Voorbereiding

Paspoort

Als je naar Nepal en Tibet gaat, moet je paspoort op moment van de terugreis naar Nederland nog een half jaar geldig zijn.

Visum voor China:

Een visum voor China is verkrijgbaar bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag, Rijswijkseweg 60 (6e verdieping) vlakbij treinstation HS en in Brussel, No. 109 Rue Neerveld, Woluwe Saint-Lambert 1200, Bruxelles .

Ga eerst naar www.visaforchina.org voor het invullen van een Visa Application Form. Het visum kostte in het voorjaar van 2014:  € 71,30 en je kunt je paspoort doorgaans na vier dagen weer ophalen.  (Spoedprocedure is niet meer mogelijk).

Aangeraden wordt om het visum ca. 4 weken voor vertrek in orde te maken.

Naast het ingevulde Visa Application Form heb je hiervoor nodig:
1. je paspoort;
2. een recente pasfoto (kleur);
3. je vliegticket en
4. hotelreserveringen
Het eventuele vliegticket en de info over de hotelreserveringen sturen we je ruim op tijd toe.
LET OP: indien je huis-vrouw/-man, werkloos en/of gepensioneerd bent dien je tevens een kopie mee te sturen van een recent bankafschrift met positief saldo.
Je kunt de aanvraag van het visum ook laten verzorgen door de ANWB (www.anwb.nl/visum) of een Visumbureau zoals www.visum.nl.

Visum voor Nepal:

Als je via Nepal naar Tibet reist verzorgt onze reisagent in Nepal het Chinese visum voor je. Het visum voor Nepal kun je in Amsterdam bij het cnsulaar regelen. Een 30-daagse visum voor Nepal komt inclusief administratiekosten op € 52,50 (Een 15-daags visum kost € 37,50 en een 90-daags visum komt op € 100,-). Alle visa zijn multiple entry visa. Het visum is tegen ‘direct klaar’ kosten van € 2,50 verkrijgbaar bij het consulaat door het aanvraagformulier in te vullen en dit samen met een pasfoto en je paspoort in te leveren. Als je het per post wilt regelen moet je het ingevulde visumformulier, samen met het geld, je pasfoto en een kopie van de boekingsbevestiging/factuur aangetekend naar het consulaat sturen. Voor de retourzending moet je een, aan jezelf geadresseerde, envelop voorzien van € 7,00 (voor aangetekende verzending) aan postzegels meezenden. Let er bij een geprinte stickerzegel op dat er geen datum op komt! Een doorreisvisum is alleen in Nepal op vertoon van je vliegticket verkrijgbaar en kost voor een dag US $ 5,-. In Nederland is het Consulaat van Nepal gevestigd op de Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam, tel: 020 – 62 41 530. Het visum kan worden verkregen op werkdagen van 10.30 tot 13.00 uur. In België is het visum verkrijgbaar bij de ambassade van Nepal op de Avenue Brugmann 210, 1050 Brussel, tel: 02346-2658/6638

Controleer vooraf of het consulaat is geopend. Op een voor ons onbekende Nepalese feestdag kunnen ze gesloten zijn! De Nepalese visum is ook bij de grens met Kodari verkrijgbaar.   Je betaalt dan voor een 30-daags visum US $ 40,- (een 15-daags visum kost US $ 25, en een 90-daags visum komt op US $ 100,-). Ook is het mogelijk ter plaatse je visum met 15 dagen te verlengen; dit kost US $ 30,-. Meer dan 15 dagen verlenging kost US $ 5,- per dag.. De visa betaal je contact in dollars of het evenredige bedrag in euro’s. Vergeet niet een pasfoto mee te nemen!

NIEUW VISUM AANVRAAG ON-LINE!!!

Sinds begin 2014 is het mogelijk om je visum on-line aan te vragen via de volgende link:  http://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa Het formulier moet in een keer worden ingevuld en aangevraagd worden. Voor de aanvraag moet je in je computer een bestandje hebben met een pasfoto in kleur met de afmetingen van 1,5 x 1,5 inch (ongeveer 4 x 4 cm) plus je naw gegevens en de naam en het adres van het hotel in Kathmandu: Daar kun je het volgende invullen: Hotel Manaslu, 230, Hotel Marg, Lazimpat, 44600 Kathmandu, Nepal . Bij select office onderaan de aanvraag kies je ‘Immigration office’.

Als je aanvraag wordt geaccepteerd ontvang je direct per e-mail een bewijs. Dit bewijs print je uit en geef je samen met je betaling voor het visum en je paspoort, bij aankomst op de luchthaven in Kathmandu (of bij de grens in Kodari) aan de medewerker van de douane. Op het visumpapier staat de geldigheidsdatum en de info over de benodigde documenten. Na aanvraag staat je visumaanvraag nog 15 dagen in het systeem. We raden dan ook aan om de visumaanvraag 10 dagen voor vertrek in orde te maken.

Vaccinaties

Om deze landen binnen te komen is niets vereist. Aangeraden vaccinaties zijn: tyfus, hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Soms is een Malaria-profylaxe nodig. (ondersteun dit dan met vitamine B!). Homeopathische profylaxe bestaat ook. Op verzoek sturen we je de folder toe.

Neem het vaccinatieboekje mee op reis!

Deskundig advies kun je inwinnen bij de bij de GGD in een grote stad of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut). De reisdokter vaccineert ook! De huisarts is niet altijd even goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen maar wel goedkoper.

Giardia is een parasiet die zich in de darmen nestelt en die veel voorkomt in Azië. Het ontwikkelt zich meestal in een dag of 7 à 10 en treedt niet plotseling op. De symptomen zijn naar rotte eieren ruikende winden en boeren, maagkrampen, borrelen van de maag en maag die van streek is, vermoeidheid (geen koorts of misselijkheid) en diarree. Diarreeremmers werken in dit geval niet. Neem Flagyl maar neem daarbij nooit alcohol!

Gezondheid

Het is belangrijk om basishygiëne in acht te nemen. Let op met drinkwater. De kwaliteit van het kraanwater en drinkwater dat je ongebotteld in restaurants krijgt aangeboden, is van zeer slechte kwaliteit. Gebotteld water is overal te koop. Consumptie van schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Pas op met vis en vlees! Het is veiliger dit niet te eten. De opvatting over hygiëne is anders dan in Nederland. De reisleiding of onze reisagent geeft je informatie over de restaurants die goed bekend staan.

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij zijn noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer bij je verzekering of ook repatriëring per helikopter of ambulance voertuig onder de dekking valt. Sluit bij twijfel ook een aanvullende verzekering voor medische kosten in het buitenland af!

Financiën

Probeer zoveel mogelijk met kleine biljetten te betalen en het tonen van grote biljetten te vermijden. Het dagelijkse loon van de bevolking ligt gemiddeld op € 2,- tot € 5,- per dag. Als je in Nepal (officieel) gewisseld geld wilt terugwisselen, moet je de wisselbonnen tonen. Je ontvang echter slechts 15% van de waarde retour.

Munteenheid

Voor 1 euro ontvang je ongeveer 125 roepies.  De koers van de yuan of renminbi (RMB) is ongeveer 8 voor een euro (najaar 2014).

Contant geld en pinnen

Het is handig om wat euro’s (papiergeld) mee te nemen. Dit kun je gemakkelijk wisselen. Pinnen kun je zowel in Kathmandu als in Pokhara en ook in Lhasa en de grote steden in Tibet wen bijvoorbeeld in Chengdu. Denk er wel aan dat je de instellingen van je bankpas aanpast zodat deze buiten Europa te gebruiken is.

Credit Cards

In Tibet worden geen creditcards geaccepteerd. In Nepal wordt het gebruik met de dag populairder. Bij betalingen worden de kosten, doorgaans 4%, aan de klant doorberekend. Geld opnemen kan in Tibet slechts bij een bank. In Nepal is dit bij de grote banken mogelijk, maar erg onvoordelig.

Banken

In Tibet weet de gids waar je het beste geld kunt wisselen. In de grensplaats Zangmu kan bij geldwisselaars op straat het geld tegen Nepalese roepies worden gewisseld. In Nepal is het terugwisselen van de Nepalese roepies tegen euro’s zeer onvoordelig omdat je slechts 15% van de waarde retour krijgt!
Banken zijn doorgaans dagelijks geopend, maar in Nepal op zaterdag gesloten. Vaak is er een lunchpauze en sluiten ze op vrijdagmiddag al rond 13.00 uur.
In Nepal zijn verder veel kleine wisselkantoortjes, waar je soms een betere koers voor je euro’s of Traveller’s Cheques krijgt dan bij de banken. De afhandeling gaat ook een stuk sneller.

Zakgeld

Wanneer je niet in de duurste restaurants eet en drinkt, is een bedrag tussen de € 140,- en de € 175,- per week voldoende. Verder kun je wat extra geld nodig hebben voor entrees, evt. excursies of om souvenirs te kopen. Let wel, dit is een richtbedrag. Je kent zelf je uitgavenpatroon het beste. Bier kost soms net zoveel als een maaltijd. Drink je dit, dan moet je daar dus rekening mee houden.

Eenpersoonskamers

In Tibet is het heel moeilijk om eenpersoonskamers te boeken. Meestal is het een tweepersoonskamer en dat wordt dan ook in rekening gebracht. In de meeste hotels in Nepal kunnen we wel een eenpersoonskamer boeken. Bij overnachtingen in de lodges en guesthouses lukt dit soms niet. Waar we dit niet kunnen garanderen wordt het ook niet in de prijs doorberekend.

Accommodatie

We slapen meestal in redelijk goede hotels, maar ook een keer in eenvoudig hotel of als het druk is in een guesthouse. De restaurantjes in Tibet variëren van zeer eenvoudig tot vrij goed (let op: maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen). Je moet er rekening mee houden dat de horeca in Tibet veel te wensen over kan laten aan service en properheid.

Reiswijzigingen

De meeste van onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Onderweg kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals landverschuivingen en andere calamiteiten. Indien in dat geval het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten komen in dat geval voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend. Indien het Calmiteitenfonds het als een calamiteit erkend worden de kosten door hen vergoed.
In geval van nood of andere problemen onderweg kun je als je zonder Nederlandse reisleiding reist, contact opnemen met de reisorganisatie ter plaatse (zie voucher). Zij zijn de aangewezen personen om je verder te helpen. Vanuit Nederland is dit doorgaans onmogelijk.

Vluchtgegevens

Eventuele vertragingen vind je op Teletekst of kun je via het informatienummer op Schiphol (0900-0141) opvragen. Niet via Sunita Reizen.

De fysieke voorbereiding

Aangezien een reis op grote hoogte inspannend is, is het belangrijk om gezond en uitgerust aan de reis te beginnen. Als je een trekking maakt op grote hoogte dan vergt dit extra inspanning. Omdat onze reizen een avontuurlijk karakter hebben, kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Het weer kan eveneens voor verrassingen zorgen. Het is dan ook belangrijk, zeker als je in een groep reist, dat je een flexibele instelling hebt. We verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid beschikken.

Hoogteziekte

Op sommige trektochten en reizen verblijven we dagen boven de 3.000 meter. Als je gevoelig bent voor hoogteziekte, wat helaas niet te voorkomen en ook niet te voorspellen is, kun je op deze hoogte last ondervinden. Indien je gezond en fit bent, zal je lichaam zich sneller aanpassen. Verder is het belangrijk, vooral op grotere hoogten, heel veel te drinken en vooral niets te forceren. Doe het rustig aan! Ook het gebruik van alcohol is af te raden. Dit onttrekt namelijke vocht aan je lichaamscellen! Iets wat je juist moet voorkomen. Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte, dan kun je op recept van de huisarts, Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginkgo Biloba. Lees ook onze uitgebreide informatie.

Reisapotheek

Pleisters, jodium, lippen- en zonnebrandcrème (met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), neusdruppels, oogdruppels, keeltabletten, middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), ruim voldoende middelen tegen diarree (bijv. homeopathische okugest, maar zeker ook een product met een krachtiger werking zoals Diacure (of een middel op recept van de huisarts) evenals een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan zeer effectief zijn.
Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte, dan kun  je op recept van de huisarts, Diamox krijgen.
Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument). Hiermee voorkom je bovendien problemen bij drugscontroles.
Met het oog op de hygiene en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met steriele naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.)

Uitrusting voor een reis met trekking

 • een dikke trui of fleece
 • een dik en warm jack (minder belangrijk in de maanden juli en augustus)
 • goede wandelschoenen
 • zonnepet en in andere dan bovengenoemde maanden een wintermuts en handschoenen
 • goede, warme slaapzak (ook ideaal als je minder schone bedden treft, zoals in lodges of bij budget tours)
 • extra matrasje als je een extra zacht bed prefereert. Matrasjes worden verzorgd door onze reisagent
 • handdoek(en) of de kleine, lichte sports-towels
 • dagrugzakje
 • wandelstok (ken)
 • pasfoto’s (2 voor het Tibetvisum, 2 voor de visa in Nepal)
 • donkere zonnebril en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor evenals een goede lippenbalsem
 • verrekijker
 • zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn
 • voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte reistas of rugtas mee te nemen!

Warme slaapzakken en donzen jacks kun je goed en voordelig huren in Nepal. Voor de aanschaf van regenjassen, warme jacks, truien, mutsen, handschoenen, slippers en rugzakjes kun je daar ook heel goedkoop terecht.

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je rugzak (tijdelijk) zoekraken. We raden je af om een label met je eigen volledige naam en adres zichtbaar aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is.

Douane

Het is verboden om antieke voorwerpen uit te voeren. Pas dus op als je zoiets te koop krijgt aangeboden. Als je niet zeker bent of iets uitgevoerd mag worden, kun je dit het beste bij de archeologische dienst in Kathmandu laten keuren. Zorg er verder voor dat je bonnetjes hebt van je aankopen. Beter veel bonnetjes met een klein bedrag dan alles op een rekening. Je mag voor maximaal € 430,- aan goederen, belastingvrij in Nederland invoeren. Als je over je aankopen belasting moet betalen, gaat dit altijd per bon. Met verschillende bonnen kun je dan nog altijd een deel belastingvrij meenemen.  Meer info vind je op www.belastingdienst.nl

Als je naar Tibet reist, is het verboden om voorwerpen mee te nemen die gerelateerd kunnen worden aan de Dalai Lama of de Free Tibet Support group. Hierop kan een gevangenisstraf van 2 jaar staan.