Van Lhasa naar de Mt. Kailash, Guge, Toling en Everest BC en Saga Dawa

23-Daagse reis naar Tibet met vlucht naar Lhasa, over land naar Toling en het koninkrijk van Guge en trektocht rond de Mt. Kailash en naar het Everest Base Camp.

Tijdens de voorjaarsreis wonen we het Saga Dawa festival bij!

Een van de hoogtepunten van deze reis is de drie daagse trektocht (kora) rond de Mt. Kailash. Zowel Hindoes, Jaïnisten als Boeddhisten beschouwen deze heilige berg als het centrum van de aarde. Volgens de pelgrims zijn alle zonden uit dit leven vergeven, als je een rondgang om de Mt. Kailash hebt gemaakt.

Onze reis naar TiTibet I 162 (Large)bet begint met een onvergetelijk mooie vlucht over de Himalaya. Na aankomst rijden we naar Lhasa. Omdat we in korte tijd ruim boven de 3.000 meter komen, is het belangrijk om vooral de eerste dagen rustig aan te doen. Drink minstens 3 liter vocht (geen alcohol) per dag. Ook het eten van knoflook(soep) en drinken van hoogteziektethee helpt de verschijnselen van eventuele hoogteziekte te bestrijden.

We bezoeken in Lhasa de Jokhang tempel. Iedere Tibetaan droomt ervan, hier minstens een keer in zijn leven heen te kunnen gaan om zijn karma te zuiveren. Rond de Jokhang kom je dan ook veel gelovige Boeddhisten tegen. Natuurlijk bezoeken we het meest prominente en bekendste gebouw in Lhasa, het Potala paleis en de kloosters van Drepung en Sera, die iets buiten de hoofdstad liggen. Vervolgens gaan we op weg naar de Mt. Kailash. Tijdens deze tocht staan bekende kloosters Tibet I 106 (Large)als het Tashilunpo, de voormalige residentie van de Panchen Lama, en ook de cirkelvormige Kumbum op het programma. Onderweg passeren we verschillende, met gebedsvlaggetjes versierde, passen van ruim 5.000 meter. Het uitzicht vanaf deze hoge punten is zo indrukwekkend dat het voor eeuwig in je geheugen gegrift zal blijven. Na registratie in Darchen, vervolgen we onze reis naar Toling en onderweg gaan we nog even kijken bij de grotten van Dunkar en Piyang. In Toling bezoeken we het deels gerestaureerde klooster en de indrukwekkende tempels in de ruines van het koninkrijk van Guge. Hierna keren we terug naar de Mt. Kailash waar we de drie daagse trektocht rond de heilige berg maken en in het voorjaar het Saga Dawa festival bijwonen. Tot slot overnachten we aan het lake Manasarovar en brengen ook nog een bezoek aan het Paiku Tso meer voor we over land terugrijden naar Lhasa.

Het vervoer van de bagage tijdens de trektocht rond de Mt. Kailash is op yaks of met dragers, dit wordt ter plaatse door de gids geregeld en reken je met hem af.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Chengdu, ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vroeg in de morgen vliegen we naar Lhasa, waar we je aanraden de rest van de dag
heel rustig aan te doen en vooral heel veel water en thee te drinken. Vermijd alcohol!
Dag 04:
Vrij te besteden dag in Lhasa.
Dag 05:
Vandaag brengen we een bezoek aan de kloostercomplexen van Drepung en Sera. Het is een aanrader om ook even een kijkje te nemen in de keuken van het grote klooster van Drepung, waar je enorme kookpotten kunt bewonderen. Uiteraard zijn de tempels ook zeer de moeite waard. Het klooster van Sera staat bekend om het debatteren, waarbij de monniken elkaars kennis testen. In de schaduw van de bomen, stelt de een de vragen terwijl de ander, zijn antwoorden kracht bijzet door in zijn handen te klappen en op de grond te stampen. Ook staat er voor vandaag en bezoek aan het zomerpaleis van de Dalai Lama, het Norbulinka op het programma. Dit zonnige gebouwtje ligt in een tuin waar je ook nog verschillende andere tempeltjes vindt.
Dag 06:
Vandaag gaan we te voet met de gids op pad en bezoeken we een van de belangrijkste tempels van Tibet, de Jokhang. Hier staat het eerste Boeddhabeeld dat Tibet werd binnengebracht. Het grote plein voor de Jokhang tempel heet het Barkhorplein. Je vindt hier en rond de Jokhang allemaal kraampjes waar Tibetanen wierook, gebedsvlaggen, juwelen, kleding en nog veel meer interessante artikelen verkopen. We gaan natuurlijk ook naar het meest opvallende bouwwerk in Lhasa, het Potala paleis. Dit is de officiële residentie van de Dalai Lama, de voormalige heerser van Tibet. Tijdens de invasie van de Chinese soldaten vluchtte de Tibetaanse leider naar India, waar hij nog steeds in ballingschap verblijft.Tibet I 032 (Large)
Voor ervaren Tibetreizigers, kunnen we in overleg een ander programma samenstellen.
Dag 07:
Vandaag maken we een dagtocht naar het Ganden klooster dat op 40 kilometer van Lhasa ligt. Het oorspronkelijke complex stamt uit het jaar 1409, maar is tijdens de culturele revolutie bijna compleet vermoest. Inmiddels is dit Gelukpa klooster weer bijna helemaal hersteld en je hebt hiervandaan een mooi uitzicht op de omgeving.
Dag 08:
We verlaten Lhasa en rijden naar Gyantse (3.900 m.). Nadat we de 4.794 meter hoge Kamba la pas zijn gepasseerd, stoppen we bij het adembenemend
mooie Yamdrok Yamtso meer. Zodra je het schitterend blauwe water ziet, weet je meteen waarom het zijn bijnaam het Turkooismeer heeft gekregen. Later op de dag
maken we ook nog een stop op de Karo La pas, die op een hoogte van 5.010 meter ligt. Het uitzicht vanaf de passen is letterlijk en figuurlijk adembenemend. Gyantse was vroeger een kleine boerengemeenschap, die bekend stond om zijn wol.
Dag 09:
Voor we naar Sakya (4.050 m.) rijden, bezoeken we eerst het klooster in Gyantse en de Kumbum stoepa. De Kumbum stoepa, die als bijnaam ‘het klooster met de duizend Boeddha’s’ heefTibet 0480 (Small)t, is een imposant bouwwerk. Door zijn cirkelvorm lijkt het op een mandala. Op iedere trans bevinden zich een grote hoeveelheid kamers, die een schat aan boeddhistische kunstvoorwerpen, beelden en wandschilderingen herbergen. De rit van vandaag brengt ons over een hoge pas, waarvandaan je weer een schitterend uitzicht hebt op de wijde omgeving. Vanuit Sakya werd in vroeger tijden centraal Tibet bestuurd. Het klooster is echter nog steeds een van de belangrijkste scholen voor het Tibetaans boeddhisme. Na aankomst in Sakya bezoeken we ook hier het klooster. Let dan eens op de enorme pilaren wat eens bomen zijn geweest. Je vraagt je dan af hoe die hier zijn gekomen.
Dag 10:
Sakya naar Saga. Soms zie je onderweg in de verte een groepje donkere yakharen tenten staan. Op plaatsen waar je geen bewoning ziet, kun je het echter meemaken dat je tijdens een korte stop binnen de kortste keren omringt wordt door nieuwsgierige Tibetanen. Het lijkt dan alsof ze uit het niets op komen duiken.
Dag 11:
Vandaag zullen we voor het eerst de heilige berg de Mt. Kailash zien en rijden we na registratie in Darchen door naar Menshi waar we overnachten.
Dag 12:
Vandaag staan de grotten van Dungkar en Piyang op het programma, waar je enorme en zeer oude muurschilderingen kunt bewonderen. Met meer dan 1000 spelonken zijn deze grotten de grootste in Tibet. Van de drie hoofdgrotten heeft de Mandala grot de best bewaarde wandschilderingen. De ontdekking van de grotten heeft veel bijgedragen in het onderzoek naar het koninkrijk Guge. Na dit bezoek rijden we door naar Toling en wordt het uitzicht steeds indrukwekkender, naarmate we dichter bij de bergen en onze eindbestemming, komen. We overnachten hier in een hotel.
Dag 13:
Deze dag bezoeken we het kloostercomplex in Toling en in Tsaparang de ruines van het voormalige koninkrijk van Guge. Het uitzicht vanaf deze hoog gelegen plek is schitterend. Sinds kort zijn hier ook al weer eDSCF0306 (Large)nkele kloostertjes gerestaureerd. Rond 1600 nodigde de koning van Guge, de invloedrijke Indiase goeroe Atisha uit, die hiervandaan het boeddhisme in Tibet weer nieuw leven in wist te blazen.
Dag 14:
Vandaag rijden we terug naar Darchen en maken onderweg een stop in Tirtapuri bij de heet water bronnen. Dit opborrelende water wordt door de Tibetanen als heilig beschouwd en indien mogelijk zullen ze zeker een kan vol meenemen. Na aankomst in Darchen is het leuk om nog even een ommetje te maken en te kijken wat de Tibetanen allemaal te koop aanbieden. 
Dag 15:
Vandaag starten we met onze 53 kilometer lange voettocht rond de heilige berg de Mt. Kailash en zullen we gelijk oplopen met de vele pelgrims. Al na enkele uren komen we aan in Tarboche. Hier staat een grote met gebedsvlaggen versierde paal, waar de gelovige Tibetanen, met de wijzers van de klok mee, omheen lopen. Tijdens de voorjaarsreis zullen we hier over enkele dagen het Saga Dawa festival meemaken. Voor je de tocht vervolgt kun je onder het poortje (langs de route) doorlopen. Als je dit doet, neem je symbolisch afscheid van dit leven; een soort sterven. Als je de pas over bent gekomen, start je een nieuw leven en heb je al je oude zonden achter je gelaten. We vervolgen onze rondgang en aan het einde van een lange dag overnachten we bij Diraphuk Gompa.
Dag 16:
Dit is de zwaarste dag van de trektocht. Na een korte klim bereiken we Shiva-tsal (5.390 m.), een heilige plaats waar de Tibetanen een kledingstuk, een stukje nagel of een druppel bloed achterlaten. Een ritueel waarmee ze benadrukken dat ze hun vorige levens achter zich hebben gelaten. Hierna volgt de lange en zware klim naar het hoogste punt van onze tocht, de met duizenden gebedsvlaggetjes versierde, Dolma-La pas die op 5.630 meter hoogte ligt. Ook hier laten de gelovigen een kledingstuk, tand, een ander persoonlijk eigendom of geld achter, maar nemen ook weer iets mee. Na een vrij steile afdaling komen we snel weer in een lager gelegen gedeelte en lopen we door het vlakke groene landschap, naar onze volgende slaapplaats bij Zutul Phuk Gompa.
Dag 17:
Het laatste deel van de rondgang (kora) voert ons terug naar Darchen. In het najaar rijden we door naar Chui Gompa waar we een rustdag bij lake Manasarovar hebben.
Dag 18:Tibet I 097 (Large)
Tijdens de voorjaarsreis vindt het Saga Dawa festival op deze dag plaats. Alles draait deze ochtend om de met nieuwe gebedsvlaggen versierde paal, die op zeker moment met man en macht omhoog wordt gehesen. Tijdens deze gebeurtenis gaat er een groot gejuich op en worden er ontelbaar veel geluksbriefjes in de lucht gegooid. Daarna starten alle aanwezigen met hun rondgang om de paal. Zo af en toe moeten de pelgrims zich uit de voeten maken als de paardjes in vliegende galop langskomen. Aan het einde van het feest rijden we naar  Saga.
Dag 19:
Vandaag keren we via het Paiku Tso terug naar Saga. Het is weer een flinke rit maar de stop bij dit prachtig mooie meer is een fantastische onderbreking. Net als het Yamdrok Tso is ook dit meer Turkoois blauw en met de schitterende witte bergtoppen op de achtergrond van een adembenemende schoonheid.
Dag 20:
Na  het ontbijt vertrekken we naar Shigatse, waar we weer helemaal in de bewoonde wereld teruggekeerd zijn en we weer keuze uit vele restaurantje hebben voor ons avondeten.
Dag 21:
Voor we terugrijden naar Lhasa nemen we eerst de tijd om het Tashilunpo klooster complex te bezoeken. Dit klooster was vroeger de zetel van de Panchen Lama en je vindt er verschillende tempels met fraai met edelstenen en goud en zilver versierde stoepa’s die er ter nagedachtenis van verschillende Dalai en Panchen Lama’s zijn neergezet. Na dit bezoek keren we terug naar Lhasa.
Dag 22:
Vervoer naar de luchthaven en vlucht naar Chengdu. Na aankomst vervoer naar het hotel.
Dag 23:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar huis.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Overnachtingen in keurige hotels met douche en toilet en 5 overnachtingen in eenvoudige guesthouses.
 • Al het vervoer volgens programma
 • Transfers
 • Retourvlucht Chengdu – Lhasa
 • busservice in Darchen
 • trektocht
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids
 • Entreegelden voor Yamdrok, Paiko Tso, Mt. Kailash en Guge omgeving
 • alle permits voor dit programma

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Chengdu
 • visum voor China
 • boekingskosten
 • maaltijden en dranken
 • persoonlijke (hotel)rekeningen
 • bagagevervoer v.d. kora met yaks, muildieren of dragers
 • fooien voor de gids en begeleiders
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :