Rondreis door uitgestrekt Mongolie

21-daagse complete rondreis door Mongolië met bezoek aan de Gobiwoestijn, rotsschilderingen, een gletsjer, de Orkhon waterval, het Erdene klooster, heetwaterbronnen, het Khovsgol meer en de Przwalskipaardjes.

Deze complete rondreis door Mongolië laat je kennismaken met een grote verscheidenheid aan landschappen en verschillende culturele hoogtepunten.

De reis start met de vlucht naar Ulaanbataar. In de hoofdstad bezoeken we bezienswaardigheden zoals het Gandan klooster en het natuurhistorisch museum met zijn enorme dinosaurusskeletten. mongolie-tempelVervolgens verlaten we de hoofdstad en reizen we naar de Gobi woestijn. Dit is een interessante streek waar skeletten, fossielen en eieren van dinosauriërs zijn opgegraven. Je vindt hier de indrukwekkend mooie ‘Flaming Cliffs’ en we bezoeken in dit gebied een oud klooster.
De rondreis komt ook in Karakorum, waar eens de grote Djengis Khan zijn machtige rijk regeerde. Hier vind je het Erdene Zuu klooster met zijn 108 stoepa’s, dat zeker een grote indruk op je zal maken. Daarnaast bezoeken we een schitterende bloemrijke vallei met heetwaterbronnen, de Orkhon waterval een plaats waar in de zomer veel nomaden met hun dieren verblijven.

Na het bezoek aan de voormalige hoofdstad van Mongolië trekken we naar de taiga in het noorden van het land. In dit deel van Mongolië vind je het door bergen en dennenbossen omringde Khovsgol meer. We brengen twee nachten mongolie-kloostermuurdoor bij dit schitterend blauwe meer. Aan het einde van de reis bezoeken we het Khustai Nationaal park waar we de zeldzame Przwalski paardjes gaan opzoeken.
Als je in juli reist, kun je op 11 juli het Nadaam festival bijwonen, waarbij je paardenrennen en wedstrijden in worstelen en boogschieten mee kunt maken. Je zult hier ook zeker de kans krijgen om de nationale drank Airag (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01
Vertrek vanuit Nederland.
Dag 02
Aankomst ’s morgens vroeg in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië.  Tijd om op te frissen en/of uit te rusten en vervolgens gaan we de stad gaan bekijken. Zoals het centraal gelegen Sukhbaatar plein, het ‘Museum of National History’ met zijn enorme dinosaurusskeletten en het belangrijkste klooster van het land; het Gandan klooster. Dit klooster is lokaal bekend als Gandantegchilin en is het enige klooster dat tijdens de Russische overheersing in functie bleef; hoewel het vooral als museum fungeerde. Sinds 1990 heeft het z’n religieuze functie weer herkregen. Verder is deze dag ook de lunnch in begrepen en ’s avonds wonen we een folklore show bij.
Dag 03
We verlaten de hoofdstad en reizen naar de Gobi woestijn. Onderweg zal het landschap steeds droger en desolater worden. De eerste stop is Baga Gazriin Chuluu. Hier vind je eeuwenoude rotsformaties waar je kunt wandelen. Ook zijn hier oude rotsschilderingen. We overnachten in een
gerkamp. ‘s Avonds wordt het houtkacheltje opgestookt en de volgende morgen om een uur of zes sluipt iemand stilletjes de ger binnen om de kachel weer aan te steken; een ritueel dat zich elke ochtend zal herhalen.
Dag 04
De volgende halte is Tsagaan Suvargaa, wat letterlijk ‘witte stupa’s betekent. Het landschap hier lag ooit op de zeebodem en is nu een prachtig gebied met 30 meter hoge kalksteenformaties.
Dag 05:
De komende dagen bezoeken we het Gurvansaikhan Nationaal Park, waar zich een aantal opmerkelijke natuurfenomenen bevinden Een van de mooiiste plekken in Mongolië is de Yolvallei, een gletsjer tussen 2 hoge rotswanden, waardoor zich hier een bevroren gebied midden in de Gobi woestijn bevindt. Je kunt hier wandelen en misschien wel gieren spotten. Yol betekent letterlijk gier.
Dag 06
De Khongor zandduinen staan bekend als het ‘zingende zand’. De zandduinen strekken zich uit over een gebied van 180 kilometer en worden soms 80 meter hoog. Tussen de duinen vind je vruchtbare groene stroken die langs de Khongoriin Gol rivier liggen. Je kunt hier proberen tegen de duinen op de klimmen en je er weer af laten glijden. We bezoeken ook een kamelenboerderij.
Dag 07
Bij de beroemde rode zandstenen rotsen van Bayanzag werden in 1922 de eerste dinosauruseieren gevonden door de Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman. Ook vond hij vele dinosaurusbotten, het overtuigende bewijs dat hier ooit dinosaurussen rondstruinden. Nu is er een klein museum gewijd aan de dinosaurussen van Bayanzag.
Dag 08
We rijden in noordelijke richting naar de Ongi regio. We zien het landschap weer veranderen nu we de mongolie-kloostertjeGobi woestijn weer verlaten. Onderweg bezoeken we de overblijfselen van het Ongiin Hiid klooster. Ooit was dit klooster een pleisterplaats voor Mongoolse pelgrims op weg naar Tibet.
Dag 09
Na het ontbijt rijden we verder naar de Orkhon vallei, waar we de 20 meter hoge Orkhon waterval bezoeken. Er is volop gelegenheid om in deze mooie omgeving rond te wandelen.
Dag 10
Een van de culturele hoogtepunten van Mongolië is Kharkorin, de oude hoofdstad van het Mongoolse rijk, bij ons beter bekend als Karakorum. De stad werd in 1235 gebouwd en was de hoofdstad van het beroemde Mongoolse rijk, totdat de Kublai Khan z’n hoofdstad verplaatste naar Beijing. Kharkorin ligt in de Orkhon vallei, het hart van de Mongoolse cultuur.mongolie-deuren Van de stad zelf is bijna niets over, maar je kunt hier wel het gerenoveerde, beroemde Erdene Zuu klooster bezoeken – het eerste boeddhistische klooster in Mongolië.
Dag 11
Vandaag gaan we op weg naar de warmwaterbronnen van Tsenkher, waar je heerlijk kunt ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron. In deze schitterende vallei zijn ook weer volop mogelijkheden om te wandelen. Naar wens kun je hier ook een paardje huren.
Dag 12
Onze bestemming van vandaag is het prachtige Terkhiin Tsagaan meer, ook wel het ‘Grote Witte Meer’ genoemd dat op een hoogte van 2000 meter ligt. Dit is één van de mooiste meren van Mongolië. Je kunt hier bijvoorbeeld naar de top van een vulkaankrater op bijna 3000 meter wandelen en liefhebbers kunnen paardrijden kunnen een rondje om het meer maken. In deze omgeving grazen veel kuddes paarden en schapen.
Dag 13
We rijden naar de Khovsgol provincie en overnacht in een gerkamp in het dorp Shine Ider. Onderweg genieten we weer van een schitterende tocht door het berglandschap van Khangai. We maken even een stop in het plaatsje Jargalant. Ook hier vind je een compleet vervallen klooster, want jammer genoeg er is nog geen geld om de vele kloosters te herstellen die tijdens de sovjetoverheersing zijn verwoest. Wel vinden er regelmatig boedddhistische ceremonies plaats in een nabijgelegen ger.
Dag 14
Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Mongolië is het prachtige Khovsgol meer, een groot meer met een oppervlakte van 2760 vierkante kilometer. We zijn nu ver van de Gobi-woestijn verwijderd en aangekomen in het land van de taiga’s, weidegronden en ijskoude bergstroompjes. Het immense meer is omringd door hoge bergen, waar yaks, paarden en rendieren rondlopen. In de bossen rondom het meer wonen de Buryatten, de Darkhan en de Tsaatan nomaden. We overnachten in een gerkamp.
Dag 15
We hebben de hele dag de tijd om bij het prachtige Khovsgol meer te wandelen. Het Khovsgol meer is een enorm uitgestrekt meer en een van de grootste zoetwaterreservoirs ter wereld. Het meer en de omgeving zijn enigszins vergelijkbaar met het wat verderop gelegen Baikalmeer. Langs het meer zie je naast gers ook vele blokhutten staan; Siberië is hier dan ook niet ver vandaan. Soms ontdek je hier enkele tipi’s (tenten), de woningen van de Tsaatan; de rendiernomaden. Deze bevolkingsgroep, waarvan er nog maar zo’n vierhonderd in Mongolië leven, wonen eigenlijk verder in de Darkhad vallei, zo’n drie dagen trekken vanaf het meer. Enkele Tsaatan zijn echter met hun rendieren naar de oevers van het meer getrokken en hopen zo wat geld te verdienen aan het toerisme; een logische gedachte gezien hun primitieve en zware bestaan dat ze leven in de Mongoolse taiga. Maar wel een keuze die helaas funest kan zijn voor de rendieren; de blaadjes die zij eten groeien hier niet en veel rendieren overleven het dan ook niet bij het Khogsvol meer.
Dag 16
We keren langzaamaan terug naar Ulaanbaatar. De eerste stop is het provinciestadje Moron. Vervolgens reizen we verder naar Khutug Undur.
Dag 17
Amabaysgalant Khiid is één van de mooiste en grootste boeddhistische kloosters van het land en sinds het begin van de negentiger jaren na de democratische omwenteling weer in gebruik. Het is één van de weinige kloosters die in de communistische periode niet geheel is verwoest. ’s Morgens zijn er diensten in de tempels die bijgewoond kunnen worden.
Dag 18
Op weg naar Ulaanbaatar bezoeken we het Khustai Park. Dit is het park waar de beroemde Przewalski paarden leven. In Mongolië worden ze Takhi paarden genoemd. Deze met uitsterven bedreigde wilde paarden werden in 1992 weer opnieuw uitgezet. Zo’n 15 paarden werden vanuit Westerse dierentuinen samen gebracht waarna een Nederlandse fokker met succes de groep uit wist te breiden. Inmiddels zijn er weer zo’n 250 paarden in dit park. Het Przewalski paard is het enige overgebleven wilde paardensoort, een die vroeger veelvuldig voorkwam. In het park leeft echter nog veel meer wild, van gazellen tot wolven, van herten tot vele vogelsoorten. Ook leven er veel nomaden in het park en kun je er kennismaken met het leven van de nomaden die hier met hun kudden door het park struinen. Ook vind je meer dan duizend jaar oude Turkse grafstenen in het park.
Dag 19
Vandaag brengen we nog een bezoek aan een ander natuurpark, het Terelj nationaal park, een schitterend natuurgebied. Onderweg stoppen we bij een recent gebouwd monument ter ere van Dzjenghiz Khan. We lunchen bij de ger in het park, waar we ook overnachten. ’s Middags is er tijd om in het park te wandelen. Deze streek met zijn alpiene landschap ligt gemiddeld op 1600 meter, maar de hoogste pieken zijn bijna 3000 meter.
Dag 20
Na het ontbijt keren we terug naar de hoofdstad, die opeens een wereldstad lijkt,  na de rondreis door het uitgestrekte Mongolië. Hier brengen we nog een laatste middag en avond door en is er gelegenheid om te winkelen en brengen we een bezoek aan een Gobi Kasjmier bedrijf.
Dag 21
Vervoer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer volgens programma
 • overnachtingen in een goed hotel in Ulaanbaatar (2-p. kamer met ontbijt)
 • Overige nachten in joertenkampen met gedeeld sanitair
 • alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
 • begeleiding van een Engels sprekende gids
 • alle excursies en entreegelden
 • folkloreshow

Exclusief

 • Retourticket Amsterdam – Ulaanbaatar
 • boekingskosten (€ 37,- inclusief STO garantie)
 • visum
 • enkele maaltijden in Ulaanbaatar
 • ritten op een kameel of een paard
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag

 

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :