• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Een rondreis waarbij je kennismaakt met de cultuur en natuur van Nepal en meditatie en internationale yogalessen volgt in een prachtige omgeving, met zicht op de Himalaya. Deze reis wordt begeleid door Nederlandse begeleiders: Henk en Gemma. Ze hebben een aantal jaren gewoond en gewerkt in Nepal en hebben ervaring met yoga en meditatie.

We beginnen in het kleurrijke en hectische Kathmandu, met zijn vele tempels en kloosters en bezoeken een Nepalese familie in een klein traditioneel dorpje. Na een busrit door de prachtige bergachtige natuur komen we in Pokhara met zicht op het Phewa meer en de Himalaya toppen (bij helder weer). De yogalessen worden gegeven door Pema, onze Tibetaans-Nepalese yogadocent. Ze is een ervaren yogalerares, sluit aan op de behoefte en ervaring van de groep, begeleidt met een heldere uitleg en een rustgevende stem de verschillende houdingen. Ieder kan in zijn eigen tempo en ervaring meedoen.
Henk verzorgt de meditatielessen vanuit de Tibetaans boeddhistische traditie. We maken kennis met de Nepalese keuken (kookworkshop) en verkennen de omgeving van Pokhara. Na vijf dagen meditatie en yoga in Pokhara kunnen we relaxed op pad voor een lichte trekking in de bergen. Na de zonsopkomst in Sarangkot wandelen we een paar dagen door een schitterend landschap met mooie vergezichten en traditionele Nepalese dorpjes. We sluiten de reis weer af in het levendige Kathmandu. Met de vlucht er naar toe kun je nog een laatste keer genieten van het verslavende uitzicht op de Himalaya.

Informatie over meditatie en yoga:
Het Tibetaanse woord voor mediteren is ‘gom’, dat (ge-)wennen of ‘zich bekend maken’ betekent. Mediteren betekent dat we onszelf positieve en realistische houdingen aanwennen. Mediteren is niet zozeer met de benen in de knoop en met een ‘heilige’ uitdrukking op je gezicht zitten, maar mediteren is veel meer een instelling van onze geest. Zelfs wanneer het lichaam in de perfecte houding zit, mediteren we niet echt als onze geest onrustig is en willekeurig van het ene naar het andere onderwerp springt.
Tijdens het mediteren transformeren we onze verwarde en (over)haastige gedachten en zienswijzen zodat deze beter overeenkomen met de werkelijkheid. In plaats van onrust en woede kunnen we meer mededogen en liefde voelen. We zitten vaak verstrikt in onze eigen verwarrende emoties en vooroordelen over onszelf en de wereld. Met meditatie probeer je ruimte en duidelijkheid te scheppen in je eigen geest.
Bij Tibetaanse meditatie gaat het kortweg om geestelijke oefening die leidt tot meer innerlijke rust, concentratie, helderheid, compassie, bewustzijn en vrijheid. De kernmeditaties staan bekend onder de namen aandachtsmeditatie (mindfulness), bewustzijns of inzichtsmeditatie en open hart meditatie (o.a. tonglen of metta)
De yoga lessen die gegeven kunnen worden zijn Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Yin yoga en yoga nidra.
In overleg met de deelnemers kunnen we bekijken welke lessen/yogavorm het meest aanspreekt.
De lessen worden gegeven door een Nepalese/Tibetaanse docent die zal aansluiten op de vraag en behoeftes van de groep.
Bij alle yogavormen zijn aandacht, ademhaling en asana’s (yogahoudingen) de belangrijkste elementen. Deze worden geoefend vanuit een respectvolle en niet-prestatiegerichte houding.

Groepsgrootte 6-12 personen.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Transfer naar het hotel, waar je de gelegenheid hebt om je op te frissen, bij te komen van de vlucht en de buurt te verkennen.

Dag 3

Excursie naar Swayambunath en Patan

Swayambunath, ook wel de monkeytemple genoemd, staat boven op een heuvel en je vind hier zowel boeddhistische als Hindoetempels. Via een lange trap bereiken we het complex, waarvandaan we een mooi uitzicht hebben over Kathmandu. De tempel heeft niet voor niets de bijnaam 'apentempel' want je ziet vele apen rondlopen en springen. Ze worden ook gevoerd door de pelgrims die hier komen bidden. In een hoek van het complex vind je een actief Tibetaans klooster. Tussen 3 en 4 uur kun je de monniken horen zingen. Mensen lopen met de klok mee om de stoepa en draaien daarbij aan de gebedsrollen die je aan de basis van de stoepa vindt. Aan de achterkant van het complex staat een groot Boeddhabeeld. Vervolgens bezoeken we Patan, een oude koningsstad. Patan’s boeddhistische karakter wijkt af van het voornamelijk hindoeïstische Bhaktapur en het hindoeïstische en boeddhistische Kathmandu. Het is het centrum van de Newari cultuur met zijn traditionele kunst- en handwerken. Het oude gedeelte van Patan (ook wel Lalitpur genoemd) heeft een grote hoeveelheid magnifieke tempels, stoepa’s, paleizen en kloosters. Het rechthoekig Durbar square (plein) van Patan vormt een van de zeven monumentengebieden van de Kathmandu vallei die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In het koninklijk paleis is het Patan museum ondergebracht en een bezoek is zeker de moeite waard. In de tuin is het heerlijk vertoeven. Vlakbij het Durbar square ligt de Kva Bahal, een 12 de eeuwse boeddhistische tempel, ook wel de gouden tempel genoemd. Dit is het spirituele centrum van Patan.

Dag 4

Excursie naar Kopan, Bouddhanath en Pashupatinath

Het Kopan klooster is net als de tempels van Swayambunath gelegen op een heuvel met weer een ander uitzicht op Kathmandu. De doelstelling van het Kopan klooster is het behoud van de boeddhistische traditie zoals dat gedurende vele eeuwen in Tibet werd beoefend. Gebeden en puja’s (rituelen) worden elke dag door de monniken uitgevoerd. Rond het klooster vind je prachtige tuinen waar beelden, stoepa’s, gebedsmolens en fonteinen elkaar afwisselen. Alleen al een wandeling door de tuinen van het klooster brengt veel positiviteit en rust. Onderaan de heuvel ligt Bouddhanath, de grootste stoepa van Nepal en misschien wel van heel Azië. Van bovenaf ziet de stoepa eruit als een reusachtige mandala. In Kathmandu is dit het centrum van de Tibetaanse cultuur en rijk aan boeddhistische symboliek. De straatjes rondom de stoepa zijn volgebouwd met kloosters en werkplaatsen waar o.a. boterlampen, gebedsvlaggetjes, Tibetaanse drums, Tibetaanse kleding en andere artikelen worden gemaakt, die van belang zijn voor het boeddhistische leven. In de vroege avonduren komen hier veel Tibetanen samen om hun dagelijkse kora (pelgrimsrondjes) rond de stoepa te lopen. Het is voor ons, en voor vele andere toeristen, een speciale plek om te zijn en de sfeer te proeven. Vanaf de vele terrasjes die boven de restaurants en winkeltjes zijn, heb je een mooi uitzicht op de stoepa. Niet ver van Bouddhanath ligt Pashupatinath, het belangrijkste Hindoe tempelcomplex in Nepal. De tempels liggen aan de heilige Bagmati rivier, waar de gaths (trappen om naar de rivier af te dalen) en plateaus zijn gemaakt waar dagelijks crematies plaatsvinden. De Pashupatinath tempel is voor niet-hindoes niet toegankelijk, maar het zijn de openbare crematies die de vele bezoekers hier naar toe trekken.

Dag 5

Excursie naar Bhaktapur en Pikhel

In Bhakatpur, een andere koningsstad dicht bij Kathmandu, heb je echt het gevoel terug te keren naar de middeleeuwen. Hier slenteren we langs de vele, met houtsnijwerk versierde, tempels en door smalle straatjes. In deze oude koningsstad vind je een grote hoeveelheid boeddhistische en hindoesymboliek en op elke hoek staat wel een pagode of een religieuze offerplaats De belangrijkste pleinen van Bhaktapur geven een verrassend beeld van het traditionele dagelijks leven in de stad. Op o.a. het pottenbakkerspleintje vinden er bijna altijd activiteiten plaats. De ontelbare binnenplaatsjes zijn met elkaar verbonden door nauwe straatjes en steegjes. Afhankelijk van het seizoen kunnen delen van de straten bedekt zijn met kleden waarop rijst en andere waren liggen te drogen. In Pikhel bezoeken we een Nepalees gezin waar Henk en Gemma 6 weken verbleven tijdens hun taalcursus en waar ze nog regelmatig komen als ze in Nepal zijn. We zullen een echte traditionele Nepalese maaltijd bij deze gastvrije familie eten en een wandeling maken in hun dorp waarbij je kunt ervaren hoe het dorpsleven eruit kan zien.

Dag 6

Naar Pokhara

Deze reis door de bergen duurt ongeveer 7 uur en vervelen zul je je zeker niet. De natuur langs de route is schitterend. De bergweg loopt grotendeels langs de rivier en onderweg passeren we regelmatig dorpjes waar het dagelijkse leven in rustig tempo zijn gang gaat. Pokhara ligt aan het Phewa lake. In dit meer ligt een eilandje met een tempel van de godin Varahi. Je kunt het bereiken met roeibootjes die je op verschillende plaatsen kunt huren. Vanuit Pokhara heb je bij helder weer een schitterend uitzicht op de pieken van het hele Annapurna gebergte.

Dag 7-11

Yoga en meditatie

De ochtenden zijn gevuld met meditatie en yoga op een prachtige locatie. De meditatie wordt verzorgd door Henk en de yoga door een Nepalese yoga docent. De middagen zijn vrij te besteden in Pokhara. Aan het einde van de middag volgt weer een yoga en meditatie sessie. Tijdens de vrij te besteden middagen hoef je je niet te vervelen in Pokhara. Je kunt er: * De World Peace Pagode, ofwel de Shanti Stupa bezoeken. De pagode is 115 meter hoog en toont de vier standbeelden van de Boeddha voorgesteld als een souvenir uit verschillende landen: Dharmacakra Mudra uit Japan, Bodh Gaya uit Sri lanka, Kushinagar uit Thailand en Lumbini uit Nepal. Elke standbeeld vertegenwoordigt de belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot Boeddha en benoemd de plaats waar dit plaatsvond. Het is een perfecte plek met een prachtig uitzicht op de witte toppen van de Himalaya en het Phewa lake en Pokhara. * Kooklessen volgen. We gaan aan de slag om onszelf te verwennen met een verrukkelijk gerecht uit de Nepalese keuken. Mogelijkheden zijn: de traditionele Dal Bhat, Ayurvedisch of Newari eten. * Roeien op het Phewa lake. * Een bezoek brengen aan een Tibetaans vluchtelingenkamp. Er liggen 3 Tibetaanse vluchtelingenkampen oftewel dorpen dichtbij Pokhara. De Tibetanen hebben in deze dorpen met Zwitserse hulp grote tapijt knoperijen opgezet, waardoor zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook worden er in deze dorpen vele souvenirs verkocht. In deze vluchtelingendorpen heeft de Tibetaanse bevolking door hun zelfstandige en levenslustige instelling een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen. * De Devi Falls bezoeken * Paragliden. * Massages. Verschillende mogelijkheden, zoals voetreflex, traditionele Nepalese massage, hoofd- rug en nek massage. * Je kunt er naar hartenlust souvenirs kopen.

Dag 12-14

Lichte trektocht

Vandaag gaat de 3-daagse trekking van Sarangkot naar Astam en Australian Camp van start. Sarangkot is het hoogste uitkijkpunt voor een prachtige zonsopkomst (uiteraard bij helder weer) en ligt op een hoogte van 1.592 meter. Vanaf Sarangkot kun je genieten van een geweldig uitzicht op de bergen en op Pokhara en omgeving. We wandelen over smalle paadjes, door weelderige bossen en langs groene terrasvelden. In Astam verblijven we in een eco-village Annapurna; een guesthouse die zelf hun groentes, thee en kruiden kweken. Bij helder weer hebben we vanuit de tuin mooi zicht op de bergen. Australian Camp is rustig en sereen, een goede plek om te ontspannen. Ook kun je hier weer genieten van een prachtige zonsopkomst en/of ondergang. Vanaf Dhampus heb je uitzicht op de zuidelijke toppen van het Annapurna massief, inclusief de 6.993 meter hoge Macchapuchhre (Fishtail of vissenstaart).

Dag 15

Naar Kathmandu

Spectaculaire vlucht langs de Himalaya en bij helder weer met schitterend uitzicht op de witte toppen. 's Avonds is er een smakelijk afscheidsdiner.

Dag 16

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag. Verlenging is mogelijk in overleg.
 • Vervoer en transfers volgens programma.
 • In Kathmandu en Pokhara in goede accommodatie met ontbijt (2-persoonskamers).
 • Entreegelden.
 • Vlucht Pokhara – Kathmandu.
 • Trektocht met overnachtingen in eenvoudige lodges inclusief maaltijden.
 • Begeleiding van Engelssprekende gids en dragers (max 6 kilo pp) tijdens trektocht.
 • Permit voor Annapurna en TIMS registratie.
 • Yoga en meditatielessen
 • Nederlandse begeleiding van Henk en Gemma.
 • Afscheidsdiner.
 • Maaltijden, vervoer en verzekeringen voor gids en drager tijdens de trektocht.
 • Lokale belastingen.
 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu.
 • Boekingskosten (€ 35- inclusief STO)
 • Visum voor Nepal.
 • Niet genoemde maaltijden en dranken.
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag (€ 310,-) op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.
 • Fooien voor de chauffeurs, dragers en gidsen.
 • Start
  Einde
  Groep grootte
  Prijs
   
 • Start: donderdag 10 oktober 2019
  Einde: vrijdag 25 oktober 2019
  Groep Grootte: 6 personen
  prijs: € 1743 /Persoon