Nepal: Wintertrekking in Chepang Hills

17-Daagse reis naar Nepal met 4-daagse trekking in Chepang Hills, wandeldagen in de Kathmandu vallei en jungle excursie in Chitwan.

 

Tijdens de wintertijd, als de meeste toeristen Nepal hebben verlaten, de bergpassen zijn dicht gesneeuwd en het in het noorden van Nepal knispert van de kou, is het in het normaal drukkend warme zuiden aangenaam toeven.

De meeste mensen zijn wel bekend met het Chitwan national park, met zijn neushoorns, krokodillen, apen, antilope en olifanten. Maar het zuiden heeft meer te bieden. Er liggen ook nog vrijwel onontdekte wandelpaden aan de noordkant van het nationale park, door geurende bossen vol vlinders en meer dan 300 soorten vogels. In dit heuvelachtige gebied waar je in de verte de witte toppen van de Himalaya ziet gloren, wonen de Chepang. Dit gastvrije volk bied je tijdens de trekking hun huis als slaapplaats. Je eet met ze mee, speelt met de kinderen en ziet hoe hun dagelijks leven eruit ziet.

Sunita organiseert deze trekking samen met Sapana Village Lodge in Chitwan.
Sapana betekent ‘droom’ en is de uitgevoerde droom van eigenaar Dhurba Giri. Hij was als ober werkzaam toen hij zijn droom aan enkele Nederlandse toeristen vertelde. Een jaar later kreeg hij van hen een lening om zijn hotel te bouwen en zijn droom waar te maken. Het hotel werd een succes maar was slechts de helft van de droom die Dhurba voor ogen had. De andere helft was om met het geld dat hij verdiende aan het hotel de gemeenschap in Chitwan te ontwikkelen. Hij kwam zelf uit een arm gezin waar geen geld voor schoenen of scholing was. Hij richtte dus scholen op, waterprojecten, medische projecten, verleend microkrediet, hielp slachtoffers van de aardbeving en overstroming, ondersteund CBT (Community Based Tourism), olifantenopvang, enzovoort.

 

Bekijk - Programma


Dag 01: Vertrek uit Nederland.
Dag 02: Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel.
Dag 03: Rondleidingen met een Engelssprekende gids in Kathmandu. We bezoeken de Hindoestaanse tempel Pashupatinath, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Saddhu (Hindoestaanse priesters) poseren voor geld voor een foto en apen lopen rond tussen de tempeltjes. Pashupatinath is de oudste Hindoe tempel van Nepal en stamt uit de 4e eeuw v.C. Er zijn diverse legendes over de oprichting van de tempel, die aan de gelijknamige god gewijd is. Pashupatinath is de beschermheer van de dieren en één van de incarnaties van Shiva. In Nepal is Pashupatinath de onofficiële nationale godheid.
Vanaf het grootste Hindoe heiligdom, de Pashupatinath, lopen of rijden we naar het grootste boeddhistische heiligdom, de Bouddhanath. Rond deze indrukwekkende stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Je kunt er ook zien hoe de thanka’s (religieuze boeddhistische schilderingen) gemaakt worden. Hier vind je ook een Tibetaans klooster, waar je aan een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Zowel de Pashupatinath als de Bouddhanath staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Als er nog tijd over is kun je in overleg met de gids ook (nog) andere plaatsen bezoeken, zoals
bijvoorbeeld de Budhanilkantha tempel. ‘Budha’ betekent in dit geval geen ‘boeddha’ maar is het Hindi woord voor ‘oud’ en de tempel is dan ook Hindoestaans. In de ochtend proberen gelovigen het basalten 5 meter lange beeld van de slapende Vishnu te wekken met geluiden en offergaven.
Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk. Swayambunath wordt bezocht door zowel Hindoes als boeddhisten.
Durbar Square tenslotte is een oude koningsstad. Hier kun je het paleis bewonderen, de vele tempels en het huis van Kumari, de levende godin. Hier vlak bij zit ook Freakstreet, een trekpleister voor hippies.
Omdat de trekking van de komende dagen door gebieden met relatief weinig lunchmogelijkheden voert, raden we je aan ook wat snacks en drinken in te kopen (noten, repen, gedroogd fruit, water ed) voor de ergste honger.
Dag 4: Na het ontbijt rijden we naar Hugdi, wat 80 kilometer ten westen van Kathmandu ligt op een hoogte van 310 meter. Normaal gesproken duurt de rit ongeveer 2 uur, maar de onvoorspelbare spits van Kathmandu kan nog wel eens roet in het eten gooien. We verblijven bij een familie thuis. Je kunt rondwandelen in het dorp en zien hoe de boeren hun buffels melken en tuinen bijhouden. Bij helder weer kun je genieten van een ‘gelaagd’ uitzicht van hoge witte bergtoppen in de verte en de contouren van de donkergroene heuvels daarvoor.
Dag 5: Vandaag een lange klim naar Hattibang (1400m). Je bagage wordt door een drager meegenomen. Deze neemt de bagage van 2 personen mee. We vragen je liefst niet meer dan 8 kilo pp aan de drager mee te geven om deze niet teveel te belasten. Gemiddelde looptijd per dag is 5-6 uur per dag tijdens deze trekking en je overnacht bij mensen thuis (homestay).
Eenmaal boven zijn de witte bergtoppen een stuk dichterbij gekomen. De Himalaya lijkt wel een ‘blue screen’ achter het decor van de schattige Chepang dorpjes in de groene heuvels. Je ziet de Ganesh, Manaslu en bij helder weer zelfs het Annapurna gebergte liggen. We lopen nog een klein stukje verder naar Tobang, waar we overnachten. Je kunt hier een door Sapana opgezet waterproject bewonderen, dat door één van de stafleden die hier familie heeft is geïnitieerd. Regenwater wordt nu opgeslagen in enorme regentonnen en via leidingen door het dorp verspreid. Zo hoeven de dorpelingen niet langer een uur over een glibberig pad naar de rivier te lopen om water te halen.
Dag 6: We gaan vroeg op pad met een ingepakt ontbijt naar Siraichuli (1945m). Op dit hoogste punt van de trekking genieten we (bij helder weer) van de zonsopkomst over het bergpanorama dat zich voor ons uitstrekt terwijl we ons ontbijt opknabbelen. Daarna volgt de steile afdaling naar Chaukidada.
Dag 7: Vandaag een geleidelijke afdaling naar Thumling. Onderweg bezoeken we de Chitram waterval, die met donderend geweld 300 meter naar beneden stort en passeren we de onverkende Nock grotten. We verblijven in een mooi gedecoreerde homestay.
Dag 8: Een makkelijke afdaling naar Siddhi en vanaf daar rijden we naar het Chitwan National Park. We verblijven in Sapana Village, dat net op de grens van het park ligt.
Dag 9: Vrij te besteden dag in Chitwan om bij te komen van de trekking. De inwoners van het dorp vinden het leuk als je meehelpt met de dagelijkse activiteiten. Je kunt ook (tegen betaling) een yogales of massage boeken, een fiets huren, of met een gids een wandeling door de jungle maken.
Dag 10: Excursie naar Devghat. Devghat ligt op de kruising van de Kali Gandaki en de Trisuli rivier en vormt hier de Narayani, die weer in de Ganges uitkomt. Voor Hindoes is dit een heilige plaats en bedevaartsoord. Je vindt er overal tempeltjes en er vinden diverse rituelen plaats.
Dag 11: Jungle excursie in Chitwan. We maken een tour per jeep van 5-6 uur en gaan op zoek naar neushoorns, tijgers, alligators, krokodillen, olifanten, vogels en antilopen.
Dag 12: Vandaag rijden we naar Bhaktapur, een oude koningsstad in de Kathmandu vallei. De meeste tempels met prachtig houtsnijwerk zijn na de aardbeving van 2015 weer gerestaureerd. Bhaktapur staat ook bekend om zijn pottenbakkersindustrie. Op het centrale plein van de oude stad zie je overal aardenwerk liggen drogen.
Dag 13: Na het ontbijt vertrekken we naar Changunarayan, dat op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. De grondslag van de tempel werd in de 5e eeuw gelegd en er bestaan diverse verhalen over het ontstaan van de tempel, die aan Vishnu gewijd is. De tempel is tijdens de aardbeving van 2015 flink beschadigd. Op weg naar de tempel kun je ook een museum bezoeken met een fraaie collectie oude gebruiksvoorwerpen. Je vindt naast de tempel ook een etnografische museum. Changunarayan wordt weinig bezocht dus er zijn geen noemenswaardige toeristische faciliteiten in de buurt. Het is raadzaam iets te eten mee te nemen. Na het bezoek aan de tempel lopen we naar Nagarkot, bekend om zijn vele adelaars. Het is een serene plek met een fantastisch uitzicht op het Langtang gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mount Everest zien liggen vanaf hier.
Dag 14: Vandaag lopen we vanuit Nagarkot naar Namo Buddha. Dit is samen met de Bouddhanath en Swayambunath de belangrijkste pelgrimsplaats voor Boeddhisten in Nepal. Hier gaf prins Semchen Chenpo vrijwillig zijn lichaam aan een tijgerin zodat zij haar jongen kon voeden. Het complex ligt op een heuveltop met zicht op de Himalaya, is groot, oud en sereen dus neem er je tijd voor.
Na het bezoek aan Namo Buddha gaan we door naar Panauti: een heel oud dorpje waar je traditionele houten huisjes vindt, versierd met schrijnwerk.
We besluiten de dag in Dhulikel, net als Nagarkot een schattig dorpje met een subliem uitzicht op de bergen.
Dag 15: Terug naar Kathmandu.
Dag 16: Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je shop till you drop. Het is gebruikelijk om hier wat af te dingen. ‘s Avonds genieten we van een afscheidsdiner.
Dag 17: Transfer naar de luchthaven voor vertrek.

Het is ook mogelijk deze reis individueel te maken met vertrekdatum naar keuze tegen een toeslag van € 225,- per persoon.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Transfers.
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Rondleidingen in Kathmandu
 • Lokale gidsen tijdens rondleidingen, trektocht en jungle excursie
 • Drager
 • Permits,
 • Accommodatie in homestay tijdens trektocht in Chepang en het overige deel van de reis in goede hotels.
 • Maaltijden tijdens trektocht in Chepang.
 • Ontbijt in Kathmandu en Chitwan.
 • Jungle excursie.
 • Belastingen

Exclusief

 • Retourticket naar Kathmandu
 • Visum voor Nepal.
 • Boekingskosten (€ 37,- inclusief STO)
 • Niet genoemde maaltijden
 • Persoonlijke en optionele uitgaven
 • Fooien voor de gidsen en dragers
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :