Nepal: Yoga, meditatie, cultuurreis met Nederlandse reisleiding.

16-Daagse groepsreis naar Nepal: yoga, meditatie, cultuur met Nederlandse reisleiding en Nepalkenners.

Een inspirerende reis naar bijzondere plaatsen in Nepal, waarbij je kennis maakt met de prachtige natuur en cultuur van het land.
Aan de voet van en in het Himalaya hooggebergte beoefen je of maak je kennis met meditatie, yoga en volg je kookles op speciale locaties.
Tijdens deze  reis zal je vele en afwisselende indrukken opdoen, ben je actief bezig en maak je kennis met de lokale keuken. Tegelijkertijd is er volop tijd om te ontspannen en van de natuur, cultuur en stilte te genieten. Een reis om nieuwe inspiratie op te doen en te relaxen.

Op deze reis gaan Henk Dolfing en Gemma te Woerd mee om je kennis te laten maken met de fascinerende cultuur, de schitterende natuur en de hartverwarmende en vriendelijke Nepalese bevolking. Henk en Gemma hebben een aantal jaren in Nepal gewoond en gewerkt. Een bijzondere ervaring waarvan ze nog steeds nagenieten. Tijdens hun verblijf hebben ze een band opgebouwd en bijzondere contacten onderhouden met de bewoners.  Ook hebben ze vele tochten en wandelingen gemaakt. Deze mooie plekken en de gastvrijheid willen ze je graag laten zien en beleven en hun kennis van de cultuur met je delen. Beiden zijn ze actief en ervaren op gebied van meditatie en yoga. Henk heeft ervaring met meditatie beoefening en begeleiding vanuit o.a. de Tibetaanse en Theravada boeddhistische traditie. Gemma heeft ervaring met verschillende vormen van yoga en meditatie. Daarnaast is Henk een ervaren reisleider. (o.a. voor Baobab)

Informatie over meditatie en yoga:
Het Tibetaanse woord voor mediteren is ‘gom’, dat (ge-)wennen of ‘zich bekend maken’ betekent. Mediteren betekent dat we onszelf positieve en realistische houdingen aanwennen. Mediteren is niet zozeer met de benen in de knoop en met een ‘heilige’ uitdrukking op je gezicht zitten, maar mediteren is veel meer een instelling van onze geest. Zelfs wanneer het lichaam in de perfecte houding zit, mediteren we niet echt als onze geest onrustig is en willekeurig van het ene naar het andere onderwerp springt.
Tijdens het mediteren transformeren we onze verwarde en (over)haastige gedachten en zienswijzen zodat deze beter overeenkomen met de werkelijkheid. In plaats van onrust en woede kunnen we meer mededogen en liefde voelen. We zitten vaak verstrikt in onze eigen verwarrende emoties en vooroordelen over onszelf en de wereld. Met meditatie probeer je ruimte en duidelijkheid te scheppen in je eigen geest.
Bij Tibetaanse meditatie gaat het kortweg om geestelijke oefening die leidt tot meer innerlijke rust, concentratie, helderheid, compassie, bewustzijn en vrijheid. De kernmeditaties staan bekend onder de namen aandachtsmeditatie (mindfulness), bewustzijns of inzichtsmeditatie en open hart meditatie (o.a. tonglen of metta)
De yoga lessen die gegeven kunnen worden zijn Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Yin yoga en yoga nidra.
In overleg met de deelnemers kunnen we bekijken welke lessen/yogavorm het meest aanspreekt.
De lessen worden gegeven door een Nepalese/Tibetaanse docent die zal aansluiten op de vraag en behoeftes van de groep.

Bij alle yogavormen zijn aandacht, ademhaling en asana’s (yogahoudingen) de belangrijkste elementen. Deze worden geoefend vanuit een respectvolle en niet-prestatiegerichte houding.

De reis:
In de hoofdstad Kathmandu aangekomen zal je merken dat je ogen tekort komt. Kathmandu is een kleurrijke en chaotische stad. Waar je ook kijkt, overal zal je oude boeddhistische en hindoeïstische tempels aantreffen, maar ook mooi gedecoreerde oude paleizen.
We zullen deze verschillende historische, culturele en spirituele plaatsen bezoeken, zoals de Tibetaanse Boeddhistische stoepa van Boudhanath, het klooster Kopan, de hindoeïstische tempels bij Pashaputinath en de boeddhistische en hindoeïstische tempels bij Swayambhunath (monkey temple). De oude koningssteden Patan en Bhaktapur staan eveneens op het programma.
We zijn in Nepal tijdens het Dashain festival; het belangrijkste feest voor de Nepalezen.
Het is de viering van de vruchtbaarheid en van de overwinning over het kwade. Dashain geldt voor veel hindoes als het begin van een nieuwe periode. Vandaar dat ze huizen schilderen en opknappen en nieuw kleding kopen. Tijdens Dashain komen mensen (terug) samen. Mensen uit Kathmandu trekken naar hun dorp van herkomst om met hun familie Dashain te vieren.
Het is vergelijkbaar met ons kerstmis. Het feest duurt een aantal dagen. Elke dag is belangrijk en heeft een thema waarbij puja’s (rituelen) worden uitgevoerd.

Hieronder hebben we verschillende rituelen gezet:
Op een van deze dagen worden vele geiten, buffels en duiven in speciale tempels geofferd. Bloed, het symbool voor vruchtbaarheid wordt dan aangeboden aan godinnen. Een deel van het geofferde dier wordt aan de priester geschonken en de rest wordt bereid als feestmaal.
Dieren, vervoersmiddelen en gereedschap worden gezegend en krijgen een bloemenmala (krans) omgehangen. Tikka’s, de stip op het voorhoofd, bestaat uit een mengsel van rijst, yoghurt en vermiljoen (rode kleurstof) worden uitgedeeld aan alle familieleden.
Op Phulpati dag  is er een soort processie waarin Phulpati  (dit zijn bloemen, planten en bladeren, totaal 9 soorten) samen met wijwater, banaan en suikerriet  en bijeengebonden met een rode doek, en op een versierde draagstoel onder een gouden paraplu worden aangeboden aan godin Durga.
We zullen tijdens onze reis 1 van de rituelen van Dashain bij Nepalese kennissen van ons  kunnen bijwonen.
In deze periode worden, speciaal voor dit festival, op veel plekken metershoge bamboe schommels(pings) gebouwd.

Na ons verblijf in Kathmandu gaan we op weg naar Pokhara dat aan het schitterende Phewameer is gelegen. De weg loopt langs een rivier en we rijden door het mooie groene landschap. We zien rijstvelden, bergen en komen langs dorpjes.
Pokhara, zal je merken, heeft een andere sfeer dan Kathmandu: rustig, uitgestrekt, zicht op de bergtoppen van de Annapurna range (Himalaya) en het is er minder hectisch.
In Pokhara verblijven  we op een mooie locatie waar de meditatie  en  yogalessen en de kooklessen gegeven worden. Deze vinden  afwisselend in de ochtend en in de middag of het begin van de  avond plaats. Daarnaast is er tijd om de omgeving van Pokhara te  verkennen. Aansluitend maken we een korte trekking/wandeling   van enkele dagen. Voor de deelnemers die niet mee gaan / kunnen   op de trekking maken we een alternatief programma.
Op de terugvlucht van Pokhara naar Kathmandu hebben we bij helder weer een prachtig uitzicht op de Himalaya.
Het programma geeft beknopt de grote lijn en de mogelijke routeplaatsen van de reis weer. We maken een reis op maat, mede afhankelijk van de interesses van de deelnemers. Binnen dit programma is ieder vrij om te kiezen en wel of niet aan de activiteiten deel te nemen.
In Azië is de cultuur anders georganiseerde dan we gewend zijn, dus misschien zal niet alles zo lopen als je verwacht en als het gepland is. Dat geeft ons de kans om geduld en flexibiliteit te oefenen.

Bekijk - Programma

11 okt: Vertrek.
12 okt: Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel, dichtbij de bekende wijk Thamel. Na intrek in de verschillende kamers, is er tijd om bij te komen van de reis. Vervolgens gaan we de omgeving verkennen.
13 okt: Bezoek aan Swayambhunath,  (monkeytemple) staat boven op een heuvel en je vind hier zowel Tibetaanse en Hindoetempels. Via een lange trap bereiken we  Swayambhunath, waarvan we een mooi uitzicht hebben over Kathmandu. Het heet niet voor niets apentempel want je ziet vele apen rondlopen en springen. In een hoek van het complex vind je een actief Tibetaans klooster. Tussen 3 en 4 uur kun je de monniken horen zingen. Mensen lopen met de klok mee om de stoepa en draaien daarbij aan de gebedsrollen die je aan de basis van de stoepa vindt. Aan de achterkant van het complex staat een groot Boeddhabeeld.
Vervolgens bezoeken we Patan, een oude koningsstad. Patan’s boeddhistische karakter wijkt af van het voornamelijk hindoeïstische Bhaktapur en het hindoeïstische en boeddhistische Kathmandu. Het is het centrum van de Newari cultuur met zijn traditionele kunst- en handwerken. Het oude gedeelte van Patan heeft een grote hoeveelheid magnifieke tempels, stoepa’s, paleizen en kloosters. Het rechthoekig Durbar square (plein) van Patan vormt een van de zeven monumentengebieden van de Kathmandu vallei die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In het koninklijk paleis is het Patan museum ondergebracht en een bezoek is zeker de moeite waard. In de tuin is het heerlijk vertoeven. Vlakbij Durbar square ligt de Kva Bahal, een 12 de eeuwse boeddhistische tempel, ook wel de gouden tempel genoemd. Hier ligt het spirituele centrum van Patan.
14 okt: Bezoek aan het Kopan klooster. Dit klooster is net als de tempels van Swayambunath, gelegen op een heuvel met weer een ander uitzicht op Kathmandu. De doelstelling van het Kopan klooster is het behoud van de boeddhistische traditie zoals dat gedurende vele eeuwen in Tibet werd beoefend. Gebeden en puja’s (rituelen) worden elke dag door de monniken uitgevoerd. Rond het klooster vind je prachtige tuinen waar beelden, stoepa’s, gebedsmolens en fonteinen elkaar afwisselen. Alleen al een wandeling door de tuinen van het klooster brengt veel positiviteit en rust.
Onderaan de heuvel ligt Boudhnath, de grootste stoepa in Nepal. Van bovenaf ziet de stoepa eruit als een reusachtige mandala.
In Kathmandu is dit het centrum van de Tibetaanse cultuur en rijk aan boeddhistische symboliek. De straatjes rondom de stoepa zijn volgebouwd met kloosters en werkplaatsen waar o.a. boterlampen, gebedsvlaggetjes, Tibetaanse drums, Tibetaanse kleding en andere artikelen worden gemaakt, die van belang zijn voor het boeddhistische leven.
In de vroege avonduren komen hier veel Tibetanen samen om hun dagelijkse kora (pelgrimsrondjes) rond de stoepa te lopen.
Het is voor ons, en voor vele andere toeristen, een speciale plek om te zijn en de sfeer te proeven. Vanaf de vele terrasjes die boven de restaurants en winkeltjes zijn, heb je een mooi uitzicht op de stoepa.
Niet ver van Boudhnath ligt Pashupatinath, het belangrijkste hindoetempelcomplex in Nepal. De tempels liggen aan de heilige Bagmati rivier, waar de gaths (trappen om naar de rivier af te dalen) en plateaus zijn gemaakt waar dagelijks crematies plaatsvinden. De Pashupatinath tempel is voor niet-hindoes niet toegankelijk, maar het zijn de crematies die de vele bezoekers hier naar toe trekken.
15 okt: Bezoek aan Bhaktapur en Pikhel.
Bhakatpur, een andere koningsstad dichtbij Kathmandu, waar je echt het gevoel hebt terug te keren naar de middeleeuwen. Hier slenteren we langs de vele, met houtsnijwerk versierde, tempels en door smalle straatjes. In deze oude koningsstad vind je een grote hoeveelheid boeddhistische en hindoesymboliek en op elke hoek staat wel een pagode of een religieuze offerplaats
De belangrijkste pleinen van Bhaktapur geven een verrassend beeld van het traditionele dagelijks leven in de stad. Op o.a. het pottenbakkerspleintje vinden er bijna altijd activiteiten plaats. De ontelbare binnenplaatsjes zijn met elkaar verbonden door nauwe straatjes en steegjes. Afhankelijk van het seizoen kunnen delen van de straten bedekt zijn met kleden waarop rijst en andere waren liggen te drogen.
In Pikhel bezoeken we een Nepalees gezin waar Henk en Gemma 6 weken verbleven tijdens hun taalcursus en waar we nog regelmatig komen als we in Nepal zijn. We zullen een echte traditionele Nepalese maaltijd bij deze gastvrije familie eten en een wandeling maken in hun dorp waarbij je kunt ervaren hoe het dorpsleven eruit kan zien.
16 okt: Busreis naar Pokhara. Deze reis door de bergen duurt ongeveer 7 uur en vervelen zul je je zeker niet. De natuur langs de route is schitterend. De bergweg loopt grotendeels langs de rivier en onderweg passeren we regelmatig dorpjes waar het dagelijkse leven in rustig tempo zijn gang gaat.

Pokhara ligt aan het Phewa lake. In dit meer ligt een eilandje met een tempel van de godin Varahi. Je kunt het bereiken met roeibootjes die je op verschillende plaatsen kunt huren. Vanuit Pokhara heb je bij helder weer een schitterend uitzicht op de pieken van het hele Annapurna gebergte.
In Pokhara zijn er verschillende activiteiten mogelijk:
Bezoek aan de World Peace Pagode, ofwel de Shanti Stupa.
De pagode is 115 meter hoog en toont de vier standbeelden van de Boeddha voorgesteld als een souvenir uit verschillende landen: Dharmacakra Mudra uit Japan, Bodh Gaya uit Sri lanka, Kushinagar uit Thailand en Lumbini uit Nepal. Elke standbeeld vertegenwoordigt de belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot Boeddha en benoemd de plaats waar dit plaatsvond. Het is een perfecte plek met een prachtig uitzicht op de witte toppen van de Himalaya en het Phewa lake en Pokhara.
Kooklessen.
Roeien op het Phewa lake.
Bezoek aan een Tibetaans vluchtelingenkamp.
Er liggen 3 Tibetaanse vluchtelingenkampen oftewel dorpen dichtbij Pokhara. De Tibetanen hebben in deze dorpen met Zwitserse hulp grote tapijt knoperijen opgezet, waardoor zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook worden er in deze dorpen vele souvenirs verkocht. In deze vluchtelingendorpen heeft de Tibetaanse bevolking door hun zelfstandige en levenslustige instelling een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen.
Bezoek aan de Devi waterfalls.
Paragliden.
We gaan aan de slag om onszelf te verwennen met een verrukkelijk gerecht uit de Nepalese keuken. Mogelijkheden zijn: de traditionele Dal Bhat, Ayurvedisch of Newari eten
Massages.
Verschillende mogelijkheden, zoals voetreflex, traditionele Nepalese massage, hoofd- rug en nek massage.
17 okt: Ochtend: meditatie en yoga op een prachtige locatie.
De meditatie wordt verzorgd door Henk en de yoga door een Nepalese yoga docent.
De middag is vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag yoga en meditatie.
18 okt: Ochtend: meditatie en yoga op een prachtige locatie.
De meditatie wordt verzorgd door Henk en de yoga door internationale docenten.
De middag is vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag yoga en meditatie.
19 okt: Ochtend: meditatie en yoga op een prachtige locatie.
De middag is vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag yoga en meditatie.
20 okt: Ochtend: meditatie en yoga op een prachtige locatie.
De middag is vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag yoga en meditatie.
21 okt: Ochtend: meditatie en yoga op een prachtige locatie.
De middag is vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag yoga en meditatie.
22-23-24 okt: Vandaag gaat de 3 daagse trekking van Sarangkot naar Astam en Dhampus van start. Sarangkot is het hoogste uitkijkpunt voor een prachtige zonsopkomst (uiteraard bij helder weer) en ligt op een hoogte van 1.592 meter.
Vanaf Sarangkot kun je genieten van een geweldig uitzicht op de bergen en op Pokhara en omgeving. We wandelen over smalle paadjes, door weelderige bossen en langs groene terrasvelden.
In Astam verblijven we in een eco-village Annapurna; een guesthouse die zelf hun groentes, thee en kruiden kweken. Bij helder weer hebben we vanuit de tuin mooi zicht op de bergen. Dhampus is rustig en sereen, een goede plek om te ontspannen en een prima dorp om het dagelijks leven van de dorpelingen mee te maken. Ook kun je hier weer genieten van een prachtige zonsopkomst en/of ondergang. Vanaf Dhampus heb je uitzicht op de zuidelijke toppen van het Annapurna massief, inclusief de 6.993 meter hoge Macchapuchhre (Fishtail  of vissenstaart).
25 okt: Pokhara – Kathmandu; Spectaculaire vlucht langs de Himalaya en bij helder weer met schitterend uitzicht op de witte toppen. ‘s Avonds is er een smakelijk afscheidsdiner.
26 okt: Terugvlucht naar Nederland. Eventueel verlenging mogelijk in overleg.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer en transfers volgens programma
 • in Kathmandu en Pokhara in goede accommodatie met ontbijt (2-persoonskamers)
 • entreegelden
 • vlucht Pokhara – Kathmandu
 • trektocht met lodgeovernachting en maaltijden
 • begeleiding van Engelssprekende gids en dragers (max 6 kilo pp) tijdens trektocht
 • permit voor Annapurna en TIMS registratie
 • yoga en meditatielessen
 • Nederlandse begeleiding van Henk en Gemma

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • Boekingskosten (€ 35- inclusief bijdrage STO)
 • Visum voor Nepal
 • Niet genoemde maaltijden
 • Dranken
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag (€ 310,-) op aanvraag of toewijzing
 • Fooien voor de chauffeurs, dragers en gidsen

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :