Rondreis door Mongolie met Naiman en Orkhon trek en bijwonen Nadaamfestival

23-Daagse reis door Mongolië met 15-daagse Orkhon en Naiman Nuur trekking en Nadaam festival.

Tijdens deze reis zullen we veel hartelijke nomaden tegenkomen die hun kuddes volgen en kunnen we onderweg veel opsteken over hun leefwijze en gewoontes. Verder kun je volop genieten van de gevarieerdMongolie foto's van Els Hasselaar 025e ongerepte schoonheid van de Mongoolse natuur.
De reis begint met rondleidingen in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Daarna brengen we een bezoek aan Karakorum, de oude hoofdstad van Mongolië ten tijde van de Djengis Khan, en het indrukwekkend grote Erdene Zuu klooster met zijn 108 stupa’s.
We beginnen onze trekking door het beboste landschap naar het Tuvkhun klooster, een werelderfgoed waar Zanabazar in de 17e eeuw resideerde en je een mooi uitzicht over de omgeving hebt. De trekking gaat verder dMongolie foto's van Els Hasselaar 064oor de glooiende Orkhon vallei naar de indrukwekkende Orkhon waterval. Vanaf hier klimmen we door een bergachtig gebied omhoog naar het merengebied Naiman Nuur, om onze trekking te eindigen bij de heilige rotsformatie
Shurangi. Vanaf Shurangi rijden we naar het vogelrijke White lake en naar de Khugnu Khaan zandduinen, waar verschillende landschappen van Mongolië samenkomen. Na terugkeer in 011Ulaanbaatar hebben we nog een dag vrij te besteden voordat we terugvliegen naar Nederland.
Naar wens kunnen we de voorjaarsreis met een enkele dagen verlengen zodat je ook nog het Nadaamfestival in Ulaanbaatar kunt bijwonen.

Voor de trektocht verwachten wij dat de deelnemers over een goede gezondheid en conditie beschikken. De gemiddelde looptijd bedraagt 6 uur per dag. Beste reistijd: Half juni tot half september.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek uit Nederland.
Dag 02:
Aankomst in Ulaanbaatar en transfer naar het hotel. Na de lunch volgen de rondleidingen in Ulaanbaatar. We bezoeken het Nationaal Historisch Museum, waar fossielen en dinosauriërresten te bewonderen zijn die in Mongolië zijn gevonden, en het Gandan klooster. In deze tempel vind je ook een 20 meter hoog gouden en bronzen beeld van Avalokitesvara.
Dag 03:
Het is een 8 uur durende rit naar Karakorum, de voormalige hoofdstad van het Mongoolse rijk en zetel van Djengis Khan. De stad werd verwoest in 1388. Het enige dat is overgebleven is een stenen schildpad die symbool staat voor de eeuwigheid. Hier bevindt zich ook Erdene Zuu, het eerste klooster dat in Mongolië werd gebouwd. De muur die het complex omgeeft is getooid met 108 (heilig boedhhistisch getal) stoepa’s. Binnen de muren vind je het klooster, een museum en drie tempels, die de drie fases van het leven van Boeddha symboliseren; kind, puber en volwassenen. Het Lavriin Sum is een tempel die in Tibetaanse stijl is gebouwd en het is een mooie ervaring om hier te zitten, naar de biddende monniken te luisteren en te zien hoe de bevolking wordt gezegend. In het museum vind je enkele zeer indrukwekkende Boeddhistische schatten. We overnachten in een gerkamp.
Dag 04:
‘s Ochtends bezoeken we de ‘ger-fabriek’, waar je kunt zien hoe de nomaden de gers bouwen. Daarna bezoeken we de plaatselijke markt, waar veel eten en drinken te koop is. Je kunt ook lunchen bij een “guanz” (Mongoolse snackbar). In de middag beginnen we onze trektocht naar het Tuvkhun klooster. We overnachten vanaf vandaag, tenzij anders vermeldt, in een tent in het beboste landschap. Het eerste deel van de route leggen we af in de wagen en daarna gaan we op pad. Overnachting in tenten.
Dag 05:
Onderweg komen we waarschijnlijk nomaden tegen, en als je vragen hebt over hun cultuur en levensstijl, dan zullen ze die met plezier beantwoorden. Tijdens de trektocht worden de bagage, tenten en etenswaren door yaks of paarden gedragen. De maaltijden worden onderweg door de kok klaargemaakt. De wandeltijd is ongeveer 6 uur per dag.
Dag 06:Mongolie foto's van Els Hasselaar 128
Tegen de avond bereiken we de voet van het Tuvkhun klooster, dat op een beboste helling van 2.312 meter staat.
Dag 07:
Vandaag zullen we het Tuvkhun klooster bezoeken, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het Khangai gebergte. Het Tuvkhun klooster staat sinds 1996 op UNESCO lijst van beschermde werelderfgoederen. Het klooster is in 1773 gebouwd om de oude woonplaats heen van de verlichte Zanabazar, die de plek in 1651 als retraite plaats voor meditatie koos. Vlak bij het klooster vind je ook de meditatiegrotten. Zanabazar heeft in Tuvkhun diverse kunstwerken geproduceerd. Een deel van de heuvel is alleen voor mannen toegankelijk en zullen we niet bezoeken.
Dag 08:
We vervolgen onze trekking naar de Orkhon waterval. We overnachten vlakbij de Orkhon rivier. De rivier is bijna 1200 kilometer lang en ontspringt in het Khanghai gebergte. In de rivier zijn vele vissen te vinden, waaronder diverse soorten snoek, (goud)karper, steur, kwabaal, katvis, baars, voorn, zalm en (goud)winde.
Dag 09:
We steken de Orkhon brug over en wandelen verder door de Orkhon vallei. In de vallei zul je waarschijnlijk nomaden tegenkomen die hun kudde’s yak, paarden, geiten of schapen volgen. De dieren kiezen zelf hun graas,- en drinkplaatsen, en de nomaden volgen hen.Mongolie foto's van Els Hasselaar 145
Dag 10:
We volgen de Orkhon rivier en arriveren bij de Baga Khurhree wat kleine waterval betekent.
Dag 11:
Vandaag komen we bij de Orkhon waterval, die 20.000 jaar geleden ontstaan is door een combinatie van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. De waterval is met zijn 20 meter diepte en 10 meter breedte de grootste van Mongolië. Vlakbij de waterval mondt de Orkhon rivier uit in de Selenge rivier. We overnachten in een gerkamp, waar we kunnen genieten van een heerlijke douche.
Dag 12:
Vrij te besteden dag om van de waterval en de bergachtige omgeving te genieten. Gerkamp
Dag 13:
Vandaag beginnen we de trekking in het ruige natuurreservaat Naiman Nuur (dat acht Meren betekent, hoewel het er eigenlijk 9 zijn), dat pas sinds de jaren ’80 opengesteld is voor toeristen en beschermd natuurgebied is. De meren zijn, net als de Orkhon waterval, ontstaan door vulkaanuitbarstingen en liggen tussen de 2000 – 2500 meter hoogte. Door het Khangai gebergte worden de meren steeds van vers water voorzien. In dit gebied komen veel dieren voor; zoals argali schapen, berggeiten, steenbokken, wilde kamelen, wilde paarden, vossen, gazelles, muskusherten, sneeuwhoenderen en bergeenden. Het gebied staat speciaal bekend om de vele roofvogels. De zeldzame maanhavik komt hier nog voor en de kans is groot dat we gieren zien. We overnachten weer in een tent.
Dag 14:
Vandaag volgen we een pad door bergachtig landschap.Mongolie foto's van Els Hasselaar 022
Dag 15:
Het is voornamelijk klimmen vandaag als we naar een Ovoo op 2500 meter hoogte wandelen. Een ovoo is een heilige rots, waar Mongolen kathas (ceremoniële blauwe sjaaltjes), geld, voedsel en andere offerwaren achterlaten. Je moet hier drie keer omheen lopen in de richting van de klok om een wens te doen (voor goed weer bijvoorbeeld). We overnachten in Bodongiin Am.
Dag 16:
We arriveren vandaag bij het Huisiin meer. In het midden van het meer bevindt zich een rotsachtig eilandje.
Dag 17:
We lunchen bij het Khaliut meer en arriveren ’s avonds bij het Shireet Nuur meer; de grootste en het meest pittoreske van alle meren in de omgeving. Vanaf dit meer heb je ook uitzicht op het visrijke Bugat, Duruu en Tsagaan Azarga meer. We steken de Shurangiin rivier over en bereiken de unieke rotsformatie Shurangi. Deze 40 meter hoge rode rots heeft de vorm van een liggende kameel en wordt door de lokale bevolking als heilig gezien. De kans is groot dat we hier ook weer nomaden tegenkomen. Overnachting  in tenten.
Dag 18:
Vandaag rijden we naar het White lake waar je een enorme vogelrijkdom aan zal treffen. We brengen hier twee nachten door (en een volledige dag) bij een nomadenfamilie.  verblijven.Mongolie foto's van Els Hasselaar 092
Dag 19:
Verblijf bij het White lake, een rustig meer dat grote aantrekkingskracht op vogels
uitoefent. Het meer is ontstaan na een vulkanische uitbarsting en is dan ook omringd door uitgedoofde vulkanen en kraters. De hoogste is de Horgo Uul vulkaan (2.968 m.). Deze torent zo’n 900 meter boven het meer Terhiin Tsagaan uit. Het meer ligt in het 73.000 hectare grote Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur National Park, dat met zijn vele unieke en zeldzame vogelsoorten tot beschermd gebied is verklaard.
Dag 20:
We rijden in ongeveer 6 uur naar de Khugnu Khaan zandduinen, ook wel Elsen Tasarkhai genoemd. Op dit punt komen de vele landschappen van Mongolië samen; bergen, bossen, steppes en woestijn. Je vindt er ook een klooster uit de 17e eeuw.
Dag 21:
Na een rit van ongeveer 7 uur arriveren we in Ulaanbaatar, waar we weer in een hotel   overnachten.
Dag 22:
Vrij te besteden dag in Ulaanbaatar om het Naadam festival bij te wonen inclusief alle entreegelden en diner.
Dag 23:
Vervoer naar de luchthaven voor vlucht naar Nederland.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma
 • Hotel met ontbijt in Ulaanbaatar
 • De overige nachten in tenten en een enkele keer in en toeristenger
 • Volledig verzorgde reis buiten Ulaanbaatar
 • begeleiding van een Engelssprekende gids, kok en chauffeur
 • bagagevervoer met paarden of  muildieren
 • alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma
 • Bijwonen Nadaam festival

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visum voor Mongolië
 • boekingskosten en STO garantie (€ 37,-)
 • lunch en diner in Ulaanbaatar
 • gebottelde dranken en persoonlijke (hotel)rekeningen
 • fooien voor de gids, de kok, de chauffeur e.a. begeleiders
 • eenpersoonskamertoeslag op aanvraag

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :