• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Kirgizië/Kyrgyzstan heeft een rijke flora. Er zijn in Kirgizië meer verschillende soorten planten dan in heel Europa. Sommige soorten zijn zelfs uniek en komen alleen voor in Kirgizië. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan, zou het zelfs kunnen dat je een soort ontdekt die nog niet is vastgelegd. Deze botanische reis brengt je naar centraal, zuid en west Kirgizië om de bijzondere flora van dit mooie land te ontdekken.
Groepsgrootte: 4-8 personen, internationaal gezelschap

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek, excursie naar Ala-Archa

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier kun je je opfrissen en uitrusten van de reis. Na de lunch vertrekken we naar het Ala-Archa Nationaal Park. Dit ligt op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad. Het park is ongeveer 200 vierkante kilometer groot en beslaat de gorge van de Ala-Archa rivier en de omringende bergen, die in hoogte verschillen tussen de 1500 en 4895 meter (Peak Semenov) en een uitloper zijn van het Tien-Shan gebergte. Het park is in 1976 opgericht. We maken hier een wandeling door de gorge naar de Ak-Say waterval. In het alpine landschap vind veel flora die kenmerkend is voor deze hoogten.

Dag 3

Naar Chon-Kemin

Vanuit Bishkek rijden we naar Chon-Kemin, een vallei op de grens met Kazachstan. In 1997 werd 5000 hectare van de vallei uitgeroepen tot nationaal park. Er leven hier unieke plant en diersoorten die door de overheid beschermd worden zoals de Tolai haas, Tolai fazant en zeedruif. We wandelen door de vallei om onder andere de Goniolimon Cuspidatum, Onobrychis Arenari en Astragalus Kronenburgii te zoeken en determineren. We overnachten in een B&B in het gelijknamige dorp.

Dag 4

Excursie naar Jashyl-Kol

Excursie naar Jashyl-Kol (= Groen Meer), ongeveer 35 kilometer oostelijk van Chon-Kemin. Je kunt hier op je gemak rondwandelen, foto’s maken en planten determineren. We overnachten in een B&B in Chon-Kemin.

Dag 5

Naar Naryn

Over de Dolon pas (3100 meter) rijden we naar Naryn, een relatief drukke handelsplaats op de weg naar China, ooit stopplaats op de zijderoute. We doorkruisen verschillende landschappen en af en toe stoppen we om deze landschappen nader te bekijken. We overnachten in een hotel in Naryn.

Dag 6

Excursie naar Salkyn-Tur

Excursie naar het Salkyn-Tur Nationaal park met een oppervlakte van 10448 hectare. In dit park komen veel planten en dieren voor die in het ‘Red Book of Kyrgyzstan’ staan. Dit is een door de overheid opgestelde lijst van beschermde plant- en diersoorten. Er zijn ongeveer 1800 verschillende plantensoorten in het park geteld. Na de ingangsboog van het park vind je de picknickplaatsen en daarachter gaat het pad vrij steil omhoog langs de Naryn rivier. We besluiten ter plaatse hoever we willen lopen. We overnachten weer in een hotel in Naryn.

Dag 7

Naar Son-Kul

Na het ontbijt gaan we op weg naar Son-Kul, het op één na grootste meer van Kyrgyzstan. De weg voert over de 3201 meter hoge Moldo-Ashuu pas. Het meer zelf ligt niet veel lager op een hoogte van 3100 meter. Zorg er dus voor dat je warme kleren bij hebt. We overnachten in een yurt aan de zuidoever van het meer. Er groeit hier overvloedig Edelweiss.

Dag 8

Naar Kyzyl-Oi

We rijden over de Kara-Keche pas, passeren een klein mijndorp en rijden de Kökömeren vallei in. Na de groene omgeving van Son-Kul is deze vallei opvallend droog. Het landschap bestaat uit kale oranjekleurige rotsen en bergen. We overnachten in een B&B in Kyzyl-Oi.

Dag 9

Naar Toktogul

We rijden naar het einde van de Suusamyr vallei en nemen daar de weg naar Osh. We rijden door alpine weides, gebieden waar steenkool wordt gewonnen en langs het Toktogul meer, het grootste waterreservoir en waterkrachtcentrale van Centraal Azië. Het water van het meer is opvallend turquoise gekleurd. Er komen veel watervogels op het stuwmeer af. Onderweg maken we hier en daar een ‘botanische stop’ om rond te kijken. We kunnen in ieder geval wilde kersen en kappertjes verwachten. We overnachten in het Kok-Bel hotel bij het Toktogul meer.

Dag 10

Naar Arslanbob

We vervolgen onze reis naar Arslanbob, een dorpje midden in de beroemde walnootbossen. Het dorpje ligt aan het begin van de Ferghana vallei, dicht bij de grens met Oezbekistan. Er wordt in de vruchtbare vallei veel aan landbouw gedaan. We overnachten in een B&B in Arslanbob.

Dag 11

Excursie naar walnotenbossen

In de ochtend maken we een wandeling door het walnotenbos. Dit is het op één na grootste (niet aangeplante) walnotenbos ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 60.000 hectare. Naast walnoten vindt je er ook andere vruchtendragende bomen zoals de Malus Siversiana, Pyrus Korshinsky en Prunus Sogdiana, Het bos vormt de grens tussen de Fergana vallei en het Chatkal gebergte en ligt tussen 1500-2000 meter hoogte. Er bevinden zich ook 2 indrukwekkende watervallen in het bos en een kleine grot: de grot van de 40 engelen. Hier woonde ooit een heilige vrouw waar de dorpelingen naar toe gingen voor raad, genezing en beschermende amuletten. Na de lunch volgt een korte rit naar Kurmaidan. Hier bevindt zich een walnotenbos met relatief jonge (ongeveer 20 jaar oud) bomen. We overnachten weer in een B&B in Arslanbob.

Dag 12

Naar Talas

We rijden terug door de Chickhan gorge en nemen bij de splitsing van de weg de route naar Talas ipv Bishkek. Onderweg maken we de nodige ‘botanische stops’. We passeren de Otmok pas (3326m) voor we in Talas aankomen. Talas heeft binnenlandse faam gekregen als geboorteplaats van de legendarische Kirgizische held Manas. Over deze held is het langste gedicht ter wereld geschreven van pakweg een half miljoen regels. En wij maar denken dat het Wilhelmus lang was. We zullen in Talas ook het mausoleum van Manas bezoeken. We overnachten in een guesthouse.

Dag 13

Excursie naar Besh-Tash

Excursie naar het Besh-Tash staatspark, opgericht in 1996. Het park ligt in de westelijke tak van het Tien-Shan gebergte en kent een rijke vegetatie in vergelijking met de noordzijde van het gebergte. De Tulipa talassica Lazkov werd hier voor het eerst gevonden en vernoemd naar de Kirgizische botanist Georgy Lazkov. We overnachten weer in het guesthouse in Talas.

Dag 14

Naar Bishkek

Door alpine weides rijden naar de tunnel die de Too-Ashuu pas markeert. Vanaf daar gaat de weg in vele S-bochten weer naar beneden. Eenmaal beneden is het nog zo’n 50 kilometer terug naar Bishkek.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven en vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Vervoer en transfers.
 • Overnachtingen zoals omschreven (in B&B, hotels, guesthouses en joerten).
 • Maaltijden inclusief thee.
 • Engels sprekende tolk.
 • Een visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Belastingen.
 • Entreegelden.
 • Internationale vlucht (op aanvraag).
 • Gebottelde dranken.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fooien.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Start
  Einde
  Groep grootte
  Status
  Prijs
   
 • Start: zondag 26 mei 2019
  Einde: zondag 9 juni 2019
  Groep Grootte: 4 personen
  Status: n.b.
  prijs: € 1340 /Persoon