• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Turkmenistan staat niet bovenaan ieders bucketlist. Dat heeft zijn voordelen, want als je naar Turkmenistan reist ben je dus één van de ongeveer 6000 bezoekers die het land jaarlijks bezoeken. Het is er bepaald nog niet overlopen en ligt nog ‘off the beaten track’. Er valt nog genoeg te ontdekken in dit immense land dat 12 keer groter is dan Nederland en slechts 5 miljoen inwoners telt.
Tijdens deze reis verken je dan ook maar een deel van het land, maar wel een deel dat erg de moeite waard is en op een sportieve manier. De wandelafstanden variëren tussen de 15 en 2 kilometer per dag en wordt afgewisseld met gemotoriseerd vervoer.
We bezoeken de bijzondere hoofdstad van het land, bergdorpjes, felgekleurde badlands, de kust van een binnenzee, een eeuwig brandende vuurkrater, de woestijn en overblijfselen van bouwwerken op de zijderoute. Turkmenistan wordt vaak de ‘forgotten Stan’ genoemd, maar een reis naar dit land zul je niet snel vergeten.

Het programma geeft de grote lijnen van de reis weer. Door omstandigheden ter plaatse kan het zijn dat er van het programma moet worden afgeweken. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij verwachten tevens dat onze reizigers in het bezit zijn van een reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Bij 4 personen kan de reis ook doorgaan indien men instemt met een toeslag van € 350,- pp.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Aankomst in Ashgabat

Vertrek en waarschijnlijk iets na middernacht aankomst in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. De luchthaven is verrassend groot en wellicht vast gebouwd op toekomstige druk luchtverkeer? Vooralsnog worden er geen vluchten uitgevoerd naar buurlanden Iran en Oezbekistan (je mag de grens hier alleen over land passeren), wel naar buurland Kazachstan (je mag de grens daar niet over land passeren). Je hoeft in ieder geval waarschijnlijk niet lang te wachten op visum en bagage. Net als de rest van Ashgabat is de luchthaven groot, schoon en blinkend. Transfer naar het hotel.

Dag 2

Naar Dushak Eretdag

In het ochtendlicht worden de pompeuze, ietwat surrealistische bouwwerken van Ashgabat beter zichtbaar. De president heeft onlangs verordend dat in de hoofdstad alleen maar witte auto’s rond mogen rijden om het maagdelijk wit van de stad niet te ‘vervuilen’ met andere kleuren. Je zult ook geen gezellige restaurantjes zien. Deze zijn verstopt in de bouwwerken en mogen geen aanduiding aan de kant van de weg neerzetten. Alleen de locals weten waar ze zitten. Je mag niet roken in de stad, dus mocht je een nicotine verslaving hebben, wacht daar dan nog even mee. Na het ontbijt rijden we naar misschien wel het meest ongeordende deel van de stad: de Zondag Bazaar, die zich in de buitenwijk van Ashgabat bevindt (donderdag, zaterdag en zondag geopend). Daarna rijden we door naar Chuli, waarbij het laatste deel over een onverharde weg gaat. Chuli bevindt zich in het Kopetdag gebergte, de natuurlijke grens tussen Turkmenistan en Iran. Vanaf Chuli lopen we naar de opening van de Chuli/Luipaard Gorge, waar we picknicken voordat we de Gorge doorlopen. Chuli betekent luipaard en is een bedreigde diersoort in Turkmenistan. De laatste jaren, met de hulp van het WWF en de overheid, is de luipaardenstand weer iets toegenomen. De kans dat je er hier één ziet blijft echter klein. Na ongeveer 8 kilometer (3-4 uur lopen) rijden we door naar Dushak Eretdag, met 2450 meter de hoogste berg van Turkmenistan. We overnachten hier in tenten.

Dag 3

Naar Saiwan

Vandaag nemen we het pad boven langs de Chuli Gorge. Het pad kronkelt langs steile bergwanden met mooi zicht op de kloven van de gorge/canyon. We wandelen ongeveer 15 kilometer (4-5 uur). Daarna rijden we naar Kow Ata, waar we picknicken. Kow Ata is een meer dat zich zo’n 60 meter onder de grond bevindt. Het water is ongeveer 35 graden en een geliefde plek om een plons te nemen. Mensen die dat doen moeten de grot wel delen met de grootste kolonie vleermuizen van Centraal-Azië. Een bad is duur (ongeveer 15 euro) en niet altijd even hygiënisch. Vanaf Kow Ata rijden we naar het pittoreske Nohur/Nokhur. Volgens lokale legende strandde Noah (in deze regionen bekend als Nukh) met zijn ark in deze bergen en liet hier alle dieren van de ark weer vrij bij de Khur-Khuri waterval. Mt. Ararat in Turkije wordt echter ook gezien als strandplaats van de ark, dus wie er nu gelijk heeft? Een andere legende vertelt dat de naam ‘negen Peri’ betekent. Peri zijn engelen uit de Perzische mythologie. De bewoners van het verborgen dorp hebben hun tradities, mede door de afgeschermde positie van de buitenwereld, goed bewaard. Zij geloven dat ze afstammen van het leger van Alexander de Grote. In de regio bevindt zich ook de Giz-Bibi grot. De lokale bevolking gelooft dat dit de poort naar de hemel is en zij komen er om een wens te doen. Vanaf Nohur rijden we door naar Saiwan. We overnachten in tenten bij de ruïnes van een middeleeuws fort.

Dag 4

Naar Torkay

In de ochtend maken we een wandeling in de heuvels rond Saiwan. Daarna rijden we door naar Hojakala, waar we lunchen (picknicken). Vanaf Hojakala lopen we door badlands met de naam ‘Maanbergen’ naar Torkay (6 km, 700 meter hoogteverschil). De ‘Maanbergen’ is een letterlijke vertaling van de lokale naam Kara-Kala. Als je door dit buitenaardse landschap loopt, ontdek je al snel waarom. In Torkay zetten we onze tenten op voor de nacht.

Dag 5

Naar Dehistan

In de ochtend rijden we naar de Sumbar vallei om te wandelen. Het pad loopt langs de Sumbar rivier, wat ‘geel water’ betekent. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de modder die het water kleurt. Na de wandeling rijden we door naar onze kampeerplaats in Dehistan en maken onderweg een korte omweg naar een hete bron waar helende krachten aan worden toegekend. In Dehistan vind je de ruïnes van een oude stad, die van de 10e tot 14e eeuw een belangrijke handelspost op de zijderoute was. Dehistan staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Je kunt je hier weer even een reiziger in een karavanserai uit lang vervlogen tijden wanen.

Dag 6

Naar Ajykui

Voor we op weg gaan bekijken we eerst de imposante ruïnes van de oude stad wat beter. Daarna rijden we naar de Boyadag moddervulkaan. Je hoeft niet bang te zijn dat je hier een plens modder over je heen krijgt, want de oudste moddervulkaan van Turkmenistan is niet meer actief. We klimmen hier de bergen in (700 meter omhoog, 6 km) voor een beter zicht op de krater. Na de wandeling rijden we via het stadje Balkanabad naar onze kampeerplaats in Ajykui. Balkanabat is de hoofdstad van de provincie Balkan (niet te verwarren met de Europese Balkan) en een mengelmoes van oude en nieuwe architectuur.

Dag 7

Naar de Sekidag Canyon

Vanaf Ajykui wandelen we 8 kilometer door de Sekidag bergen (1300m hoogte). Na de lunch rijden we door naar de Sekidag canyon voor een aansluitende wandeling van 4 kilometer. We kamperen bij de canyon en genieten van een formidabele sterrenhemel doordat er weinig lichtvervuiling in het land is.

Dag 8

Naar Turkmenbashi

Na het ontbijt rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Turkmenbashi. Na een week in de bergen krijg je praktisch een cultuurshock van deze grote moderne stad. Hier slapen we een nachtje in een hotel, waar we van een douche kunnen genieten. De grote moderne stad heeft zo z’n voordelen. Na de lunch in het hotel is de rest van de dag vrij te besteden. Turkmenbashi is een badplaats en belangrijke havenstad langs de Kaspische zee, dus je kunt bijvoorbeeld een wandeling langs de kust van ’s werelds grootste zoutmeer maken, op het strand liggen, de bazaar bezoeken of naar de orthodox Russische kerk. Even lekker een middag relaxen.

Dag 9

Naar Yangikala

In de ochtend gaan we op weg naar wat ons betreft het mooiste stukje natuur van Turkmenistan. We lunchen in Yangisuw, waar je vast een voorproefje krijgt van prachtig gevormde en gekleurde badlands. Het zijn de oevers van de Paratethyszee die zich hier 2,5 miljoen jaar geleden bevond. Je vindt in dit gebied ook veel fossielen. In het uiterste oosten van Turkmenistan bevindt zich zelfs een plateau met 2500 versteende voetstappen van dinosauriërs, maar dat is helaas te ver om tijdens deze reis te bezoeken. We wandelen een stuk langs de ‘kustlijn’ voor we doorrijden naar Yangikala. Deze roze-blauwe kliffen zien er uit als een set voor een sciencefiction film. De rauwe schoonheid lijkt iets wat niet op deze aarde thuis hoort. Genieten, genieten en nog eens genieten terwijl langzaam de zon onder gaat en we in dit sprookje kamperen.

Dag 10

Naar Gozli Ata

Vanaf Yangikala blijven we nog even in de onaardse landschappen als we naar Kemal Ata rijden, waar we 5 kilometer door de indrukwekkende canyon lopen. Na de lunch gaan we verder naar Gozli Ata, waar we in een pelgrimshuis logeren. Dit is een soort herberg a la zijderoute waar je in gemeenschappelijke ruimtes logeert en de sanitaire voorzieningen deelt.

Dag 11

Naar Ygdykala

Gozli Ata was een soefi leider tot Mongoolse invallers in de 14e eeuw zijn levensduur drastisch inkortten. Het mausoleum waar hij begraven is, is nu een pelgrimsplaats. Je hebt deze pelgrims waarschijnlijk in je overnachtingsplaats ontmoet. Via het dorpje Koymat rijden we in ongeveer 4 uur naar onze kampeerplaats Ygdykala, de Karakum woestijn in, waar het grootste deel van Turkmenistan uit bestaat. Hier wandelen we ongeveer 8 kilometer langs de bedding van de Uzboy. Deze rivier is in de 17e eeuw opgedroogd en de vele boeren die hun bestaan hadden opgebouwd langs de rivier zijn noodgedwongen vertrokken. Ze hebben een paradijs voor archeologen achtergelaten.

Dag 12

Naar Darwaza

We rijden ongeveer 6 uur door het desolate hart van de woestijn, tot we voor ons een vreemde gloed zien opdoemen. Het is Darwaza, de wereldberoemde gaskrater die dag en nacht brand. De krater is in 1971 door mensen gemaakt met de bedoeling tijdens het installeren van de gasinstallatie. De grond stortte opeens in een sinkhole. Om te voorkomen dat het gas, waarvan men niet wist of het giftig was, zou vervliegen, werd het aangestoken. Er werd verwacht dat het gas met een paar dagen was opgebrand, maar sindsdien brand de krater als een eeuwige olympische megavlam midden in de woestijn. We maken een rondwandeling bij de krater en overnachten hier ook in tenten of joerten. Vooral in de nacht is de vuurkrater, door de locals ook wel ‘mond van de hel’ genoemd, erg indrukwekkend en levert mooie plaatjes op.

Dag 13

Naar Ashgabat

Via een eindelijk weer eens geasfalteerde weg rijden we terug naar Ashgabat, waar we ongeveer 4 uur later arriveren. Onderweg bezoeken we Nissa, waar de ruïnes van een oude Parthische stad bewonderen. Nissa staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hoe anders zijn de moderne bouwwerken van Ashgabat. We bezoeken hier het monument van de neutraliteit, dat er sterk uitziet als Kuifje’s Raket naar de Maan. Het reuzenrad is de grootste ter wereld en dat heeft een vermelding in het Guinness Book of Records opgeleverd. De Gypjak moskee is een enorm bouwwerk dat 7 kilometer buiten Ashgabat staat. Het bouwwerk kostte 100 miljoen euro en is nu de grootste van Centraal Azië. In de avond eten we in een restaurant waar traditioneel Turkmeens eten geserveerd wordt en maken daarna nog een citytour by night. De straten waar we over heen rijden zijn zo breed dat er makkelijk een vliegtuig kan landen.

Dag 14

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland op dezelfde dag.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam wandelreis turkmenistan
    Heen zaterdag 10 oktober 2020
    Terug vrijdag 23 oktober 2020
    1 - 10 Personen
     
  • Uitnodigingsbrief voor visum.
  • Al het vervoer en transfers volgens programma.
  • Alle accommodatie volgens programma in tenten, pelgrimshuis en hotels (3* en 4*).
  • Matrassen, slaapzakken, tent voor sanitaire voorzieningen (het water is hierin is niet drinkbaar) en kussens tijdens kampeerdagen.
  • Alle maaltijden, water en thee.
  • Lokale (trekking) gids en chauffeur.
  • Retourvlucht naar Ashgabat (op aanvraag).
  • Toeslagen voor het maken van foto’s en video’s.
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Fooien.
  • Visum.
  • Vaccinaties.
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers.