Kirgizië kennismaking met nomadencultuur en workshops

15-Daagse kennismaking met de nomadencultuur van Kirgizië inclusief
workshops.

Deze mooie rondreis van 15 dagen bied je de kans om de mooiste plekken van Kirgizië / Kyrgyzstan te bezoeken en kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van de half-nomaden. Vooral in de joertenkampen ervaren we hoe het leven in de afgelegen bergdorpen al sinds mensenheugenis is. In Bishkek logeren we in een gastvrij hotel niet ver van het centrum van de stad. Het vervoer is per eigen minibus. Een tolk, Engels of Duits sprekend, vergezelt ons op de rondreis. Dit arrangement laat je de verschillende regio’s van Kirgizië zien.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Nadat we ons hebben opgefrist gaan we met de tolk/gids de stad in. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken.
Dag 03: We rijden naar Cholpon-Ata, een stad aan de noordoever van het Issyk-Kul meer (dat is eigenlijk dubbelop, want ‘Kul ’betekent ‘meer’), waar we in een hotel verblijven.
Onderweg stoppen we bij de 24 meter hoge Burana toren, een overblijfsel van de Zijderoute uit de 10e eeuw. In de middeleeuwen was hier de stad Balasagun gevestigd, de hoofdstad van het Turkse rijk Kara-Khanid Khanate. Behalve de resten van de stad vind je hier ook resten van mausoleums en grafstenen uit deze periode.
Voordat we Cholpon-Ata bereiken bezoeken we ook nog Chonsary-Oi, waar zich een museum over de nomadencultuur bevindt.
Dag 04:
In de ochtend bezoeken we het archeologische openlucht museum om petrogliefen van de Scythen uit de 11e eeuw v.C. te bezoeken. Dan gaan we verder naar de Kyrchyn vallei, waar de nomaden zich van oudsher verzamelen en om de 2 jaar de Nomad Games worden gehouden. We maken hier een wandeling door de bergen alvorens door te rijden naar Karakol, een stad aan de oostzijde van het Issyk-Kul. Je kunt hier de Orthodoxe kerk bezoeken, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een Boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging.
In Karakol verblijven we in een hotel.
Dag 05:
Als deze dag op een zondag valt kun je vroeg in de ochtend de veemarkt bezoeken. Na het ontbijt rijden we naar Djeti-Oguz, één van de mooiste valleien van Kirgizië. Je kunt hier rotsformaties zien met exotische namen als ‘7 Ossen’ en ‘Gebroken Hart’. In het gelijknamige dorp kun je een oude Russische spa bezoeken waar je een massage kunt krijgen en een bad (badkleding verplicht) kunt nemen.
We vervolgen onze weg naar de Juuku vallei, misschien wel even mooi als Djeti-Oguz maar een stuk minder toeristisch. We genieten van rode rotsformaties en uitzicht op indrukwekkende bergpieken. Ook hier zit op 2200 meter een spa voor een massage en bad, mocht je dat nodig hebben na de wandeling. Als we uitgewandeld zijn rijden we naar Jenish, waar we aan het Issyk Kul van de zonsondergang genieten. We overnachten hier in een guesthouse.
Dag 06:
We zijn nu bij de zuidkant van het Issyk-Kul aangekomen en rijden langs de zuidoever weer richting het westen. We bezoeken Skaska (dat ‘sprookje’ betekent). Weer, water en wind hebben door de eeuwen heen sprookjesachtige vormen gegeven aan de rode rotsen. Met een beetje fantasie zie je hier kastelen, dieren en wie weet wat nog meer.
De volgende stop, Manjyly-Ata, is een heilige plaats in Kirgizië. Het complex is verbergen in kleiachtige heuvels en herbergt heilige bomen, 7 helende bronnen, oude grafstenen en de ruïnes van een moskee. Er is een plek voor rituele offers, voor het bereiden van voedsel, een plaats waar de maaltijden genuttigd worden, overnachtingsplaatsen voor de pelgrims en een ruimte voor de wachter. Op de top van de heuvel staat ook nog een moderne moskee uit 1998.
Hier vlak bij is het joertenkamp Sonun waar we overnachten. Het ligt in de badlands vlak bij het meer. Je kunt hier een Kirgizische maaltijd leren koken (die je daarna met z’n allen nuttigt).
Dag 07:
Eerst gaan we naar Bokonbaevo. Hier ontmoeten we een man die nog op traditionele wijze met adelaars jaagt. Je kunt zijn dieren bewonderen en horen wat er bij dit beroep komt kijken.
Daarna rijden we de bergen in naar het joertenkamp Temir-Kanat op een plateau boven het gelijknamige dorp, op een hoogte van 2450 meter. Omdat het laatste deel omhoog geen weg is aangelegd, moeten we dit lopen. De bagage wordt het laatste stuk op paarden vervoerd en als je moeite hebt met lopen kun je het laatste deel ook te paard afleggen.
Vanaf Temir-Kanat heb je een schitterend uitzicht over het meer, de bergen en zelfs de grens met Kazachstan. In de avond leer je (optioneel) hoe je ‘kurut’ moet maken. Dit zijn gedroogde, gezouten yoghurtballetjes, een traditionele en favoriete snack van Kirgizië.
We overnachten in een joert.
Dag 08:
Vrij te besteden dag in Temir-Kanat. Je kunt hier paardrijden of wandelen. Tijdens je wandeling kom je waarschijnlijk nomadische herders tegen. Gastvrij als ze zijn, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om een glas kymyz (gefermenteerde merriemelk) mee te drinken.
In de avond leer je (optioneel) hoe je traditioneel brood in een ketel boven een vuur bakt.
Dag 09:
We nemen afscheid van de nomadenfamilie in Temir-Kanat en rijden (het eerste stuk weer lopen/te paard) naar Kyzyl-Suu. Hier zien we hoe joerten worden gebouwd en versierd.
Vervolgens rijden we door naar Tuura-Suu op 2200 meter hoogte. We overnachten hier in een joert kamp vlak bij het dorp, dat je lopends kunt bezoeken.
Dag 10:
Vrij te besteden dag in Tuura-Suu. Het kamp wordt gerund door een schoolmeester en zijn zeer muzikale familie, die je ook allerlei Kirgizische spelletjes kunnen leren. Met trots zal de meester je zijn projecten in het naburige dorp laten zien of rondleiden op de school.
Dag 11:
We wandelen (optioneel) door een mooie gorge naar de weg en stappen daar in de minibus voor de rit naar Kara-Suu. Je verblijft hier thuis bij een familie die vilt maakt. Ze kunnen je laten zien hoe je een ‘ala kiyiz’, een traditioneel vilten kleed maakt en de betekenis van de patronen uitleggen.
Dag 12:
In de ochtend bezoeken we de Chong-Tuz zoutmijn. Naast de mijn bevindt zich een sanatorium voor mensen met luchtwegproblemen en/of allergieën.
Na de lunch rijden we naar Kochkor, het vilt-centrum van Kirgizië. Hier kun je de bazaar bezoeken en Altyn-Kol, een coöperatieve werkplaats voor vrouwen uit de omliggende dorpen. Ze verkopen hier ook ‘shirdak’, vilten matten. We overnachten in een B&B.
Dag 13:
Naar de Boom gorge, waar je door verschillende mooie canyons kunt wandelen. Wij nemen hier de Konorchok canyon voor een wandeling van een paar uur (optioneel). In de middag rijden we terug naar Bishkek, waar we in een hotel verblijven.
Dag 14:
Vrij te besteden dag in Bishkek. Je kunt hier de imposante Osh bazaar bezoeken om souvenirs te kopen.
Dag 15:
Transfer naar het vliegveld en vertrek.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vervoer en transfers volgens programma
 • Overnachtingen in hotels, B&B, homestay/CBT, lodges en joerten volgens programma
 • Begeleiding van een Engels- of Duitssprekende gids/tolk
 • Alle maaltijden, behalve lunch in Bishkek
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig
 • Lokale belastingen
 • Optionele workshops
 • Optioneel paardrijden

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek
 • Boekingskosten (€ 37 inclusief STO garantie)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen
 • Fooien voor tolk en chauffeur
 • Gebottelde dranken
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing
 • Entreegelden musea
 • Lunch in Bishkek

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :