22-Daagse reis naar Nepal met Mardi Himal trekking, mountainbiken en bezoek Chitwan

22-Daagse reis naar Nepal met 7-daagse trektocht Mardi Himal, dagwandelingen, mountainbiken en CBT.

Deze reis brengt je naar de minder bekende, maar daarom niet minder mooie plekjes van Nepal. Met community based tourism (CBT) ondersteun je lokale projecten en bewoners van gebieden waar wat minder toeristen komen.

De trekking Mardi Himal is een wat minder drukke, relatief korte trektocht in het Annapurna gebied dat ook wel ‘the other sanctuary’ wordt genoemd. De trektocht brengt je aan de voet van de Mardi Himal en de Macchapuchare. Je wordt getrakteerd op een fantastische uitzicht op het Annapurna massief.

Naast de trektocht maken we ook een paar dagwandelingen en een fietstocht in het Chitwan National Park. We lopen een dag mee met de lokale bevolking en bezoeken traditionele dorpjes en heilige plaatsen. We beëindigen onze reis weer in de bruisende hoofdstad Kathmandu.

Bekijk - Programma


Dag 01: Vertrek uit Nederland.
Dag 02: Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel.
Dag 03: Vrij te besteden dag in Kathmandu. Je kunt hier de Hindoestaanse tempel Pashupatinath bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats.
Rond de indrukwekkende Bouddhanath stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.
Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk.
Durbar square is een oude koningsstad. Hier bewonder je het paleis, de vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. Hier vlak bij zit ook Freakstreet, een trekpleister voor hippies.
Dag 04: Vervoer naar Bandipur. Dit is een middeleeuws Newari dorpje vol houtsnijwerk en de tijd heeft er stil gestaan. Houdt er rekening mee dat er geen auto’s het dorp in mogen, dus als je het dorp wilt bezichtigen dient dit lopends te gebeuren. Vanuit Bandipur heb je bij helder weer een schitterend zicht op de Himalaya dus wellicht kun je ook gewoon van het uitzicht genieten.
Dag 05: Dagwandeling naar Ramkot. Kleine paadjes brengen ons door typische landbouwnederzettingen, traditionele huizen en interessante tempeltjes. Purano Kot, een voormalig fort, ligt op slechts 20 minuten lopen van de bazaar van Bandipur. Daar vlak bij staat een tempeltjes met hele oude beelden. Ernaast is een nieuwe tempel gebouwd, waar lokale bevolking de god Mahaday om regen smeken in droge periodes. Via Muchuk en Mukundeswari komen we twee uur later in Ramkot aan. Traditionele ronde huisjes geven je het idee dat je eeuwen terug in de tijd bent gegaan. Gemiddelde looptijd 5 uur. Deze dagwandeling is optioneel. Mocht je liever in Bandipur blijven relaxen, dan kan dat natuurlijk ook.
Dag 06: Rit van ongeveer 4 uur naar Kande, waar we na de lunch beginnen aan ons avontuur. Vanaf Kande lokt het fantastische uitzicht je dichter naar de bergen. We lopen ongeveer een uur heuvelopwaarts naar het uitzichtspunt van Thulo Karka/Australian Camp (2050m). Vanaf hier kun je de hele Annapurna range zien: de Dhaulagiri, Manaslu, Annapurna, de ‘vin’ van de Macchapuchare (bijgenaamd de Fishtail) en natuurlijk de Mardi Himal, waar we naar op weg zijn.
We lopen weer iets heuvelafwaarts naar Pothana, waar onze trekking permits gecontroleerd worden. Vanaf hier lopen we weer heuvelopwaarts naar onze overnachtingsplaats in Deurali (2150m), waar we in een bacic lodge bij mensen thuis overnachten. Gemiddelde looptijd 3 uur.
Dag 07: We vervolgen onze weg naar Forest Camp (2550m). Zoals de naam al zegt lopen we vandaag voornamelijk door bebost gebied. Vanuit Deurali slaan we rechtsaf naar boven door jungleachtig gebied, dan steil naar beneden. We vervolgen onze weer omhoog tot we bij onze overnachtingsplaats arriveren. We slapen in een basic lodge. Gemiddelde looptijd 4 uur.
Dag 08: Vandaag een zware loopdag, die voornamelijk omhoog voert. Na een uur klimmen begint de bebossing te breken en plaats te maken voor alpine weides met rododendrons en jeneverbessen. Voor je zie je de piek van de Macchapuchare en links van je de toppen van Annapurna South. Het klimmen wordt beloond!
Hierna nog 3 uur klimmen naar High Camp op 3550 meter hoogte. Doe het rustig aan want de lucht wordt ijler en je kunt last krijgen van verschijnselen van hoogteziekte. We overnachten in een basic lodge. Gemiddelde looptijd 4-5 uur.
Dag 09: Dagtocht naar Mardi Himal Base Camp. De trek naar Annapurna Base Camp (4130m) wordt vaak de ‘sanctuary trekking’ genoemd, Mardi Himal heeft als bijnaam ‘the other sanctuary’. De trek gaat hoger dan die naar ABC en biedt een subliem uitzicht op de Macchapuchare (6997m). Ook de Hiunchuli en de Annapurna zijn zichtbaar.
We kunnen het beste vroeg vertrekken omdat het in de middag in de bergen meestal bewolkt wordt en er in de ochtend de meeste kans op heldere luchten en uitzichten zijn.
De klim gaat op sommige stukken steil omhoog over een heuvelkam naar het hoogste punt van de trekking op 4500 meter. Je loopt door alpine weides met hier en daar een herder, yaks, geiten en de nationale vogel van Nepal, de ‘daphne’ (fazant).
Eenmaal op Base Camp aangekomen word je overschaduwd door de magnifieke toppen van de Macchapuchare en de Mardi Himal (5587m). Genieten, foto’s maken en nog meer genieten. Gemiddelde looptijd: 4 uur (3 uur heen, 1 uur terug). Deze dagtocht is optioneel. Als de tocht je te zwaar lijkt of als je liever in High Camp van het uitzicht blijft genieten, dan kan dat natuurlijk ook.
Dag 10: Nog even genieten van het uitzicht en dan lopen we weer naar beneden via Low Camp. Terug de jungle in. In deze regio staat relatief veel bamboe. We overnachten in Sidhing (1700m). Het dorp ligt op de kruising van de oostelijke en westelijke route naar Mardi Himal. Gemiddelde looptijd 4 uur.
Dag 11: Geleidelijk omhoog naar Galel. Na de lunch trek naar Lwang. Dit Gurung dorpje ligt tussen theeplantages en mooie uitzichten op het Annapurna gebergte en de Mardi rivier. We overnachten in een basic lodge, CBT of homestay. Gemiddelde looptijd: 4 uur.
Dag 12: We lopen in zo’n 4 uur naar Milan Chow, dat langs een weg ligt en waarvandaan we terug rijden naar Pokhara. Pokhara is de 2e stad van Nepal en wordt voornamelijk bewoond door Gurung en Magar. De Gurung kregen wereldwijde faam als Gorkha soldaten.
Vanaf het Phewa meer heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op de bergen die in het meer reflecteren. Je kunt hier ook een bootje huren.
Dag 13: Vroeg op voor de (optionele) wandeling naar Sarangkot om de zonsopkomst te bewonderen. De rest van de dag is vrij te besteden. Je kunt een excursie naar de Davis waterval maken, de Peace Pagoda, een bootje huren, fietsen huren en om het meer heen fietsen, over de bazaar slenteren of in een luie stoel van het uitzicht genieten. Lakeside en Damside (of, in het Nepali, Pardi en Baidam) zijn populaire districten vol restaurantjes en hotels.
Dag 14: Naar Chitwan, waar je in de Sapana Village Lodge overnacht, dat aan de rand van het nationaal park ligt.
Sapana betekent ‘droom’ en is de uitgevoerde droom van eigenaar Dhurba Giri. Hij was als ober werkzaam toen hij zijn droom aan enkele Nederlandse toeristen vertelde. Een jaar later kreeg hij van hen een lening om zijn hotel te bouwen en zijn droom waar te maken. Het hotel werd een succes maar was slechts de helft van de droom die Dhurba voor ogen had. De andere helft was om met het geld dat hij verdiende aan het hotel de gemeenschap in Chitwan te ontwikkelen. Hij kwam zelf uit een arm gezin waar geen geld voor schoenen of scholing was. Hij richtte dus scholen op, waterprojecten, medische projecten, verleend microkrediet, hielp slachtoffers van de aardbeving en overstroming, ondersteund CBT, olifantenopvang, enzovoort.
Dag 15: Het Chitwan Nationaal Park ligt in het zuiden van Nepal in het laagland. De jungle herbergt olifanten, neushoorns, tijgers, krokodillen, vele vogel- en vlindersoorten en prachtige planten. Vandaag maken we een excursie het park in onder begeleiding van een natuurgids. Eerst per kano over de Rapti rivier, na de lunch gaan we te voet verder.
Dag 16: Vandaag maken we een (optionele) mountainbike tocht. Een busje brengt ons met fietsen (en helmen) naar een dam. Vanaf de Lothar brug volgen we een pad naar beneden langs rivieren, dorpjes en jungle. De tocht eindigt bij Sunset Point, waar je weer naar Sapana wordt gebracht.
Mocht je liever geen fietstocht maken dan is het ook mogelijk vandaag yoga en meditatielessen te volgen.
Dag 17: Excursie naar Devghat. Devghat ligt op de kruising van de Kali Gandaki en de Trisuli rivier en vormt hier de Narayani, die weer in de Ganges uitkomt. Voor Hindoes is dit een heilige plaats en bedevaartsoord. Je vindt er overal tempeltjes en er vinden diverse rituelen plaats.
Dag 18: Je loopt een dag mee met het dagelijks leven van de dorpsbewoners. Je haalt water, hout, kookt, speelt met de kinderen en participeert in diverse andere huishoudelijke bezigheden. Je krijgt de kans om te ontdekken hoe de Terai bevolking leeft en overnacht ook in het dorp in een boomhut of Terai huisje.
Dag 19: Vandaag rijden we naar Patan, een oude koningsstad iets ten zuiden van Kathmandu. We bezoeken hier de oude monumenten en boeddhistische en Hindoestaanse tempels. Veel voormalige tempels worden nu als woonhuizen gebruikt.
Patan is in de 3e eeuw v.C. gebouwd en heette toen Lalitput, wat ‘stad van de schoonheid’ betekent. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 2015 werden veel bouwwerken door de aardbeving verwoest. Deze zijn nog niet allemaal weer gerestaureerd.
Dag 20: Terug naar Kathmandu.
Dag 21: Vrij te besteden dag in Kathmandu. Thamel is de levendige toeristenwijk waar je volop souvenirs kunt kopen.
Dag 22: Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde op volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Transfers
 • Privévervoer volgens programma
 • Engelssprekende lokale gids
 • Drager
 • Trekking permit
 • Entree nationaal park
 • Overnachtingen in Kathmandu, Pokhara, Bandipur en Patan in goede hotels, overnachtingen tijdens trektocht in CBT, basic lodges of bij mensen thuis, overnachtingen in Chitwan in goed hotel en CBT.
 • Gedurende de hele reis inclusief ontbijt en tijdens jungle excursie in Chitwan inclusief alle maaltijden.
 • Excursies volgens programma.

Exclusief

 • Retourticket naar Kathmandu
 • Visum voor Nepal
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO)
 • Lunch en diner (inbegrepen in Chitwan tijdens jungle excursie) en dranken
 • Persoonlijke en optionele uitgaven
 • Fooien voor de gids, chauffeur en dragers
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :