Nepal met 15-daagse Upper Mustang homestay/lodgetrek

23-Daagse reis door Nepal met 15-daagse homestay/lodgetrektocht in het Lower en Upper Mustang gebied. Deze reis is individueel te boeken met vertrekdatum naar keuze

Middel zwaar tot zwaar – max. hoogte 4.300 meter

Inclusief het trekkingpermit voor Mustang t.w.v. US $ 500,-.

Het koninkrijk Mustang (ook wel Upper Mustang genoemd) was tot enkele jaren geleden een afgelegen gebied in Nepal, dat zelfs tot oktober 1991 niet toegankelijk was voor reizigers. Het ongerepte landschap en de oorspronkelijke bevolking zullen tijdens de trektocht Klooster in Kagbeninaar en door Mustang op iedere reiziger een onvergetelijke indruk maken. Helemaal ongerept is het landschap echter niet meer want tegenwoordig loopt er een weg van Jomsom naar Lo-Mantang. Zo af en toe zal er op de route die je loopt dus een wagen of een vrachtwagen passeren. Onze gids probeert wel zoveel mogelijk om je langs paden te leiden waar geen wagens komen.
Mustang ligt in de regenschaduw van het meest indrukwekkendOp weg naar Muktinathe gedeelte van de Himalaya en heeft zijn uitlopers in de Tibetaanse hoogvlakte. Het ligt ten noorden van Pokhara en Jomsom. De hoofdstad Lo Manthang is een oude ommuurde vesting, waar de hedendaagse beschaving aan voorbij lijkt te zijn gegaan. De bewoners van Mustang,  hun cultuur, de ontelbare gompa’s (kloostertjes) en kleurige gebedsvlaggen vertonen een sterke gelijkenis met het oorspronkelijke Tibet.

Om goed geacclimatiseerd aan onze tocht door Mustang te beginnen brengen we eerst enkele wandeldagen in Lower Mustang door. Hier bezoeken we interessante pelgrimsplaatsen en interessante kloosters. Vanaf Kagbeni loop je vervolgens langs de oever van de Kali Gandaki rivier het koninkrijk van Upper Mustang binnen. We passeren kleine dorpjes zoals Zambay, Chusang en Charley voor we de 4.300 m. hoge Soya La pas bereiken. Het pad voert vervolgens naar Samochi (3.730 m.) en verder naar Charang, de op een na grootste plaats in dit gebied. In Charang staat een indrukwekkend paleis, dat zo’n 800 jaar geleden werd gebouwd door de koning van Mustang. De plaatselijke legende verhaalt hierover, dat toen het gebouw voltooid was, de koning opdracht gaf om de handen van de bouwers af te hakken. Dit om te voorkomen dat ze op een andere plek een even mooi paleis neer zouden zetten.
Na Charang bereiken we Lo Manthang, de oude ommuurde hoofstad van Mustang. Hier vandaan is het mogelijk om een uitstapje te maken naar de dorpjes Guruk en Shija, waar de mensen nog in grotten leven, of naar het klooster dat dicht bij Nymook ligt te gaan.
Na het bezoek aan de hoofdstad lopen we deels via dezelfde en deels via een andere route terug naar Kagbeni. NilgiriIn lower Mustang zal onze gids in overleg met de reizigers een paar keer een landcruiser of jeep of ander vervoer regelen. Dit kan afhankelijk van de wens van de reizigers individueel vervoer zijn maar ook groepsvervoer worden. Daarnaast is er niet altijd keuze en moet je soms genoegen nemen met het vervoer dat op dat moment beschikbaar is. Omdat dit aanzienlijk in prijs kan verschillen worden deze kosten ter plaatse afgerekend.

Inclusief het trekkingpermit voor Mustang t.w.v. US $ 500,-.Zicht op Kagbeni in de zomer

Valt je reis in het voorjaar, dan kun je in Mustang het Tiji festival meemaken (onder voorbehoud).

De lodges in het Mustang gebied zijn evenals de sanitaire voorzieningen zeer eenvoudig en niet te vergelijken met de lodges in het Annapurna gebied. Deze reis is dus niet geschikt voor mensen die luxe en comfort verwachten.

Naar wens kun je deze reis ook als campingtrektocht boeken. In dat geval is de prijs een stuk hoger omdat er een grote begeleidingsgroep met o.a. een kok meegaat om tenten en eten te dragen. In dat geval zijn wel alle maaltijden bij de prijs inbegrepen. Offertes op verzoek.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier staat ook een Tibetaans klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels met prachtig houtsnijwerk en het huis van Kumari de levende godin.
Dag 04:
We staan vroeg op en rijden met de toeristenbus naar Pokhara.
Dag 05:
Vroeg op en vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Jomsom (2.800 m.). Na aankomst gaan we naar het hotel en nadat we ons hebben geïnstalleerd is er tijd om een wandeling te maken. De komende dagen doen we het rustig aan om ons lichaam de tijd te geven geleidelijk aan de hoogte te wennen. Vandaag maken we in overleg met de gids een wandeling via oud Jomsom, Thini, Samle en Dhumpa en weer terug naar Jomsom, waar we opnieuw overnachten. Op deze route zijn geen lodges maar wel kleine guesthouses waar we kunnen lunchen of iets kunnen drinken. Thini is het oudste dorp in deze vallei en je vindt hier een klooster. Aan de ander kant van de rivier de Lungpuhyun Khola zie je de ruines van het Gharap Dzong, dat in lang vervlogen tijden het fort was van koning Thing Miche. We vervolgen onze route langs het kleine en prachtig blauwe Dhumpa meer, waarna we het boven op een heuvel gelegen Katsapterenga klooster bezoeken. Gemiddelde looptijd: ongeveer 6 uur.
Dag 06:
Vanuit Jomsom gaan we op weg naar het pittoreske dorp Lupra. Langs het eerste deel van de route loopt een weg langs de Kali Gandaki en voor dat deel zal de gids hoogstwaarschijnlijk vervoer regelen. Vervolgens buigen we af en gaan we te voet verder langs de rivier die de naam Panda Khola draagt. Na het bezoek aan Lupra, waar ook een klein klooster staat, lopen we verder door de rivierbedding. Hier maar ook in de rivierbedding van de Kali Gandaki en in Upper Mustang kun je nog fossielen vinden zoals ammonieten (ook wel Saligram genaamd). Verderop in het dal volgt er een lange en vrij steile klim. Hierna is het pad eenvoudiger en dalen we geleidelijk af naar Jharkot en lopen we nog even door en nog wat verder omhoog naar de pelgrimsplaats Muktinath (3.710 m). Gemiddelde looptijd: ongeveer 7 uur.
Dag 07:
Deze dag is vrij te besteden en heb je volop de tijd om het tempelcomplex te bezoeken. Vooral vroeg in de morgen vind je hier pelgrims en saddhu’s (heilige hindoe mannen) uit Nepal en India die hier hun offers komen brengen en mediteren. Het is vooral een bedevaartsplaats voor Hindoes. Muktinath heeft zijn bekendheid te danken aan de plaats (nu binnen in een van de  tempels) waar je water hoort stromen en een vlam kunt zien branden omdat er zowel een gas,- als waterbron ontspringt. De combinatie van aarde, vuur en water maakt het een religieuze plek. In de middag kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het dorpje Jharkot (3.500 m) te bekijken. Het dorp ziet er uit als een fort en is omringd door weiden en fruitbomen.
Dag 08:
Vandaag gaan we met vervoer naar Kagbeni. Afhankelijk van het aanbod en de beschikbare wagens kun je de gids vragen om privevervoer of groepsvervoer te regelen. De route loopt hoofdzakelijk omlaag en ook hier steekt rond half elf weer een sterke wind op. In Kagbeni vind je een groot klooster en een aantal stoepa’s en chortens (religieuze bouwwerken) die zich vlak bij de grens naar Upper Mustang bevinden. Vanaf het dak van het klooster heb je een schitterend uitzicht over de Kali Gandaki vallei die we morgen naar de grens van het koninkrijk (Upper) Mustang zullen volgen. In Kagbeni staan, om zoveel mogelijk de wind buiten te kunnen sluiten, de huizen heel dicht op elkaar. Je kunt dus heerlijk ronddwalen tussen de knusse wirwar van steegjes, huizen en binnenplaatsjes.
Dag 09:
Van Kagbeni naar Chele (3.030 m.). We staan vroeg op en verkennen het dorp, als je dit de vorige dag nog niet had gedaan. Voor we de grens naar Upper Mustang passeren is er nog tijd om het klooster te bezoeken, terwijl de gids de permits e.d. laat controleren. Vervolgens passeren we de grens en lopen langs de Kali Gandaki rivier. Onderweg kunnen we genieten van het fraaie uitzicht op de spectaculaire Nilgiri. We lopen door het Tibetaanse dorpje Tange en komen langs Chusang (3.100 m). In de rotsen bij dit dorp bevinden zich vele holwoningen. Vervolgens komt er nog een pittige klim voor we in Chele aankomen.
Dag 10:
Chele naar Geling (3.440 m.). Nadat we een flink stuk omhoog zijn gelopen, worden we beloond met een mooi uitzicht op het dorp Ghyakar. Deze plaats met zijn vele akkers, is omringd door een grote aarden wal. Onze weg vervolgt langs een spectaculair diep ravijn en daalt vervolgens geleidelijk af naar Samar. Onderweg zullen we nog verschillende chortens en een mooie manimuur passeren. Als we in zuidelijke richting kijken, kunnen we volop genieten van de Nilgiri en de Annapurna Himal. We klimmen opnieuw en na de afdaling zien we een chorten die met de opmerkelijke kleuren rood, wit, geel en zwart beschilderd is. Het volgende dorp dat we aandoen is Shyangmochen. Hier lunchen we in een groot huis met verschillende verdiepingen. Na de lunch volgt nog een pas, waarna we aankomen in Geling. Het is een zware wandeldag met vele passen, maar omdat het laatste deel van de route vlak is en ook naar beneden loopt zal het laatste uurtje lopen van deze lange dag je toch nog meevallen. ‘s Avonds bezoeken we het klooster.
Dag 11:
Geling naar Dhakmar (Tramar). Mocht het gisteravond niet meer gelukt zijn om het klooster te bezoeken dan staat dat deze ochtend op het programma. Het klooster is nog niet zo lang geleden gebouwd, maar de beelden die er staan schijnen wel oud te zijn en uit een paleis te komen. Boven het klooster staat een tempel, die alleen door mannen en vrouwen tot 13 jaar bezocht mag worden. Dit heeft te maken met bloed(verlies). In deze tempel worden allerlei wapens bewaard; uiteraard voor de verdediging. Nadat we het dorp zijn uitgelopen volgt een kort klim, waarna we verder geleidelijk stijgen. Voor we vandaag de 3.900 meter hoge Naya La pas beklimmen, passeren we eerst nog een mooie chorten. Vanaf de pas heb je een spectaculair mooi uitzicht. We lunchen in Ghemi, een dorp waar je schitterende stoepa’s en manimuren aan zult treffen. Nadat we het dorp hebben verlaten volgen er nog enkele lichte klimmetjes en afdalingen tot we in Dhakmar (3.750 m.) aankomen waar we overnachten.
Dag 12:
Dhakmar naar Charang (3.490 m.).. We lopen het dorp uit, waarna geleidelijke en pittige klimmetjes elkaar afwisselen. We komen over een pas en langs een indrukwekkende muur met manistenen, waana er nog een tweede pas van 3.770 meter komt. Vervolgens bereiken we Lo-Gekar, waar we het klooster bezoeken. Het bouwwerk is heel indrukwekkend met zijn vele oude wandschilderingen en heel veel portretjes van boedhha’s en heiligen die in steen zijn uitgehakt en beschilderd. In het tweede deel van het klooster kun je veel beelden van Padmasambhava in al zijn verschijningsvormen bewonderen. Deze heilige herken je aan zijn snorretje. Het tweede deel van de route is heel relaxed en kunnen we volop genieten van het indrukwekkende landschap. Daarna dalen we geleidelijk af en zodra je een groot fort ziet weet je dat dit Charang moet zijn.
Dag 13:
Charang naar Lo-Manthang (3.800 m.). Als we toestemming krijgen en de sleutelbewaarder kunnen vinden bezoeken we het klooster en is er een klein kansje dat we ook in het fort mogen kijken. Veel valt er niet meer in dit fort (het voormalige paleis) te zien. De meeste kamers zijn niet meer in takt nu het niet meer gebruikt wordt. Een van de kamers is gevuld met religieuze boeken en er is een kleine kamer waar volgens de legende een godin in een kast zit opgesloten. Nadat we het dorp hebben verlaten, dalen we af en steken we via een hangbrug de rivier over, waarna we weer geleidelijk omhoog klimmen. Nadat we de pas over zijn gekomen lopen we lange tijd over een enorme hoogvlakte tot we bij een grote fraai bewerkte stoepa aankomen. Daarna steken we de rivier over, waarna er een pittige klim volgt.
Hierna gaat het pad geleidelijker omhoog tot we op een bergkam uitkomen waarvandaan we een prachtig uitzicht op Lo-Mantang hebben. Na een korte afdaling bereiken we de oude ommuurde hoofdstad.
Dag 14:
Vrij te besteden dag in Lo-Manthang. In het voorjaar vindt hier het Tiji kloosterfestival plaats met de indrukwekkende Lama-dansen. Als je vroeg opstaat kun je vandaag in het grootste klooster een dienst bijwonen. In het dorp is ook een kantoortje waar je kunt e-mailen. Als je vandaag voor een actieve dag kiest kun je een bezoek brengen aan de dorpjes Tenger, Guruk en Shija en/of een bezoek brengen aan het klooster nabij Nymook, Namgyal Gompa of een van de vier gompa’s in Lo Manthang.
Dag 15:
Lo-Manthang naar Dhi. Onderweg kunnen we weer volop genieten van het landschap dat grote overeenkomst vertoont met Tibet. We verlaten het dorp en lopen omhoog naar de pas, waar we nog een laatste blik op Lo-Manthang werpen We volgen de bergkam afwisselend omhoog en omlaag tot we na een klim van enkele uren op een pas aankomen. Vervolgens dalen we geleidelijk af en worden we getrakteerd op een wonderschoon uitzicht. De rotspartijen hier zijn indrukwekkend. Daarna volgt er een steile afdaling naar het dorpje Dhi (3.450 m.) dat ingeklemd ligt tussen de rode, grijze en oranjekleurige rotsen.
Dag 16:
Dhi naar Ghami (3.520 m). Het pad loopt nog even kort langs de rivier de Kali Gandaki alvorens af te slaan naar Charang. Er volgt een pittige beklimming naar de Charang pas (3.870 m.), waarna de doorlopen naar het dorp om te lunchen. Vervolgens gaan we weer op pad en klimmen we heel geleidelijk omhoog, het laatste stukje wordt steeds steiler en is behoorlijk pittig. Na de pas gaat het pad weer geleidelijk omlaag, waarna we na een paar uur lopen bij de langste manimuur van Mustang aankomen. We zijn nu dicht bij het dorp en de natuur en de bergen zijn hier schitterend. We dalen verder af naar Ghami, steken de rivier over waarna we nog even fiks omhoog moeten klimmen voor we in het dorp zijn.
Dag 17:
Van Ghami naar Samar (3.660 m) is een vrij lange loopdag. We lopen het dorp uit en klimmen geleidelijk omhoog. Na enige tijd wordt het steeds steiler tot we de eerste pas bereiken. Vervolgens lopen we over het pad langs de bergrand tot we weer naar een volgende pas klimmen. Onderweg zien we het dorp Geling met de twee kloosters. Na nog wat afdalingen en klimmetjes kijken we uit over een uitgestrekte vallei. We volgen lange tijd de rivier en klimmen vervolgens weer een flink stuk omhoog voor de lange afdaling naar Samar inzetten. Nadat we de rivier zijn overgestoken zoeken we in het dorp ons guesthouse op.
Dag 18:
Samar naar Kagbeni. Onze laatste dag in het koninkrijk Mustang is een lange loopdag die voornamelijk naar beneden loopt. In overleg met de gids kunnen we ook voor een andere route kiezen dan op de heenweg. De keuze zal onder andere van de conditie van de reizigers afhangen.
Dag 19:
Kagbeni naar Jomsom is weer een deel van de route waar meer wagens rijden dan je lief is en de gids zal dan ook hier in overleg met de reizigers het vervoer regelen. Ook hier reken je dit ter plaatse met de gids af. In Jomsom kun je nog het Mustang Eco museum bezoeken. Hier word je geïnformeerd over de cultuur van de bewoners van het Mustanggebied  en kun je o.a. fossielen zoals ammonieten (ook wel Saligram genaamd) zien. Het is indrukwekkend als je bedenkt dat dit schelpdier hier 150 miljoen jaar geleden op de bodem van de zee leefde en dus ouder is dan de Himalaya zelf.
Dag 20:
Vroeg in de morgen keren we met het vliegtuig terug naar Pokhara, waar de rest van de dag vrij te besteden is. Je kunt bijvoorbeeld naar Sarankot gaan en vandaar terug naar Pokhara wandelen, een boottochtje op het Phewameer maken of een bezoek brengen aan het Tibetaanse vluchtelingenkamp.
Dag 21:
Met de toeristenbus terug naar Kathmandu.
Dag 22:
Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je prima souvenirs kopen.
Dag 23:
Vervoer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer en transfers volgens programma
 • retourvlucht Pokhara – Jomsom
 • overnachtingen in Kathmandu en Pokhara in een goed hotel (2-persoonskamer met douche/bad en toilet)
 • begeleiding van een Engelssprekende gids en dragers
 • trektocht met overnachtingen in eenvoudige lodges en homestay
 • entree voor het nationale park
 • Mustang permit t.w.v. US $ 500
 • het registratiebewijs (TIMS)
 • Verzekeringen, eetgeld en vervoer voor gids en dragers

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • boekingskosten
 • visum voor Nepal
 • luchthavenbelasting Nepal
 • maaltijden en dranken
 • ter plaatse geregeld vervoer
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag
 • STO garantie

 

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :