15-Daagse culturele rondreis door Kirgizië met optionele wandeldagen

15-Daagse reis naar Kirgizië waarbij je uitgebreid kennis kunt maken met de levenswijze en cultuur van de nomaden met optionele wandeldagen

Tijdens de reis logeren we in verschillende joertenkampen, bij mensen thuis en in Bishkek in een klein hotel in het centrum van de stad. Enkele joertenkampen bevinden zich in de bergen en een ander joertenkamp in een droog steppe-achtig gebied dicht bij het Issyk-Kul meer. Je verblijft daardoor in zeer verschillende landschappen.
DSC_0018 (2) (Large)
Er is gelegenheid tot het maken van wandeltochten in de bergen, je kunt paardrijden of leren paardrijden, zwemmen in het meer en kennismaken met het leven van de nomaden. Je ontmoet de herders die in de zomermaanden met hun gezin en kuddes in de bergen verblijven en ook kun je zien hoe van merriemelk ‘kumus’ wordt gemaakt.

Het vervoer van joertenkamp naar joertenkamp vindt per minibusje plaats. Indien je wilt, kun je sommige fraaie stukken ook te voet afleggen. De bagage wordt per auto vervoerd. Een tolk Duits of Engels is steeds aanwezig. Ben je geïnteresseerd in de cultuur van de nomaden, wil je zelf actief zijn, beschik je over een goede conditie en zoek je geen luxe, dan is dit een bijzondere bestemming. In de prijs is alles inbegrepen behalve de vlucht en gebottelde dranken. Een visum is niet langer noodzakelijk. De prijs van het vliegticket is afhankelijk van het moment van boeken en de maatschappij waarmee je vliegt. DSC_0235 (3) (Large)

Het visum voor Kirgizie is gratis!

In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. De belangrijkste bezienswaardigheden tijdens onze rondreizen in Kirgizië hebben we hieronder op een rijtje gezet. Aan de hand van de beknopte reisbeschrijving kun je zien welke plaatsen voor de reis van je keuze van toepassing zijn. Daarnaast kun je met deze informatie ook je eigen individuele reis samenstellen. Onze korte reizen kun je uitstekend verlengen met een bezoek aan Oezbekistan.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Bishkek en transfer naar het guesthouse om uit te rusten en op te frissen. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad.
Dag 03:
Per auto naar de noord kant van het Issyk-kul meer. Onderweg een stoppen we om de Burana toren te bezoeken, een overblijfsel van een stad aan de Zijde Route. Daarna verder naar Cholpon Ata, een gezellige badplaats aan het Issyk-Kul meer. Overnachting in hotel.DSC_0545 (Large)
Dag 04:
We vervolgen onze reis langs de Noordkant van het Issyk-Kul meer en maken een stop bij Cholpon-Ata. Hier is een groot openluchtmuseum waar je rotsblokken met petrogliefen (rotsschilderingen) kunt bekijken. Deze tekeningen van o.a. een soort herten zijn gemaakt door de Scyten die hier van 11de tot de 3de eeuw voor Christus leefden. We maken een korte wandeling door de Semenovka (Kyrchyn in het Kirgizisch) vallei op een hoogte van 2.000 m. Op deze plek werden ook de World Nomad Games gehouden. Op deze plek kwamen in het verleden de verschillende stammen bij elkaar.  Onze volgende stop is bij een spa waar je verschillende baden vindt met temperaturen variërend van 43-48 °C. Vervolgens rijden we naar Karakol, waar we in een hotel overnachten.
Dag 05:
Een spectaculaire rit door de San-Tash vallei brengt ons naar het joertenkamp in Kara Kyz. Onderweg stoppen voor een picknick lunch en weet de gids de nodige legendes uit de regio te vertellen. Ook is het mogelijk een deel naar de pas lopend af te leggen. Ons joertenkamp Kara-Kyz bevindt zich aan de rand van een bos op een hoogte van 2.000 meter, waar we hartelijk ontvangen worden.
Dag 06:
Verblijf in Kara Kyz, waar we een (optionele)dagwandeling maken over de met bloemen bedekte berghellingen tot een bergmeertje. Zwaarte en lengte van de wandeling gaat in overleg.
Dag 07:
Vandaag rijden we naar Jeti-Oguz, een vruchtbare bloemenvallei met opvallende rode rotsformaties die namen dragen als het gebroken hart en de zeven Ossen (waar de vallei naar vernoemd is). We maken hier een mooie wandeling langs de rivier en aan het einde van de middag rijden we langs de zuidkust van het Issyk-Kul meer naar Sonun, een joertenkamp aan het meer (1.600 m.) Onderweg maken we nog een stop in Skaska (Russisch voor sprookje) voor een korte wandeling in geërodeerde kalkzandsteenrotsen.
Dag 08:
Naar Bokonbaevo, waar we een man ontmoeten die nog met adelaars jaagt. Hij kan je er van alles over vertellen. Vervolgens door naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2450 meter. Het laatste deel lopen we vanaf het dorp omhoog. De auto kan hier niet komen dus het laatste deel moet de bagage op paarden vervoerd worden. Het is dus raadzaam een zachte reistas (met regenhoes) mee te nemen.
Dag 09: DSC_1022 (Large)
Verblijf in Temir-Kanat. Dagwandeling in de bergen en/of te paard de bergen in en bezoek aan de gastvrije nomaden, die je zeker uitnodigen voor een kom gegiste paardenmelk (Kumus). In het joertenkamp kun je ook zien (en leren) hoe je een Kirgizisch gerecht moet bereiden.
Dag 10:
Van Temir-Kanat naar het joertenkamp Tuura-Suu op 2.250m. Onderweg stoppen we in Kyzyl-Tuu om te zien hoe joerten worden gemaakt.
Dag 11:
Vrij te besteden dag in Tuura-Suu. De gastfamilie in dit joertenkamp maakt heel graag muziek en speelt graag Kirgizische spelletjes. Verder kun je in Tuura-Suu paardrijden (maar het ook leren),  naar de pas wandelen of een bezoek aan de herders in de omgeving of aan het dorp brengen.
Dag 12:
Van Tuura-Suu te voet naar beneden, halverwege verder met de auto naar het dorp Kara-Suu, waar je bij een plaatselijke familie logeert. De gastvrouw is een ervaren viltmaakster en zal je laten zien hoe vilten kleden worden gemaakt.DSC_0500 (Large)
Dag 13:
Van Kara-Suu eerst naar Kochkor, centrum van viltproductie, Bezoek aan een coöperatieve viltwinkel, opgezet door vrouwen uit de omliggende dorpen, daarna per auto naar Bishkek. Overnachting in een hotel.
Dag 14:
Vrij te besteden dag in Bishkek. Op de Osh bazaar kun je terecht voor de laatste souvenirs.
Dag 15:
Transfer naar de luchthaven voor vertrek.

Bishkek is een stad met Russische bouwstijl en lange rechte straten. Je vindt er terrasjes, gezellige eetgelegenheden met tuinen, parken, winkels, galerieën en in het nationaal museum kun je alles over de cultuur en de levenswijze van de nomaden bewonderen. Op de grotendeels overdekte Osh bazaar is van alles te koop, zoals fruit, groente, salades, gedroogd fruit, noten, meel, tabak, maar ook vele gebruiksartikelen en kleding. Mocht je onderweg geen (vilten) souvenirs hebben gekocht dan zul je op deze markt zeker slagen.
Soms is het mogelijk om ’s avonds een folkloristisch concert bij te wonen.
Ala Archa is een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit prachtige natuurreservaat zijn verschillende wandelmogelijkheden. Je vindt hier een schat aan bloemen, lieflijke bergbeekjes en een mooi uitzicht op de bergen.
Ala Medin is eveneens een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit dal loop je langs een riviertje en kun je uren ver de bergen in en van de schitterende vergezichten genieten. Paardrijden is hier mogelijk maar lang vaak moeilijk te regelen en vrij kostbaar. altijdVerder staat er een Russisch kuuroord waar je een warm bad en een massage kunt nemen.
De meeste reizen vinden plaats rondom het Issyk-Kul meer. Issyk Kul betekent ‘warm water’. Ondanks dat het meer het op een na grootste bergmeer ter wereld is en op 1600 meter hoogte ligt tussen met sneeuw bedekte bergen, bevriest het water nooit. Het meer is dan ook een overwinteringplaats voor vele vogelsoorten. Eens was deze plek een belangrijke tussenstop voor handelaars op de zijderoute.
In Karakol staan veel regeringsgebouwen die in de Sovjet stijl zijn opgetrokken, maar ook oude huizen die in de Russische koloniale stijl zijn gebouwd. De Russisch Orthodoxe kerk is helemaal van hout gemaakt en er staat ook een houten moskee. De moskee ziet er uit als een boeddhistische tempel en is daar neergezet door de Dunganen; een uit China afkomstige moslim groepering.
Heel gelovig zijn de moslims in Kirgizië echter niet, want zelfs rond het gebedsuur is er in de moskee nauwelijks iemand te bekennen. Voor een gezellige drukte kun je dan ook beter de bazaar bezoeken.
De Burana toren is een restant van een minaret en stamt uit de tijd dat de zijderoute door Kirgizië liep. Hier heeft vroeger de grote stad Balasagun gelegen, die door aardbevingen totaal is vernield. Op deze plaats staat nu een klein museum en er zijn een aantal grafstenen verzameld. Sommigen alleen met teksten maar ook stenen in de vorm van een man. Verder zijn hier een aantal rotsen met petroglyfen te bewonderen.
Djeti Őguz ligt aan het eind van een smal dal  in de bloemenvallei. De bergen en omgeving lijken wel wat op de Alpen. Je kunt hier bijvoorbeeld naar de prachtige waterval wandelen of een bezoek brengen aan het kuuroord uit de Sovjet tijd in het nabijgelegen gelijknamige dorp. Hier kun je jezelf trakteren op een heerlijke massage. Het kamp ligt in een bosrijk gebied, dat bovendien beroemd is om zijn vuurrode rotsen die de naam ‘de 7 ossen’ dragen.
Het joertenkamp Temir Kanat ligt op een plateau even boven het gelijknamige dorp op 2.450 meter hoogte. Je kunt er heerlijk wandelen, paardrijden (of het leren!) of mee helpen een smakelijke Kirgizische maaltijd te bereiden. Je kunt er op uit trekken om een bezoek te brengen aan de nomadenfamilies die in de zomermaanden in joerten leven en met hun vee in de bergen verblijven. In de zomermaanden is er kans dat je bij een van de joertenkampen ruiterspelen mee kunt maken. Doordat de bevolking in de zomermaanden zelf ook rondtrekt, is het echter moeilijk deze activiteiten te garanderen. Soms komen mensen uit het gelijknamige dorp zingen. In het nabijgelegen dorp vind je veel viltproducten, zoals shirdaks en ook borduurwerk.
De omgeving van het joertenkamp Sonun is droog en steppeachtig  en er valt jaarlijks maar weinig regen. Het uitzicht is hier echter spectaculair. Aan de overkant van het Issyk-Kul meer zie je de bergen van Kazachstan terwijl aan de andere kant de witte pieken van de Tien-Shan boven de grillig gevormde zandsteenformaties uitsteken. Lekker relaxen aan het strand, zwemmen of wandelen behoren hier tot de opties.
In het joertenkamp Tuura-Suu ben je te gast bij een muzikale familie en kun je kennismaken met Kirgizische liederen en muziekinstrumenten. Andere optionele activiteiten zijn wandelen en paardrijden. Je kunt fraaie dagwandelingen maken naar o.a. een kleine waterval of in de heuvels rond het kamp. Kies je voor een tocht te paard dan zul je ook zeker een kijkje nemen bij de drakenkoprots die de vorm heeft van een opengesperde muil. In het nabijgelegen dorpje staat onder andere een school en op de route hierheen kom je langs een, voor het landschap zo karakteristieke, begraafplaats.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Groepsvervoer met eigen busje volgens programma
 • overnachtingen in een goed guesthouse in Bishkek (2-p kamers)
 • overige nachten in joerten, bij mensen thuis of CBT
 • alle maaltijden behalve lunch in Bishkek
 • begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • entreegelden
 • voor Kirgizië is geen visum nodig

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • boekingskosten (€ 25,-)
 • STO garantie (€ 12,-)
 • lunch in Bishkek
 • persoonlijke (hotel)rekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • fooien
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :