• Beschrijving
 • Reis Beschrijving
 • Kaart
 • Reis Inclusief
 • Reis Exclusief

De meeste mensen die de VS bezoeken rijden een driehoekje Los Angeles – San Francisco – Las Vegas. En daar is natuurlijk niets mis mee. Maar dan mis je wel het mooiste natuurpark van de VS: Yellowstone. Een surrealistisch park dat je doet denken dat je je op een andere planeet bevindt. Met grillige bergen, borrelende gekleurde poelen, spuitende geisers, kuddes bizon die de weg oversteken, donderende watervallen, elfachtige kalkplateaus, grazende herten en huilende wolven.
Tijdens deze reis rijd je bovendien door een deel van de VS waarbij de sporen van het wilde westen nog duidelijk zichtbaar zijn. Amerika is een land met twee gezichten: Een cultuur en geschiedenis van Europeanen die een zee oversteken om elders een beter bestaan op te bouwen en oorspronkelijke bewoners die proberen hun cultuur en levenswijze te behouden. Een thema dat nog altijd actueel is. Zo bezoek je de geboorteplaats van Buffalo Bill Cody en maakt een powwow (danswedstrijd) van de Lakota (Sioux) mee. Je bezoekt Mt. Rushmore met zijn blanke presidentshoofden uitgehakt in een rots en het Crazy Horse Memorial met een Lakota opperhoofd (deels) uitgehakt in een rots. Je bezoekt Little Big Horn (waar de ‘cowboys’ het onderspit dolven) en Wounded Knee (waar de ‘Indianen’ het onderspit dolven).
Je reist van de bergen naar de prairie; die eindeloze zee van gras die de kolonisten jarenlang ontmoedigde om verder te reizen. Een reis met een huifkar duurde destijds weken door een oneindig landschap. Maar ook vandaag de dag kun je er makkelijk dagen doorheen rijden. De Lakota voelen zich nog altijd thuis in dit open landschap ‘where the earth meets the sky’. Zij voelen zich zelfs opgesloten in de bossen.
En inderdaad, na al die dagen ruime natuur doet Denver als grote stad weer even wennen. Te bedenken dat deze reis begon met voetstappen van dinosauriërs, opeens sta je weer tussen de skyscrapers. Niet zo mooi als San Francisco, niet zo glamourous als LA, niet zo gek als Vegas, maar wel typisch voor de VS: van alles wat. En die variatie is nou precies wat het land zo fascinerend en verslavend maakt.

Voor deelname aan deze reis dien je over een rijbewijs te beschikken omdat je zelf een auto huurt (en rijdt). Ook dien je over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die medische kosten en ongevallen dekt en over een creditcard. Deze heb je nodig voor de autohuur en de aanvraag van het ETA (visum).

Vertrek 5 augustes 2020. Prijs van deze reis is op aanvraag omdat de prijs sterk afhangt van de beschikbaarheid van hotels, het aantal personen, de beschikbaarheid van hotels/vliegtickets en het gewenste auto type op moment van boeken. Indien gewenst kan de reis op een andere datum of met een andere route worden uitgevoerd. Het kan dan natuurlijk wel zijn dat je de powwow mist (maar misschien het Corn Festival of andere leuke evenementen weer kunt meemaken).

Deze reis is het meest geschikt voor een familie met kinderen rond de 12 jaar, maar jonger of ouder kan ook (overleg gerust even want we kunnen de reis helemaal op maat maken). Houdt er rekening mee dat afstanden in de VS ‘another cook’ is dan in Nederland. Voor bewoners van het Rosebud reservaat is het bijvoorbeeld een doodnormale zaak om 4 uur te rijden voor boodschappen of een bioscoopbezoek. Wil je wat van Amerika zien; dan zul je lange reistijden voor lief moeten nemen, ook al hebben we geprobeerd dat te beperken. Maar gelukkig is er meestal genoeg te zien onderweg en heb je buiten de steden weinig kans op file.

Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld een bosbrand of tornado) er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek en aankomst in Denver

Vertrek en aankomst op de luchthaven van Denver. Hier pik je de auto op en rijd je naar een hotel in de buurt van de luchthaven, waar je kunt bekomen van de jetlag. Het tijdsverschil met Nederland is 8 uur (vroeger). Denver wordt ook wel de ‘mile high city’ genoemd omdat de stad op precies één mijl hoogte ligt. Er wonen in Denver en alle buitenwijken ongeveer 3 miljoen mensen. De stad is in 1858 gesticht als mijndorp maar de mijnwerkers verhuisden al snel naar nederzettingen in de bergen, waar meer zilver te halen viel. Denver werd toen een soort toevoerstation voor de mijnen in de bergen en later hoofdstad van de staat Colorado. De naam van de staat komt van de ‘Rio Colorado’ (rode rivier) die door de staat stroomt. De Colorado rivier is verantwoordelijk voor een paar van de mooiste kunstwerken van Moeder Natuur, zoals de Grand Canyon en de Canyonlands.

Dag 2

Naar het Rocky Mountains Nationaal Park

Waarschijnlijk ben je vroeg wakker door de jetlag, dus kun je optimaal genieten van je eerste hele dag in de Verenigde Staten. Via het Rocky Mountains Nationaal Park rijd je via de Trail Ridge Road naar de omgeving van Granby. Het nationaal park is een beschermd stukje van de enorme Rocky Mountains bergketen die van Alaska tot bijna Mexico loopt. Je ziet er dennenbossen, bergen en meren. Het park wordt qua dierenleven vooral bewoond door muskusherten (elk) en grondeekhoorns, maar je kunt er ook coyotes, zwarte beren, steenbokken, marmotten en elanden zien (bij Lily Lake). Het park is een geliefde uitvlucht voor dagtoeristen uit Denver, want er zijn diverse wandelroutes van allerlei afstanden en zwaarte in het park te vinden. Je passeert onderweg ook de ‘Continental Divide’. Al het water dat ten oosten van deze scheidingslijn valt stroomt (theoretisch) de Atlantische Oceaan in, alles wat ten westen van de Continental Divide valt stroomt de Stille Oceaan in. Het hoogste punt in het park is 3600 meter en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de witte toppen van het gebergte. Dit is ook het leefgebied van de fluithaas, een marmotachtig diertje dat, je raadt het al, een geinig fluitend geluid maakt. Gemiddelde rijtijd: 4 uur (zonder tussenstops) over 225 km.

Dag 3

Naar het Dinosaur Nationaal Park

In de ochtend kun je bij Granby bij het meer relaxen. De middag is een reisdag over de autobaan door de Rocky Mountains naar Vernal. Een andere optie is om in de ochtend al te vertrekken richting Vernal en na 3.45 uur rijden de weg naar het Dinosaur National Monument in te slaan. De eerste interessante stop vind je bijna meteen bij het inrijden van het park en is de wandeling door de Bull Canyon (ongeveer 5 kilometer). Vervolgens passeer je diverse schitterende uitzichtpunten Escalante Overlook, Canyon Overlook, Island Park Overlook, Iron Spring Bench Overlook en Echo Park Overlook. De weg eindigt bij Harpers Corner, waarvandaan een wandeling (ongeveer 5 kilometer, redelijk vlak) je naar een spectaculair uitzichtpunt over de canyon van de Green River leidt. Gemiddelde rijtijd: 4.30 uur over 400 kilometer (of 470 kilometer als je ook de zuidzijde van het Dinosaur National Park bezoekt).

Dag 4

Naar de Flaming Gorge

Je kunt vandaag de westzijde van het Dinosaur National Monument bezoeken (30 km enkele reis, ongeveer een half uur rijden), waar je botten en pootafdrukken van de machtige dieren kunt zien die ver voor de mens de aarde bevolkten. Na het bezoek rijd je door naar Rock Springs (180 km, ongeveer 2.30 uur rijden), een schitterende route langs de Flaming Gorge, waar je de canyon kunt zien en misschien wel steenbokken. Rock Springs ligt in de derde staat die je bezoekt in dit enorme land, na Colorado en Utah rijd je nu Wyoming binnen.

Dag 5

Naar het Grand Teton Nationaal Park

In ongeveer 3 uur tijd (300 km) rijd je naar Jackson. Op de hoogvlakte met lage struikjes kun je vaak herten en antilopen zien. Jackson ligt aan de rand van het Grand Teton National Park. Grand Teton ligt vastgegroeid aan Yellowstone en het park dankt zijn naam aan de bergketen met de naam ‘Teton Range’ waarvan de piek ‘Grand Teton’ de hoogste is met 4.197 meter. De naam is door Franse pelsjagers (die de bevers in het park op de rand van uitsterven hebben gebracht) bedacht en betekent eigenlijk, eh…welgevormde boezem. Grand Teton is dus eigenlijk gewoon Grote Tieten. Ze zijn inderdaad vrij groot. Nog 7 andere pieken hebben een hoogte van zo’n 3.600 meter en het park is eigenlijk gewoon een adembenemend mooi deel van de Rocky Mountains.

Dag 6

Vrij te besteden dag in Grand Teton

Vrij te besteden dag in het Grand Teton National Park. In het park komen onder andere beren (zwarte en grizzly beren), coyotes, elanden, herten, wolven, bevers, antilopen, steenbokken en bizons voor. Er zijn verscheidene tochten die je met de auto kunt doen (naar Signal Mountain of Jenny Lake), maar je kunt ook prachtig wandelen in het park. Eenvoudige, vlakke wandelingen van 1 tot 3 uur zijn die om Christian Pond of Flagg Canyon. Als je van een grotere uitdaging houdt kun je naar Grand View Point (ongeveer 4 uur met hoogteverschillen). Je kunt het beste even binnenstappen bij het bezoekerscentrum om uit te zoeken wat het beste bij je past.

Dag 7

Naar het Yellowstone Nationaal Park

Naar het Yellowstone National Park (130 km, ongeveer 2 uur rijden). Vergeet niet voor vertrek je tank vol te gooien. Yellowstone is eigenlijk een supervulkaan en als het ooit tot een uitbarsting komt zal waarschijnlijk de hele staat Wyoming en omstreken verwoest worden. Overal in het park vind je een buitenaards landschap van borrelende geisers en dampende heetwaterbronnen Het park is een letterlijk vertaling uit het Shoshone en genoemd naar de Yellowstone rivier die door geel gesteente heen snijdt. In 1988 verwoeste een brand bijna het hele park en hier zijn nog steeds sporen van te zien. Het park is (terecht) één van de populairste in de V.S. dus verwacht veel filerijden en drukte. Faciliteiten in het park zijn erg duur en de prijs kwaliteit verhouding is slecht. Je betaalt al snel € 200,- voor een hotelkamer waar je normaal nog geen € 50,- voor uit zou geven. Je dient in alle restaurants vooraf te reserveren voor je maaltijd, anders heb je kans dat je pas na 22 uur aan de beurt komt. Dat gezegd hebbende, het is natuurlijk wel met een goede reden zo druk. Het filerijden wordt vaak veroorzaakt door overstekende wild zoals een kudde buffels. En de locatie verklaart de hoge prijzen. Hoe vaak in je leven overnacht je nou naast een spuitende geiser?

Dag 8-10

Vrij te besteden dagen in Yellowstone

Yellowstone heeft een oppervlakte zo groot als een vierde van Nederland. Je kunt je er dus makkelijk een paar dagen vermaken. In Yellowstone kun je een ‘acht’ rijden langs de vele bezienswaardigheden. Het noordelijke rondje voert je langs het Norris geiserbasin met zijn warmwaterbronnen, borrelende modderpoelen en onrustige geisers. Bij Mammoth Hot Springs vind je prachtig gelaagde kalkplateaus. De oostzijde van het noordelijke rondje is een geliefde plek voor bizons die langs de rivier grazen. De zuidelijke ronde voert langs de grote bezienswaardigheden: beide Yellowstone watervallen, de Old Faithfull (de geiser die op de klok kokend water tientallen meters de lucht in spuit), de Grand Prismatic Spring, de Morning Glory en vele andere bronnen en geisers. De heetwaterbronnen zijn prachtig gekleurd door de algen die er in leven; afhankelijk van de temperatuur van het water kleuren deze rood, geel en groen. Bij het Yellowstone Lake heb je de grootste kans om elanden te zien. En tussen de rijroutes in bevinden zich vele, vele korte en lange wandelpaden die je de drukte doen vergeten. Buiten het park kun je in het dorpje West-Yellowstone leren schieten. Dat kan ook als kind al (met ouderlijke supervisie). Verder zijn er diverse winkeltjes en restaurantjes.

Dag 11

Naar Cody

Naar Cody (160 km, 3 uur rijden). Het dorpje Cody is gewijd aan Wild West held Buffalo Bill Cody en is een echte ‘tourist trap’. Je kunt er souvenirs kopen voor thuis en het is ook mogelijk om hier een paardrijdtour te boeken. Als je pas na de lunch naar Cody vertrekt kun je de ochtend nog in Yellowstone doorbrengen.

Dag 12

Naar de Little Bighorn Canyon

Vanaf Cody kun je de prachtige Little Bighorn en Devil’s Canyon bezoeken (maar dat is natuurlijk niet verplicht). Er leven ook veel ‘big horns’ (steenbokken) in de canyon. Ook de rit door het Bighorn bos is prachtig. Je overnacht achter de Bighorn range in Sheridan (300 km, 4 uur rijden).

Dag 13

Naar Little Bighorn Battlefield en Devil's Tower

Als het je interesse heeft kun je in de ochtend het Little Bighorn Battlefield bezoeken (uur heen en uur terug). Hier leed het Amerikaanse leger van de beruchte en wrede generaal Custer in 1876 een grote nederlaag tegen de Lakota (Sioux) onder leiding van Crazy Horse en Sitting Bull. Geen van de Amerikanen overleefden het. Om de Lakota te breken pasten de Amerikanen daarop een andere tactiek toe en moordden de bizon/buffel (het hoofdvoedsel van de Lakota) bijna helemaal uit. Veertien jaar later hadden de hongerende Lakota zich overgegeven en werden in reservaten opgesloten. De laatste opstandige Lakota werden afgeschoten bij Wounded Knee. Sitting Bull hoefde deze tragedie net niet meer mee te maken; hij werd 2 weken eerder vermoord. Als je geen interesse hebt om de gedenkplaats te bezoeken rijd je door naar Sundance (300 km, 3.30 uur rijden). Onderweg kun je Devil’s Tower bezoeken. Deze basalten berg was ooit de binnenzijde van een vulkaan. De gestolde lava in de vulkaan is dus nu het enige wat er van over is. Volgens de legende van de Lakota vluchten er ooit kinderen voor een beer naar de top van de berg. De beer probeerde hen te pakken en zijn klauwen maakten groeven in de berg. Zij noemen de berg ‘Bear’s Lodge’. Aan de voet van de berg vind je veel prairie dogs. Deze beestjes zijn de ‘stokstaartjes’ van Amerika, maar zijn grotendeels uitgemoord door boeren omdat ze gaten in het land maken waar koeien hun poten in breken en de oogst opeten. In nationale parken en op Native American reservaten worden de diertjes met rust gelaten en steken hun nieuwsgierige koppie maar al te vaak naar boven.

Dag 14

Naar de Black Hills

Naar Custer (150 km, 2 uur rijden). Dit ligt in de Black Hills, het heilige hart van de Lakota natie. Je ziet de Black Hills ook nog terugkomen in de kleuren van de Lakota (wit voor de sneeuw in het noorden, rood voor de opkomende zon in het oosten, geel voor de warmte van het zuiden, zwart voor de Black Hills in het westen, veren voor de lucht boven je). In Custer kun je het Wind Cave National Park bezoeken, een uitgebreid grottenstelsel onder de prairie. In het park loopt ook een kudde bizons rond.

Dag 15

Bezoek aan het Crazy Horse Memorial en Mt. Rushmore

Vrij te besteden dat in de Black Hills. Je kunt hier het beeldhouwwerk bezoeken dat op vele foto’s van de Verenigde Staten prijkt: Mt. Rushmore, waar 4 presidentshoofden (van Lincoln, Washington, Jefferson en T. Roosevelt) in het heilige hart van de Lakota natie zijn gebeeldhouwd (de Black Hills zien er van boven uit als een hart en lag midden in het land van de Lakota). Ze hadden er tot 30 jaar geleden een vrij eenzijdig beeld van het Wilde Westen maar inmiddels laten ze ook de Indiaanse visie zien en werken ze zelfs samen met het andere grote project in de Black Hills: het Crazy Horse Memorial. Dit beeldhouwwerk (dat nog niet af is) van het opperhoofd dat het leger van generaal Custer in de pan hakte ligt iets zuidelijker en is het Indiaanse antwoord op Mt. Rushmore. De plannen voor Mt. Rushmore begonnen in 1923 met het idee om figuren uit het Wilde Westen (zoals Buffalo Bill, Lewis en Clark en Red Cloud) in de berg te graveren om het toerisme in South Dakota te stimuleren. Voor dit idee kreeg men echter geen fondsen vrij; voor het beeldhouwen van de presidentshoofden wel. In 1927 werd onder leiding van Gutzon Borglum (een KKK-leider) met 400 steenhouwers begonnen aan de bouw, die tot 1939 duurde. Tijdens de bouw kreeg Borglum ruzie met één van de steenhouwers, een jonge migrant uit Polen, Korzcak Ziolkowski, die met hem op de vuist ging inzake een raciale kwestie en op staande voet ontslagen werd. Korzcak werd hierop door Standing Bear, een Lakota leider, in 1939 uitgenodigd om het beeld van Crazy Horse in de Black Hills te houwen. Ziolkowski kocht met het geld dat hij verdiend had bij Mt. Rushmore een stuk land en na de nodige voorbereidingen begon hij helemaal in zijn eentje met de bouw van het monument in 1948. Dit maakte hem bepaald niet populair bij de lokale bevolking, want veel mensen hadden nog familie die door het leger van Crazy Horse vermoord waren. Ook niet alle Lakota waren even enthousiast over het monument, want Crazy Horse had zich nooit laten fotograferen of schilderen (om zijn ziel niet gevangen te zetten) en nu werd er een beeld van hem gemaakt dat groter werd dan Mt. Rushmore. Korczak verbouwde dus zijn eigen vee, eigen groente en had niets te maken met zijn omgeving: hij sloot zich op op zijn eigen stukje land en hield zich bezig met steenhouwen. Een uitzondering daarop was Ruth Ross, die zich in 1948 als vrijwilliger aanmeldde om hem te helpen. Ze startte er een zuivelfabriek en een kopermijn om het monument te kunnen bekostigen. Ondanks het leeftijdsverschil (Ruth was 18 jaar jonger) werden de twee verliefd, trouwden en kregen 10 kinderen. Ook zij groeiden op in complete afzondering; een poging hen op school te laten gaan eindigde in gewelddadige ruzie en de Ziolkowski’s huurden daarop een privéleraar in. De jongens werkten aan het beeld en de meiden deden de administratie en landbouw. Het werd een echt familiebedrijf. Toen Korczak stierf in 1982 verbrak Ruth het kluizenaarschap en zocht de media op. En met succes. De fondsen en bezoekersaantallen stegen fors. Ruth stierf in 2014 op 98-jarige leeftijd en werd opgevolgd door haar oudste dochter als projectleider. Bij het monument vind je een museum en een winkel.

Dag 16

Naar het Badlands Nationaal Park

Naar het Badlands National Park (150 km, 2 uur rijden), waar je door de vreemd uitgesleten en gekleurde golvende rotsformaties rijdt en/of wandelt. Er komen in dit gebied veel antilopen, prairie dogs en coyotes voor. De Badlands waren ooit deel van het reservaat maar rond de Tweede Wereldoorlog werd het park van de Lakota afgepakt om uranium te winnen en kernproeven te houden. Na de nodige protesten van de Lakota voor natuurbehoud werden de Badlands in 1978 een nationaal park. Onderweg naar het park kun je in Rapid City de Prairie Edge bezoeken, een winkel met een indrukwekkende verzameling objecten van diverse inheemse naties. Je overnacht in de tourist trap Wall (met de befaamde Mall), of in Interior.

Dag 17

Naar Wounded Knee

Via Wounded Knee rijd je vandaag naar Valentine (3.30 uur, 290 km). Om de Lakota (Sioux) te onderwerpen gebruikte het blanke leger een tactiek waarbij men al het voedsel van de Lakota, de bizon/buffel, uitroeide. In 1890 kregen de Lakota de genadeklap toen honderden vreedzame Ghostdancers (die onder leiding van de profeet Wovoka geloofden dat een heilige dans de blanken uit het land zou verdrijven) werden neergemaaid bij Wounded Knee. Hun lichamen werden in een massagraf gestopt en het bloedbad bij Wounded Knee werd een symbool voor de onderwerping van de Native Americans. De overlevenden werden in reservaten gestopt, kregen voedselbonnen en alcohol, hun kinderen werden naar religieuze kostscholen duizenden kilometers verder gestuurd zodat ze hun cultuur vergaten, hun vrouwen werden gesteriliseerd en zo werden de reservaten langzaam een stukje land vol hopeloze, werkeloze mensen zonder verleden en zonder toekomst. Gedoemd te verdwijnen. Ironisch genoeg was juist Wounded Knee de plek waar de Lakota een deel van hun identiteit weer terug claimden. Onder leiding van Russel Means van de AIM (American Indian Movement) bezetten ze de plek en hielden het maanden uit tegen het complete leger van Amerika. De wereld keek toe en de bezetting zette een New Age beweging in gang waarbij Indianen als hoeders van Unci Maka (Moeder Aarde) werden afgebeeld en niet langer als de schurken in westerns. Scholen in de reservaten begonnen de eigen taal en geschiedenis weer te leren, tradities herleefden en in films werden de Indianen niet alleen meer als boeman afgeschilderd. De reservaten van nu zijn een mengelmoes van sterke trotse mensen, maar tevens zie je er de (verslavings)problemen terug die je in veel gebieden terug ziet waar de situatie uitzichtloos lijkt. Wounded Knee is nu een sober massagraf op een berg waar een kerkhof omheen is gebouwd.

Dag 18

Powwow bezoek

Vandaag kun je vanuit Valentine de grootste powwow van het Rosebud reservaat bezoeken in het gelijknamige dorp Rosebud. De powwow is een nieuw uitgevonden traditie waarbij de Lakota, maar ook deelnemers van andere stammen, in prachtige uitdossingen dans, zang en drumwedstrijden houden. Wellicht een nieuw soort Ghostdance? Het welzijn van de stam staat bij de Lakota voor de welzijn van het individu en dat zie je terug in de kleine dingen. Als er een winnaar wordt gekozen worden de verliezers even hard geroemd als de winnaar en je ziet ook geen uitbundige vreugde uitbarstingen terug zoals in het westen gewoon is. Dit is zelfs bij de allerjongsten het geval. Ook vind je er een rodeo, een kermis, allerlei kraampjes met Indian Taco (fry bread met gehakt, groenten en saus), t-shirts met teksten als ‘we were here first’, sweet grass (wat als een soort wierook gebruikt wordt bij ceremonies), prachtig gedecoreerde dekens, enzovoorts. Uit de luidsprekers klinkt Lakota en Engelse taal en er zijn allerlei soorten dans (traditioneel, fancy, jingle bells, eagle, enzovoorts) voor mannen en vrouwen te zien. Een prachtige manier om je onder te dompelen in de cultuur en traditie van de oorspronkelijke bewoners van dit enorme land. Houdt er rekening mee dat in het reservaat de klok een uurtje vooruit gezet moet worden; het is er 7 uur vroeger dan in Nederland.

Dag 19

Naar Denver

Een lange reisdag terug naar Denver door een mooi stuk prairie in Nebraska (6 uur rijden, 650 km). Als je liever een dag op de powwow blijft ipv in Denver kan dat natuurlijk ook geregeld worden. Je hebt nu weer ‘gewoon’ 8 uur tijdsverschil (vroeger) met Nederland.

Dag 20

Vrij te besteden dag in Denver

Vrij te besteden dag in Denver. Je kunt de dierentuin bezoeken, het aquarium, het Science Museum of het pretpark Waterworld bij warm weer. Als je het centrum wilt bezoeken bekijk dan het Capitool, de 16th Mall Street, Union Station en Lodo Historic District. Of bezoek het Coors Field, het grote baseball stadion of het speelveld van de Bronco’s (het rugby team van Denver).

Dag 21

Vertrek

Je levert vandaag de auto weer in en neemt de vlucht terug naar Nederland.

Dag 22

Aankomst

Aankomst in Nederland.

In overleg kunnen de volgende componenten (of delen ervan) bij de prijs ingerekend worden:

 • Accommodatie.
 • Retourticket Amsterdam – Calgary.
 • Huurauto inclusief verzekeringen.
 • Excursies en workshops.
 • Reis en/of annuleringsverzekering.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie).
 • Belastingen.
 • Eénpersoonskamertoeslag.

Het volgende dien je zelf te regelen en af te rekenen:

 • Visum (ETA).
 • Maaltijden.
 • Fooien.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven zoals souvenirs of wasserette.
 • Brandstof.