• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Vertrek op 2 juli voor de 12, 15, 19 en 22-daagse reis.
Vertrek op 9 augustus voor de 12 en 19-daagse reis.

Een actieve reis voor geoefende fietsers door verrassend mooi Kirgizië, ook wel Kyrgyzstan genaamd.
Voor deze tocht moet je een ervaren mountainbiker zijn en over een goede lichamelijke conditie beschikken. Tijdens deze tocht fiets je vaak over slecht verharde wegen, soms niet meer dan een karrenspoor en over bergpassen van meer dan 3000 meter. Enkele hellingen zijn steil en sommigen zijn wel erg lang, maar altijd de moeite waard. Je trekt door verschillende landschappen en maakt kennis met nomaden die met hun kuddes in de bergen verblijven.
In Bishkek overnacht je in hotel Umai, of een gelijkwaardig hotel, dicht bij het centrum van de stad. Onderweg slaap je bij families in de dorpen, in verschillende joertenkampen en soms in kleine tenten die door de bagageauto worden mee genomen.
De groep bestaat uit 4 tot 8 internationale deelnemers en per dag fiets je 30 tot 115 kilometer, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een Engels of Duits sprekende tolk vergezelt je tijdens reis en de bagage wordt met een volgauto vervoerd.
Je kunt naar keuze je eigen fiets meebrengen of een goede mountainbike huren in Bishkek. Gezien de toestand van de wegen moet dit absoluut een goede mountainbike zijn, andere fietsen zijn voor deze tocht ongeschikt.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel, waar je tot de lunch de tijd krijgt om uit te rusten en je op te frissen. Na de lunch worden de fietsen rijklaar gemaakt en zullen we op ons gemak Bishkek verkennen. Bishkek is een moderne stad met veel parken, typisch Russische architectuur en rechte brede straten. In het centrum zijn enkele interessante musea te vinden.

Dag 3

Rijd en fiets naar Kyzyl-Oi

De tocht begint in westelijke richting per auto door de Tor-Ashuu tunnel op 3.100 m. Aan het eind van de asfaltweg start onze fietstocht door de Suusamyr vallei naar Kyzyl-Oi. We fietsen over een schitterend, maar slechte weg. Overnachting bij mensen thuis. Fietsafstand ongeveer 60 km.

Dag 4

Fiets naar Chaek en richting Bayzak

We vervolgen onze tocht naar het zuiden langs de Kökökmeren rivier, eerst naar de districtshoofdstad Chaek en dan verder richting Bayzak. De Kökökmeren vallei heeft een uniek landschap van roestkleurige rotsen. Na ongeveer 80 km. overnachten we in tenten.

Dag 5

Fiets naar Son Kul

Vandaag gaan we over een smalle, niet beste weg naar de Kara-Keche pas op 3.300 m. Van hieruit is het Son-Kul meer goed te zien. Het laatste stuk gaat off road naar het joertenkamp Son-Kul. Totale afstand maximaal 115 km.

Dag 6

Fiets rond Son-Kul

Fietstocht naar de andere kant van het meer. Son-Kul ligt op een hoogte van 3100 meter en er groeit hier overvloedig veel Edelweiss. De combinatie van water en groene weides maakt het een geliefde plek voor semi-nomaden. Overnachting in een joert. De dagafstand is maximaal 50 km. en afhankelijk van de plaats in een van de beschikbare joertenkampen.

Dag 7

Fiets over Kalmak-Ashu

Naar de Kalmak-Ashu pas (3.317 m.) waarna we afdalen naar de vallei op 2.500 m. Overnachten in tenten, totale dagafstand 50 km.

Dag 8

Fiets door het Tolok dal

Vandaag fietsen we over een vrij korte afstand door het schitterende Tolok dal. We overnachten bij een familie thuis in een klein dorpje op 2.900 m. Dagafstand totaal 44 km.

Dag 9

Fiets naar Kochkor

Eerst een forse klim naar 3.400 m. waarna we afdalen naar het volgende dal, het Kara-Kudjur dal. In Sary-Bulak kun je kiezen of je over de weg verder fietst naar Kochkor of dat je de afstand met gemotoriseerd vervoer aflegt. In Kochkor overnachten we in een B&B (1900m). Dagafstand 75 of 110 km.

Dag 10

Fiets naar Kara-Talaa

Langs een stuwmeer naar het Issyk-Kul meer. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest. Het is een relatief vlakke weg langs het meer naar Kara-Tala. (1.600 m.). Hier overnachten we bij een familie thuis. Het Issyk-Kul (= Warm Meer) is niet ver van je overnachtingsplaats. Je kunt er naar toe lopen om een duik te nemen (de naam ‘warm’ is relatief te noemen omdat het winter niet bevriest, maar steek wel eerst een teen in het water voor je erin duikt). Dagafstand 65 Km.

Dag 11

Fiets naar Temir-Kanat

Tijdens de 12-daagse reis rijd je vandaag terug naar Bishkek en vlieg je de dag erna weer terug naar huis. Tijdens de 15, 19 en 23 daagse reis gaat het avontuur verder. Over een zanderig moeilijk begaanbaar, maar schitterend, pad door de Kongur-Ölöng vallei en over de Ala-Bash pas naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2450 meter. Het laatste deel naar het kamp kan de auto met de bagage niet omhoog rijden en wordt de bagage op paarden vervoerd. Een zachte reistas is dus wenselijk. Totaal 60 km, overnachting in een joert.

Dag 12

Fiets naar Sonun

Van Temir-Kanat fietsen we naar Sonun, een joertenkamp dat in een droge omgeving vlak bij de ‘badlands’ ligt. Vanaf hier is het weer een korte wandeling naar Issyk-Kul, waar je kunt zwemmen. Dagafstand 65 km en overnachting in een joert.

Dag 13

Naar joert ten zuiden van Bokonbaevo

Eerst naar Bokonbaevo, de hoofdstad van het district, een tocht van ongeveer 15 km. Dan naar het zuiden de bergen in, een zeer slechte weg, steenslag met gaten. Het joertenkamp ligt in de alpenweide op 2.500 m. Totaal 32km en overnachting in een joert.

Dag 14

Fiets naar Jenish

Tijdens de 15-daagse reis fiets je vanaf joertenkamp weer terug naar Bokonbaevo. Vanaf daar rijd je met de auto terug naar Bishkek. De dag erna vlieg je terug naar Nederland. Tijdens de 19-daagse reis fietsen we verder door de vallei, een verlaten slechte weg door een golvend landschap met af en toe een huis of kleine nederzetting op een hoogte tussen de 2100- 2500 meter. Na 42 km bereiken we de weg om het meer en fietsen we in oostelijke richting naar het dorp Jenish. Overnachting in een guesthouse. Totaal 76 km.

Dag 15

Fiets en rijd naar Karakol

Fietstocht naar een weinig bezocht dal met bijzondere rotsformaties. Aan het eind van het dal zijn warme bronnen en kun je eventueel een bad nemen (entree niet inbegrepen) ‘s Middags terug naar de verharde weg en vandaar per auto naar Karakol. Totaal 70 km fietsen. Overnachting in hotel.

Dag 16

Fiets naar Kara-Kyz

Vandaag een korte tocht. De eerste 20 km is over een vlakke weg. Daarna klimmen we 10 km over een erg uitdagend pad naar het joertenkamp Kara-Kyz op 2000m. Overnachting in een joert.

Dag 17

Fiets en rijd naar Cholpon-Ata

Naar beneden en vervolgens verder oostwaarts. Al gauw begint de weg te stijgen en klimmen we over een stenige, smalle weg naar de San-Tash pas (2.195 m). We dalen af naar een schitterende vallei. Bij de 19-daagse reis ga je naar ongeveer 90 km per auto verder naar Cholpon-Ata, een gezellige badplaats aan het Issyk-Kul meer. Je overnacht hier in een hotel en rijd de dag erna terug naar Bishkek, waar je op dag 19 terug vliegt. Bij de 23-daagse reis ga je vanuit Kara-Kyz verder de wildernis in.

Dag 18

Fiets langs de grens met China

Onder begeleiding van een 4×4 en tenten fietsen we de komende dagen door ‘the middle of nowhere’. Na een geleidelijke klim volgt een steile route omhoog en omlaag over een pas van ruim 3850 meter. We komen hierbij dicht bij de grens met China en hebben hiervoor een speciaal permit nodig. We passeren dan ook 2 controleposten. Dagafstand 72 kilometer. We kamperen op ongeveer 3000 meter.

Dag 19

Fiets naar San Tash

De dag begint met een steile klim naar 3300 meter. Daarna fietsen we de rest van de dag omlaag door een adembenemend mooi landschap. We passeren weer een controlepost en volgen de rivier tot San Tash. Hierna weer een stukje klimmen. We kamperen op 1700 meter. Dagafstand 85 kilometer.

Dag 20

Naar Cholpon-Ata

We fietsen heuvelafwaarts naar Taldy-Suu en vanaf door over een prima weg naar Tup. Vanaf hier gaan we met de auto verder naar Cholpon-Ata. De weg naar China is de afgelopen jaren zo druk (en 2-baans) geworden dat we hier liever niet fietsen. Cholpon-Ata is een gezellige stad aan de noordzijde van het Issyk-Kul meer. Aan de overkant zien we de bergen waar we een week geleden nog doorheen fietsten. We overnachten in een hotel.

Dag 21

Terug naar Bishkek

Van Cholpon-Ata per auto terug naar Bishkek. Hier pakken we de fietsen weer in voor de terugreis. In de namiddag kun je bijvoorbeeld nog de Osh-bazaar bezoeken voor de laatste souvenirs.

Dag 22

Vertrek

 • Groepsvervoer met eigen busje volgens programma
 • Overnachting in hotels, B&B, CBT, 2-persoons tentjes, homestay, guesthouse en joerten volgens programma
 • Alle maaltijden inclusief thee
 • Begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • Voor Kirgizië is geen visum nodig
 • Bagagevervoer
 • Luchthaventransfers
 • Belastingen
 • Intercontinentale vluchten (op aanvraag)
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen
 • Alcoholische en gebottelde dranken
 • Fooien
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.
 • (huur)Fietsen, isomatjes, helm, slaapzak
 • Verzekeringen (op aanvraag) en/of vaccinaties
Prijs Naam START EINDE PLAATSEN RESTEREND PERSO(O)N(EN) PRIJS
 • KMB12
  dinsdag
  2 juli 2019
  12 dagen
  zaterdag
  13 juli 2019
  n.b.
  1095
  PerVolwassen
 • KMB15
  dinsdag
  2 juli 2019
  15 dagen
  dinsdag
  16 juli 2019
  n.b.
  1350
  PerVolwassen
 • KMB19
  dinsdag
  2 juli 2019
  19 dagen
  zaterdag
  20 juli 2019
  n.b.
  1490
  PerVolwassen
 • KMB22
  dinsdag
  2 juli 2019
  22 dagen
  dinsdag
  23 juli 2019
  n.b.
  1950
  PerVolwassen
 • KMB12
  vrijdag
  9 augustus 2019
  12 dagen
  dinsdag
  20 augustus 2019
  n.b.
  1095
  PerVolwassen
 • KMB19
  vrijdag
  9 augustus 2019
  19 dagen
  dinsdag
  27 augustus 2019
  n.b.
  1490
  PerVolwassen