Mt. Kailash, Guge en Humla trek (voorlopig niet mogelijk)

29 Daagse gedeeltelijk verzorgde reis met Humla lodgetrek door Nepal en in Tibet bezoek aan Toling en Tsaparang (Guge) en trektocht rond de Mount Kailash.

Een van de hoogtepunten van deze reis is de driedaagse trektocht (kora) rond de heilige berg de Mt. Kailash. Zowel hindoes, jaïnisten als boeddhisten beschouwen deze heilige berg als het centrum van de aarde. Eerst vliegen we naar het warme zuidelijk gelegen Nepalgunj, waarna we de volgende morgen doorvliegen naar Simikot. Hier start onze trektocht door het Humla gebied. OmTibet I 032 (Large)dat hier geen dragers zijn, wordt onze bagage door muilezels vervoerd. Het landschap is heel gevarieerd. We lopen door velden, dorpjes, loof- en naaldbossen. Zo nu en dan passeren we een klooster en verschillende muren met manistenen (stenen waar de heilige spreuk Om Mani Padme Hum op is gebeiteld).

In Tibet vervolgen we onze reis via Darchen naar de hete bronnen van Tirtapuri en door de vallei van het maankasteel naar de oude kloosters van Toling en Tsaparang. We bezoeken hier het klooster en de ruïnes van het koninkrijk van Guge. Daarna rijden we terug naar de heilige berg de Mt. Kailash, waar we in drie dagen omheen lopen. Vervolgens rijden we naar het heilige Manasarovar meer, waar we de nacht doorbrengen. Voor we naar Kathmandu terugrijden bezoeken we ook nog het Everest Base Camp. Op verzoek plannen we de trektocht door de Limi vallei in!

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu, ontvangst op de luchthaven en vervoer naar het hotel.
Dag 03 en 04:
Vrij te besteden dagen in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je Tibet I 153 (Large)vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. Onze reisagent in Kathmandu deze dagen om de visa en reisvergunningen voor Tibet in orde te maken. Indien mogelijk vliegen we een dag eerder naar Nepalgunj.
Dag 05:
Met het vliegtuig naar Nepalgunj, waar we overnachten.
Dag 06:
Vroeg in de morgen vliegen we van Nepalgunj naar Simikot (2.910 m.) en gaan we
op weg naar het op 2.270 meter hoogte gelegen Tuling. We verlaten het hoofdkwartier van het Humla district via een keienpad. Eerst lopen we geleidelijk  omhoog en komen boven het dorp uit. Daarna dalen we af door een weelderig loofbos. Voor we onze eerste kampeerplek bereiken volgt er opnieuw een afdaling, die wat moeilijker is door de kleine losse steentjes op het pad.
Dag 07:
Een deel van het pad van Tuling naar Kermi (2.690 m.) loopt vrij vlak. Om het dorp
Khanglagaon te kunnen bereiken, moeten we eerst de Humla Karnali rivier
oversteken. De afdaling naar de brug over deze bergstroom is behoorlijk steil, waarna
we omhoog klimmen naar deze met Thakuri’s bevolkte nederzetting. Vandaag
passeren we een drietal schitterende watervallen en overnachten we in het dorp Kermi.
Dag 08:
Van Kermi naar Yangar (2.850 m.) is een heel gevarieerde loopdag met klimmetjes
en afdalingen. We komen langs weiden, door een bos en passeren onze eerste muur met Manistenen. Zorg ervoor dat je deze altijd aan je rechterhand houdt en er in de richting van de wijzers van de klok omheen loopt. Dit is een Boeddhistisch gebruik. Alleen de aanhangers van de Bön religie lopen in tegengestelde richting.Tibet I 158 (Large)
Dag 09:
Als je ‘s morgens naar buiten loopt kun je de eerste kuddes geiten al weer langs zien trekken. Op deze route zul je heel wat van deze dieren tegenkomen, die gebruikt worden om zout uit Tibet te vervoeren. Vlak nadat we op pad zijn komen we door het dorp Yangar. De met stenen en hout gebouwde huizen staan hier heel dicht op elkaar en geven je een interessant beeld van het leven in deze afgelegen streek. We komen vandaag door boomgaarden met abrikozen en overnachten bij een klein klooster op een hoogte van ongeveer 3.000 meter.
Dag 10:
Ons doel is Torea (3.380 m.). Dit dorp is genoemd naar de vele velden met mosterdplanten, die je hier vindt. Steile klimmetjes en een boswandeling zorgen vandaag voor de variatie.
Dag 11:
De route naar Hilsa (3.720 m.) brengt ons via een lange klim over de 4.580 meter
hoge Nara La pas. Na de pas volgt een lastige afdaling met veel losse steentjes.
Voor we het eindpunt van deze trek bereiken, volgt er nog een laatste grenscontrole. We overnachten in het dorp dat vlakbij de brug ligt die ons van Tibet scheidt.
Dag 12:
Na het ontbijt gaan we te voet de brug over en klimmen we naar de grenspost van Tibet. Hier vervolgen we onze tocht per landcruiser of jeep. Al snel maken
we een eerste stop en bezoeken we het klooster van de Sakyasekte in Khojarnath. Dit klooster is een van de weinigen dat aan het vernietigingsdrama van de culturele revolutie is ontsnapt. Indrukwekkend zijn het opgezette sneeuwluipaard, de tijger en de Tibetaanse wolf, die hier aan het plafond hangen. Rond het klooster vind je vele met ramshorens getooide manimuren. Als we enkele uren later in Taklakot (3.930 m.) aankomen worden we ontvangen met thee. Na de lunch is er tijd om op verkenning te gaan en aan de andere kant van de rivier het kamp van de wolhandelaars op te zoeken. Onderweg zie je overal winkeltjes met een enorme keus aan artikelen, maar ook handwerkslieden die houten drinkmoks vervaardigen. We overnachten hier in zeer eenvoudige lodges.
Dag 13:
Van Taklakot, de Tibetanen en Chinezen noemen deze plaats Purang. naar Horchu, is ongeveer 3 uur rijden. Als we een stop maken op de Gurla La (4.590 m.) kunnen we als het helder is, voor het eerst de Mt. Kailash in de verte zien. We brengen de nacht door in het dorp vlak bij het Manasarovar meer (4.588 m.). Volgens de Hindoereligie geeft een bad in dit heilige meer je rechtstreeks toegang tot het godenrijk en spoelt een slok van dit gezegende water, de zonden weg die je in de afgelopen honderd levens hebt begaan.
Dag 14:
Voor we naar Tirtapuri vertrekken is er nog tijd voor een wandeling langs het meer. In Tirtapuri bezoeken we het klooster, waar we vlakbij de hete bronnen kamperen. Dit opborrelende water wordt door de Tibetanen als heilig beschouwd en indien mogelijk zullen ze zeker een kan vol meenemen. Bij het klooster van Tirtapuri maken we een rondgang en hier bevindt zich ook een rots met een opening waar zwarte en witte steentjes in liggen. Je pakt er twee uit en als je twee witte steentjes treft dan is het zeer goed gesteld met je karma. Is het een zwart en een wit steentje dan is het o.k., maar als het twee zwarte steentjes zijn dan is er nog aTibet I 161 (Large)ardig wat werk te verzetten. Ook vind je hier warme bronnen waar de Tibetaanse pelgrims een bad nemen.
Dag 15:
Vandaag volg er een lange rit en wordt het uitzicht steeds indrukwekkender naarmate we dichter bij de bergen en Toling, onze eindbestemming, komen. We overnachten hier in een guesthouse.
Dag 16:
Deze dag bezoeken we het kloostercomplex in Toling en in Tsaparang de ruines van het voormalige koninkrijk van Guge. Het uitzicht vanaf deze hoog gelegen plek is schitterend. Sinds kort zijn hier ook al weer enkele kloostertjes gerestaureerd. Rond 1600 nodigde de koning van Guge, de invloedrijke Indiase goeroe Atisha uit, die hiervandaan het boeddhisme in Tibet weer nieuw leven in wist te blazen.
Dag 17:
Voor vandaag staan de grotten van Dungkar en Piyang op het programma waar je enorme en zeer oude muurschilderingen kunt bewonderen. Met meer dan 1000 spelonken zijn deze grotten de grootste in Tibet. Van de drie hoofdgrotten heeft de Mandala grot de best bewaarde wandschilderingen. De ontdekking van de grotten heeft veel bijgedragen in het onderzoek naar het koninkrijk Guge.
Dag 18:
Na een lange en vermoeiende rit keren we terug in Darchen, waar we weer in een guesthouse overnachten en ons voor gaan bereiden op de kora die morgen van start gaat.
Dag 19:
Vandaag starten we met onze 53 kilometer lange voettocht rond de heilige berg de Mt. Kailash en zullen we gelijk oplopen met de vele pelgrims. Al na enkele uren komen we aan in Tarboche. Hier staat een grote met gebedsvlaggen versierde paal, waar de gelovige Tibetanen, met de wijzers van de klok mee, omheen lopen. Als je hier onder het poortje (langs de route) doorloopt, neem je symbolisch afscheid van dit leven; een soort sterven. Als je de pas over bent gekomen, start je een nieuw leven zonder oude zonden. We vervolgen onze rondgang en aan het einde van een lange dag overnachten we in het guesthouse van Diraphuk Gompa.
Dag 20:
Dit is de zwaarste dag van de trektocht. Na een korte klim bereiken we Shiva-tsal (5.390 m.), een heilige plaats waar de Tibetanen een kledingstuk, een stukje nagel, plukje haar of een druppel bloed achterlaten. Een ritueel waarmee ze benadrukken dat ze hun vorige levens achter zich hebben gelaten. Hierna volgt de lange en zware klim naar het hoogste punt van onze tocht, de met duizenden gebedsvlaggetjes versierde, Dolma-La pas die op 5.630 meter hoogte ligt. Ook hier laten de gelovigen Tibet I 018 (Large)een kledingstuk, tand, een ander persoonlijk eigendom of geld achter, maar nemen ook weer iets mee. Na een vrij steile afdaling komen we snel weer in een lager gelegen gedeelte en lopen we door het vlakke groene landschap, naar Zutul Phuk Gompa.
Dag 21:
Het laatste deel van de rondgang (kora) voert ons terug naar Darchen en is het minst boeiend. Ook de Mt. Kailash is vanaf hier niet meer zichtbaar. Na de lunch vertrekken we naar Chui Gompa waar we bij het heilige lake Manasarovar overnachten.
Dag 22:
Op de terugweg van het lake Manasarovar naar Saga valt er weer heel veel te genieten van  het boeiende landschap, dat we in omgekeerde richting toch weer anders uitzien dan op de heenweg.
Dag 23:
Rit van Saga naar Rombuk waar je het klooster kunt bezoeken en deze dag nog – als het helder weer is – of anders de volgende morgen, naar het Everest Base Camp kunt wandelen.
Dag 24:
Vroeg op, waarna je in ongeveer 3 ½ uur tijd naar het Everest Base Camp loopt. Hier is even tijd om wat rond te kijken en foto’s te maken waarna we in ongeveer 1 ½ uur teruglopen en vervolgens naar Lao Tingri vertrekken.
Dag 25:
We rijden naar Zangmu en na de grensovergang door naar Kodari, waarvandaan we naar Kathmandu vertrekken met onze Nepalese begeleiders. Het laatste stuk van de route na Zhangmu, loopt over een stuk ongeplaveide weg naar de grens van Nepal. Op de friendship bridge worden we verwelkomt en maken we nog even het visum voor Nepal in orde. Dit kan probleemloos ter plaatse worden geregeld. Daarna zorgt onze Nepalese chauffeur dat je naar het hotel in Kathmandu wordt gebracht.
Dag 26-27:
Twee vrij te besteden dagen in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhnath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. In de levendige wijk Thamel kun je volop souvenirs kopen. Naar wens kun je de reis hier ook verlengen en iets langer in Kathmandu/Nepal verblijven.
Dag 28:
Vervoer naar de luchthaven voor vertrek.
Dag 29:
Aankomst op Schiphol.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Overnachtingen in keurige hotels met ontbijt
 • Al het vervoer incl. de vlucht Kathmandu – Nepalgunj en Nepalgunj – Simikot.
 • volledig verzorgde lodgetrektocht in Nepal (basic lodges)
 • overnachtingen in Tibet in guesthouses op basis van logies.
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids in Nepal en in Tibet
 • Entreegelden voor de Mt. Kailash en Guge omgeving
 • alle permits voor dit programma

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • visum voor China (regelt onze reisagent) en Nepal
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • Lunch en diner in Kathmandu en Nepalgunj
 • maaltijden in Tibet
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • tips en fooien voor de gids en begeleiders
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :