Culturele rondreis door Tibet met kora rond Mt. Kailash

22-Daagse reis naar Tibet met treinreis naar Lhasa, over land reis naar de Mount Kailash met 3- daagse trektocht rond de heilige berg en bezoek aan Tirtapuri. 

Een van de hoogtepunten van deze reis is de drie daagse trektocht (kora) rond de
Mt. Kailash. Zowel Hindoes, Jaïnisten als Boeddhisten beschouwen deze heilige berg als het centrum van de aarde. Volgens de pelgrims zijn alle zonden uit dit leven vergeven, als je een rondgang om de Mt. Kailash hebt gemaakt.
Onze reis naar Tibet begint met een indrukwekkende treinreis naar Lhasa. Na aankomst worden we naar het hotel in Lhasa gebracht. Omdat we in korte tijd ruim boven de 3.000 meter komen, is het belangrijk om vooral de eerste dagen rustig aan te doen. Drink minstens 3 liter vocht (geen alcohol) per dag. Ook het eten van knoflook(soep) helpt de verschijnselen van eventuele hoogteziekte te bestrijden. Met de treinreis heb je wel het voordeel dat je al voor een deel bent geacclimatiseerd. Kies je voor de vlucht naar Lhasa dan duurt de reis twee dagen korter.Tibet I 020 (Large)
Tijdens het verblijf in Lhasa bezoeken we de kloosters van Drepung en Sera waar je het debatteren van de monniken kunt zien. Deze kloosters liggen iets buiten de stad. Een bezoek aan de Jokhang tempel staat eveneens op het programma en iedere Tibetaan droomt ervan, hier minstens een keer in zijn leven heen te kunnen gaan om zijn karma te zuiveren. Rond de Jokhang kom je dan ook veel gelovige Boeddhisten tegen. Natuurlijk bezoeken we ook het meest prominente en bekendste gebouw in Lhasa, het Potala paleis.
Vervolgens gaan we op weg naar de Mt. Kailash. Tijdens deze tocht staan bekende kloosters als het Tashilunpo, de voormalige residentie van de Panchen Lama, en ook de cirkelvormige Kumbum in Tibet I 034 (Large)Gyantse op het programma. Onderweg passeren we verschillende, met gebedsvlaggetjes versierde, passen van ruim 5.000 meter. Het uitzicht vanaf deze hoge punten is zo indrukwekkend dat het voor eeuwig in je geheugen gegrift zal blijven. Vanuit Darchen start onze trektocht rond Mount Kailash waar we vergezeld door pelgrims de rondgang om de heilige berg maken. Aan het einde van de tocht overnachten we bij het lake Manasarovar. De volgende dag maken we een dagtocht naar Tirtapuri met zijn heilige hete bronnen. Voor we naar Lhasa terug rijden staat er ook nog een bezoek aan het Everest Basecamp en het Tashilunpo klooster op het pogramma. Vanuit Lhasa vliegen we terug naar Chengdu en vandaar weer naar Nederland (of Belgie).

Bagagevervoer tijdens de trektocht rond de Mt. Kailash zoals yaks of dragers zijn niet inbegrepen en worden ter plaatse geregeld en betaald.

Het is ook mogelijk om deze reis als individueel arrangement v.a. 2 personen te boeken. In dat geval kun je zelf nog aanpassingen maken in het programma. Aan het einde van de reis kun je bijvoorbeeld naar Beijing vliegen of als de weg naar Nepal weer gereed is via Kathmandu terugreizen.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst op de luchthaven in Chengdu, ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vervoer naar het station voor reis met de hemeltrein naar Lhasa.
Dag 04:
Deze reis neemt twee dagen in beslag, waarbij je al wat went aan het hoogteverschil omdat het verlaagde zuurstof niveau niet helemaal wordt gecompenseerd. We reizen in de softsleeper klasse wat betekent dat er 4 reizigers een coupe met elkaar delen. Helaas komt het zo af en toe voor dat je i.p.v. de geboekte softsleeper toch in een hardsleeper coupe (eveneens zachte bedden – maar een grote coupe) terecht komt. De autoriteiten gaan helaas niet altijd even zorgvuldig om met de aanvragen. Je krijgt dan echter bij aankomst in Lhasa direct het verschil in prijs van onze reisagent terug.
Dag 05:
Aankomst in Lhasa en vervoer naar het hotel, waar we je aanraden de rest van de dag heel rustig aan te doen en vooral heel veel water en thee te drinken. Vermijd alcohol! In het restaurant verkopen ze hoogteziekte thee, die lekker smaakt en ook heel goed werkt.
Dag 06:
vrij te besteden dag in Lhasa om verder te acclimatiseren.
Dag 07:
’s Morgens door de tuinen wandelen van het Norbulinka zomerpaleis is een heerlijke ervaring. Binnen in het klooster kun je zien waar de Dalai Lama woonde in de zomermaanden. Een bezoek aan de kloostercomplexen van DTibet I 032 (Large)repung en Sera staat eveneens op het programma. Dit laatste klooster staat bekend om het debatteren, waarbij de monniken elkaars kennis testen. In de schaduw van de bomen, stelt de een de vragen terwijl de ander, zijn antwoorden kracht bijzet door in zijn handen te klappen en op de grond te stampen.
Dag 08: 
Deze dag hebben we alleen gidsbegeleiding omdat we oploopafstand van de bezienswaardigheden zitten. We bezoeken een van de belangrijkste tempels van Tibet, de Jokhang. Hier staat het eerste Boeddhabeeld dat Tibet werd binnengebracht. Het grote plein voor de Jokhang tempel heet het Barkhorplein. Hier verkopen de Tibetanen wierook, gebedsvlaggen, juwelen, kleding en nog veel meer interessante artikelen. We gaan natuurlijk ook naar het meest opvallende bouwwerk in Lhasa, het Potala paleis. Dit is de officiële residentie van de Dalai Lama, de voormalige heerser van Tibet. Tijdens de invasie van de Chinese soldaten vluchtte de Tibetaanse leider naar India, waar hij nog steeds in ballingschap verblijft.
Dag 09:
We verlaten Lhasa en rijden naar Gyantse (3.900 m.). Nadat we de
4.794 meter hoge Kamba la pas zijn gepasseerd, stoppen we bij het adembenemend
mooie Yamdrok Yamtso meer. Zodra je het schitterend blauwe water ziet, weet je
meteen waarom het zijn bijnaam het Turkooismeer heeft gekregen. Later op de dag
maken we ook nog een stop op de Karo La pas, die op een hoogte van 5.010 meter
ligt. Het uitzicht vanaf de passen is letterlijk en figuurlijk adembenemend.
Dag 10:
Voor we naar Shigatse (3.800 m.) rijden, bezoeken we eerst het klooster in Gyantse en de Kumbum stoepa. De Kumbum stoepa, die als bijnaam ‘het klooster met de duizend Boeddha’s’ heeft, is een imposant bouwwerk. Door zijn cirkelvorm lijkt het op een mandala. Op iedere trans bevinden zich een grote hoeveelheid kamers, die een schat aan boeddhistische kunstvoorwerpen, beelden en wandschilderingen herbergen.DSCF0287 (Large)
Na een rit van zo’n twee uur komen we aan in Shigatse.
Dag 11:
We rijden vandaag van Shigatse naar Saga. Deze rit brengt ons over twee hoge passen, waarvandaan je weer een schitterend uitzicht hebt op de wijde omgeving. De passen zijn versierd met ontelbaar veel gebedsvlaggetjes en als het helder is kun je volop genieten van de besneeuwde Himalayatoppen.
Dag 12:
Saga naar Darchen. Als het helder weer is kun je meer dan honderd meter ver zien en heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van het Nepalese deel van de Himalaya. Vandaag zullen we voor het eerst de heilige berg de Mt. Kailash zien waarna we onze tocht naar Darchen vervolgen. In Darchen overnachten we in een guesthouse in het dorp waar van alles te koop wordt aangeboden.
Dag 13:
Vandaag starten we met onze 53 kilometer lange voettocht rond de heilige berg de Mt. Kailash en zullen we gelijk oplopen met de vele pelgrims. Al na enkele uren komen we aan in Tarboche. Hier staat een grote met gebedsvlaggen versierde paal, waar de gelovige Tibetanen, met de wijzers van de klok mee, omheen lopen. Voor je de tocht vervolgt kun je onder het poortje (langs de route) doorlopen. Als je dit doet, neem je symbolisch afscheid van dit leven; een soort sterven. Als je de pas over bent gekomen, start je een nieuw leven en heb je al je oude zonden achter je gelaten. We vervolgen onze rondgang en aan het einde van een lange dag overnachten we in het guesthouse bij Diraphuk Gompa.
Dag 14:
Dit is de zwaarste dag van de trektocht. Na een korte klim bereiken we Shiva-tsal (5.390 m.), een DSCF0301 (Large)heilige plaats waar de Tibetanen een kledingstuk, een stukje nagel of een druppel bloed achterlaten. Een ritueel waarmee ze benadrukken dat ze hun vorige levens achter zich hebben gelaten. Hierna volgt de lange en zware klim naar het hoogste punt van onze tocht, de met duizenden gebedsvlaggetjes versierde, Dolma-La pas die op 5.630 meter hoogte ligt. Ook hier laten de gelovigen een kledingstuk, tand, een ander persoonlijk eigendom of geld achter, maar nemen ook weer iets mee. Na een vrij steile afdaling komen we snel weer in een lager gelegen gedeelte en lopen we door het vlakke groene landschap, naar het guesthouse dat bij de Zutul Phuk Gompa ligt.
Dag 15:
Het laatste deel van de rondgang (kora) voert ons terug naar Darchen. Na de lunch rijden we door naar het lake Manasarovar waar we overnachten in het guesthouse bij Chui Gompa.
Dag 16:
Vandaag maken we een dagtocht naar Tirtapuri, waar we het klooster bezoeken en de hete bronnen. Dit opborrelende water wordt door de Tibetanen als heilig beschouwd en indien mogelijk zullen ze zeker een kan vol meenemen. Bij het klooster van Tirtapuri maken we een rondgang en hier bevindt zich een rots met een opening waar zwarte en witte steentjes in liggen. Je pakt er twee uit en als je twee witte steentjes treft dan is het zeer goed gesteld met je karma. Is het een zwart en een wit steentje dan is het o.k., maar als het twee zwarte steentjes zijn dan is er nog aardig wat werk te verzetten.
Dag 17:
Rit naar Saga. Ondanks dat je hier op de heenweg al langs bent gekomen zul je onderweg zeker nog heel veel nieuwe dingen zien.
Dag 18:
Rit van Saga naar Rombuk waar je het klooster kunt bezoeken en deze dag nog, of de volgende morgen naar het Everest Base Camp kunt wandelen.
Dag 19:
Vroeg op, waarna je in ongeveer 3 ½ uur tijd naar het Everest Base Camp loopt. Je kunt er ook met het speciale busje heenrijden (dit is niet bij de prijs inbegrepen). Hier is even tijd om wat rond te kijken en foto’s te maken waarna we in ongeveer 1 ½ uur teruglopen (of rijden) en vervolgens naar Shigatse vertrekken. Tibet I 161 (Large)
Dag 20:
’s Morgens hebben we ruim de tijd om het Tashilunpo klooster (complex) bezoeken. Dit klooster was vroeger de zetel van de Panchen Lama. Je vindt hier in de vele tempels o.a. fraai met halfedelstenen en zilver en goud bewerkte stoepa’s, die de resten van vorige Dalai Lama’s en Panchen Lama’s bevatten. Vervolgens keren we terug naar Lhasa.
Dag 21:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Chengdu en bij aankomst transfer naar het hotel.
Dag 22:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar huis. Aankomst dezelfde of volgende dag.

Inclusief

 • Overnachtingen in keurige hotels maar ook in eenvoudige guesthouses
 • Al het vervoer en transfers over land volgens programma
 • Treinticket Chengdu – Lhasa
 • Vlucht Lhasa – Chengdu
 • 3- daagse trektocht met overnachtingen in basic guesthouses
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids
 • Entreegelden voor Yamdrok, Karo-la, Everest BC en Mt. Kailash
 • Busservice in Darchen
 • alle permits voor dit programma

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Chengdu
 • visum voor China
 • boekingskosten (€ 35,- inclusief STO)
 • maaltijden en dranken
 • entreegelden voor kloosters en paleizen
 • persoonlijke (hotel)rekeningen
 • bagagevervoer met yaks, muildieren of dragers
 • fooien voor de gids en begeleiders
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing (€ 270,-) Niet mogelijk tijdens overnachtingen in eenvoudige guesthouses.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :