• Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Twee weken mountainbiken door een ongerept land waar slechts weinig toeristen je zijn voorgegaan. Onderweg maak je kennis met de nomadencultuur. De nomadenfamilies trekken in de zomermaanden met hun vee de bergen in en overnachten daar in joerten. Hun gastvrijheid is legendarisch.
Onderweg is er voldoende tijd om van de schitterende natuur te genieten. Je overnacht in eenvoudige hotels, B&B’s bij families thuis, in tenten en in joertenkampen. Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk/gids.

Als je over een goede fysieke conditie beschikt, ervaring hebt met fietsen in bergachtig terrein en niet wordt afgeschrikt door onverwachte gebeurtenissen, dan is deze reis een onvergetelijke ervaring. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Verwacht geen luxe en reken erop dat er onderweg soms geïmproviseerd moet worden.

De reis gaat gedeeltelijk over zand en grindwegen en over enkele bergpassen van bijna 3500 meter. Verder raden we aan om een goede fiets (liefst mountainbike of trekkingbike) en reserveonderdelen mee te nemen. Het is ook mogelijk een fiets in Bishkek te huren. De afstanden variëren van 35 tot 115 kilometer per dag. De groep (4-8 personen) wordt begeleid door een volgauto met aan boord een Duits- of Engelstalige gids. De bagage wordt met de volgauto vervoerd.

Wij gaan ervan uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Als je je eigen fiets hebt meegenomen, dan kun je deze rijklaar maken voor morgen. Als je gebruik gaat maken van een huurfiets, dan gaan we deze gezamenlijk afhalen. Na de lunch maken we een korte fietstocht in het noorden van Bishkek om de fietsen uit te testen en de benen los te maken.

Dag 3

Rijd en fiets naar Kyzyl-Oi

Vandaag rijden we zo’n 300 kilometer naar het beginpunt van de fietstocht. Vanaf Bishkek gaan we richting het westen en slaan dan af naar het zuiden waar we via vele S-bochten naar de toltunnel die de Too-Ashuu pas (2565m) markeert rijden. Vanaf hier pakken we de fiets en fietsen langs de Kökomerenrivier over een verharde maar slechte weg naar het dorpje Kyzyl-Oi op 1750 meter. De Kökomerenvallei kenmerkt zich door de roestige kleur van de bergen en rotsen. Het groene gras in de buurt van de rivier steekt hier bijna lichtgevend tegen af. In Kyzyl-Oi overnachten we bij mensen thuis. Dagafstand is 60 km.

Dag 4

Fiets richting de Kara-Keche pas

We fietsen door het stadje Chaek en na 15 km begint de klim naar de Kara-Keche pas (3484 m). Na ongeveer 80 km worden de tenten opgezet voor de overnachting.

Dag 5

Fiets naar Son-Kul

De weg voert langs het mijnwerkers dorp Kara-Keche. 25 Kilometer na dit dorp heb je een goed zicht op het Son-Kul (Kul = meer) en fiets je langs de zuidoever naar het joertenkamp waar we zullen overnachten. Het joertenkamp wordt van tijd tot tijd verplaatst om het gras de tijd te geven zich te herstellen, dus afhankelijk van de plek van het kamp fietsen we tussen 100-115 kilometer.

Dag 6

Fiets om Son-Kul

Son-Kul is het op één na hoogste bergmeer van Kirgizië en ligt op een hoogte van 3100 meter. Je vindt hier in de zomer veel nomaden die met hun kuddes rond het meer verblijven. Het zou kunnen dat ze je de nationale drank Kymyz (gefermenteerde merriemelk) aanbieden. Drink er niet teveel van, want het heeft een stimulerende werking op de darmflora. Edelweiss en vele andere bloemen kleuren de alpine weides rond het meer. Een schitterende plek en we doen het vandaar rustig aan. We fietsen naar de andere kant van het meer en overnachten daar in een joertenkamp. Afhankelijk van de plek van het kamp is dat maximaal 50 kilometer fietsen vandaag.

Dag 7

Fiets naar Tolok

We beginnen de dag met de klim naar de Kalmak-Ashuu pas (3317m). Met een groot aantal S-bochten dalen we af naar het dorp Tolok op 2480 m. Hier overnachten we bij een familie in het dorp. De dagafstand bedraagt ongeveer 50 kilometer.

Dag 8

Fiets naar de Dolon pas

Een steile klim naar de Dolon pas (3030 m.) en dan dalen we af naar een prachtige vallei. We overnachten in tenten op ongeveer 2900 meter. Dagafstand 45 kilometer.

Dag 9

Fiets naar Kochkor

We verlaten de vallei en klimmen naar een pas van 3400 meter. Hierna dalen we af in de Kara-Kudjur vallei. We fietsen via Sary-Bulak naar Kochkor. Je kunt ervoor kiezen om dit laatste deel te fietsen of met privévervoer verder te gaan. Afhankelijk van je keuze is de dagafstand 75 of 110 kilometer. In Kochkor overnachten we in een B&B. Kochkor is het centrum van de viltproductie in Kirgizië. Je kunt er een kijkje nemen in de werkplaatsen en allerlei vilten souvenirs kopen.

Dag 10

Fiets naar Kara-Talaa

We fietsen verder naar de zuidoever van het Issyk-Kul (= Warm Meer) en passeren het Orto-Tokoy waterbekken. Na 65 km over een vrij vlakke weg bereik je het dorp Kara-Talaa. We overnachten hier bij mensen thuis. Vanaf Kara-Talaa is het maar een paar kilometer fietsen naar het Issyk-Kul, waar je heerlijk kunt zwemmen. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest. In vroeger dagen werd gedacht dat dit kwam omdat het water warm was, wat de naam van het meer verklaart.

Dag 11

Fiets naar Temir-Kanat

Over een geasfalteerde weg fietsen we naar Kara-Koo, waar we de Kongur-Ölong vallei inslaan. De weg wordt hier gevarieerd asfalt en zandweg en omhoog, wat het fietsen lastig maakt. We lunchen in Toguz Bulak bij een lokale familie en vervolgen dan onze tocht naar het joertenkamp Temir-Kanat. Zoals de naam al doet vermoeden overnachten we hier in joerten. De dagafstand bedraagt ongeveer 70 kilometer.

Dag 12

Fiets naar Sonun

We fietsen 45 kilometer omlaag naar het joertenkamp Sonun, waar we in een joert overnachten. Dit ligt vlak bij het Issyk-Kul, waar je een verkoelende duik kunt nemen. Hoewel het meer ‘warm meer’ heet, raden we aan wel eerst een teen in het water te steken voor je er vol enthousiasme in springt.

Dag 13

Terug naar Bishkek

Rit terug naar Bishkek (met busje).

Dag 14

Vrij te besteden dag in Bishkek

Vrij te besteden dag in Bishkek. Je kunt je huurfiets weer inleveren of je eigen fiets inpakken en verder zijn er tal van souvenirs te kopen op de Osh bazaar. Mocht je een negatieve Covid19 test nodig hebben voor de terugreis, dan kun je dit ook vandaag regelen.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam 2 weken mtb
  Heen
  Terug
  1 - 8 Personen
   
  Beschikbare plekken:8

  Volwassen ( 1 - 8 Personen ) 1.350,00 /Persoon

  - +
 • Alle maaltijden en thee.
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Accommodatie in joerten, B&B, homestay, tenten en hotels volgens programma.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Excursies en rondleidingen.
 • Lokale Engels of Duits sprekende gids.
 • Volgwagen.
 • Bagagevervoer.
 • Kok en chauffeur.
 • Tol en belastingen.
 • Vergoeding voor gastgezinnen.
 • Retourvlucht naar Bishkek (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Entreegelden, persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fietsen, reserveonderdelen, helm, slaapzak, kussen, (iso)matrasje.
 • Gebottelde dranken.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.
 • Fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (niet mogelijk tijdens overnachtingen in joerten).