Rara lake en Lower Dolpo lodge/homestay trek

31 Daagse reis naar Nepal met 12 daagse lodge/homestaytrek naar het Rara lake en 9 daagse tocht in Lower Dolpo.

ZWAAR – maximale hoogte 5.115 meter

Rara ligt in het westen van Nepal en wordt vanwege de moeilijke bereikbaarheid maar weinig bezocht door toeristen. In Rara liggen enkele vruchtbare valleien met vriendelijke dorpjes en onbewoonde gebieden waar de flora en fauna ongestoord zijn gang kan gaan. Verder heb je hier de mooie uitzichten op de witte Himalayapieken van Dolpo en Tibet. De bewoners van dit gebied zijn voornamelijk Hindoe die echter door de voortdurende zouthandel met Tibet, de Tibetaanse bouwstijl en gewoontes hebben overgenomen. Houd er rekening mee dat de overnachtingen en de maaltijden in deze streek heel primitief en eenvoudig zijn!
De grootste trekpleister van dit gebied is het Rara meer; het grootste meer van Nepal.
Tijdens de trektocht lopen we vanaf Jumla naar het meer waar we enkele dagen blijven om van het natuurschoon te genieten. Vervolgens keren we via een andere route weer terug naar het Dolpo gebied.
Het Dolpo gebied is pas sinds 1989 opengesteld voor toerisme en er is nog altijd is er een speciaal permit nodig om de streek te bezoeken. Dolpo is door hoge passen min of meer afgescheiden van de rest van Nepal en wordt dan ook ba-yul, verborgen land genoemd. Het landschap vertoont een grote gelijkenis met de Tibetaanse hoogvlakte, dit in tegenstelling tot de weelderig groene heuvels, in het lager gelegen deel van Nepal. De bewoners van Dolpo hebben ook altijd handel gedreven met de Tibetanen van de hoogvlakte en niet met de Nepalezen in de lager gelegen gebieden.
Dolpo wordt beschouwd als het laatste bolwerk van de oude Bon-Po religie, de voorloper van het Boeddhisme. De tocht naar het betoverend mooie Phoksumdo Lake, valt in de categorie zwaar. De gemiddelde looptijd per dag is ongeveer 6 uur. Er zijn weinig rustdagen en er moet veel worden geklommen en afgedaald. De maximale hoogte tijdens deze trek bedraagt 5.115 meter.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld de stoepa van Bouddhnath te bezoeken. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Hier vlakbij ligt Pashupatinath de plaats waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeker de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin.
Dag 04:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nepalgunj. Deze plaats ligt in de Terai (laagland) vlak bij de grens met India en het is er warm. Nepalgunj is een industriële stad en transportknooppunt.
Dag 05:
Vroeg in de morgen transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Jumla (2.370 m.).
Tijdens deze half uur durende vlucht kun je volop genieten van het uitzicht op de witte Himalayapieken. Omdat men in Nepal op zicht vliegt, kan het zijn dat de vlucht wordt uitgesteld in verband met regen, te harde wind, mist en dergelijke. Het programma bevat dan ook enkele vrije dagen om eventuele vertraging op te vangen.
De regio van Jumla is een van de hoogste regio’s waar de zeldzame en smakelijke rode rijst wordt verbouwd. Op de bazaar van Jumla kunnen eventuele laatste inkopen gedaan worden voor we op pad gaan. Ook moeten we ons bij een controlepost registreren.
Dag 06:
De eerste dag wordt er gelijk flink geklommen. We lopen langs een school en vervolgens eerst een behoorlijk stuk omhoog door een bos met hoge bomen. Vervolgens maken de  bomen plaatse voor weilanden met schapen en herdershutten. Je steekt hier de Danphe Lagna pas over (3.720 m.) waarbij je een fantastisch uitzicht hebt op de Patrasi Himal (6.860 m.) en de Jagdula Himal (5.785 m.). De pas is vernoemd naar de Danphe, een fazantensoort die veel in dit gebied voorkomt en bovendien de nationale vogel van Nepal is. Na de pas lopen we geleidelijk door rododendronbossen naar beneden en zullen we op een hoogte van ongeveer 3.500 m. overnachten. Dit is boven de hoogteziektegrens dus drink veel, doe het rustig aan en luister vooral goed naar je lichaam. Het kan voorkomen dat de pas door sneeuw gesloten is en in dat geval zullen we vanuit Jumla een andere route nemen die iets langer duurt en bij dezelfde plaats uit komt. De gids zal hierover informatie inwinnen in Jumla. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 07:
We lopen geleidelijk langs een kabbelend stroompje naar beneden tot 2 bhatti
(theehuizen) in Tharamara, waarna het pad steil omlaag gaat door bossen vol coniferen, bamboe, berken en walnootbomen. We komen uit bij de Sinja Khola rivier waar aardappelvelden, koren en marihuana langs de oever groeit. We volgen een tijdje de rivierbedding en maken dan weer een flinke klim omhoog naar het Tibetaanse dorpje Bhara. Vervolgens gaat het pad afwisselend omhoog en omlaag tot aan Bhulbule de entree tot het nationaal park Rara, waar we op een hoogte van 3.130 meter overnachten. Gemiddelde looptijd: 6,5 uur.
Dag 08:
Na het ontbijt lopen we eerst door uitgestrekte weides met hier en daar een chorten (stoepa) en steenhopen met gebedsvlaggetjes. Vanaf de Churchi Lagna pas (3.450 m,) zie je de besneeuwde toppen van Tibet en onder je de Mugu Karnali rivier. We lopen geleidelijk naar beneden, vervolgens een stuk ‘Nepali flat’ en dan weer een stuk omlaag. Vervolgens klimmen we weer steil omhoog door een bos met gigantische cederbomen. Eenmaal boven aan de berg heb je een adembenemend uitzicht op het heilige Rarameer. We dalen af naar de oever van het meer. Gemiddelde looptijd: 7 uur.
Dag 09:
Vandaag kun je ervoor kiezen om bij het grootste meer van Nepal te relaxen of om er omheen te wandelen (ongeveer 13 kilometer). Het kan zijn dat je hier een karavaan muilezels tegenkomt met handelswaar uit Tibet of Simikot. Er komen in dit gebied nog zeldzame dieren voor zoals de rode panda, de Himalaya beer, berggeit, bergantilope, goral (een berggeit met antilope trekjes), otters en diverse vogelsoorten.
Dag 10:
We nemen de lage weg naar de rivier, die we vervolgens oversteken. Achter de watermolen loopt het pad weer omhoog door dennenbossen en rododendrons. Als we de bossen verlaten lopen we over de heuvelrand naar een hoogte van 3.710 meter, waar je nog een keer het Rara meer kunt zien en van een geweldig uitzicht op de bergen kunt genieten. We dalen af naar een vallei en overnachten bij een ranch-achtige controlepost in Gorosingha (3.190 m.). Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 11:
We lopen naar beneden tot we bij de Sinja Khola rivier aankomen. Deze volgen we tot het dorpje Sinja (2.440 m.). We zijn nu duidelijk weer in bewoond gebied en er bevinden zich veel huizen en akkers in deze vruchtbare vallei. In Sinja kun je als je zin hebt de ruines van het paleis bewonderen uit de 12e eeuw, toen Sinja de hoofdstad van het Malla-rijk was. Ook staat er een hindoeïstische tempel. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 12:
We volgen vandaag een zijtak van de Sinja Khola; de Dhobi Khola rivier. We zullen de rivier verscheidene malen oversteken. Het grootste deel van de dag lopen we door
bossen waar zowel loof,- als pijnbomen staan. Af en toe komen we langs een boerderij. Het laatste stuk gaat steil omhoog. We overnachten in Jaljala Chaur (3.270 m.). Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 13:
We starten de dag met een beklimming waarna een lange afdaling volgt. Bij Chere komen we weer op bekend terrein en het is dan niet ver meer naar Jumla. Gemiddelde looptijd: 5 uur.
Dag 14:
We steken twee heldere rivieren over en komen dan in een gebied waar veel houtkap plaats vindt. Het kan zijn dat je ook enkele boomstammen stroomafwaarts ziet dobberen, waar ze opgepikt en verwerkt worden. Het pad gaat vervolgens geleidelijk door rijstvelden omhoog en we lopen langs een stroompje door een gebied waar veel esdoorns en walnootbomen staan en in het voorjaar veel bloemen voorkomen; geraniums, vergeet-me-nietjes, boterbloemen, munt, edelweiss, gentianen, primula’s, asters, orchideeën, ganzerik, enzovoort. Achter deze bloemenweides klimt het pad omhoog en word je getrakteerd op een schitterend uitzicht. Langs een verlaten schapenfokcentrum loop je weer naar beneden en overnachten we in de buurt van een stroompje met de naam Ghote Chaur (2.700 m.). Hier vind je ook sculpturen uit de 13-eeuwse Malla dynastie. De Newari koningen van de Malla dynastie regeerden het land van de 12e tot en met de 18e eeuw vanuit de Kathmandu vallei. Gemiddelde looptijd: 5 uur.
Dag 15:
Trek van Gothe Chaur naar Sumdo.
Dag 16:
We volgen de Tila Khola rivier stroomopwaarts langs watermolens, akkers en kuddes
vee. In Munigaon staat een controlepost en wordt ons trekking permit waarschijnlijk gecontroleerd. Munigaon is een dorpje met Chhetri, Thakali en Tibetaanse inwoners. Je zult hier ook dok-pa op de huizen treffen. Dit zijn houten beelden die een gezicht uitbeelden en kwaad afweren. Na Munigaon blijven we de linkertak van de rivier volgen door een mix van loof,- en dennenbossen. Uiteindelijke steken we de rivier over en klimmen we omhoog naar Chotra. Chotra wordt bewoond door Khampa, die oorspronkelijk in de provincie Kham in Oost-Tibet woonden. Ze hebben veel Hindoe-gewoontes overgenomen om zich zoveel mogelijk aan te passen maar hun religie is, zoals de mani muur en kami (toegangspoort) doet vermoeden, nog steeds voornamelijk Boeddhistisch, met animistische trekjes en lokale sjamanen.
We lopen nog een stuk verder naar Naphukana (3.080 m.), een dorp met Tibetaanse inwoners die yaks en paarden hoeden. Hier overnachten we. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 17:
Het pad gaat de komende 800 meter vrij steil omhoog naar de Mauri Lagna (honing pas).
In de lente kom je vlak voor de pas door alpine weides vol lelies, azalea’s en rododendrons. Vanaf de pas heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van de Gutumba, Matatumba, Bhalu Himal en andere 5000-ers. Achter de pas komt een moeilijk stuk langs de helling waar je voorzichtig moet lopen. Het einde van het lastige pad wordt gemarkeerd door een stapel stenen en vervolgens gaat het pad weer steil door de bossen naar beneden tot we bij een stroompje komen. De rest van de dag gaat afwisselend omhoog en omlaag en we passeren ook nog een Khampa dorp, waar de kinderen je waarschijnlijk om snoep of pennen zullen vragen. We overnachten in Balasa (3.110 m.), vanwaar je een goed uitzicht hebt op de Kagmara (5.960 m.) en andere 5000-ers in het Dolpo gebied. Gemiddelde looptijd: 7 uur.
Dag 18:
Vandaag een korte loopdag terwijl we verder lopen door de walnootbossen. Hoewel walnoten ook weleens gegeten worden, is de olie van de noten het belangrijkste en met name om mee te koken. We komen door appelboomgaarden en akkers in relatief meer bewoond gebied tot we na een flinke afdaling in onze overnachtingsplaats Kaigaon (2.610 m.) aankomen. Je vindt hier het eerste winkeltje sinds Jumla en een bhatti. Gemiddelde looptijd: 4 uur.
Dag 19:
We volgen de Bheri rivier stroomopwaarts en zullen vandaag het Dolpo gebied binnen wandelen; gemarkeerd door een toegangsbord. We overnachten in Toijem (2.920 m). Gemiddelde looptijd: 5 uur.
Dag 20:
Het grootste gedeelte van Dolpo ligt boven de 4.000 meter en we zullen vandaag dan
ook flink moeten klimmen. We volgen de rivier door de steeds nauwer wordende vallei. Er komen veel watervalletjes langs de wanden naar beneden. De vallei loopt uit in een morene die omhoog loopt tot aan Kagmara Phedi. Ondanks dat we al wat hoge passen gehad hebben, kun je hier last hebben van de verschijnselen van hoogteziekte. Blijf veel drinken en probeer toch te genieten van het panorama van bergpieken om je heen. We overnachten bij Kagmara Base Camp (4.000 m.). Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 21:
Vandaag hebben we een rustdag bij Kagmara Base Camp om aan de hoogte te wennen en van de uitzichten te genieten.
Dag 22:
Het wordt een heel zware dag waarbij we eerst ruim een kilometer omhoog lopen en vervolgens ruim een kilometer naar beneden gaan. We gaan vroeg van start en lopen langs de Kagmara gletsjer omhoog naar de Kagmara La pas (5.115 m.). In de buurt van de pas is de kans vrij groot dat je de zeldzame blauwschapen te zien krijgt. Eenmaal over de pas volgt een lange afdaling over los puin en langs grote rotsen. We overnachten bij het herderskamp in Lasa (4.060 m.). Gemiddelde looptijd: 7 uur.
Dag 23:
We wandelen vandaag voornamelijk door dennenbossen naar de akkers van Pungmo,
een fortachtig dorp. Vanaf daar gaat het stroomafwaarts verder tot aan een kruispunt van paden bij Sumduwa (3.100 m.), waar we overnachten. Sum is Tibetaans voor ‘drie’ en Duwa voor ‘pad’. Je vindt er ook een school waarin les in o.a. Tibetaanse taal en Bon religie wordt gegeven. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 24:
We lopen door dennenbossen omhoog naar een controlepost bij Palam. We komen op
meer open terrein en het pad zigzagt omhoog naar de heuvelrug, vanwaar je een spectaculair uitzicht op het Phoksumdo meer hebt en de 200-meter hoge waterval; de hoogste van Nepal. We passeren het dorpje Ringmo (3.730 m.)., een pittoreske nederzetting met chortens, gompas en mani muren. De lokale bevolking verkoopt hier handgemaakte yakharen producten. De Tibetaanse bewoners praktiseren de Bon-religie. Deze religie stamt van voor de komst van het boeddhisme in Tibet. Gemiddelde looptijd: 6 uur.
Dag 25:
Als je vroeg opstaat, heb je ’s morgens de tijd om de omgeving van het meer te
verkennen. Het water is bijzonder helder en zo’n 650 meter diep. Volgens de legende is het meer gevormd door een vrouwelijke demon die op vlucht was voor Padmasambhava. Ze verstopte zich in het dorpje en gaf alle inwoners een turkoois als beloning voor hun stilzwijgen. Padmasambhava veranderde de turkoois in mest. De bewoners van het dorp dachten dat de demon ze bedrogen had en verklapten de verblijfplaats van de demon. Deze was zo woedend over dit verraad dat ze het dorp onder een vloed turkooizen water bedolf, dat nu het meer is. Er zijn dagen dat je het dorp nog steeds op de bodem van het meer kunt zien liggen…
Langs de oevers van het meer staan eeuwenoude Bon-kloostertjes waar je indrukwekkende muurschilderingen en godenbeelden kunt bewonderen. Ga echter niet voorbij Shey Gompa, want dan kom je in Upper Dolpo; een gebied waar je een permit van US $ 500,- voor nodig hebt. Tegen de middag lopen we voor een deel dezelfde weg naar beneden en nemen bij Sumduwa het pad naar Renje (3.010 m.). Gemiddelde looptijd: 4 uur.
Dag 26:
Het pad gaat langs en over de Suli Gaad rivier door dennenbossen. Hier en daar moet je
over rotsen en bamboebruggetjes die glibberig kunnen zijn, let dus goed op waar je je voeten neerzet. We gaan geleidelijk naar beneden en overnachten bij Chepka (2.670 m.), waar een grote rots tussen de walnootbomen staat. Gemiddelde looptijd: 4 uur.
Dag 27:
Vlak na het verlaten van onze kampeerplaats loop je langs een aantal winkeltjes terwijl de weg verder naar beneden voert. We komen via drie dorpjes die ‘wenkbrauw’, ‘wimper’ en ‘oog’ betekenen weer in relatief bewoond gebied met akkers. In Dunai nemen we het pad naar Juphal (2.490 m.), het eindpunt van onze trekking. De gids zal hier de vlucht voor morgen bevestigen. Gemiddelde looptijd: 7 uur.
Dag 28:
In verband met de harde wind die meestal rond 10 uur ’s morgens aanzet, vertrekken de vluchten van en naar Juphal vroeg. We staan dus vroeg op voor onze vlucht naar Nepalgunj en gaan vervolgens met een aansluitende vlucht door naar Kathmandu. Na aankomst vervoer naar het hotel.
Dag 29-30:
Vrij te besteden dagen in Kathmandu. Je kunt deze dagen benutten door de oude
koningssteden Bhaktapur en Patan te bezoeken of souvenirs te kopen in de levendige wijk Thamel. Ook is het mogelijk om samen met een lokale gids per fiets de onontdekte plaatsjes van de vallei te verkennen. Deze dagen gelden ook als reservedagen in
geval de vlucht van Juphal naar Kathmandu door weersomstandigheden wordt uitgesteld.
Dag 31:
Vervoer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer en transfers evenals de binnenlandse vluchten
 • overnachtingen in Kathmandu in een goed hotel (2-p. kamers)
 • overnachting in Nepalgunj in een goed hotel (2-pers. kamer)
 • begeleiding van een Engelssprekende gids en een drager
 • volledig verzorgde lodge/homestaytrek
 • eenvoudige maaltijden en drinken zoals thee
 • trekking permitsen de entrees voor het nationale parken
 • het registratiebewijs (TIMS)

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • boekingskosten (€ 25- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • visum voor Nepal
 • luchthavenbelasting Nepal
 • maaltijden in Kathmandu
 • gebottelde en alcoholische dranken
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :