Spiti (India) met 3-daagse trek en wandelen

20-Daagse verzorgde cultuurreis door India met 3-daagse trek en verschillende wandeldagen in de Spiti vallei (klein Tibet)

Deze verzorgde cultuurreis met drie daagse trek en lichte wandeldagen in de Spiti vallei heeft een zeer gevarieerd programma. We bezoeken hindoe heiligdommen en het voormalige Himalaya koninkrijk Rampur Bhushar, rijden door schitterende streken omringd door prachtige witte bergen en uiteraard staan ook een aantal indrukwekkende en eeuwenoude boeddhistische kloosters op het programma.
De 3-daagse trektocht is verhoudingsgewijs licht en je loopt gemiddeld 4 tot 6 uur per dag. Het hoogste punt waar je overnacht is het dorp Demul op 4.225 meter.
De streken die we bezoeken liggen dicht tegen de grens van Tibet aan, waardoor dit deel van de Indiase Himalaya ook wel klein Tibet wordt genoemd. Ook de cultuur heeft sterke verwantschap met de Tibetaanse cultuur. Onderweg bezoeken we het grote en belangrijkste klooster in de Spiti vallei, het Ki klooster, maar ook andere boeiende kloosters zoals die in Dhankar, Nako en Tabo. De eeuwenoude muurschilderingen die je op sommige plaatsen aantreft, zijn nog verrassend goed bewaard gebleven.
In deze afgelegen streken leven zeldzame dieren, zoals het sneeuwluipaard. Neem een verrekijker mee, want tegen de avond is de kans groot dat je steenbokken of muskusherten kunt zien.

Deze reis kunnen we ook uitbreiden met een verlenging naar Ladakh!

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek naar Delhi, aankomst rond middernacht, ontvangst en vervoer naar het hotel..
Dag 02:
Delhi – Kalka – Shimla (2.206 m.). Vroeg in de morgen na het ontbijt vertrekken we naar het station, waar we om 07.40 uur de trein nemen naar Kalka. Rond de middag komen we aan in Kalka, waarna het ongeveer 4 uur rijden is voor we Shimla bereiken. Na aankomst is er nog tijd om rond te kijken bij de plaatselijke markt.  We overnachten in een hotel.
Dag 03:
Vandaag verkennen we Shimla dat eens deel uitmaakte van het Nepalese koninkrijk maar tegenwoordig de hoofdstad is van Himachal Pradesh. Tijdens de Britse overheersing was dit vooral in de zomer een populaire plek om verkoeling te zoeken. Je vindt hier dan ook nog een aantal prachtige koloniale huizen en hotels uit die tijd.
Dag 04:
We vertrekken uit Shimla en rijden verder via Narkhanda naar Sarahan (1.920 m.). Eens was hier het Himalaya koninkrijk Rampur Bhushar gevestigd. Als je hier rondloopt krijg je een goed beeld van de religie, gewoontes en gebruiken van de bevolking. Narkhanda is nog altijd een van de belangrijkste handelssteden van deze streek. Sarahan was in de zomer de hoofdstad van dit oude koninkrijk en vanuit dit lieflijke dorp heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van de Srikhand Mahadev. Reistijd: ongeveer 6 uur.
Dag 05:
We vervolgen onze rondreis en gaan op weg naar Sangla (3.500 m.). De rit voert door de Baspa vallei die bekend staat als een van de mooiste van de Himalaya. Het dorp Sangla dat aan de Baspa rivier ligt is schitterend gelegen tussen de groene valleien met de witte toppen van de Kinner-Kailash op de achtergrond. Dat de vallei zo groen is betekent echter ook dat je hier soms wat regen kunt verwachten. Als we aankomen zetten we de tenten op en in de middag lopen we naar het Kamrup fort waar we de eeuwenoude tempel van Sangla bezoeken. Reistijd: ongeveer 5 uur.
Dag 06:
Na het ontbijt rijden we door dennenbossen en klein dorpjes naar Nako. Nako is een groen dorp dat bij een door sneeuw en ijs gevormd meer ligt. Hier bezoeken we een indrukwekkend tempelcomplex uit de 11-de eeuw dat tot de orde van de Drukpa’s behoort. Volgens de legende is het dorp ontstaan nadat Padmasambhava hier een rots had neergegooid. Aan de andere kant van het meer staat een heiligdom met een gigantische grote gebedsmolen, dat omringd is door manistenen. Ook bezoeken we een meertje dat in de winter, als er ijs ligt, wordt gebruikt om ijshockey te spelen. We brengen de nacht door in een lodge. Reistijd: ongeveer 6 uur.
Dag 07:
Als we van Nako naar Tabo (3.050 m.) rijden, komen we langs de heilige plaats waar de Sutlej rivier en de Spiti rivier samenvloeien. Het dorp Tabo is een middeleeuws dorp dat zijn bekendheid dankt aan het klooster. Het beroemde Tabo klooster staat bij archeologen hoog aangeschreven om zijn fraaie muurschilderingen. Omdat het hier zo mooi is schijnt de Dalai Lama zich op zijn oude dag in dit klooster terug te willen trekken. We overnachten bij de mensen thuis (homestay). Reistijd: ongeveer 4 uur.
Dag 08:
Na het ontbijt rijden we naar Dhankar (3.890 m.). Na een rit van ongeveer vier uur zetten we de tenten op en gaan we op verkenning uit. Het klooster bevindt zich boven op een rots en staat bekend om de medicinale kruiden die hier groeien. Om deze reden oefent het grote aantrekkingskracht uit op monniken en lama’s uit de verre omgeving. We overnachten bij de mensen thuis (homestay). Reistijd: ongeveer 4 uur.
Dag 09:
Vandaag start de trektocht en lopen we van Dhankar naar Lalung (3.750 m.). Het grootste deel van de route loopt door vrij vlak landschap. Als we het dorp Dhankar achter ons hebben gelaten lopen we door een schaduwrijke rotsachtige vallei en volgen we de loop van de rivier. We overnachten bij de mensen thuis (homestay). Gemiddelde looptijd: 5 uur.
Dag 10:
We lopen van Lalung naar Demul (4.225 m.). Demul is het hoogst gelegen dorp in deze streek. Als we door de vallei trekken steken we de rivier over, waarna we tegen een hooggelegen weide opklimmen. In het dorp overnachten we weer bij de mensen thuis. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 11:
We staan vroeg op en na het ontbijt verlaten we Demul en gaan we op weg naar Komik (3.690 m.). Vandaag is de mooiste wandeldag en zul je versteld staan van de schoonheid van de natuur in dit hoger gelegen deel van de Himalaya. Nadat we in het dorp zijn aangekomen is er nog tijd over om de omgeving te verkennen. Er is geen dorp in de omgeving maar de natuur en de bergen zijn hier indrukwekkend mooi. Verder ligt vlak bij Komik het mooie boeddhistische Tangyud klooster. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 12:
Voor we naar Kaza rijden bezoeken we eerst het klooster in Komik. Daarna rijden we eerst naar het dorp Langza, dat hoog op een bergweide ligt vlak bij de prachtige Chau Kang Nilda berg. Hiervandaan maken we een korte wandeling naar een locatie waar je fossielen van zeedieren kunt bewonderen. Deze zijn naar schatting 200 miljoen jaar oud en stammen uit de tijd dat deze regio nog op de bodem van de zee lag. Het fossielencentrum is een initiatief van de jeugd van Langza en bedoelt om de geologische rijkdom van de Spitivallei te beschermen.
Dag 13:
We maken een daguitstap naar het Ki klooster en bezoeken het dorpje Kibber. Kibber dat op een hoogte van 4.303 meter ligt schijnt het hoogste permanent bewoonde dorp ter wereld te zijn. Vervolgens rijden we naar het schitterend gelegen Ki klooster, dat hoog op een piramidevormige rots is gebouwd. Dit fraaie klooster behoort tot de Gelugpa sekte en biedt onderdak aan zo’n 40 monniken. We overnachten weer in de plaatselijke lodge in Kaza..
Dag 14:
Het is een lange dag rijden via Batal naar Keylong. Tijdens deze schitterende bergrit passeren we de beroemde Kunzum pas die op 4.800 meter ligt. Onderweg kun je genieten van de ruige natuur van de Spiti vallei en de indrukwekkende Barashigi gletjser, een van de grootste in de Himalaya. Het dorp Batal dat we passeren is de startplaats van vele trektochten en expedities. We rijden door naar Keylong waar we weer in een hotel overnachten. Reistijd: ongeveer 9 uur.
Dag 15:
Keylong is een heerlijke plek om een dag door te brengen en vandaag trekken we er een volledige dag op uit. Je vindt hier boeddhistische kloosters, hindoetempels maar ook de markt in Keylong is het bezoeken waard.
Dag 16:
De rit van Keylong naar Manali loopt door de groene en vruchtbare Lahaul vallei. Als we onderweg over de Rohtang pas (3.990 m.) komen hebben we een mooi uitzicht over de hele vallei. In Manali overnachten we weer in een hotel. Reistijd: ongeveer 4 uur.
Dag 17:
In Manali hebben we een uitgebreid programma met een bezoek aan de Hadimba tempel, het klooster in het centrum en buiten Manali, het fraaie Nagar paleis. Verder is het ook leuk om nog even op de markt en in oud Manali rond te neuzen.
Dag 18:
Na het ontbijt volgt er een lange rit naar Kalka waarvandaan de trein ons weer naar Delhi brengt. De trein vertrekt rond 6 uur ’s avonds en doet ongeveer 4 uur over het traject. Na aankomst worden we we naar het hotel worden gebracht. Reistijd: ongeveer 14 uur.
Dag 19:
Vrij te besteden dag in Delhi. Voor 12.00 uur moeten we wel uitchecken, de bagage kunnen we zo lang in het hotel laten staan. ‘s Avonds rijden we naar het vliegveld.
Dag 20:
Heel vroeg in de morgen vertrek en in de ochtend aankomst op Schiphol.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma evenals de treinreizen
 • Overnachtingen in goede 2 en 3 sterren hotels
 • In Delhi, Shimla en Manali is het ontbijt inbegrepen en op de andere dagen ontbijt en diner
 • volledig verzorgde trektocht en bagagevervoer
 • overnachtingen tijdens de trek in lodges/homestay
 • begeleiding van een Engelssprekende gids
 • alle permits, entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visum voor India
 • boekingskosten
 • lunch en diner in Delhi, Shimla en Manali en enkele lunches tijdens de reis
 • alcoholische en gebottelde dranken en persoonlijke hotelrekeningen
 • Fooien voor de gids en de chauffeur e.a. begeleiders
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie
 • Verzekeringen
 • Vaccinaties

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :