• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Kirgizië/Kyrgyzstan heeft een rijke flora. Er zijn in Kirgizië meer verschillende soorten planten dan in heel Europa. Sommige soorten zijn zelfs uniek en komen alleen voor in Kirgizië. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan, zou het zelfs kunnen dat je een soort ontdekt die nog niet is vastgelegd. Deze botanische reis brengt je naar centraal, zuid en west Kirgizië om de bijzondere flora van dit mooie land te ontdekken.

Vertrekgarantie vanaf 6 personen, met minder personen gaat de reis door tegen een toeslag.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis dient u over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek en excursie naar Alamedin

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier kun je je opfrissen en uitrusten van de reis. Na de brunch vertrekken we naar de Alamedin vallei, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. We maken een wandeling door de vallei die begroeid is met jeneverbes, zwarte bes, duindoorn, zuurbes, berkenbos, scharlei en rozenbottel. Je kunt hier ook 2 bloemensoorten zien die uniek zijn voor Azië en zich wat minder makkelijk naar het Nederlands laten vertalen; de Eremurus tianschanicus and Astragalus schanginianus. We picknicken in de vallei en keren in de avond terug naar ons hotel in Bishkek.

Dag 3

Excursie naar Ala-Archa

Dagtocht naar het Ala-Archa Nationaal Park. Dit ligt op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad. Het park is ongeveer 200 vierkante kilometer groot en beslaat de gorge van de Ala-Archa rivier en de omringende bergen, die in hoogte verschillen tussen de 1500 en 4895 meter (Peak Semenov) en een uitloper zijn van het Tien-Shan gebergte. Het park is in 1976 opgericht. We maken hier een wandeling door de gorge naar de Ak-Say waterval. In het alpine landschap vind veel flora die kenmerkend is voor deze hoogten.

Dag 4

Naar Chon-Kemin

Vanuit Bishkek rijden we naar Chon-Kemin, een vallei op de grens met Kazachstan. In 1997 werd 5000 hectare van de vallei uitgeroepen tot nationaal park. Er leven hier unieke plant en diersoorten die door de overheid beschermd worden zoals de Tolai haas, Tolai fazant en zeedruif. We wandelen door de vallei om onder andere de Goniolimon cuspidatum, Onobrychis arenari en Astragalus kronenburgii te zoeken en determineren. We overnachten in een B&B in het gelijknamige dorp.

Dag 5

Excursie naar Jashyl-Kol

Excursie naar Jashyl-Kol (= Groen Meer), ongeveer 35 kilometer oostelijk van Chon-Kemin. Je kunt hier op je gemak rondwandelen, foto’s maken en planten determineren. We overnachten in een B&B in Chon-Kemin.

Dag 6

Naar Naryn

Over de Dolon pas (3100 meter) rijden we naar Naryn, een relatief drukke handelsplaats op de weg naar China, ooit stopplaats op de zijderoute. We doorkruisen verschillende landschappen en af en toe stoppen we om deze landschappen nader te bekijken. De hoogtes variëren van 1700 meter tot 3010 als we de indrukwekkende Dolon pas oversteken. Op de pas zoeken we naar de Androsace lechmanniana en dasyphylla. In de droge gebieden voor de pas gaan we op zoek naar de Syrische wijnruit en Nitraria sibirica. We overnachten in een guesthouse in Naryn.

Dag 7

Excursie naar Salkyn-Tur

Excursie naar het Salkyn-Tur Nationaal park met een oppervlakte van 10448 hectare. In dit park komen veel planten en dieren voor die in het ‘Red Book of Kyrgyzstan’ staan. Dit is een door de overheid opgestelde lijst van beschermde plant- en diersoorten. Er zijn ongeveer 1800 verschillende plantensoorten in het park geteld. Na de ingangsboog van het park vind je de picknickplaatsen en daarachter gaat het pad vrij steil omhoog langs de Naryn rivier. We besluiten ter plaatse hoever we willen lopen. We overnachten weer in het guesthouse in Naryn.

Dag 8

Naar Son-Kul

Na het ontbijt gaan we op weg naar Son-Kul, het op één na grootste meer van Kyrgyzstan. De weg voert over de 3201 meter hoge Moldo-Ashuu pas. Het meer zelf ligt niet veel lager op een hoogte van 3100 meter. Zorg er dus voor dat je warme kleren bij hebt. We overnachten in een yurt aan de zuidoever van het meer. Er groeit hier overvloedig Edelweiss, maar je vind er ook andere plantensoorten zoals Trollius komarovii en lilacinus, Smelovskia calycina en 2 tulpensoorten; de dasystemon en heterophylla. We overnachten in een joert.

Dag 9

Naar Kyzyl-Oi

We rijden over de Kara-Keche pas, passeren een klein mijndorp en rijden de Kökömeren vallei in. Na de groene omgeving van Son-Kul is deze vallei opvallend droog. Het landschap bestaat uit kale oranjekleurige rotsen en bergen. Je vindt er verschillende soorten alliums en de Dainthus kuschakevich. We overnachten in een B&B in Kyzyl-Oi.

Dag 10

Naar Toktogul

We rijden naar het einde van de Suusamyr vallei en nemen daar de weg naar Osh. We rijden door alpine weides, gebieden waar steenkool wordt gewonnen en langs het Toktogul meer, het grootste waterreservoir en waterkrachtcentrale van Centraal Azië. Het water van het meer is opvallend turquoise gekleurd. Er komen veel watervogels op het stuwmeer af. Onderweg maken we hier en daar een ‘botanische stop’ om rond te kijken. We kunnen in ieder geval wilde kersen en kappertjes verwachten, maar ook Chorispora sibirica en Oxygraphis glacialis. We overnachten in een hotel bij het Toktogul meer.

Dag 11

Naar Arslanbob

We vervolgen onze reis naar Arslanbob, een dorpje midden in de beroemde walnootbossen. Het dorpje ligt aan het begin van de Ferghana vallei, dicht bij de grens met Oezbekistan. Er wordt in de vruchtbare vallei veel aan landbouw gedaan. We overnachten in een B&B in Arslanbob.

Dag 12

Excursie naar walnotenbossen

In de ochtend maken we een wandeling door het walnotenbos. Dit is het op één na grootste (niet aangeplante) walnotenbos ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 60.000 hectare. Naast walnoten vindt je er ook andere vruchtendragende bomen zoals de Malus siversiana, Pyrus korshinsky en Prunus sogdiana, Het bos vormt de grens tussen de Fergana vallei en het Chatkal gebergte en ligt tussen 1500-2000 meter hoogte. Er bevinden zich ook 2 indrukwekkende watervallen in het bos en een kleine grot: de grot van de 40 engelen. Hier woonde ooit een heilige vrouw waar de dorpelingen naar toe gingen voor raad, genezing en beschermende amuletten. Na de lunch volgt een korte rit naar Kurmaidan. Hier bevindt zich een walnotenbos met relatief jonge (ongeveer 20 jaar oud) bomen. We overnachten weer in een B&B in Arslanbob.

Dag 13

Naar de Chickhan Gorge

We rijden terug naar de Chickhan gorge en verkennen onderweg de semi-woestijngebieden rond de Tash-Komur kolenmijnen. Hier groeien wilde kersen, verschillende soorten winde en kappertjes. In de bossen van de Chickhan gorge vinden we onder andere verschillende soorten kartelblad en Aquilegia atrovinosa. We overnachten in een motel.

Dag 14

Naar Bishkek

Door alpine weides rijden naar de tunnel die de Too-Ashuu pas (3180m) markeert. Rond de pas zoeken we naar Trollius dzungaricus, Ligularia Alpigena en Pholomoides oreophylla. Vanaf de pas gaat de weg in vele S-bochten weer naar beneden. Eenmaal beneden is het nog zo’n 50 kilometer terug naar Bishkek. Hier bezoeken we in de namiddag de levendige Osh bazaar, waar je eventueel nog souvenirs kunt kopen.

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven en vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
 • Naam
  Heen
  Terug
  Groep
  Prijs
   
 • Naam botanische reis
  Heen
  Terug
  1 - 8 Personen
   
  Beschikbare plekken:8

  Volwassen ( 1 - 8 Personen ) 1.250,00 /Persoon

  - +
 • Vervoer en transfers.
 • Overnachtingen zoals omschreven (in B&B, hotels, guesthouses, motels en joerten).
 • Maaltijden inclusief thee.
 • Engels sprekende tolk/gids met botanische kennis.
 • Een visum voor Kirgizië is niet nodig.
 • Belastingen.
 • Tol
 • Entreegelden.
 • Internationale vlucht (op aanvraag).
 • Gebottelde dranken.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.