• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Kaart
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Een actieve reis voor geoefende fietsers door verrassend mooi Kirgizië, ook wel Kyrgyzstan genoemd.
Voor deze tocht moet je een ervaren mountainbiker zijn en over een goede lichamelijke conditie beschikken. Tijdens deze tocht fiets je vaak over slecht verharde wegen, soms niet meer dan een karrenspoor en over bergpassen van meer dan 3000 meter. Enkele hellingen zijn steil en sommigen zijn wel erg lang, maar altijd de moeite waard. Je trekt door verschillende landschappen en maakt kennis met nomaden die met hun kuddes in de bergen verblijven.
In Bishkek overnacht je in hotel Umai, of een gelijkwaardig hotel, dicht bij het centrum van de stad. Onderweg slaap je bij families in de dorpen, in verschillende joertenkampen en soms in kleine tenten die door de bagageauto worden mee genomen.

De groep bestaat uit 4 tot 8 internationale deelnemers en per dag fiets je 30 tot 115 kilometer, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een Engels of Duits sprekende tolk vergezelt je tijdens reis en de bagage wordt met een volgauto vervoerd.
Je kunt naar keuze je eigen fiets meebrengen of een goede mountainbike huren in Bishkek. Gezien de toestand van de wegen moet dit absoluut een goede mountainbike zijn, andere fietsen zijn voor deze tocht ongeschikt.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Als je je eigen fiets hebt meegenomen, dan kun je deze rijklaar maken voor morgen. Als je gebruik gaat maken van een huurfiets, dan gaan we deze gezamenlijk afhalen. Na de lunch maken we een korte fietstocht in het noorden van Bishkek om de fietsen uit te testen en de benen los te maken.

Dag 3

Rijd en fiets naar Kyzyl-Oi

Vandaag rijden we zo’n 300 kilometer naar het beginpunt van de fietstocht. Vanaf Bishkek gaan we richting het westen en slaan dan af naar het zuiden waar we via vele S-bochten naar de toltunnel die de Too-Ashuu pas (2565m) markeert rijden. Vanaf hier pakken we de fiets en fietsen langs de Kökomerenrivier over een verharde maar slechte weg naar het dorpje Kyzyl-Oi op 1750 meter. De Kökomerenvallei kenmerkt zich door de roestige kleur van de bergen en rotsen. Het groene gras in de buurt van de rivier steekt hier bijna lichtgevend tegen af. In Kyzyl-Oi overnachten we bij mensen thuis. Dagafstand is 60 km.

Dag 4

Fiets naar Chaek en richting Kara-Keche

We fietsen door het stadje Chaek en na 15 km begint de klim naar de Kara-Keche pas (3484 m). Na ongeveer 80 km worden de tenten opgezet voor de overnachting.

Dag 5

Fiets naar Son Kul

De weg voert langs het mijnwerkers dorp Kara-Keche. 25 Kilometer na dit dorp heb je een goed zicht op het Son-Kul (Kul = meer) en fiets je langs de zuidoever naar het joertenkamp waar we zullen overnachten. Het joertenkamp wordt van tijd tot tijd verplaatst om het gras de tijd te geven zich te herstellen, dus afhankelijk van de plek van het kamp fietsen we tussen 100-115 kilometer.

Dag 6

Fiets rond Son-Kul

Son-Kul is het op één na hoogste bergmeer van Kirgizië en ligt op een hoogte van 3100 meter. Je vindt hier in de zomer veel nomaden die met hun kuddes rond het meer verblijven. Het zou kunnen dat ze je de nationale drank Kymyz (gefermenteerde merriemelk) aanbieden. Drink er niet teveel van, want het heeft een stimulerende werking op de darmflora. Edelweiss en vele andere bloemen kleuren de alpine weides rond het meer. Een schitterende plek en we doen het vandaar rustig aan. We fietsen naar de andere kant van het meer en overnachten daar in een joertenkamp. Afhankelijk van de plek van het kamp is dat maximaal 50 kilometer fietsen vandaag.

Dag 7

Fiets naar Tolok

We beginnen de dag met de klim naar de Kalmak-Ashuu pas (3317m). Met een groot aantal S-bochten dalen we af naar het dorp Tolok op 2480 m. Hier overnachten we bij een familie in het dorp. De dagafstand bedraagt ongeveer 50 kilometer.

Dag 8

Fiets naar Dolon

Een steile klim naar de Dolon pas (3030 m.) en dan dalen we af naar een prachtige vallei. We overnachten in tenten op ongeveer 2900 meter. Dagafstand 45 kilometer.

Dag 9

Fiets naar Kochkor

We verlaten de vallei en klimmen naar een pas van 3400 meter. Hierna dalen we af in de Kara-Kudjur vallei. We fietsen via Sary-Bulak naar Kochkor. Je kunt ervoor kiezen om dit laatste deel te fietsen of met privévervoer verder te gaan. Afhankelijk van je keuze is de dagafstand 75 of 110 kilometer. In Kochkor overnachten we in een B&B. Kochkor is het centrum van de viltproductie in Kirgizië. Je kunt er een kijkje nemen in de werkplaatsen en allerlei vilten souvenirs kopen.

Dag 10

Fiets naar Kara-Talaa

We fietsen verder naar de zuidoever van het Issyk-Kul en passeren het Orto-Tokoy waterbekken. Na 65 km over een vrij vlakke weg bereik je het dorp Kara-Talaa. We overnachten hier bij mensen thuis. Vanaf Kara-Talaa is het maar een paar kilometer fietsen naar het Issyk-Kul, waar je heerlijk kunt zwemmen. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 11

Terug naar Bishkek

Vanaf Kara-Talaa gaan we per auto terug naar Bishkek, waar we in de loop van de middag arriveren. We pakken de fietsen weer in voor de terugreis/leveren de fietsen weer in bij het verhuurbedrijf en misschien is er nog tijd om de Osh bazaar te bezoeken om souvenirs te kopen. We overnachten in een hotel waar we ook van een afscheidsdiner genieten.

Dag 12

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

 • Groepsvervoer met eigen busje volgens programma.
 • Overnachting in hotels, B&B, CBT, 2-persoons tentjes, homestay, guesthouse en joerten volgens programma.
 • Alle maaltijden inclusief thee.
 • Begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids, chauffeur en kok.
 • Voor Kirgizië is geen visum nodig.
 • Bagagevervoer.
 • Luchthaventransfers.
 • Belastingen en tol.
 • Retourvlucht (op aanvraag)
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en optionele uitgaven.
 • Alcoholische en gebottelde dranken.
 • Fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.
 • (huur)Fietsen, isomatjes, helm, slaapzak.
 • Verzekeringen (op aanvraag) en/of vaccinaties.
 • Entreegelden (bij optioneel museumbezoek in Bishkek).
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam KMB12
  Start dinsdag 9 augustus 2022
  Einde zaterdag 20 augustus 2022
  1 - 8 Perso(o)n(en)