• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Kirgizië is een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die van wandelen en fietsen houden. Het Tian Shan gebergte vormt een fysieke uitdaging over hoge passen, helblauwe bergmeren en besneeuwde bergtoppen.
Deze reis begint in hoofdstad Bishkek, waarna we naar het oosten van dit onontdekte bergland rijden. We maken enkele prachtige wandelingen om de benen los te maken alvorens we aan onze trektocht door het ruige gebergte beginnen. Aan het einde van de reis relaxen we nog een dag in een badplaats aan het Issyk-Kul meer voor we aan de terugreis beginnen.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis dien je over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Groepsgrootte: 6-12 deelnemers. Vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee. Bij 4 of 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan maar dan met bijbetaling van respectievelijk € 300,- en € 100,- Je dient over een goede fysieke conditie te beschikken voor deelname.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de reis. Na de lunch verken je met de gids de stad. (Als je liever in het hotel blijft om uit te rusten mag dat natuurlijk ook.) Bishkek is een Russisch uitziende stad met veel parken. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek. Op de Osh bazaar kun je noten of andere snacks kopen voor onderweg.

Dag 3

Naar Kara-Talaa

We rijden ongeveer 120 kilometer naar de Boom (= schoenveter) Gorge. Hier wandelen we ongeveer 4-5 uur door de Konorchok canyon. De wanden van de canyon bestaan uit rode zandsteen met kloven, gaten en scheuren die erom schreeuwen op de foto gezet te worden. Na onze wandeling rijden we naar Kara-Talaa, een dorpje aan de zuidkant van het Issyk-Kul (Kul = meer), waar we bij een familie thuis overnachten. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan gebergte komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 4

Naar Temir-Kanat

We wandelen door de Kongur Ölung vallei over de Ala Bash pas van 2360 meter naar onze overnachtingsplaats in het joertenkamp van Temir-Kanat. Dit ligt hoger dan de pas op 2450 meter.

Dag 5

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat

Verblijf in Temir-Kanat. Je kunt hier wandelen, paardrijden (of het leren), de gastvrouw helpen koken en kymyz proeven, de gefermenteerde merriemelk waar de Kirgiezen dol op zijn.

Dag 6

Naar Manjyly

Van het joertenkamp Temir-Kanat lopen we langs een stroompje naar het gelijknamige dorp beneden aan de berg. Vanaf hier rijden we naar Bokonbaevo, de districtshoofdstad van de streek. We maken kennis met een man de jaagt met getrainde adelaars. Hij toont zijn vogels en zal over zijn werk vertellen. In de middag rijden we door naar het joertenkamp Manjyly. Dit ligt in een semi-woestijnachtig gebied op loopafstand van het Issyk-Kul. Je kunt hier heerlijk zwemmen.

Dag 7

Naar Kara-Kyz

Na de verlaten joertenkampen is Karakol opeens een grote stad. Je kunt hier de Russische Orthodoxe kerk bezoeken, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een Boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging. Na het bezoek rijden we door naar het joertenkamp Kara-Kyz, dat op 2000 meter ligt. Dit is de startplaats voor de trektocht naar Ala-Kul.

Dag 8

Trek richting Aylanysh

Onze eerste trekdag lopen we door de dennenbossen langs een bergriviertje. Een enkele keer passeren we herders met hun kuddes die in een joert op de weide verblijven. We zetten onze tenten op op een hoogte van ongeveer 2400 meter na ongeveer 6 uur wandelen.

Dag 9

Trek naar Almalu

Vandaag een zware klim naar de Aylanysh pas (3671 m). Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van de Tashtanbek en Torbashi. We dalen af naar de Almalu vallei waar we op zo’n 2700 meter kamperen. De vallei is een tapijt van bloemen en we passeren een waterval. De gemiddelde looptijd is 6 uur.

Dag 10

Trek naar Altyn-Arashan

We lopen verder door de Almalu vallei tot we aan het einde van de vallei de klim naar de Ortok pas (3650m) maken. Achter deze pas ligt de Altyn-Arashan vallei. Je hebt hier hete bronnen waar je eventueel (tegen betaling) een bad kunt nemen om het zweet en stof van de klim van je af te wassen. We overnachten in tenten of in een slaapzaal in de vallei op ongeveer 2500 meter hoogte. Gemiddelde looptijd: 6-7 uur (14 kilometer).

Dag 11

Trek naar Ala-Kul

Vanaf Altyn-Arashan maken we een dagtocht naar het Ala-Kul meer op zo’n 3500 meter hoogte. Hiervoor moeten we een flinke klim maken over de Ala-Kul pas van 3860 meter hoogte. Het uitzicht op het meer maakt de klim meer dan goed. Het meer ligt als een azuurblauwe parel in een omlijsting van ruige besneeuwde bergtoppen en is adembenemend mooi. Het is niet het grootste noch het diepste meer van Kirgizië, maar misschien wel de indrukwekkendste. De tocht terug naar beneden gaat een stuk sneller, maar toch zal de wandeldag zo’n 8 uur in beslag nemen.

Dag 12

Einde trekking, naar Karakol

In z’n 4 uur lopen we via een kronkelweg naar benden door de Arashan gorge. De ene helling van de gorge is begroeid met dennenbomen, de andere helling staat vol met bloemen en planten. Aan het begin van de gorge staat onze minibus te wachten die ons hobbelend en in langzaam tempo terug brengt naar Karakol, waar we in een guesthouse overnachten.

Dag 13

Naar Cholpon-Ata

We rijden naar Cholpon-Ata, een prettige badplaats aan het Issyk-Kul, waar we in een B&B overnachten. In Cholpon-Ata kun je voor vertrek het archeologische openluchtmuseum bezoeken waar je petrogliefen, (rotstekeningen van de Scythen) kunt zien. En je kunt uiteraard een duik in het meer nemen.

Dag 14

Naar Bishkek

We rijden terug naar Bishkek. Na de lunch heb je nog tijd om bijvoorbeeld de Osh bazaar te bezoeken voor de laatste souvenirs.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
 • KTA15
  zaterdag
  6 juli 2024
  15 dagen
  zaterdag
  20 juli 2024
  1 - 12 Personen
 • KTA15
  zaterdag
  31 augustus 2024
  15 dagen
  zaterdag
  14 september 2024
  1 - 12 Personen
   
  Beschikbare plekken:12

  Volwassen ( 1 - 12 Personen ) 1.695,00 /Persoon

  - +
 • Transfers en privévervoer volgens programma.
 • Alle maaltijden inclusief thee.
 • Overnachtingen in tenten, joerten, guesthouses, hotels zoals omschreven.
 • Engels sprekende gids/tolk.
 • Nederlandse reisleider vanaf 8 deelnemers
 • Je kunt 12 kg p.p. aan een drager
 • kok.
 • Belastingen.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • boekingskosten inclusief bijdragen GGTO en het Cakamiteitenfonds
 • Slaapzak en (iso)matras.
 • Fooien.
 • Entreegelden.
 • Gebottelde dranken.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.
 • vluchten Amsterdam-Bishkek
aanbevolen vluchten
vertrek 6 juli vertrek 31 augustus
€  835 incl. 30 kg bagage € 715 incl. 30 kg bagage
Turkish Airlines Amsterdam-Istanboel 14.35 – 19.05 11.20 – 15.50
Turkish Airlines Istanboel-Bishkek 22.25 – 04.30 16.55 – 01.05
Turkish Airlines Bishkek-Istanboel 10.20 – 13.20 10.20 – 13.20
Turkish Airlines Istanboel-Amsterdam 19.10 – 21.45 19.10 – 21.45