Nepal met campingtrektocht naar Kanchenjunga BC en Yalung gletsjer

29-Daagse reis naar Nepal met 23-daagse campingtrektocht naar de Yalung gletsjer en Kanchenjunga Base Camp. Individueel te boeken met vertrekdatum naar keuze.

Zwaar – max. hoogte 5.140 m.

De Kanchenjunga (8.586m) is, na de Everest en de K2, de op twee na hoogste berg ter wereld en bevindt zich in het uiterste noord-oosten van Nepal, op het drielandenpunt met Nepal, Sikkim en Tibet. Het gebied is pas sinds 1989 open voor trekkers maar heeft zich nog nauwelijks toeristisch ontwikkeld doordat de streek erg moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Een lodgetrektocht in dit gebied is dus niet mogelijk. Daarbij is de tocht lang en zwaar; over hoge passen en lastige paden. Toch wordt de tocht door velen als een van de mooiste trekkings in Nepal beschouwd. Je komt in aanraking met de Tibetaanse en Limbu bevolking van het gebied en de tocht bied je meerdere dagen fantastische uitzichten op het hoogste gebergte ter wereld.

Na een vrije dag in Kathmandu vliegen we naar Suketar, waar de tocht van start gaat. De eerste dagen gaat de weg steeds omhoog en omlaag door Limbu dorpjes, riviertjes, bossen en terrasvormige akkers. Als we bij Chitre de 3000 meter grens passeren word je regelmatig getrakteerd op het uitzicht op het Kanchenjunga gebergte en doen we het rustiger aan, om aan de hoogte te kunnen wennen. Je treft hier minder begroeiing, het wordt kouder en je loopt regelmatig door morenes. We maken een dagtrip naar de Yalung gletsjer en vervolgen dan onze weg over maar liefst 5 hoge passen voor we uitkomen op de trekkersroute naar het Kanchenjunga Base Camp. Dit pad zullen we ook naar boven volgen, waarbij we langs verschillende Tibetaanse dorpjes komen en de laatste bomen achter ons laten.
We zijn nu volledig omringd door het hooggebergte. Na een bezoek aan het Base Camp lopen we via een grotendeels andere route weer enkele dagen naar beneden tot we weer bij ons startpunt zijn. Na de trekking volgen nog enkele vrij te besteden dagen in Kathmandu die je kunt besteden met souvenirs kopen en de vele bezienswaardigheden van de stad te bezoeken.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu, ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhnath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.
Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin.
Dag 04:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Taplejung/Suketar (2.400m). Na de lunch trekken we door de terrasvormige akkers omhoog naar een pas op 2.550 meter. Vervolgens gaat het bergafwaarts door bossen naar Tembewa (1.880m), maar we de tenten zullen opslaan. Gemiddelde looptijd ongeveer 5 uur. Als alles goed gaat proberen we door te lopen naar de oever van de Phawa Kola en vlak bij een zwempoel overnachten.
Dag 05:
De weg gaat verder omlaag tot de brug over de Phawa Kola (1.430m). Vanaf hier gaat het pad zigzag steil omhoog tot aan Sinchebu Bhanjyang (2.240m). Hier kun je voor het eerst genieten van het uitzicht op de Kanchenjunga en Kyabru. We lopen nog een stukje verder en zullen overnachten bij Khesewa (1.960m). Gemiddelde looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 06:Het is vandaag een moeilijke dag waarbij we voortdurend omhoog en omlaag langs watervallen, landverschuivingen en over hangbruggen lopen. We overnachten bij Mamanke (1.780m). Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 07:
Wederom een lastige loopdag, omdat op dit stuk van de route de schade door overstromingen groot is en je soms over geïmproviseerde bruggen van boomstammen en rotsen moet lopen. In Yamphudin (1.690m) staat een controlepost en zijn enkele winkels. Dit is het laatste ‘grote’ dorp dus eventuele inkopen kunnen hier gedaan worden. Gemiddelde looptijd ongeveer 4 uur.
Dag 08:
Een zware loopdag want we moeten vandaag flink klimmen naar de Dhupi Bhanjang pas op 2.540 meter hoogte en steken verschillende malen de Amji Khola over via geïmproviseerde bruggen. Na de pas lopen we weer een stuk omlaag naar de oever van de Amji Khola om vervolgens weer steil omhoog naar Chitre (2920m) te klimmen, waar we zullen overnachten. Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 09:
Vanaf nu kun je last van de hoogte gaan hebben en we raden je aan veel te drinken en je eigen tempo aan te houden; laat je niet forceren! Het pad gaat geleidelijk omhoog door dennen en rododendronbossen naar de Lamite Bhanjyang pas (3.410m) vanwaar je een fantastisch uitzicht op de Kanchenjunga gletsjers hebt. Ook kun je het pad een heel eind voor je uit zien liggen. In de herfst kan het hier modderig zijn. Enkele steile afdalingen door bossen vol orchideeën brengen je tot Torontan, waar enkele grotten in de buurt liggen. We lopen nog een stukje verder weer omhoog naar Tsento Kang (3.360m), waar we overnachten. Gemiddelde looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 10:
Onderweg omhoog komen we langs een boeddhistisch/hindoeïstisch heiligdom met rotsschilderingen, gebedsvlaggetjes en drietanden (het wapen van de hindoeïstische god Shiva) dat in een grot is gelegen. Vanaf hier komen we in een heilig deel van de vallei, waar het is verboden dieren te doden. We klimmen verder naar Tseram (3.870m), waar een eenzame herdershut in een weide staat en waar we zullen overnachten. Gemiddelde looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 11:
Acclimatisatie,- en rustdag in Tseram.
Dag 12:
Vandaag een korte loopdag maar met het oog op hoogteziekte zullen we niet verder stijgen dan Ramche (4.580m), waar 2 stenen huisjes staan. Onderweg komen we langs Lapsang ( 4430m), dat naast een meertje ligt. Eventueel kunnen we hier ook al het kamp opslaan. Vanaf Ramche heb je een mooi zicht op de Rathong (6.679m) die op de grens van Nepal en India ligt. Met wat geluk kun je hier een glimp opvangen van de zeldzame bharal (Himalaya blauw-schaap) die in een kolonie in de rotsen boven Ramche leeft. Gemiddelde looptijd ongeveer 3 uur.
Dag 13:
Acclimatisatie,- en rustdag in Ramche.
Dag 14:
Vandaag maken we een dagtocht naar de Yalung gletsjer. We volgen een tijd de morene alvorens we over het gletsjerpuin omhoog klimmen naar een chorten op 4.800 meter. We genieten van het zicht op de zuidkant van de Kanchenjunga en de Jannu alvorens terug te lopen naar Tseram. Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 15:
We volgen een pad over 5 hoge passen; de Sinelapche La (4.640m), de Mirgin La (4.480m), de Sinion La (4.440m), de Sele La (4.290m) en de Tamo La (3.940m). We zullen er vandaag 3 over steken alvorens het kamp op te slaan. Gemiddelde looptijd ongeveer 8 uur.
Mocht het weer goed zijn, dan kunnen we er ook voor kiezen om de met steengruis bezaaide Lapsang La pas van 5.160 meter te beklimmen. Als je boven aan deze pas omkijkt, heb je nog een keer adembenemend (letterlijk) uitzicht op de Yalung gletser. Verder wordt het uitzicht vooral gedomineerd door de Boktoh (6.142m). Er volgt weer een lastig stuk naar beneden, waarna we kunnen overnachten in Lumga Sampa (4.165m).
Dag 16:
Vandaag nog twee hoge passen over alvorens de weg omlaag gaat naar Ghunsa (3.430m.). Gemiddelde looptijd ongeveer 8 uur.
Dag 17:
Vanuit Ghunsa gaat het pad geleidelijk door de rododendrons omhoog langs de met rotsblokken bezaaide Ghunsa Kola rivier. Af en toe passeren we weer een waterval. Het laatste stuk naar Khambachen is steil en vanwege het smalle pad en loszittend gruis moeilijk beloopbaar. Khambachen (4.113m) is een Tibetaanse nederzetting naast de Nupchu Kola rivier en de Jannu Gletsjer. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de Jannu (7.710m), Khabur (6.332m), Phole (6.664m), Nango Ma en Sharpu (7.070m). Gemiddelde looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 18:
We stijgen geleidelijk door open velden naar Lhonak (4.790m). Hier ligt een uitgedroogd meer in een zanderig plateau. We zetten onze tenten op achter een rotsblok om wat bescherming tegen de wind te hebben. Je bent nu aan alle kanten door hoge Himalayatoppen omringd. Een overdonderend panorama om niet te vergeten! Gemiddelde looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 19:
Een laatste klim naar het Base Camp van de Kanchenjunga bij Pang Pema (5.140m). Omdat het waarschijnlijk bewolkt is als we aankomen, zullen we hier overnachten. Gemiddelde looptijd ongeveer 4 uur.
Dag 20:
We staan voor zonsopgang op en hebben een fantastisch uitzicht op de grootste bergen ter wereld. De Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld met zijn top van 8.586 meter, Tentpeak (7.365m), Twins (7.350m), Pyramid Peak (7.168m) en Wedge Peak (6.750m). Als je nog drie kwartier omhoog klimt wordt het uitzicht zo mogelijk nog beter. De echte bikkels kunnen in 2 ½ uur naar 5.950 meter hoogte klimmen voor nog betere vergezichten.    Terwijl de ruige bergtoppen tenslotte weer achter de wolken verdwijnen, lopen we na de lunch weer terug en overnachten in Ramtang (4.350m) met uitzicht op de Ramtang gletsjer. Gemiddelde looptijd ongeveer 5 uur.
Dag 21:
Omlaag gaat sneller dan omhoog en je zult merken dat ondanks dat je dezelfde weg nu terugloopt, je toch weer andere dingen zullen opvallen. Vanaf Ghunsa volgen we ook een andere route terug en overnachten in Phale (3.210m), waar je een boeddhistisch kloostertje kunt bezoeken. Phale is een klein Tibetaans dorp gelegen in yakweiden en aardappelvelden. Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 22:
We komen langs een Tibetaans dorp en een waterval weer in een gebied met veel rododendrons en bamboe. In de verte zie je het Kanchenjunga massief waar je pas enkele dagen geleden nog zo dichtbij was. We overnachten in Amjilosa (2490m), een Tibetaans gehuchtje. Gemiddelde looptijd ongeveer 6 uur.
Dag 23:
We volgen de rivier Ghunsa Kola en lunchen bij de Tibetaanse nederzetting Sakathum. Hierna komen we weer in het gebied van de sherpa’s. We overnachten in Chirwa (1190m), waar we het gevoel krijgen weer in de bewoonde wereld terecht te zijn gekomen. Gemiddelde looptijd ongeveer 8 uur.
Dag 24:
Het is veel op en neer lopen naar onze volgende overnachtingplaats in Linkhim. Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 25:
We komen door steeds meer dorpjes terug in ons startpunt Suketar. Gemiddelde looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 26:
Vlucht van Suketar/Taplejung naar Kathmandu. Transfer naar het hotel.
Dag 27-28:
Vrij te besteden dagen in Kathmandu. Omdat het altijd onzeker is of je een vlucht van Taplejung naar Kathmandu kunt krijgen, zijn deze dagen ook bedoeld als reservedagen en kun je ze ook in Taplejung of de bus moeten doorbrengen.
Dag 29:
Vervoer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer en transfers evenals de binnenlandse vluchten
 • overnachtingen in Kathmandu in een goed hotel (2-p. kamers)
 • begeleiding van een Engelssprekende gids, dragers, kok en helpers
 • volledig verzorgde campingtrek met 2-p tenten en matrasjes
 • alle maaltijden en drinken zoals koffie, thee en chocolademelk
 • trekking permit
 • entree voor het nationale park
 • het registratiebewijs (TIMS)
 • Verzekeringen, maaltijden en vervoer voor gids, dragers, kok en helpers

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • boekingskosten
 • visum voor Nepal
 • luchthavenbelasting Nepal
 • maaltijden en dranken in Kathmandu
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag
 • STO garantie

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :