dag 7

Trek naar de Almalu vallei

We beginnen vroeg want we hebben een lange wandeldag (ongeveer 8 uur) voor de boeg. Eerst volgt de klim naar de 2e Bozuchuk pas met een hoogte van 3515 meter. Omdat we al op 3450 meter zaten, valt dit mee. We dalen af naar de Jergez vallei en lunchen hier om genoeg energie te verzamelen voor de volgende pas. Na de lunch passeren we de Aylanysh meren en klimmen dan naar de Aylanysh pas (3671 m). Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van de Tashtanbek en Torbashi. We dalen af naar de Almalu vallei waar we op 2720 meter kamperen.

Dag 8

Trek naar de Altyn-Arashan vallei

We lopen verder door de Almalu vallei tot we aan het einde van de vallei de klim naar de Ortok pas (3650m) maken. Achter deze pas ligt de Altyn-Arashan vallei. Je hebt hier hete bronnen waar je eventueel (tegen betaling) een bad kunt nemen om het zweet en stof van de klim van je af te wassen. We overnachten in tenten of in een slaapzaal in de vallei op ongeveer 2500 meter hoogte. Gemiddelde looptijd: 6-7 uur (14 kilometer).

Dag 9

Trek naar Ala-Kul

Het pad naar de Ala-Kul pas (3860m) is lastig en zal het merendeel van de dag in beslag nemen. We overnachten iets achter de pas bij het Ala-Kul in tenten op zo’n 3600 meter hoogte. Het uitzicht op dit meer maakt de klim meer dan goed. Het meer ligt als een azuurblauwe parel in een omlijsting van ruige besneeuwde bergtoppen en is adembenemend mooi. Gemiddelde looptijd: 7-8 uur (15 kilometer).

Dag 10

Trek naar de Telity vallei

We wandelen om het Ala-Kul naar de Panoramny pas aan de andere kant van het meer. Nog een laatste blik en foto, dan een steile afdaling naar de Karakol vallei. Na de lunch wandelen we verder naar de Telity vallei en kamperen op een hoogte van 3200 meter. Gemiddelde looptijd: 6-7 uur.

Dag 11

Trek over de Telity pas

Op naar de laatste pas van deze trekking, de Telity pas (3750m). Hierna dalen we af naar een lieflijk riviertje en kamperen niet ver van de rivier op een hoogte van 3100 meter. Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 12

Trek door de Djeti-Ögus vallei en rit naar Karakol

Tijdens deze laatste dag van de trekking wandelen we door de Djeti-Ogus vallei naar beneden. We komen hier waarschijnlijk dagjesmensen tegen. We lunchen in een joert in de vallei en maken nog een korte excursie naar een waterval. Bij Kok-Djaik wacht een auto op ons om ons terug te brengen naar Karakol. Hier overnachten we in een guesthouse en kun je weer van een douche met warm water genieten. Gemiddelde looptijd: 4-5 uur.

Dag 13

Naar Cholpon-Ata

We rijden langs de noordkant van het Issyk-Kul naar Cholpon-Ata, een prettige badplaats naast het meer. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 14

Naar Bishkek

We rijden terug naar Bishkek. Na de lunch heb je nog tijd om bijvoorbeeld de Osh bazaar te bezoeken voor de laatste souvenirs.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
 • KTS15
  zaterdag
  13 juli 2024
  16 dagen
  zondag
  28 juli 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 1.995,00 /Persoon

  - +
 • KTS15
  zaterdag
  24 augustus 2024
  16 dagen
  zondag
  8 september 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 1.995,00 /Persoon

  - +
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Alle maaltijden inclusief thee.
 • Overnachtingen in tenten, joerten, guesthouses, hotels zoals omschreven.
 • Engels sprekende gids/tolk.
 • Nederlandse reisleider vanaf 8 deelnemers
 • Dragers tijdens de trek, je mag 12 kg per persoon afgeven aan een drager
 • Kok.
 • Belastingen.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Boekingskosten inclusief bijdragen voor GGTO en het Calamiteitenfonds
 • Slaapzak en (iso)matras.
 • Fooien.
 • Entreegelden.
 • Gebottelde dranken.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Vaccinaties.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 145,-
 • Retourvlucht naar Bishkek (op aanvraag).
aanbevolen vluchten
vertrek 13 juli vertrek 24 augustus
Turkish Airlines € 1030 incl. 30 kg bagage € 760 incl. 30 kg bagage
Turkish Airlines Amsterdam-Istanboel 11.20 – 15.50
Turkish Airlines Istanboel-Bishkek 16.55 – 01.05
Turkish Airlines Bishkek-Istanboel 10.20 – 13.20
Turkish Airlines Istanboel-Amsterdam 19.10 – 21.45