Ladakh met trektocht van Hemis naar Tso Moriri

21-Daagse reis naar India met 12-daagse trektocht in Ladakh van Hemis naar Tso Moriri

Na een vrij te besteden dag in Delhi begint de reis met de vlucht naar Leh. Tijdens deze reis kunnen we al genieten van het uitzicht op de bergtoppen van de Himalaya. Leh is de hoofdstad van Ladakh, een Indiase provincie die geografisch gezien bij het Tibetaanse hoogplateau hoort. Leh is een levendige stad met veel souvenirwinkeltjes, restaurants, Tibetaanse vluchtelingenkampen, militaire posten en een oud paleis en klooster die boven de stad uittorenen. Omdat Leh boven de 3.000 meter ligt is het met het oog op hoogteziekte belangrijk om hier rustig aan te doen en je lichaam de kans te geven om te acclimatiseren.
We starten onze trektocht bij het klooster van Hemis, dat we eerst zullen bezoeken. Gedurende de wandeldagen zullen we in tenten overnachten, wordt de bagage op paarden vervoerd en wordt er heerlijk voor ons gekookt. We trekken over passen met adembenemende uitzichten en door valleien met lieflijke dorpjes. De kleuren en vormen van het gebergte om ons heen lijken voortdurend te veranderen. Onze trektocht eindigt bij het door bergen omringde spiegelblauwe water van het Tso Moriri meer. Op deze fotogenieke plaats brengen zullen we nog een dag ontspannen voordat we terugrijden naar Delhi.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek en aankomst in Delhi. Vervoer naar het hotel.
Dag 02:
Vrij te besteden dag in Delhi. Op verzoek kunnen we hier een volledige dag met rondleidingen verzorgen. De stad is verdeeld in ‘Old Delhi’ en ‘New Delhi’. Het onbetwiste centrum van Old Delhi is het Rode Fort uit 1648. De roodstenen buitenmuren van 2 kilometer lang en 33 meter hoog zijn indrukwekkend. De binnenkant van het fort is verdeeld in marmeren ontvangsthallen, baden met fonteinen, torens, een moskee, koninklijke tuinen en luisterrijk versierde woon- en leefruimtes voor de Sjah en zijn vrouwen. Het fort is op maandag gesloten. Vlak bij het fort vind je de Jama Masjid moskee uit 1644 waar plaats is voor maar liefst 25.000 biddende gelovigen. Ten zuiden van het Rode Fort markeert een marmeren gedenksteen de plaats waar Gandi is vermoord en hier is inmiddels een park en museum bij gebouwd. Tussen Old Delhi en New Delhi ligt Connaught Place met een wijk die cirkelvormig rond het park is gebouwd. Een van de zijstraten van dit plein loopt naar het hart van New Delhi: de India Gate. Ook dit is een groot plein met park waar een triomfboog de 90.000 gevallenen van de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Langs het Purana Qila fort kom je bij het praalgraf van Humayun, alvast een voorproefje op de Taj Mahal. In New Delhi vind je verder de chique ambassadebuurt, tal van musea, een planetarium en de Dilli Haat. Dit is een bazaar waar allerlei etenswaren en handwerk wordt aangeboden: stoffen, muziekinstrumenten, beeldhouwwerk, houtsnijwerk, aardewerk, sieraden, leer, glas, poppen enzovoort. De Bahai Tempel buiten het centrum is een modern bouwwerk in de vorm van een lotus die een beetje doet denken aan de opera in Sydney.
Dag 03:
Heel vroeg in de ochtend vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Leh (3.500 m.). Hier is de rest van de dag vrij te besteden. We raden je aan het rustig aan te doen en veel te drinken. Het eten van knoflook helpt ook tegen hoogteziekte.
Dag 04:
Acclimatisatiedag in Leh. Leh is de hoofdstad van Ladakh, de meest noordelijke staat
van India. Ladakh ligt midden in de Himalaya en wordt ook wel ‘Klein-Tibet’ genoemd. De provincie is overwegend boeddhistisch met een enkele moslim. Leh is een relatief kleine stad in de Indus vallei (genoemd naar de Indus rivier) met een labyrint aan kleine steegjes en huisjes. De stad wordt gedomineerd door het 9 verdiepingen tellende paleis uit de 17de eeuw. Verder kun je diverse gompa’s (kloosters) en een moskee bezoeken. Op de markt is van alles te koop. In het ecologisch centrum kun je de ecologische problemen zien waarmee Leh kampt en hoe men dit probeert op te lossen.
Dag 05:
Vervoer naar Hemis, waar we het gelijknamige schitterend gelegen klooster bezoeken. Hier wordt de grootste thanka (religieuze schildering op doek) van Ladakh bewaard, die eens in de 12 jaar wordt uitgerold.De goed geconserveerde wandschilderingen tonen duidelijk de invloeden van Kasjmir aan.
Dag 06:
Van Hemis naar Shang Sumdo (3.700 m.). Met het oog op hoogteziekte beginnen we rustig     op deze eerste wandeldag. We volgen het jeepspoor dat vanaf Hemis via Martelsang tot aan de nederzetting Shang Sumdo loopt. In een zijdal van de nederzetting vind je een oude gompa. We zetten voor het eerst de tenten op en zullen de komende weken in de vrije natuur kamperen. Het zal even duren voor we weer sporen van de bewoonde wereld zien. We worden begeleid door een crew die voor de bagage zorgt (neem wel je eigen dagrugzakje met drinken, zonnebrand en camera mee) en een kok die onderweg de maaltijden zal bereiden. Looptijd ongeveer 3 uur.
Dag 07:
Van Shang Sumdo naar Chogdo (4.050 m.). Wederom een korte loopdag, maar tevens een vermoeiende met een ononderbroken klim. Chogdo is de hoogste nederzetting van de Indus vallei. Voor ons zien we nu de Kongmaru La pas en de hellingen naar de pas hebben een steenrode kleur. Bij zonsondergang nemen ze een onwaarschijnlijk purperen kleur aan. Looptijd ongeveer 4 uur.
Dag 08:
Van Chogdo naar Tikyu (4.500 m.). Een lange zware loopdag over twee passen. Hoewel we onderweg verschillende geschikte kampeerplaatsen zullen tegenkomen kunnen we het beste doorlopen naar Tikyu omdat we anders op grote hoogte moeten overnachten en dit de kans op hoogteziekte versterkt. De eerste helft van de dag lopen we steil omhoog waarbij we verscheidene keren een beek moeten oversteken. Houd dus rekening met natte voeten. De Kongmaru La pas op 5.150 meter biedt fantastische uitzichten op Shang Sumdo. Het groene tapijt van de Indus vallei steekt af tegen het kale gebergte met zijn toppen van boven de 6.000 meter. Boven je uit torent de Kang Yatze van 6.400 meter. Vanaf de pas dalen we geleidelijk af naar de bergweides van Nimaling en lopen over de bergrug weer omhoog naar de top van de Kongka Wangpo (5.100 m.). Het kan zijn dat we op deze weides herders tegenkomen met hun vee. Vanaf hier gaat het steil naar beneden door een morene, waar we onze tenten op zullen zetten naast de beek. Looptijd ongeveer 9 uur.
Dag 09:
Van Tikyu naar Sorra (4.150 m.). De klim door het hoofddal gaat geleidelijk tot aan de Zalung Karpo La pas van 5.050 meter. Bij helder weer zie je zover als het oog reikt de witte toppen van het adembenemend mooie Zanskar gebergte. We moeten vandaag weer verschillende keren de rivier oversteken dus neem plastic slippers of iets soortgelijks mee. Na de pas volgt de lange afdaling naar Sorra, een kleine nederzetting die alleen in de zomer bewoond wordt. Looptijd ongeveer 8 uur.
Dag 10:
Van Sorra naar Dat (4.200 m.). We dalen af naar een kloof waar veel wilgenbomen staan en waar je wederom de rivier moet oversteken, dus berg de plastic slippers nog niet op. Na de oversteek klimmen we geleidelijk omhoog langs hutten, chortens en manimuren tot een breed groen dal: de Dat vallei. In het dorp staat ook een kloostertje. Looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 11:
Vrij te besteden dag in de Dat vallei om lekker uit de rusten, een boek te lezen of een reisverslag te schrijven.
Dag 12:
Van Dat naar Lungmo Che (4.725 m.). De klim naar de Yar La pas (4.950 m.) gaat geleidelijk langs een beekje door het fantastische landschap van deze Tibetaanse hoogvlakte. Achter de pas overnachten we in een groene vallei. Het is telkens weer verrassend om een oase van groen te zien tussen het kale ongenaakbare hooggebergte van de Himalaya. Looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 13:
Van Lungmo Che naar Spangmur (4.500 m.). Hoewel het de eerste dagen wat moeite kostte om het hoogplateau te bereiken gaat het daarna allemaal een stuk geleidelijker. De wandeling naar Spangmur kost waarschijnlijk weinig moeite. Looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 14:
Van Spangmur naar Numa (4.500 m.). Vanaf onze overnachtingplaats volgt een geleidelijke klim naar de Spangmur La pas (4.900 m.) Achter de pas lopen we naar beneden en steken de weg van Leh naar Manali over, het eerste teken in dagen dat de wereld niet alleen uit Tibetaans hoogplateau bestaat. Dan stijgen we langzaam langs de beek naar de volgende kampeerplaats. Looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 15:
Van Numa naar Daktago (4.675 m.). We blijven het dal volgen en moeten daarbij een paar keer de beek oversteken. De bergweides veranderen in de zomer in een kleurig en geurig bloementapijt. Het is een eenvoudige loopdag geleidelijk omhoog. Looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 16:
Vrij te besteden dag om een boeket wilde bloemen te plukken of te drogen. Even goed uitrusten want de laatste wandeldagen moeten we nog 3 passen bedwingen.
Dag 17:
Van Daktago naar Zozinggo (4.750 m.). We blijven het dal volgen naar de Thelakung La pas van 4.975 meter. Het woord ‘La’ betekent ‘pas’ dus de toevoeging van het woord ‘pas’ is eigenlijk overbodig. Achter de pas volgt een vrij steile afdaling naar de volgende overnachtingplaats. Looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 18:
Van Zozinggo naar Gyama Loma (4.900 m.). Het is een flinke klim naar de Lanyar La pas van 5.400 meter en daarna gaat het pad weer redelijk steil omlaag. We kamperen op een plek waar 3 riviertjes samenkomen. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 19:
Van Gyama Loma naar Tso Moriri ( 4.400 m.). We hebben de hoogste pas voor het laatst bewaard en het is weer een flinke klim naar de Yalung Nyau La van 5.450 meter. Vanaf de pas zien we ons eindpunt spectaculair onder ons liggen: het Tso Moriri meer (‘Tso’ betekent ‘meer’ dus ook deze toevoeging is eigenlijk overbodig). Het diepblauwe water van het meer weerspiegelt bij helder weer het gebergte dat de Rupshu vallei omringd. Het meer is 28 kilometer lang en 8 kilometer breed. Over de precieze hoogte van het meer zijn de meningen verdeeld, maar het zou rond de 4.400 meter liggen. Vanaf de pas volgt nu een kilometer lange steile afdaling naar het meer. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 20:
Vrij te besteden dag bij het meer. Je kunt hier heerlijk relaxen en eventueel wat gompa’s bezoeken. De kans is groot dat je ook nomadische (Tibetaanse) Khampa tegenkomt, die in grote zwarte tenten leven en met hun kuddes geiten, koeien en yaks over de hoogvlakte rondtrekken. Rond het meer leeft ook veel wild zoals vossen, marmotten en wilde paarden.
Dag 21:
We nemen afscheid van onze begeleidingsgroep en gaan op weg naar Sarchu
(4.260 m.), waar we in tenthuisjes overnachten. We verlaten vandaag de Ladakh en Zanskar regio want Keylong ligt in Himachal Pradesh. We passeren onderweg nog enkele  hoge passen; de Tanglang La (5.360 m.) en de Lachung La (5.065 m.). Het is vandaag een lange reisdag en even wennen om een hele dag in een voertuig te zitten.
Dag 22:
Wederom een lange reisdag. Achter de Rohtang pas (3.978 m.) begint de afdaling naar Manali (2.050 m.). We laten het hoogplateau nu definitief achter ons. In Manali overnachten we voor het eerst sinds weken weer in een goed hotel met douche en toilet. Ook kun je in Manali weer internetten en hamburgers of pizza’s eten.
Dag 23:
Vrij te besteden dag in Manali. Met de indrukwekkende Himalaya toppen op de
achtergrond en omringd door naaldbomen, is dit een van de mooiste plekjes uit de regio. Je kunt hier een excursie maken naar de belangrijke Hadimba hindoetempel, het Nagar kasteel en de beroemde tempel van Jagat Sukh.
Dag 24:
We rijden vandaag door naar Shimla en zijn de hele dag onderweg. Tijdens de Britse overheersing was dit vooral in de zomer een populaire plek om verkoeling te zoeken. Je vindt hier dan ook nog een aantal prachtige koloniale huizen en hotels uit die tijd.
Dag 25:
Vanaf Shimla is het niet meer ver naar Kalka, waar de treinen naar Delhi vertrekken. Laat in de avond transfer naar de luchthaven.
Dag 26:
Even na middernacht de vlucht terug naar Nederland, waar we dezelfde dag aankomen.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma evenals de binnenlandse vluchten
 • Overnachtingen in goede 2 en 3 sterren hotels
 • Enkele overnachtingen in eenvoudige guesthouses en tenthuisjes
 • In Delhi is het ontbijt inbegrepen en op de andere dagen ontbijt en diner
 • volledig verzorgde trektocht en bagagevervoer met met muildieren en pony’s
 • overnachtingen tijdens de trek in 2 persoonsbergtenten met matrasjes
 • begeleiding van een Engelssprekende gids en tijdens de trek kok en helpers
 • alle permits, entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visum voor India
 • boekingskosten
 • lunch en diner in Delhi en enkele lunches tijdens de reis
 • alcoholische en gebottelde dranken en persoonlijke hotelrekeningen
 • Fooien voor de gids , de chauffeur e.a. begeleiders
 • eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie
 • Verzekeringen
 • Vaccinaties

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :