• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Twee weken fietsen door een ongerept land waar slechts weinig toeristen je zijn voorgegaan. Onderweg maak je kennis met de nomadencultuur. De nomadenfamilies trekken in de zomermaanden met hun vee de bergen in en overnachten daar in joerts. Hun gastvrijheid is legendarisch.

Onderweg is er voldoende tijd om van de schitterende natuur te genieten. Je overnacht in eenvoudige hotels, B&B’s bij families thuis, in tenten en in joertenkampen. Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk/gids.
Als je over een goede fysieke conditie beschikt, ervaring hebt met fietsen in bergachtig terrein en niet wordt afgeschrikt door onverwachte gebeurtenissen, dan is deze reis een onvergetelijke ervaring. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Verwacht geen luxe en reken erop dat er onderweg soms geïmproviseerd moet worden.
De reis gaat gedeeltelijk over zand en grindwegen en over enkele bergpassen van bijna 3500 meter.  Verder raden we aan om een goede fiets (liefst mountainbike of trekkingbike) en reserveonderdelen mee te nemen. Het is ook mogelijk een fiets in Bishkek te huren.
De afstanden variëren van 35 tot 100 kilometer per dag.
De groep wordt begeleid door een volgauto met aan boord een Duits- of Engelstalige gids. De bagage wordt met de volgauto vervoerd.
Wij gaan ervan uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Individueel
Je kunt ook een twee,- of drieweekse individuele fietstocht maken. Je neemt dan je eigen bagage mee en gaat gewapend met kaart, Nederlandse routebeschrijving en (eigen) mobiele telefoon op weg naar het volgende overnachtingsadres, waar je tussen 16.00 en 18.00 uur verwacht wordt. Op deze overnachtingsplaatsen wordt voor je gekookt en krijg je een lunchpakket mee voor de volgende fietsdag. In de joertenkampen is een tolk aanwezig.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Als je je eigen fiets hebt meegenomen, dan kun je deze rijklaar maken voor morgen. Als je gebruik gaat maken van een huurfiets, dan gaan we deze gezamenlijk afhalen. Na de lunch volgt een rondleiding door Bishkek. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek. Op de Osh bazaar kun je noten of andere snacks kopen voor onderweg.

Dag 3

Naar Talas

Vandaag rijden we zo’n 300 kilometer naar het beginpunt van de fietstocht. Vanaf Bishkek rijden we richting het westen en slaan dan af naar het zuiden waar we via vele S-bochten naar de tunnel die de Too-Ashuu pas (2565m) markeert rijden. Vanaf hier door alpine weides naar beneden tot Talas (1250m). Talas heeft binnenlandse faam gekregen als geboorteplaats van de legendarische Kirgizische held Manas. Over deze held is het langste gedicht ter wereld geschreven van pakweg een half miljoen regels. En wij maar denken dat het Wilhelmus lang was. In de namiddag maken we een korte fietstocht naar het mausoleum van Manas (15 km heen, 15 km terug) om onze benen los te maken. We overnachten in een B&B.

Dag 4

Naar Taldy-Bulak

Vandaag begint onze fietstocht echt. Van Talas fietsen we eerst naar het dorp Aral en dan verder over een slechte weg langs een riviertje naar Taldy-Bulak. De dagafstand bedraagt ongeveer 75 kilometer. We overnachten in tenten.

Dag 5

Naar de Suusamyr vallei

Over een asfaltweg fietsen we naar de Ötmokpas. Een flinke klim, want de pas is 3326 meter hoog. Je zou wat lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen gaan ervaren. Na de pas komen we in Suusamyr dal. Hier overnachten we, na ongeveer 80 kilometer fietsen, in tenten.

Dag 6

Naar Kyzyl-Oi

We fietsen langs de Kökomerenrivier over een verharde maar slechte zandweg naar het dorpje Kyzyl-Oi op 1750 meter. De Kökomerenvallei kenmerkt zich door de roestige kleur van de bergen en rotsen. Het groene gras in de buurt van de rivier steekt hier bijna lichtgevend tegen af. In Kyzyl-Oi overnachten we in een B&B.

Dag 7

Naar de Kara-Keche pas

We fietsen door het stadje Chaek en na 15 km begint de klim naar de Kara-Keche pas (3484 m). Na ongeveer 65 km worden de tenten opgezet voor de overnachting.

Dag 8

Naar Son-Kul

De weg voert langs het mijnwerkers dorp Kara-Keche. 25 Kilometer na dit dorp heb je een goed zicht op het Son-Kul (Kul = meer) en fiets je langs de zuidoever naar het joertenkamp waar we zullen overnachten. Het joertenkamp wordt van tijd tot tijd verplaatst om het gras de tijd te geven zich te herstellen, dus afhankelijk van de plek van het kamp fietsen we 75 tot 85 kilometer.

Dag 9

Om Son-Kul

Son-Kul is het op één na hoogste bergmeer van Kirgizië en ligt op een hoogte van 3100 meter. Je vindt hier in de zomer veel nomaden die met hun kuddes rond het meer verblijven. Het zou kunnen dat ze je de nationale drank Kymyz (gefermenteerde merriemelk) aanbieden. Drink er niet teveel van, want het heeft een stimulerende werking op de darmflora. Edelweiss en vele andere bloemen kleuren de alpine weides rond het meer. Een schitterende plek en we doen het vandaar rustig aan. We fietsen naar de andere kant van het meer en overnachten daar in een joertenkamp. Afhankelijk van de plek van het kamp is dat maximaal 50 kilometer fietsen vandaag.

Dag 10

Naar Tolok

We beginnen de dag met de klim naar de Kalmak-Ashuu pas (3317m). Met een groot aantal S-bochten dalen we af naar het dorp Tolok op 2480 m. Hier overnachten we bij een familie in het dorp. De dagafstand bedraagt ongeveer 64 kilometer.

Dag 11

Naar Kochkor

Na 8 kilometer over een zandweg bereik je de afslag naar Kochkor, vanwaar de weg geasfalteerd is. Vanaf hier is het nog ongeveer 42 kilometer naar Kochkor, waar we in een B&B overnachten. Kochkor is het centrum van de viltproductie in Kirgizië. Je kunt er een kijkje nemen in de werkplaatsen en allerlei vilten souvenirs kopen.

Dag 12

Naar Tuura-Suu

We fietsen verder naar de zuidoever van het Issyk-Kul. Na 61 km over een vrij vlakke weg bereik je het dorp Kara-Tala. Hier gaan we weer de bergen in en na 35 km klimmen van 1700 naar 2200m bereiken we het joertenkamp Tuura-Suu, waar we overnachten. De volgauto kan hier niet naar boven dus de bagage wordt het laatste deel op paarden vervoert. We raden dus aan een zachte reistas met regenhoes mee te nemen.

Dag 13

Naar Sonun

We dalen weer af naar de zuidzijde van het Issyk-Kul naar Kyzyl-Tuu. Hier kun je in een werkplaats zien hoe joerten gemaakt worden. Daarna rijden we langs de zuidzijde van het Issyk-Kul naar Sonun, waar we in joerten overnachten. De dagafstand is ongeveer 100 kilometer, maar 60 kilometer daarvan gaat over een prima geasfalteerde weg. Sonun ligt in een droge omgeving niet ver van het Issyk-Kul (= Warm Meer). Je kunt er naar toe lopen om een duik te nemen (de naam ‘warm’ is relatief te noemen omdat het winter niet bevriest, maar steek wel eerst een teen in het water voor je erin duikt). Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 14

Naar Bishkek

Vanaf Sonun fietsen we eerst naar Bokonbaevo (1700m) aan het Issyk-Kul. Het is een korte tocht over een prima weg. In Bokonbaevo bezoeken we een man die met getemde adelaars jaagt. Het is een traditie die vooral voorkomt in Kazachstan, Mongolië, Kirgizië en een klein deel van China, maar steeds meer aan het verdwijnen is. Vanaf Bokonbaevo gaan we per auto terug naar Bishkek, waar we in de loop van de middag arriveren. We pakken de fietsen weer in voor de terugreis/leveren de fietsen weer in bij het verhuurbedrijf en misschien is er nog tijd om de Osh bazaar te bezoeken om souvenirs te kopen. We overnachten in een hotel.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Alle maaltijden en thee.
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Accommodatie in joerten, B&B, homestay, tenten en hotels volgens programma.
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Excursies en rondleidingen.
 • Lokale Engels of Duits sprekende gids.
 • Volgwagen.
 • Bagagevervoer.
 • Retourvlucht naar Bishkek (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Entreegelden.
 • Eénpersoonskamertoeslag (€ 90,-) op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers. Dit is niet mogelijk tijdens het verblijf in joerten.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fietsen, reserveonderdelen, helm, slaapzak, kussen en matrasje.
 • Gebottelde dranken.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Vaccinaties.
 • Start
  Einde
  Groep grootte
  Status
  Prijs
   
 • Start: donderdag 1 augustus 2019
  Einde: donderdag 15 augustus 2019
  Groep Grootte: 4 personen
  Status: n.b.
  prijs: € 1525 /Persoon