Turkmenistan – Oezbekistan combinatiereis

20-Daagse cultuur en natuurreis naar Oezbekistan en Turkmenistan met bezoek aan Khiva, Buchara, Samarkand, Tashkent en het prachtige Yangikala gebergte, de vuurkrater en het historische Merw.

Deze gevarieerde rondreis combineert de hoogtepunten van de Oezbeekse cultuur met de schitterende natuurverschijnselen en oude cultuur van Turkmenistan.

De reis start met de vlucht naar Tashkent, dat bekend staat om zijn vele fonteinIMG_2908 (Large)en. Na aankomst heb je de tijd om de stad te verkennen. Je vindt hier enkele medressen (voormalige Koranscholen), een enorme overdekte markt, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het historisch museum. De volgende morgen vliegen we naar Urgench, waarna we doorrijden naar het dichtbijgelegen Khiva. In deze ommuurde stad Turkmenistan 887 radijsvrouw op de bazar (Large)hebben we ruimschoots de tijd om rond te kijken. Je vindt hier schitterende medresssen, fraai bewerkte moskeen en indrukwekkend mooie minaretten.

Vervolgens passeren we de grens en bezoeken we het oude Urgench. Daarna rijden we door en brengen we een avontuurlijke nacht door in de woestijn in een tent bij een vuurkrater, die als bijnaam ‘door to hell’ draagt. Na dit boeiende natuurspektakel rijden we naar Kemal Ata waar je je kunt verbazen over al weer een natuurverschijnsel want hier ligt het hele ravijn vol met lavabollen. Turkmenistan 855 bollen 1 (Large)Onderweg bezoeken we ook het adembenemend mooie Yangikala gebergte, wat vaak met de Grand Canyon wordt vergeleken. Een ander hoogtepunt in Turkmenistan is het bezoek aan de eeuwenoude ruïnes van Merw, Vervolgens passeren we weer de grens en staat in Oezbekistan nog het bezoek aan Buchara en Samarkand op het programma. Dit zijn zonder twijfel de parels van de zijderoute. Nergens tref je zo’n overweldigende, met blauw mozaïek en fijn decoratiewerk versierde, hoeveelheid historische bouwwerken aan.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Tashkent, ontvangst op de luchthaven en vervoer naar het hotel. Tijd om uit te rusten en vervolgens een halve dag met rondleidingen. We bezoeken een deel van de hieronder beschreven bezienswaardigheden, zoals het plein dat ter nagedachtenis aan de zware aardbeving is aangelegd. Andere bezienswaardigheden zijn de Kukeldash religieuze school en de daarnaast gelegen Chorsu bazaar. Hier vind je allerlei soorten kleding, kleden, huishoudelijke artikelen, voedsel, enz. De Khast Imom is een groot plein waar verschillende religieuze bouwwerken te vinden zijn.
Dag 03:
We staan vroeg op voor de vlucht naar Urgench. Na aankomst rijden we naar Khiva, waar we inchecken in het hotel. Hierna volgt een halve dag met rondleidingen. IMG_2909 (Large) Het is een aanrader om deze dag vroeg te gaan dineren en daarna opnieuw de stad in de lopen. Khiva bij avond is heerlijk rustig, je ziet er bijna geen toerist en het avondlicht levert schitterende foto’s op.
Dag 04:
Halve dag met rondleidingen in Khiva. Bij de ingang van de westpoort zie je direct al de schitterend blauwe minaret, die eens de grootste van het land moest worden. Geldnood zou de oorzaak zijn dat hij nooit hoger is gebouwd. Het mozaїekwerk op deze toren is indrukwekkend mooi en heel gevarieerd. Hier vlak bij staat een medresse (religieuze school), die nu als hotel wordt gebruikt. Het Khiva dat binnen de stadsmuren ligt lijkt wel een openlucht museum, maar wordt nog steeds bewoont.
Dag 05:
We vertrekken vandaag extra vroeg omdat de grensformaliteiten nogal wat tijd in beslag kunnen nemen. Vervoer naar Turkmenistan, grenspassage en met gidsbegeleiding, bezoek aan Kunya Urgench en vervolgens door naar Darwaza met overnachting bij de vuurkrater. We rijden met minibusjes naar Kunya Urgench (dit betekent het oude Urgench). Deze stad aan de oever van de Amu Darya bestond al in de tijd van de Partizanen en groeide later uit tot een van de meest belangrijkste plaatsen op de zijderoute. Urgench was in de 12de eeuw de hoofdstad van het Khorezm rijk en is later totaal verwoest door Mongoolse strijders. De stad leefde later weer op, tot de rivier de Amu Darya zijn stroomgebied wijzigde en de bewoners naar Khiva (Oezbekistan) verhuisden. Toch zijn hier nog altijd de imposante resten van de vestingmuren in Ak Kala te zien. Binnen de muren staan de indrukwekkende mausolea van verschillende heersers en de soefi meester Najmeddin Kubra. Ook vind je hier de  grootste minaret van Centraal Azie, die 62 meter hoog is. Een andere bezienswaardigheid die we bezoeken is de ingangspoort van de Ak Dash karavanserai, waarna we de Kyrk Molla heuvels beklimmen die nog altijd een belangrijke pelgrimsplaats vormen. Kunya Urgench staat sinds 2005 op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Na deze excursie lunchen we in een eenvoudig plaatselijk cafe en gaan dan op weg naar de nieuwe snelweg dieTurkmenistan 973 Kamp (Large) ons dwars door de Karakorum woestijn naar Darwaza zal brengen. Vervolgens pakken we onze spullen over in een 4 WD en rijden we de laatste kilometers naar de brandende gaskrater ‘the gate to hell’, waar we onze tenten op slaan. Het hele gebied rondom Darwaza bevat gas. Toen ze er in 1971 naar gingen boren stortten er een aantal gangen in en ontstond er een krater met een doorsnede van ongeveer 60 meter. Om de verspreiding van het ‘giftige’ gas te voorkomen hebben ze het gas maar aangestoken en dachten dat dit na een paar dagen wel zou zijn opgebrand. Niets was echter minder waar want tot op de dag van vandaag brandt het nog steeds! Het vuur bestaat uit honderden kleine vuurtjes met soms wel vlammen van 10 tot 15 meter hoog. Vooral bij avond biedt de brandende krater een spectaculair uitzicht en terwijl wij van dit vurige uitzicht genieten, bereiden onze begeleiders een heerlijke barbecue voor ons met vers vlees, vis groenten, fruit, brood en koele drankjes.
Dag 06:
Rond het kamp hebben de woestijnmuizen (ratten) overal holletjes gegraven en misschien zie je er nog wel een paar rondhuppelen. Na het ontbijt rijden we via de woestijnnederzetting Erbent naar Ashgabat. Deels over prima wegen maar ook regelmatig dwars door het zand, dat daar een paar uur of een paar dagen geleden overheen is gewaaid. De Karakorum woestijn meet een kleine 350.000 vierkante kilometer en bijna 80% van deze woestijn ligt in Turkmenistan. De woestijn is rijk aan olie en gas maar ook aan mineralen. Naast zand bevat de woestijn ook kleigrond die goed vocht kan vasthouden. Planten die je hier vindt zijn de woestijnacacia, populieren en ook de grillige Saksaul struiken. In de lente is de woestijn een paar weken lang een waar bloemenparadijs als overal de roze, gele en rode bloemen de bodem bedekken. Sinds eeuwen grazen schapen geiten en kamelen in de woestijn en deze dieren voorzien de bevolking van hun melk, wol, vlees en huiden. We overnachten in Ashgabat.
Dag 07:
Vandaag bezoeken we met de gids de grote zondagsmarkt en rijden daarna naar Nohur dat in het Kopetdag gebergte ligt. Onderweg maken we nog een stop en bezoeken we het indrukwekkend grote Turkmenbasi moskee / mausoleum. Als we in Nohur aankomen verkennen we de omgeving. Buiten het dorp is een kerkhof waar je aan het aantal hoorns op de graven kunt zien hoe belangrijk de Turkmenistan 344 graf mama (Large)overledene was. Ze zeggen dat de naam van het dorp naar Noach verwijst!? Ook bezoeken we een zijdeweverij en de pelgrimsplaats Kyz Bibi. Verder staat de Geok Depe moskee en de ruines op het programma. Vervolgens rijden we terug naar Ashgabat waar we met de nachttrein naar Turkmenbashi vertrekken.
Dag 08:
Na aankomst rijden we door het Balkan gebergte naar het schitterend mooie en kleurrijke Yangikala gebergte. Je raakt niet snel uitgekeken op deze prachtig uitgeslepen bergen die met de Grand Canyon worden vergeleken. Het kalksteen waaruit deze bergen zijn gevormd is een overblijfsel van de enorme koraalriffen uit de prehistorische Parathentys Zee. Je kunt de verschillende lagen in het steen herkennen aan hun opeenvolgende kleuren. In het lager gelegen deel zie je de rood gekleurde heuvels en naarmate we hoger komen verandert dit naar krijtwit. Omdat de zonsondergang en opkomst zo mooi is in dit gebergte overnachten we hier  als het kan in tenten of in het pelgrims gueshouse. Op de laatste plek is het voor onze begeleiders iets gemakkelijker om de maaltijd voor ons klaar te maken en hebben we wat meer ruimte om te overnachten dan in de tentjes. Dag met gidsbegeleiding.
Dag 09:
Voor we terugrijden naar Turkmenbashi bezoeken we eerst de pelgrimsplaats Gozli Ata wat een van de heiligste pelgrimsplekken van Turkmenistan is. Het mausoleum staat te midden van het rode en roze kalksteengebergte en maakt deel uit van een grote verzameling bijzondere gegraveerde grafstenen. Gozli Ata was een beroemde soefi heilige uit de 12de eeuw, waarvan gezegd werd dat hij in je ziel kon kijken. Vervolgens rijden we naar Kemal Ata, Heen en terug dezelfde ongepleived weg, maarhet is volop de moeite waard als je de bijzondere lavabollen ziet die de natuur daar heeft gevormd. Er zijn maar enkele plekken op de aarde waar je dit zelfde schouwspel kunt bewonderen. In Turkmenistan 143 ondergaande zon Stad (Large)Turkmenbashi bezoeken we de markt en kijken nog even naar de Kaspische zee voor we naar Ashgabat vliegen. Vanwege zijn vele parken en (’s avonds kleurrijk verlichte) fonteinen heeft de hoofdstad de bijnaam ‘City of Love’ gekregen. Je vindt hier o.a. monumenten van Lenin, Pushkin maar ook van het prachtige Turkmeense Ahal Teke paard. Dag met gidsbegeleiding.
Dag 10:
na het ontbijt rijden we naar Mary, een rit van ongeveer 6 1/2 uur. Onderweg bezoeken we de Anau moskee en de overblijfselen van Abiverd een voormalige plaats aan de oude  zijderoute. Als er na aankomst nog tijd over is gaan we naar het museum van Mary. Overnachting in Mary.
Dag 11:
Vanuit Mary bezoeken we Merw en rijden daarna door naar Olot, waar we de grens met Oezbekistan passeren en doorrijden naar Buchara. Merw is een historische stad en in het archeologische park valt nog veel van de oude cultuur te bewonderen. De oase van Merw is al sinds de bronstijd bewoond en ten tijde van de zijderoute was het een grote stad. Het was een belangrijk kruispunt op de routes die de karavanen beladen met goederen aflegden. In het archeologische park vind je restanten van imposante muren van forten en mausolea ter nagedachtenis aan emirs, sultans en andere leiders maar ook aan belangrijke soefi meesters en andere leraren. Merw is een Unesco World Heritage Site. Na terugkeer in Oezbekistan rijden we door naar Buchara. Na aankomst in Buchara is het een aanrader om bij een restaurantje aan het Labi-Hauz te gaan eten. De restaurantjes bevinden zich rond een kunstmatig meertje en de temperatuur is hier, ook als het zomer is, opmerkelijk aanIMG_3091 (Large)genaam.
Dag 12:
In de ochtend staan de rondleidingen gepland. De middag is vrij te besteden. We bezoeken een aantal van de volgende bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende fort, dat tot de overname door de Russen door de heersende Emir werd bewoond. Ook kijken we rond bij de plaatsen waar vroeger de handelaren, geldwisselaars en andere beroepsgroepen zaten. Verder kun je bijvoorbeeld op eigen gelegenheid het iets buiten het centrum gelegen bijzondere Ismael Samani mausoleum bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat. Als je ’s avonds in een van de voormalige medressen wilt dineren, kun je als het meezit ook de traditionele dansen en een modeshow bijwonen. Vraag even aan de gids of hij kaarten voor je kan regelen.
Dag 13:
We verlaten Buchara en rijden naar het zomerpaleis van de laatste Emir, dat buiten de stad staat. Ook maken we nog een korte stop bij een vervallen karavanserai waarna we doorrijden naar het dorp Nur-Ata. Hier bevindt zich eeIMG_3145 (Large)n bron met heel zuiver water dat wel 16 verschillende mineralen bevat. De vissen die hier in zwemmen worden als heilig beschouwd en om die reden niet gegeten. Na de rondleiding lunchen we hier (er staat dus geen vis op het menu). Vervolgens gaan we op weg richting Yangikazgan waar we in een joert in de woestijn zullen overnachten. Het is mogelijk hier een rit op een kameel te maken. Ook groeien hier veel unieke plantensoorten die alleen in de woestijn voorkomen. ’s Avonds is er een optreden met traditionele muziekinstrumenten en worden er liedjes uit Oezbekistan en omringende landen gezongen.
Dag 14:
Na het ontbijt rijden we naar Sentob, een dorp in het Nuratau gebergte, dat in de Sentobsoy vallei ligt. Onderweg maken we ook nog een stop bij het legendarische Nur Ata complex. Hier bevindt zich een bron met heel zuiver water dat wel 16 verschillende mineralen bevat. De vissen die hier in zwemmen worden als heilig beschouwd en om die reden niet gegeten. Na de rondleiding rijden we door naar Sentob  De huizen zijn hier uit steen opgetrokken en omringd door tuinen met oude fruit en notenbomen. Na aankomst installeren we ons in het “Shiringul” guesthouse in Upper Hayate Village. We maken hier kennis met het alledaagse leven van de dorpsbewoners en na de lunch verkennen we de omgeving. We wandelen naar de rand van het Upper Hayat dorp en de Hayatsay vallei, waar we de ruines van een oud dorp bezoeken en een boerderij met Severtsov schapen. Het is een gemakkelijke wandelroute en ongeveer 6 kilometer lopen.
Dag 15:
Na het ontbijt wandelen we (te paard is ook mogelijk) naar het naast gelegen dorp Uhum en door de Tykchasay vallei naar een heilige plaats met de naam Eshon-bobo. De route loopt tot aan de rand van het Nuratau park en is ongeveer 8 kilometer lang. Na terugkeer lunchen we en is de rest van de dag vrij te besteden.
Dag 16:
Vandaag rijden we naar Samarkand. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden.
Dag 17:
Samarkand is de derde stad die we op de zijderoute bezoeken en tevens de allermooiste. In deze fraaie plaats hebben we een halve dag met rondleidingen gepland en daarnaast kun je nog op eigen gelegenheid rond te kijken. In de indrukwekkende dodenstad Shahi – Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit IMG_3245 (Large)legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke Islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de de grootste moskee die ooit in Centraal Azië is gebouwd, Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw kado. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende medressen en de moskee met de gouden koepel. Op een van de medressen, de Sher-dor staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt.
Dag 18:
Halve dag met rondleidingen en de middag is weer vrij te besteden dag in Samarkand. Je kunt als er nog tijd is vandaag bijvoorbeeld een bezoek aan de plaatselijke  bazaar brengen. Je vindt hier vers en gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijnen, maar ook noten, kruiden en nog veel meer. Afhankelijk van de reservering rijden we in de middag of vroeg in de avond met de trein terug naar Tashkent. Na aankomst vervoer naar het hotel.
Dag 19:
Vrij te besteden dag in Tashkent. Ook hier kun je de bazaar bezoeken of naar een van de interessante musea toe gaan.
Optioneel bij te boeken (geef dit ruim voor vertrek aan). Een uitstapje naar het Chorvak bergresort dat op ongeveer 90 kilometer rijden van Tashkent ligt. In de winter is dit een skigebied en in het voor en najaar kun je vaak nog van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen genieten. Bij Chorvak ligt ook een groot stuwmeer met verbluffend blauw water. Je kunt hier in de omgeving paardrijden, een rit met de kabelbaan maken of wandelen. De bergen vormen een verrassend contrast met de uitgestrekte woestijn waar we de afgelopen dagen doorheen zijn gereden. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Tashkent.
Dag 20:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vluchten, auto, trein (gedeelde coupés), transfers en 4WD volgens programma. Als je liever een privecoupé hebt kan dit geregeld worden voor een meerprijs van 75 euro.
 • overnachtingen in goede hotels met ontbijt
 • Joert en tent/guesthouse overnachtingen  inclusief alle maaltijden
 • rondleidingen met Engelssprekende plaatselijke gidsen
 • entreegelden tijdens de rondleidingen
 • visumpapieren voor beide landen
 • in Oezbekistan een fles water per dag

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visumkosten
 • boekingskosten
 • lunch en diner (tenzij anders vermeld)
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • overige entreegelden en foto- en videokosten
 • tips en fooien voor de gidsen en chauffeurs
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.
 • STO garantie
 • Optionele excursie naar Chorvak (bij 2 of meer personen 50 euro per persoon).
 • Early check-in (bij vluchten die ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend aankomen).

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :