Textiel en Nomadencultuur

15 Daagse textiel en nomaden cultuurreis in Kirgizië

Kennismaken met het leven van de nomaden. Slapen in een joert, de vilten nomadentent. In dorpen kleine werkplaatsen bezoeken waar wordt gehandwerkt. Zelf vilt maken en verwerken tot een kleine shirdak en een alakijis (kleden volgens traditioneel patroon). Daarnaast zien we ook hoe van rieDSC_0651 (2) (Large)t een chuij mat wordt gemaakt.

De rietstengels worden omwikkeld met wol en met een linnenbinding op een staand getouw tot een mat geweven. Je kunt (leren) spinnen met een spintol, in een van de joertenkampen genieten van kinderen die muziek maken op Kirgizische instrumenten en zien hoe merriemelk wordt verwerkt tot de nationale drank Kymyz.

We zijn een aantal dagdelen bezig met vilt maken, waarbij we meer leren over de traditionele motieven en kennis maken met Kirgizisch borduurwerk. Ook maken we van vilt een kle
in souvenir.

In de hoofdstad Bishkek worden enkele workshops gegeven, (borduren, vilten souvenir maken), hier kun je ook enkele musea en galerieën bezoeken en, bij voldoende deelname, het optreden van Kirgizie vilteneen folkloristische zanggroep bijwonen. Heb je speciale wensen ten aanzien van het programma, dan kun je dat bij aanmelding kenbaar maken. Indien mogelijk wordt dit dan in het programma opgenomen.

Verder is er tijdens de reis ook tijd om te genieten van de schitterende natuur, wandelingen te
maken, te zwemmen in een meer en, als je wilt, paard te rijden of te leren rijden. Bezoeken aan herders die in de zomermaanden met hun familie en vee in een joert in de bergen verblijven, behoren ook tot de mogelijke activiteiten.

In Bishkek logeren we in een klein hotel in het centrum van de stad in 2-persoons- kamers, op het Kirgizie viltproductenplatteland in een joertenkamp waar een familie uit het dorp voor je zorgt, of in een B&B, georganiseerd door CBT (Community Based Tourism). Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een tolk Engels of Duits.

Het is een reis voor mensen die geïnteresseerd zijn in de levenswijze en cultuur van de nomaden, zelf actief willen zijn, over een redelijke conditie beschikken en geen luxe zoeken.

In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Het vervoer vindt zoveel mogelijk plaats met een eigen minibusje. Uit ecologische overwegingen wordt getracht met een volledig bezet busje te rijden, dit kan dus betekenen dat er soms nog één of enkele andere gasten met de groep mee zullen reizen.

Eenpersoonskamers dienen van te voren aangevraagd te worden en kunnen wij buiten Bishkek niet garanderen. Je betaalt hiervoor een toeslag.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Bishkek en transfer naar het guesthouse om uit te rusten en op te frissen. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad waarbij je verschillende galerieën en musea bezoekt en informatie krijgt over het leven van de nomaden.
Dag 03:Kirgizie slofjes
Verblijf in Bishkek. In de ochtend wordt op vilt geborduurd en na een bezoek aan de Osh-bazaar kun je je eigen vilten souvenir maken.
Dag 04:
Naar Kara-Suu, een dorp even buiten Kochkor waar je les krijgt in het maken van vilt, vilten kleden (shirdak en alakiijs), het maken van chui matten, spinnen met een spintol etc. Overnachting bij familie ter plaatse.
Dag 05:
Deze dag gaan we verder met het maken van een shirdak en wordt ook de betekenis van de patronen uitgelegd. Verder zien we hoe een chuij mat wordt gemaakt. Overnachting in Kara-Suu.Kirgizie textiel

Dag 06:
Bezoek aan Kochkor, centrum van viltproductie. Hier gaan we naar Altyn-Kol, een coöperatieve winkel waar de viltproducten uit de omliggende dorpen worden verkocht. Ook bezoeken we de bazaar. ’s Middags rijden we naar het joertenkamp Tuura-Suu (2.200 m.)
Dag 07:
Verblijf  in Tuura-Suu. Je kunt hier in de bergen wandelen, paardrijden en het dorp bezoeken. Hier maak je kennis met de muziek, de liederen en muziekinstrumenten van Kirgizië.
Dag 08:
Van Tuura-Suu eerst naar Kyzyl-Tuu, een dorp dat bekend staat om het maken van joert frames en versieringen voor de joert, bezoek aan een tentoonstelling van elecheks (traditionele vrouwenmutsen). Daarna naar het joertenkamp Sonun aan de oever van het Issyk-Kul meer.Kirgizie handwerk vrouwtje
Dag 09:
Verblijf in Sonun, wandelen, zwemmen en/of werken aan de eigen shirdak, of traditionele gerechten koken.
Dag 10:
Van Sonun rijden we eerst naar Bokonbaevo de districtshoofdstad van deze streek. Hier maken we kennis met een man die jaagt met getemde adelaars. Daarna vertrekken we naar het joertenkamp Temir-Kanat, (2.450 m.) gelegen op een plateau boven het gelijknamige dorp.
Dag 11:
Vrij te besteden dag in Temir-Kanat waar je verder kennis kunt maken met het nomadenleven en kunt wandelen, paardrijden en bijvoorbeeld een bezoek aan herders kunt brengen.
Dag 12:DSC_0235 (3) (Large)
Van Temir-Kanat naar de noordoever van het Issyk-Kul meer, naar Tamchy. Hier logeer je in een B&B. De gastvrouw zal je laten kennismaken met Kirgizisch patchwork en het werken met zijde en vilt.
Dag 13:
Van Tamchy naar Bishkek. Onderweg maken we een stop bij de Burana toren, een overblijfsel van een stad aan de Zijde Route. Overnachting in het hotel.DSC_0079 (Large)
Dag 14:
‘s Morgens volgen we nog een workshop origami en ’s middags is er tijd om inkopen te doen, ‘s avonds wordt er bij voldoende deelname een concert met Kirgizische muziek verzorgd.
Dag 15:
Transfer naar de luchthaven voor vertrek.

Bishkek is een stad met Russische bouwstijl en lange rechte straten. Je vindt er terrasjes, gezellige eetgelegenheden met tuinen, parken, winkels, galerieën en in het nationaal museum kun je alles over de cultuur en de levenswijze van de nomaden bewonderen. Op de grotendeels overdekte Osh bazaar is van alles te koop, zoals fruit, groente, salades, gedroogd fruit, noten, meel, tabak, maar ook vele gebruiksartikelen en kleding. Mocht je onderweg geen (vilten) souvenirs hebben gekocht dan zul je op deze markt zeker slagen.
Soms is het mogelijk om ’s avonds een folkloristisch concert bij te wonen.
Ala Archa is een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit prachtige natuurreservaat zijn verschillende wandelmogelijkheden. Je vindt hier een schat aan bloemen, lieflijke bergbeekjes en een mooi uitzicht op de bergen.
Ala Medin is eveneens een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit dal loop je langs een riviertje en kun je uren ver de bergen in en van de schitterende vergezichten genieten. Paardrijden is hier mogelijk maar lang vaak moeilijk te regelen en vrij kostbaar. altijdVerder staat er een Russisch kuuroord waar je een warm bad en een massage kunt nemen.
De meeste reizen vinden plaats rondom het Issyk-Kul meer. Issyk Kul betekent ‘warm water’. Ondanks dat het meer het op een na grootste bergmeer ter wereld is en op 1600 meter hoogte ligt tussen met sneeuw bedekte bergen, bevriest het water nooit. Het meer is dan ook een overwinteringplaats voor vele vogelsoorten. Eens was deze plek een belangrijke tussenstop voor handelaars op de zijderoute.
In Karakol staan veel regeringsgebouwen die in de Sovjet stijl zijn opgetrokken, maar ook oude huizen die in de Russische koloniale stijl zijn gebouwd. De Russisch Orthodoxe kerk is helemaal van hout gemaakt en er staat ook een houten moskee. De moskee ziet er uit als een boeddhistische tempel en is daar neergezet door de Dunganen; een uit China afkomstige moslim groepering.
Heel gelovig zijn de moslims in Kirgizië echter niet, want zelfs rond het gebedsuur is er in de moskee nauwelijks iemand te bekennen. Voor een gezellige drukte kun je dan ook beter de bazaar bezoeken.
De Burana toren is een restant van een minaret en stamt uit de tijd dat de zijderoute door Kirgizië liep. Hier heeft vroeger de grote stad Balasagun gelegen, die door aardbevingen totaal is vernield. Op deze plaats staat nu een klein museum en er zijn een aantal grafstenen verzameld. Sommigen alleen met teksten maar ook stenen in de vorm van een man. Verder zijn hier een aantal rotsen met petroglyfen te bewonderen.
Het joertenkamp Djeti Őguz ligt aan het eind van een smal dal  in de bloemenvallei. De bergen en omgeving lijken wel wat op de Alpen. Je kunt hier bijvoorbeeld naar de prachtige waterval wandelen of een bezoek brengen aan het kuuroord uit de Sovjet tijd in het nabijgelegen gelijknamige dorp. Hier kun je jezelf trakteren op een heerlijke massage. Het kamp ligt in een bosrijk gebied, dat bovendien beroemd is om zijn vuurrode rotsen die de naam ‘de 7 ossen’ dragen.
Het joertenkamp Temir Kanat ligt op een plateau even boven het gelijknamige dorp op 2.450 meter hoogte. Je kunt er heerlijk wandelen, paardrijden (of het leren!) of mee helpen een smakelijke Kirgizische maaltijd te bereiden. Je kunt er op uit trekken om een bezoek te brengen aan de nomadenfamilies die in de zomermaanden in joerten leven en met hun vee in de bergen verblijven. In de zomermaanden is er kans dat je bij een van de joertenkampen ruiterspelen mee kunt maken. Doordat de bevolking in de zomermaanden zelf ook rondtrekt, is het echter moeilijk deze activiteiten te garanderen. Soms komen mensen uit het gelijknamige dorp zingen. In het nabijgelegen dorp vind je veel viltproducten, zoals shirdaks en ook borduurwerk.
De omgeving van het joertenkamp Ak-Say is droog en steppeachtig  en er valt jaarlijks maar weinig regen. Het uitzicht is hier echter spectaculair. Aan de overkant van het Issyk-Kul meer zie je de bergen van Kazachstan terwijl aan de andere kant de witte pieken van de Tien-Shan boven de grillig gevormde zandsteenformaties uitsteken. Lekker relaxen aan het strand, zwemmen of wandelen behoren hier tot de opties. Je bereikt het joertenkamp Ak-Say door een 12 kilometer lange weg te volgen die grotendeels door het water in het zandsteengebergte is uitgesleten.
In het joertenkamp Tuura-Suu ben je te gast bij een muzikale familie en kun je kennismaken met Kirgizische liederen en muziekinstrumenten. Andere optionele activiteiten zijn wandelen en paardrijden. Je kunt fraaie dagwandelingen maken naar o.a. een kleine waterval of in de heuvels rond het kamp. Kies je voor een tocht te paard dan zul je ook zeker een kijkje nemen bij de drakenkoprots die de vorm heeft van een opengesperde muil. In het nabijgelegen dorpje staat onder andere een school en op de route hierheen kom je langs een, voor het landschap zo karakteristieke, begraafplaats.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Groepsvervoer met eigen busje volgens programma
 • overnachtingen in een goed guesthouse in Bishkek (2-p kamers)
 • overige nachten in joerten CBT of homestay
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner in Bishkek)
 • begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • entreegelden
 • voor Kirgizië is geen visum nodig

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • lunch en diner in Bishkek
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • tips en fooien
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :