Nepal met 16 daagse Nar-Phu lodgetrek

25-Daagse reis naar Nepal met 8-daagse Nar-Phu en 8-daagse Annapurna Thorung-La lodgetrektocht. Individueel te boeken met vertrekdatum naar keuze.

Zwaar – max. hoogte 5.416 m.

Het Annapurnagebied is een van de mooiste en daardoor ook een van de bekendste gebieden in Nepal om doorheen te trekken. Tijdens deze reis verlaten we na 3 dagen de populaire route van het Annapurnacircuit en trekken we de afgelegen Nar en Phu vallei binnen. Deze streek was tot 2002 verboden gebied voor toeristen. Op deze route komen we gedurende 8 dagen door een schilderachtig mooi landschap dat noordelijk van de toeristische route loopt.
De streek is ruig en de afgelopen honderden jaren nauwelijks veranderd. In deze afgelegen regio kun je kennismaken met de Tibetaanse bewoners van de Nar en Phu vallei.
Nadat we de Kang La pas (5.306 m.) zijn overgestoken trekken we vervolgens via de meer toeristische route van het Annapurnacircuit verder naar de Thorung-la pas. Zodra je de Manangvallei binnenkomt zie je de omgeving veranderen. De dorpjes hier hebben toegangspoorten, vaak met ingemetselde gebedsmolentjes. In het op 3.597 meter hoogte gelegen Manang volgt onze eerste rustdag.
De dag voor je over de 5.416 m. hoge Thorung La pas gaat, overnachten we als iedereen goed geacclimatiseerd is in het drukke Thorung Phedi High Camp op een hoogte van 4.920 meter. Na de pas volgt er een lange afdaling naar Muktinath, een belangrijke pelgrimsplaats voor boeddhisten en hindoes. Vervolgens rijden we met de jeep naar Kagbeni, een historische handelsplaats voor leer, dat op de rand ligt van het boeiende en aantrekkelijke Mustanggebied. We maken hier een stop om rond te kijken en rijden daarna door naar Jomsom, waar je we met het vliegtuig terugvliegen naar Pokhara.  Ondanks dat de route niet veel grote hoogteverschillen kent, vereist het nemen van de passen een goede fysieke conditie.

Tijdens het eerste deel van de trekking overnacht je drie dagen in tenten en deze dagen zijn volledig verzorgd met alle maaltijden. De overige overnachtingen slaap je in lodges varierend van kwaliteit en zijn de maaltijden niet bij de prijs inbegrepen,

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.
Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari, de levende godin.
Dag 04:
Vroeg in de morgen vertrekken we uit Kathman¬du en rijden we met onze eigen bus in ca. 8 uur naar Ngadi (920 m.). Het laatste deel van de zeer eenvoudige weg loopt langs de rivier en voert verder omhoog naar Denauti naar de Marshy¬angdi Kho¬la. Onderweg passeren we interessante dorpjes, zoals Khu¬di. .
Dag 05:
Vandaag lopen we naar Jagat (1.360 m.). Al snel na we op pad zijn gegaan volgt de flinke klim naar het dorp Bahundanda. Bahundanda betekent ‘heuvel van de Brahmanen’ en bij helder weer raden we je aan de zonsondergang vanaf hier te bewonderen. Het is een afwisselende loopdag en we lopen door een streek met rijstvelden en loofbossen. Het uitzicht op de Manaslu herinnert ons eraan dat we dichter bij de bergen komen. Looptijd ca. 6 uur.
Dag 06:
In de ochtend vertrekken we bijtijds om onze trektocht te vervolgen naar de eindbestemming voor vandaag, Dharapani (1.860 m.). We lopen langs schitterende watervallen, doorkruisen bossen vol met exotische vogels en doen dorpjes aan die bewoond worden door afstammelingen van de Tibetanen. Looptijd ca. 6 uur.
Dag 07:
De trekking leidt ons verder naar het dorpje Koto (2.600 m.). Op dit deel van de route komen we door dennenbossen en vlak voor we het dorp Temang Besi bereiken passeren we een schitterende waterval. De verwachte looptijd is ca. 5 uur. Vlak bij Koto komen we langs een controlepost waar ze er toezicht op houden dat reizigers met bestemming Nar-Phu vallei over het speciale permit beschikken.
Dag 08:
Vandaag verlaten we de meer toeristische route. Achter de controlepost steken we de rivier over en lopen voornamelijk door bossen omhoog. We passeren enkele pelgrimsgrotten en lopen onder een waterval door. We kamperen bij Dharamsala (3.320 m.), waar de begroeiing dunner wordt. We hebben aan het einde van de dag nog een steile klim, waarna we op een alpine weide komen. Dit plateau is redelijk vlak met hier en daar verspreide bomen en struiken en een fantastisch uitzicht op de bergen. Daarna komen we aan in Meta waar we overnachten. Looptijd ca. 7 uur.
Dag 09:
We verlaten Meta en komen vervolgens door de semipermanente nederzetting Junam, waar handelaars uit Tibet soms schuilen tijdens hun reis. Iets verderop geldt hetzelfde voor de met gebedsvlaggen versierde nederzetting Cheko. De kans bestaat, dat je een yak-karavaan met Tibetaanse handelaars tegenkomt onderweg. We kamperen in Kayang, een plateau hoog boven de rivier (3.740 m.). Wees bedacht op verschijnselen van hoogteziekte. Looptijd ca. 5 uur. Omdat hier geen lodges zijn overnachten we hier in tenten en verzorgen onze begeleiders de maaltijden deze dag.
Dag 10:
We klimmen helemaal naar beneden en volgen een tijd de rivier. Onderweg zien we enkele kleurrijke chortens waar de Phu vallei ‘bekend’ om is. Als we Phu naderen, hebben we door een oude poort zicht op de drie dorpen van de Phu vallei en de ruines van 3 oude ‘dzongs’ (forten). We wandelen door de poort naar de brug naar Phu.
Vlak voor de brug wandelen we langs een indrukwekkende rij chortens die de wacht lijken te houden langs het pad. We overnachten in Phu Guan (4.050 m.), een van de drie dorpen die samen Phu vormen. De wandeltocht neemt ca. 5 uur in beslag. In Phu kun je het bij boeddhisten befaamde Tashi Lakang klooster bezoeken. De kans is groot dat je hier pelgrims tegenkomt die zich door lama Karma Sonam Rinpoche laten zegenen. Deze lama heeft de Dalai Lama begeleidt op zijn vlucht uit Tibet in 1959. Looptijd ca. 5 uur.
Dag 11:
Voor vertrek is het interessant om rond te lopen in Phu. De dorpsbewoners spinnen yakwol, vermalen mosterdzaadjes voor olie, praten en lachen met elkaar. Het kan zijn dat je tijdens je wandeling een mok boterthee of lokaal gebrouwen raksi aangeboden krijgt. Een klim naar de chortens aan de westzijde van het dorp biedt een spectaculair uitzicht over Phu en de omliggende velden, forten, kloosters, chortens en natuurlijk de wit besneeuwde Himalaya pieken. We lopen vandaag weer dezelfde weg terug langs de Phu Khola rivier. Omdat het vandaag meer bergafwaarts gaat, kunnen we een langere afstand afleggen. We passeren Kayang en zijn dan al over de helft. Vervolgens dalen we nog verder af naar Mahindra Pul (3.500 m.) waar we weer een nacht in tenten door zullen brengen. Ook deze dag is volledig verzorgd en worden alle maaltijden door onze begeleiders verzorgd. Looptijd ca. 6 uur.
Dag 12:
Vanaf Mahindra Pul verlaten we het pad dat we naar Phu hebben gelopen. Onderweg zul je voornamelijk dragers met houtvrachten tegenkomen, aangezien hout hier slechts schaars verkrijgbaar is. Eenmaal op het nieuwe pad komen we al snel bij een smalle brug die een canyon van 80 meter diepte overspant. Mensen met hoogtevrees moeten hier niet naar beneden kijken, maar voor mensen die hier geen last van hebben is dit een mooi punt om de camera te voorschijn te halen voor enkele spectaculaire kiekjes. Als we de brug over zijn moeten we weer een heel eind omhoog lopen en komen bij deze wandeling langs enkele eeuwenoude verlaten kloosters en chortens. De eerste blik op Nar (4150 m.), omringd door mosterd en gerstvelden, 4 kleurige kloosters en een verbluffende achtergrond van bergtoppen, is sprookjesachtig. De namiddagwind in het dorp is koud. Looptijd ca. 5 uur.
Dag 13:
Nar ligt slechts 2 dagen lopen van het drukke Annapurnacircuit verwijderd, maar het voelt als 2 eeuwen. Nar is iets drukker dan Phu en het boeddhisme neemt hier ook een nog grotere rol in het dagelijks leven in. Bijna ieder gezin in het dorp heeft een zoon of dochter die monnik is in het klooster en uit de huiskamers klinken geluiden van cimbalen, chantende mensen en drum. Gebedsvlaggetjes kleuren het dorp en de gebedswielen in het centrum worden dagelijks gebruikt. In het dorp worden tapijten geweven, gespind, mosterdzaadjes vermalen en gebedsvlaggetjes beschreven. De kans is groot dat je hier al snel een groepje nieuwsgierige kinderen om je heen verzameld hebt. Rondom het dorp worden yaks en geiten gehoed en werken mensen op de velden. Het dagelijks brood in het dorp heet ‘diro’ en is een boekweitpannenkoek. Na de lunch (van diro?) lopen we een in ca. 2 uurtjes naar onze kampeerplaats Kangla Phedi (4.530 m.), dat vlak voor de Kangla pas ligt. In dit gebied komen nog relatief veel sneeuwluipaarden voor. Hier brengen we de laatste (koude) nacht in tenten door en ook deze dag is volledig verzorgd.
Dag 14:
Vandaag zullen we de Kangla pas (5.306 m.) over trekken. Als er sneeuw ligt, kan dit een erg zware dag worden. Ook de hoogte speelt natuurlijk parten. Het stuk naar de pas is, op een klein steil stuk na, een geleidelijke klim. Na de klim word je op de pas beloond met een spectaculair uitzicht op Annapurna II (7.939 m.), Gangapurna (7.455 m.), Tilicho (7.134 m.) en diverse lagere pieken. De afdaling duurt gemiddeld 2 uur en het beginstuk door de morene is erg steil. We lopen dan een stukje over een plateau en na het uitzichtpunt op de Chulu waterval gaat het pad weer steil omlaag naar overnachtingplaats Ngawal. Vlak voor Ngawal bevindt zich een cluster chortens en gebedsvlaggetjes die een meditatiegrot in de bergen markeert.
Ngawal bevindt zich op een niet toeristisch deel van het Annapurnacircuit. Het is een oud pittoresk dorpje vol gebedsmolens- en vlaggetjes en er zijn verschillende lodges aanwezig.
Dag 15:
Vertrek naar Manang (3.540 m.). Looptijd ca. 6 uur. In de ochtend nemen we afscheid van onze begeleiders (behalve de dragers en de gids) en komen vanaf vandaag weer in het toeristische deel van de route waar de kwaliteit van de lodges ook beter is. Het pad loopt grotendeels naar beneden. Onderweg passeren we het verlaten Tibetaanse dorp Braga. Deze 500 jaar oude nederzetting bestaat uit zo’n 150 verlaten huizen en een klooster. Als je wilt kun je de gids vragen de kleine afsteker naar het fotogenieke dorp te maken.     Manang is een flink dorp met een Rescue Center, waar je indien nodig, medicijnen kunt kopen. Ook houden ze hier dagelijks een lezing over hoogteziekte.
Dag 16:
Verblijf in Manang. Deze rustdag kun je benutten om bijvoorbeeld de bergrug aan de noordkant te beklimmen en van van het uitzicht op de Annapuna II en IV, en de verschillende gletsjers te genieten. Ook kun je een kleine gompa bezoeken waar een oude lama je de zegen voor de pas zal geven. Hij zal hier echter na afloop wel een donatie voor vragen (100 roepies).
Dag 17:
’s Ochtends verlaten we Manang en trekken verder naar Yak Kharka (4.110 m.). De looptijd is ca. 5 uur en we overnachten ook op dit deel van de route in tenten.
Dag 18:
We vervolgen onze reis met een ca. 6 uur durende tocht te voet naar Thorung Phedi (4.450 m.). Als iedereen in goede gezondheid verkeert, leggen we alvast het eerste en steilste deel naar de top af en overnachten we in het High Camp (4.920 m.). Eerst moeten we een houten brug over om Thorung Phedi (4.420 m.) te bereiken. Soms komt het voor dat sneeuwval de 5.416 meter hoge Thorung la pas onbegaanbaar maakt. De dag dat we de pas nemen vertrekken we rond 5 uur in de morgen. Een enkeling gaat al om drie uur ‘s morgens op pad.
Dag 19:
We vertrekken na het ontbijt en gaan op pad voor een ca. 9 uur durende trektocht vanuit Thorung Phedi naar Muktinath (3.810 m.). De oversteek over de Thorung La pas (5.416 m.) is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt tijdens deze reis. In de maanden december en januari is het bijna niet mogelijk om de Thorung La pas over te trekken. Op de pas heb je een oogverblindend mooi uitzicht op de Pisang piek, de Annapurna II en vele andere besneeuwde bergreuzen. Daarna volgt de lange afdaling naar Muktinath.
Dag 20:
Omdat er tegenwoordig een weg ligt op deze route is het wandelen niet meer aangenaam en gaan we met de jeep van Muktinath naar Kagbeni (2.850 m.). Voor vertrek kun je nog even rond kijken bij de tempels in Muktinath. In een van deze heiligdommen bevindt zich een eeuwig brandende vlam en direct daarnaast stroomt er water uit de rotsen. Deze combinatie van aarde, lucht, water en vuur is heilig voor de hindoestanen en de kans is groot dat je hier saddhu’s (hindoeïstische monniken) treft. Vervolgens gaan we op weg naar Kagbeni, dat op de grens naar het Mustanggebied ligt. Onderweg kun je al volop genieten van de schitterend en kleurrijk  uitgeslepen rotsen. We maken een korte stop om het dorp te bekijken en rijden daarna door naar Jomsom (2.750 m.). Houd er rekening mee dat het in dit gebied iedere dag rond een uur of 11.00 uur hard begint te waaien. Denk er dus aan om een sjaal mee te nemen. In Jomsom kun je nog een museum bezoeken waar je veel over het Mustang gebied te weten kunt komen.
Dag 21:
Vanaf Jomsom vliegen we vroeg in de morgen naar Pokhara, waar we weer in een hotel overnachten.
Na aankomst in het hotel is de rest van de dag vrij te besteden. Je kunt hier het Tibetaanse vluchtelingen kamp bezoeken of de waterval van David. Een boottochtje op het Phewa meer of relaxen op een terras bij het meer en je reiservaringen noteren, een boek lezen of je digitale foto’s bekijken is natuurlijk ook een goede optie.
Dag 22:
Vrij te besteden dag in Pokhara. Dit is ook een reservedag voor het geval de vlucht vanuit Jomsom door weersomstandigheden niet uitgevoerd kan worden.
Dag 23 :
Van Pokhara terug naar Kathmandu met de toeristenbus. Ook in Kathmandu
overnachten we in een hotel.
Dag 24 :
Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen.
Dag 25:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland. Aankomst dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vlucht Jomsom – Pokhara
 • transfers en vervoer volgens programma (de rit van Kathmandu naar Ngadi met privevervoer en van Pokhara naar Kathmandu met de toeristenbus).
 • Alle hotelovernachtingen in Kathmandu en Pokhara in goede hotels (2 persoonskamers met douche/bad en toilet).
 • Drie overnachtingen in tenten met alle maaltijden
 •  overige overnachtingen in lodges variërend van kwaliteit en zonder de maaltijden.
 • begeleiding van een Engelssprekende gids.
 • dragers.
 • kok.
 • het registratiebewijs (TIMS).
 • Nar-Phu permit.
 • entree voor het nationale park.
 • Verzekeringen en eetgeld voor gids, dragers en kok.

Exclusief

 • Retourticket naar Kathmandu
 • visum
 • boekingskosten
 • luchthavenbelasting in Nepal
 • maaltijden tijdens verblijf in lodges en hotels
 • persoonlijke uitgaven en fooien voor de gids, kok en dragers.
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie
 • Vaccinaties

 

 

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :