Nepal met 9-dg Helambu lodgetrek

17 Daagse reis naar Nepal met 9 daagse lodgetrekking in Helambu. (geschikt voor de winter)

Middelzwaar – max. hoogte 2.740 meter

Helambu is het gebied ten noorden van Kathmandu en daardoor ook vrij makkelijk bereikbaar. Als in de winter de passen naar Langtang en Gosainkund zijn dichtgesneeuwd is Helambu nog altijd bereikbaar en kun je er genieten van prachtige uitzichten en interessante dorpjes.
Het gebied wordt voornamelijk bewoond door de boeddhistische Sherpa bevolking. Je zult echter zien dat de taal, klederdracht en gewoonten van de Helambu Sherpa afwijken van de Khumbu (Everest) Sherpa. In Helambu worden veel graanproducten en groenten verbouwd en nijverheidsproducten gemaakt die in India worden verhandeld. In de dorpjes kun je oude kloostertjes bezoeken en kom je langs chorten, manimuren, gebedsmolens en wapperende gebedsvlaggetjes. Dit alles met de witte pieken van het Langtang gebergte als decor.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden.
Dag 03-04:
Vrij te besteden dagen in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaans klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.
Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari, de levende godin. Naast Durbar square is ook de voormalige koningsstad Patan vanaf hier goed bereikbaar.
In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs en trekking artikelen kopen, of een dakterrasje pakken. Je vindt er tal van restaurantjes en bakkerijtjes en het is er dan ook gezellig druk. Het getoeter van brommers, tuktuks en taxis gaat hier, ondanks het bord ‘Verboden te toeteren’, dag en nacht door.
Je kunt deze dagen ook een aanvullend arrangement boeken zoals een rafting, een mountainflight naar de Everest, een fietstocht of een verblijf in een klooster.
Dag 05:
Vanaf de stoepa van Bouddhanath loopt de weg nog zo’n 7 kilometer door naar Sundarijal (1.400 m). In Sundarijal ligt het waterbassin dat het merendeel van
Kathmandu van water voorziet. Hier worden we afgezet en beginnen we onze trektocht door het Helambu gebied. We volgen de waterpijpen door de bossen naar boven tot het dorpje Mulkharka. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Kathmandu vallei en het vliegveld. Vanaf Mulkharka lopen we het Shivapuri natuurreservaat binnen. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit dichte bossen. In de regentijd kun je hier veel last hebben van bloedzuigers. Als je het park door bent, komt Chisopani als snel in zicht. Het tochtige dorp biedt ons voor de eerste keer deze tocht een mooi uitzicht op de Himalaya. Looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 06:
Het gaat vandaag afwisselend omhoog en omlaag door akkers en velden. Regelmatig
kun je genieten van het uitzicht op de bergen. Na een laatste pas komen we aan in Kutumsang (2.450 m), waar je bij helder weer van een fantastische zonsondergang over het gebergte kunt genieten. Looptijd ongeveer 8 uur.
Dag 07:
De route van vandaag loopt voornamelijk omhoog door uitgesleten rivierbeddingen.
Onderweg vinden we voldoende hotels, lodges en tijdelijke tea-houses. Je kunt genieten van schitterende vergezichten, maar ook de cultuur en de levenswijze van de  plaatselijke bevolking maken deze route extra aantrekkelijk. Tharepati ligt op 3.600 meter dus wees bedacht op eventuele verschijnselen van hoogteziekte. Je zult maar een dag boven de 3.000 meter verblijven dus mocht je last krijgen dan zal dit van korte duur zijn.
Verder ligt het dorp precies op een pas tussen alpine weides en het kan hier hard waaien en flink afkoelen. Vanaf de lodges zelf kun je de bergen niet zien, maar een korte wandeling naar de chorten biedt wel weer een mooi uitzicht. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 08:
Vanaf Tharepati gaat het pad weer ruim een kilometer naar beneden. Je ziet de vegetatie veranderen van dennen naar rododendrons naar bamboe. Aan het einde van de lange afdaling steken we de hangbrug over de rivier over, klimmen een stukje en komen uit in Malemchigaon (2.530 m). Malemchigaon is een relatief groot welvarend sherpa dorp omringd door akkers. Je kunt hier ook een boeddhistisch klooster bezoeken, dat je makkelijk herkent aan de rij gebedsvlaggetjes voor het bouwwerk. In het klooster staan beelden van Guru Rimpoche en andere goden. Als het klooster dicht is, informeer dan waar je de sleutel kunt halen. Looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 09:
We beginnen de dag met een afdaling naar de Malemchi rivier. Eenmaal over de hangbrug begint het klimwerk weer. Tarke Gyang (2.590 m) is het grootste dorp in de Helambu regio. De stenen huizen staan dicht op elkaar in smalle stegen en zijn vaak in Tibetaanse stijl ingericht met houten vloeren met rode tapijten en veel koperen versieringen in de huiskamer. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 10:
Vrij te besteden dag in Tarke Gyang. Je kunt hier het klooster bezoeken, waar een grote bronzen gebedsmolen staat. Als je nog een eindje doorloopt vanaf het klooster passeer je een manimuur en een door water aangedreven gebedsmolen. In Tarke Gyang wordt veel antiek verkocht. Het merendeel van deze items zijn boven een haardvuurtje ‘antiek’ gemaakt en echt antiek kan je bij de douane goed in de problemen brengen. Je kunt dus beter het doen van inkopen voor Kathmandu bewaren.
Als je nog energie genoeg hebt kun je de piek ten noorden van het dorp beklimmen. Vanaf de chorten op de top (3.771 m) heb je een magnifiek uitzicht op het Langtang gebergte. Deze excursie neemt ongeveer een halve dag in beslag.
Je kunt vandaag natuurlijk ook heerlijk relaxen, een boek lezen, reisverslag schrijven en thee leuten (voor koffie kun je het beste Nescafe uit Nederland meenemen).
Dag 11:
Het is een makkelijke loopdag die ‘Nepalese flat’ geleidelijk omhoog en omlaag gaat. In
Gangyul vind je een Bhutaans kloostertje en in onze eindbestemming Sermathang
(2.610 m) staat ook weer een relatief grote gompa met beelden van o.a. Guru Rimpoche. Looptijd ongeveer 4 uur.
Dag 12:
Vandaag een lange afdaling over de heuvelrug naar Malemchi Bazar (880 m). De
afdaling begint geleidelijk en passeert de ene na de andere chorten. Kakani is het laatste (boeddhistische) Sherpa dorp van het Helambu gebied en na Kakani gaat het pad steil omlaag naar het hindoeïstische Dubhachaur. Via een hangbrug komen we aan in Melamchi, een relatief grote en drukke handelsplaats langs de rivier. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 13:
Van Malemchi Bazaar rijden we weer terug naar Kathmandu.
Dag 14: Vrij te besteden dag in Kathmandu. Naar wens kunnen we de reis individueel aanpassen en je na afloop van de trekking naar  Bhaktapur brengen, waar je ook kunt overnachten. Deze oude koningsstad kun je echter ook vanuit Kathmandu bezoeken. Gelukkig is hier ook na de aardbeving nog heel veel moois om van te genieten en de restauraties zijn al weer in volle gang. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen de rustige straatjes. ’s Avonds vind je hier nog maar weinig toeristen en zijn de tempels ondanks de eenvoudige verlichting, betoverend mooi.
Dag 15:
Vrij te besteden dag in Kathmandu. Of je nu in Kathmandu of in Bhaktapur overnacht, we raden je aan om in ieder geval een keer vroeg op te staan. Je kunt dan in de prille ochtendzon genieten van de prachtige monumenten. De bevolking is ook al vroeg op de been. Ze brengen hun offergaven naar
de tempels en overal wordt groente en fruit verhandeld.
Dag 16:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om souvenirs te kopen.
Dag 17:
Transfer naar de luchthaven voor de terugreis.Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer en transfers
 • overnachtingen in Kathmandu in een goed hotel (2-persoonskamer met douche/bad en toilet)
 • begeleiding van een Engelssprekende gids en dragers
 • trektocht met overnachtingen in eenvoudige lodges
 • entree voor het nationale park
 • het registratiebewijs (TIMS)

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • boekingskosten (€ 25- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • visum voor Nepal
 • luchthavenbelasting Nepal
 • maaltijden
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :